Η τεχνολογία του υδρογόνου είναι ΕΔΩ σήμερα

17 June 2006
10,658
Λοιπόν με αφορμή το άλλο θέμα σας παρουσιάζω την πρώτη -αν δεν κάνω λάθος- εμπορική εφαρμογή του υδρογόνου για την παροχή ενέργειας σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές.
Η εταιρία Horizon παρουσιάζει 3 νέα προϊόντα που συνδυαστικά μπορούν να φορτίσουν οποιαδήποτε συσκευή παίρνει ρεύμα από usb.
Το βασικό προϊόν είναι το MiniPAK. Είναι ουσιαστικά μια κυψέλη καυσίμου που μπορεί να παράξει μέχρι 2 W ρεύματος σύμφωνα με το πρωτόκολλο usb όσο αφορά την τάση. Η κυψέλη είναι κρυμμένη μέσα σε ένα μοντέρνο και καλαίσθητο κουτί.
wpid-minipak.jpg

Ο κύλινδρος που φαίνεται στο αριστερό μέρος της συσκευής είναι ένα δοχείο μεταλλικών υδριδίων που μπορεί να αποθηκεύσει υδρογόνο και το έχει ονομάσει Hydrostik. Το υδρογόνο στα μεταλλικά υδρίδια αποθηκεύεται χημικά και έτσι δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα ασφάλειας. Επίσης από τη στιγμή που θα γεμίσει και μετά από χρόνια θα περιέχει την ίδια ποσότητα υδρογόνου. Τέτοιοι κύλινδροι μπορούν να αγοραστούν όσοι απαιτούνται. Η ενεργειακή χωρητικότητα ενός κυλίνδρου είναι 11 Wh (για σύγκριση οι μπαταρίες των smartphone παίζουν κοντά στις 5 Wh - αυτό σημαίνει ότι ένας κύλινδρος μπορεί να φορτίσει χοντρικά 2 φορές τη συσκευή μας).
horizon-fuel-cell-hydrofill-personal-hydrogen-station-0.jpg

Ως εδώ όλα καλά, το θέμα είναι όμως πως θα γεμίσουμε τους κυλίνδρους μας με υδρογόνο. Προφανώς θα μπορούσαμε να έχουμε μια μεγάλη μπουκάλα και να τους γεμίζουμε, όμως δεν είναι πρακτικό. H λύση για την πλήρωση των κυλίνδρων έρχεται με το προϊόν HydroFILL. Αυτή είναι μια συσκευή ηλεκτρόλυσης σε μια μοντέρνα μικρή συσκευασία που μπορούμε είτε να την βάλουμε στην πρίζα και να την γεμίσουμε με νερό, είτε να συνδέσουμε πάνω ένα μικρό φωτοβολταϊκό και να μπορούμε να παράγουμε υδρογόνο και μακριά από το δίκτυο της ΔΕΗ.
Horizon-Minipak-Hydrofill-and-Hydrostik.jpg

To σετ αυτών των συσκευών είναι αν δεν κάνω λάθος το πρώτο εμπορικό φιλικό προς το χρήστη κιτ για να μπορεί να παράγει ενέργεια για τις ηλεκτρονικές του συσκευές οπουδήποτε υπάρχει ήλιος και νερό. Ας ελπίσουμε σύντομα να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες ώστε στο εγγύς μέλλον να πέσουν και οι τιμές χαμηλά.
 
Πολύ καλό σαν ιδέα αλλά τι παραπάνω προσφέρει από μια μεγάλη μπαταρία που φορτίζει από μπρίζα ή panel και την αδειάζεις στο κινητό μετά? (Έχω βρει τέτοιες με 20Ε).
 
Πρώτα από όλα ο χρόνος ζωής. Οι ώρες λειτουργίας των ηλεκτροχημικών συσκευών, όπως και ο λειτουργικός χρόνος ζωής των κυλίνδρων είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε μπαταρία, που σημαίνει ότι θα τα κρατήσεις αρκετά χρόνια.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι μπαταρίες περιέχουν βαρέα μέταλλα που αν δεν υπάρξει σοβαρή διαχείριση όταν τις πετάμε μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και όχι μόνο.
Είναι η πρώτη υλοποίηση και προφανώς ακόμη δεν μπορεί με οικονομικούς όρους να ανταγωνιστεί τις μπαταρίες, όμως τέτοιες εμπορικές προσπάθειες ανοίγουν τον δρόμο σιγά σιγά.
 
Καθε αρχη και δυσκολη.
Ακομα και καλυτερο να ηταν στα ιδια χρηματα θα ειχε να αντιμετωπισει την υπαρχουσα κατασταση.
Ενδιαφερομενους που εχουν φορτιστες, ειτε ρευματος ειτε με ηλιακο φως, και εχουν και καμια 10αρια μπαταριες NiMH ηδη.
Που σημαινει πως δυσκολα θα παρουν κατι αλλο ωστε να κανουν την ζωη τους πιο μπερδεμενη (δεκα φορτιστες, διαφορες μπαταριες/στοιχεια, κτλ).

Μην ξεχναμε πως οι ΑΑ μπαινουν παντου. Ετσι εχοντας εναν φορητο φορτιστη σαν και αυτο εδω, usb emergency charger , που χρησιμοποιει ΑΑ μπαταριες, μπορουμε με εναν τυπο μπαταριων να βολεψουμε φωτογραφικες, τηλεχειριστηρια, ποντικι, παιχνιδια, mp3, κτλ. Συν να εχουμε και αυτον τον USB φορτιστη.

Στο τεχνικο κομματι.
Με μολις 2W ισχυ ειναι ανικανο να φορτισει σωστα μια συσκευη.
Σχεδον ολες απαιτουν 5V (5.2V) 1A.
Δηλαδη στην χειροτερη 5W καθαρα.

Αλλά μαλλον για αρχη καλα ειναι.