Η σύνδεση Loop through

Arno

AVClub Enthusiast
2 July 2007
1,057
ΑΘΗΝΑ
Η σύνδεση Loop through δύο δεκτών είναι κάτα κάποιο τρόπο λανθασμένη. Εχώ ξαναγράψει (σε άλλο post) ότι ανάλογα με το κανάλι που θέλουμε, ο δέκτης στέλνει τα σήματα 13/18V και 0/22kHz, για να καθοδηγήσει το LNB, το οποίο με τη σειρά του θα του στείλει κάτω το 1/4 της μπάντας και όχι όλη την μπάντα (η μπάντα χωρίζεται στα 4: Horizontal High, Vertical High, Horizontal Low, Vertical Low). Αν ζητήσεις κανάλι από τον δεύτερο δέκτη, σε διαφορετική μπάντα από αυτήν που βρίσκεται ο πρώτος δέκτης, θα σταλούν δύο διαφορετικά σήματα ελέγχου στο LNB, το οποίο αν δεν καταστραφεί άμεσα, θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ζωής του. Καλύτερα είναι να κατεβάσεις δεύτερη κάθοδο, για τον άλλο δέκτη...
 
Η δεύτερη κάθοδος με την χρήση twin lnb είναι η απόλυτη λύση για την ανεξάρτητη και ταυτόχρονη διαχείριση δορυφόρων και καναλιών σε δεύτερο δέκτη.
Βέβαια η σύνδεση loop trough παραμένει η εύκολη λύση. Ομως η χρήση της απαιτεί πολύ προσοχή. Βασικός κανόνας ο ένας απο τους δύο δέκτες να βρίσκεται σε θέση standby και το σημαντικότερο όταν βρίσκεται σε αυτή τη θέση να διακόπτεται η επικοινωνία του με το lnb. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο δεύτερος δέκτης να ελέγχει πλήρως το lnb χωρίς πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της σύνδεσης loop trough.
Για την ταυτόχρονη θέαση και με τους δύο δέκτες ισχύουν οι περιορισμοί και οι κίνδυνοι που περιγράφει παραπάνω ο Αργύρης.
 
Να ευχαριστήσω τον Αλέξη που με συμπλήρωσε και να προσθέσω το εξής: Αν δεν υπάρχει τρόπος να κατέβει δεύτερη κάθοδος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διακόπτη προταιρεότητας. Συνδέετε την κάθοδο στον διακόπτη και από εκεί τραβάτε δύο καλώδια, ένα για κάθε δέκτη. Σε περίπτωση που ανοίξουμε και τους δύο δέκτες, σήμα θα πάρει μόνο ο τελευταίος. Γενικά, ο συγκεκριμένος διακόπτης δίνει πάντα σήμα στο δέκτη που ανοίγει τελευταίος. Πρόκειται για ένα αρκετά χρήσιμο διακόπτη, που δίνει λύση στην περίπτωση που δεν μπορούμε να τραβήξουμε δεύτερη κάθοδο.
 
Να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Όπως πολύ σωστά έγραψε ο Αλέξης, όταν χρησιμοποιείτε σύνδεση Loop through, ο ένας από τους δύο δέκτες πρέπει να είναι σε κατάσταση stand by. Αυτό ισχύει γενικά, εκτός από την περίπτωση που ένας από τους δύο δέκτες είναι set top box κάποιας εταιρίας, όπως ο Panasat στην Nova. Οι ιδιοκτησιακοί δέκτες στέλνουν σήμα στο LNB, ακόμη και σε κατάσταση stand by. Μόνο έτσι μπορούν να κατεβάζουν αυτόματα τις νέες αναβαθμίσεις ή τα νέα κανάλια, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο τηλεθεατής (η διαδικασία αυτή συνήθως γίνεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες). Αν ο ένας από τους δύο δέκτες σας είνια ιδιοκτησιακός, θα πρέπει στην περίπτωση αυτή, να κλείσετε από τα μενού του, την σηματοδοσία του LNB. Σε αντίθετη περίπτωση ακόμη και stand by να τον έχετε, θα είναι σαν... ανοικτός!
 
Απάντηση: Re: Η σύνδεση Loop through

...ο ένας από τους δύο δέκτες πρέπει να είναι σε κατάσταση stand by. Αυτό ισχύει γενικά, εκτός από την περίπτωση που ένας από τους δύο δέκτες είναι set top box κάποιας εταιρίας, όπως ο Panasat στην Nova. Οι ιδιοκτησιακοί δέκτες στέλνουν σήμα στο LNB, ακόμη και σε κατάσταση stand by.

Σωστός!
Αυτόν είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα "Βασικός κανόνας ο ένας απο τους δύο δέκτες να βρίσκεται σε θέση standby και το σημαντικότερο όταν βρίσκεται σε αυτή τη θέση να διακόπτεται η επικοινωνία του με το lnb."

Πλην των ιδιοκτησιακών (δεν γνωρίζω αν έχουν όλοι loop trough) κανένας σύγχρονος δέκτης δεν το κάνει πλέον.
 
Σύνδεση δύο δεκτών μέσω loop out του ενός δέκτη

Είχα καιρό την απορία (ήθελα να δω στην πράξη τι γίνεται) και επιτέλους την έλυσα! Πραγματοποίησα τη δοκιμή με δύο δέκτες, τον technomate 1500 ci+ και το manhattan plaza st-300. Στην κατοχή μου είχα δύο ενεργές κάρτες nova. Αμφότεροι οι δέκτες ανοικτοί. Στον πρώτο δέκτη συντονίστηκα σε κανάλι της συχνότητας 11823 και στον άλλο έκανα περιήγηση τόσο στην 11823 όσο και στις συχνότητες 11938, 12169 και 12207. Όλα ok. Κανένα πάγωμα, κανένα κόλλημα! :D :D :D :D :D :D :D :D

Συμπέρασμα
:
Ο δεύτερος δέκτης μπορεί να λάβει σήμα από οποιονδήποτε αναμεταδότη της ίδιας πόλωσης που έχουμε αφήσει στον πρώτο δέκτη, αρκεί να ανήκουν στην ίδια μπάντα, ή και οι δύο στη low ή και οι δύο στη high band.
 
Σωστά Σεραφείμ, αλλά εσύ ήσουν γνώστης των περιορισμών πού υπάρχουν γιά ίδια πόλωση, και μπάντα και το έκανες πειραματικά και περιστασιακά υποθέτω. Δέν νομίζω όμως, νά διατηρείς μόνιμα αυτή τη συνδεσμολογία, γιατί "τα λάθη ανθρώπινα..." και μετά .....-bye--bye--bye-
 
Σωστά Σεραφείμ, αλλά εσύ ήσουν γνώστης των περιορισμών πού υπάρχουν γιά ίδια πόλωση, και μπάντα και το έκανες πειραματικά και περιστασιακά υποθέτω. Δέν νομίζω όμως, νά διατηρείς μόνιμα αυτή τη συνδεσμολογία, γιατί "τα λάθη ανθρώπινα..." και μετά .....-bye--bye--bye-
Σωστά, Γιώργο!
 
Την σύνδεση loop trough την κάνω χρήση εδώ και χρόνια γιατί είναι η εύκολη λύση. Ποτέ δε μου έχει συμβεί κάτι απρόοπτο, αλλά φροντίζω να παίζει πάντα ένας δέκτης.
 
Χαιρετώ ολο το φορουμ μιας και ειναι το 1ο μου ποστ.¨Εχω συνδέσει τον visionet με panasat loop through [είναι δύσκολο να περάσω 2ο καλώδιο].Κάθε πρωί κλείνω τον visionet απο το διακοπτάκι.Υπάρχει περίπτωση να κλάψω κάτι;;;Περιμένω τις συμβουλές σας.Ευχαριστώ.
 
μαλλον ξεχασα να πώ οτιτο καλώδιο τισ κεραιας ειναι στον vn.και ο παωασατ ειναι μονίμως stand by...
 
Φίλε μου έχουμε πεί και πιό πάνω ότι, δεν υπάρχει κίνδυνος για ζημιά, ΑΡΚΕΙ να είναι ένας δέκτης ανοιχτός κάθε φορά. Ο άλλος ας είναι standby.
ΠΟΤΕ όμως και οι δυό ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στο ΟΝ!
 
Η ποιότητα του σήματος στον έναν από τους δύο που είναι ανοικτός θα είναι ικανοποιητική ή χάλια μαύρα?:ADFADF1:
 
Απάντηση: Re: Η σύνδεση Loop through

τι κινδυνος υπάρχει αν και οι 2 ειναι ανοικτοί??

Οταν είναι ανοικτός ένας δέκτης, στέλνει στο LNB μέσω του ομοαξονικού καλωδίου, ηλεκτρικό ρεύμα 18V όταν έχουμε επιλέξει trasponder με οριζόντια πόλωση, ή 14V αν έχουμε επιλέξει με κάθετη πόλωση.
Σκέψου λοιπόν να είναι ανοιχτοί ταυτόχρονα οι δυό δέκτες και ο ένας σε κανάλι με οριζόντια πόλωση ενώ ο άλλος σε κανάλι με κάθετη πόλωση.
Το πιο πιθανό υποθέτω, να καεί το LNB.
Δεν το έχω δοκιμάσει να σου πώ!:smash::smash: