Δεν θέλω να υπερασπιστώ τις εταιρίες φυσικά, έχω αναφερθεί και εγώ παλιότερα σε καταχρηστικές πρακτικές τους. Αλλά να θυμίσω κάποιες πρακτικές τιμολόγησης, απλά για αποφεύγουμε τις πιθανές παγίδες.
Η χρέωση στην καρτοκινητή της WIND, και στις υπόλοιπες εταιρίες πιθανότατα αλλά ως χρήστης καρτοκινητής WIND το γνωρίζω, είναι ανά τρίλεπτο για τα τρία πρώτα λεπτά. Δηλαδή ακόμα και τηλεφώνημα 10 δευτερολέπτων θα χρεωθεί για τρία λεπτά. Στους μετρητές του κινητού θα μετρηθούν 10 δευτερόλεπτα χρήσης, αλλά στην εταιρία θα μετρηθούν τρία λεπτά.
Πολλά σύγχρονα κινητά χρησιμοποιούν την γραμματοσειρά Unicode για αποστολή μηνυμάτων. Ο παραλήπτης του μηνύματος θα διαβάσει το μήνυμα μας με μικρά γράμματα. Οταν εμείς γράψουμε το μήνυμα αυτό φαίνεται συνήθως στα σύγχρονα κινητά να γράφεται με μικρά γράμματα. Οταν ο παραλήπτης το λαμβάνει πηγαίνει και σε αυτόν με μικρά γράμματα. Με αυτήν την γραμματοσειρά όμως το μήνυμα κόβεται στους 70 χαρακτήρες. Οι σύγχρονες εφαρμογές μηνυμάτων στα κινητά μετράνε τους χαρακτήρες των μηνυμάτων, και όταν ξεπεράσεις τους 160 χαρακτήρες σου δείχνουν ότι συνεχίζεις με δεύτερο μήνυμα. Αν όμως ο παραλήπτης μπορεί να το διαβάσει με μικρά γράμματα σημαίνει ότι κόβεται ανά 70 χαρακτήρες, δηλαδή στην ουσία έχεις στείλει τρία μηνύματα. 70+70+20=160. Στους μετρητές μηνυμάτων του κινητού μπορεί πχ να φαίνονται τρία μηνύματα, αλλά στην ουσία μπορεί να έχουμε στείλει εννιά μηνύματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που διάφοροι ραδιοφωνικοί σταθμοί που διαβάζουν μηνύματα ακροατών, διαβάζουν μία σειρά και λένε ότι κόπηκε το μήνυμα. Εκεί στέλνεται πάντα μόνο ένα μήνυμα, ακόμα και αν εμείς έχουμε γράψει ολόκληρη έκθεση. Το πρώτο μήνυμα. Αν είναι με αυτήν την γραμματοσειρά το πρώτο μήνυμα θα είναι μόνο 70 χαρακτήρες, και μόνο αυτά θα πάνε στον σταθμό.
Η λύση εδώ είναι η αλλαγή της γραμματοσειράς από τις ρυθμίσεις του κινητού. Υπάρχουν δύο - τρεις ονομασίες για την άλλη γραμματοσειρά, ανάλογα με το πως την λέει κάθε κινητό. Με αυτή την γραμματοσειρά εμείς φαίνεται να γράφουμε με μικρά γράμματα, αλλά με την αποστολή του μηνύματος μετατρέπεται και ο παραλήπτης το διαβάζει με κεφαλαία γράμματα. Ολα τα γράμματα μετατρέπονται σε κεφαλαία. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάθε μήνυμα έχει πια 160 χαρακτήρες, όπως θα έπρεπε δηλαδή να είναι.
Και φυσικά να θυμίσω ότι κλήσεις και μηνύματα σε τετραψήφιους και πενταψήφιους αριθμούς εξαιρούνται από τον ενσωματωμένο χρόνο κλήσης και μηνυμάτων, και πληρώνονται έξτρα. Εκτός και αν πρόκειται για υπηρεσίες της εταιρίας κινητής, που εκεί μπορεί να είναι και δωρεάν, μπορεί και όχι. Επίσης μπορεί να γίνεται αυτό και σε κλήσεις και μηνύματα στο εξωτερικό, αλλά εδώ δεν είμαι σίγουρος, η Ευρώπη πιέζει για αλλαγές στις χρεώσεις roaming, και δεν ξέρω τι ισχύει τώρα.