i2s προβληματισμοί

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
αν και νέος στο άθλημα μπορώ να καταλάβω εύκολα την υπεροχή του i2s έναντι πχ ενός spdif. Το ένα κουβαλάει 3 σήματα και μιά γή το άλλο ένα και ένα.
Προφανώς όπως μου λέει το μυαλό μου κάπου στο ένα όλα αυτά μπερδεύονται.
Όμως σκέφτομαι ότι πριν φτάσουν αυτά τα 3+1 στο dac ως i2s κάποτε αυτά ήταν ένα σήμα data που βγήκε από τον υπολογιστή μας μέσω του usb.
τί δεν καταλαβαίνω?
κάποιος που ασχολήθηκε μήπως έχει μια απλουστευμένη απάντηση ή να το ψάξω στα wiki?

Παρότι δεν γνωρίζω και πολλά...,

το I2S υπερέχει διότι παρέχει πληροφορία σήμα και για τα clock αυτούσια και ξεχωριστά ενώ το spdif μέσα από το σήμα με κώδικα ανά κάθε bit ή κάθε δεύτερο bit, που σημαίνει ότι πρέπει να αποκωδικοποιηθεί... ενώ το I2S όχι...

οπότε λιγότερη ψηφιακή παραμόρφωση... λιγότερο jitter...

Παρότι δεν γνωρίζω και πολλά...,

το I2S υπερέχει διότι παρέχει πληροφορία σήμα και για τα clock αυτούσια και ξεχωριστά ενώ το spdif μέσα από το σήμα με κώδικα ανά κάθε bit ή κάθε δεύτερο bit, που σημαίνει ότι πρέπει να αποκωδικοποιηθεί... ενώ το I2S όχι...

οπότε λιγότερη ψηφιακή παραμόρφωση... λιγότερο jitter...

αυτό έγραψα και εγώ...
όμως όλη αυτή η πληροφορία έρχεται από τον υπολογιστή μέσω usb με μία γραμμή....

Δεν υπάρχει καμία σχέση. Χαριτολογώντας θα έλεγα πως και το CD .....σε μια γραμμή γράφεται, ή πιο σωστά κάθε download π.χ αρχείου υψηλής ανάλυσης πάλι μέσω μια γραμμής τηλεφώνου έρχεται. Η μεγάλη διαφορά είναι πως τα σήματα των υπολογιστών μπορούν να έχουν (αν επιλεγεί) αποθήκες μνήμης (buffer) και εντολές για την ακεραιότητα του σήματος με ροή σε μη πραγματικό χρόνο. Αντίθετα το I2S δημιουργήθηκε για εφαρμογές σε πραγματικό (ή σχεδόν..) χρόνο. Κύριος σκοπός ηταν η επικοινωνία μεταξύ των ολοκληρωμένων ενός π.χ cd player. Ο διαχωρισμός του ρολογιού (bit clock) από τα data και το frame clock μας απαλλάσσει από την εφαρμογή πρόσθετων κυκλωμάτων αποκωδικοποίησης και PLL, εντός της ίδιας συσκευής. Το αντίτιμο είναι στην υποχρεωτική χρήση γραμμών σύνδεσης μικρού μήκους, διότι σαν παράλληλο πρωτόκολλο μπορεί να χάσει τον συγχρονισμό μεταξύ data, bit clock και frame clock.

Last edited:
το θέμα είναι τότε ποιός τα θαλασσώνει και πως στην αποκωδικοποίηση...

Από USB βγαίνει από το pc...δεν είναι προτιμότερο να γίνετε μια μετατροπή παρά δύο? αν βγεί κατευθείαn από το pc Ι2S ακόμα καλύτερα... προς το παρών από USB...

Από USB βγαίνει από το pc...δεν είναι προτιμότερο να γίνετε μια μετατροπή παρά δύο? αν βγεί κατευθείαn από το pc Ι2S ακόμα καλύτερα... προς το παρών από USB...

Παλιότερα βάζαμε PCI κάρτα ήχου και κλέβαμε από εκεί το i2s.
Σε κάποιο σημείο ένα τσιπάκι πρέπει να βγάλει έξοδο i2s.
Είτε μετά το PCI bus, ή μετά το usb δεν έχει ουσιαστική διαφορά.

Υπάρχει pci κάρτα με Ι2S επάνω χωρίς να ψαχνόμαστε με χακιές επάνω στο κύκλωμα της κάρτας?

Υπάρχει pci κάρτα με Ι2S επάνω χωρίς να ψαχνόμαστε με χακιές επάνω στο κύκλωμα της κάρτας?

Ναι υπάρχει κάρτα, χρησιμοποιώ την ESI Juli@ , αλλά γιατί θες pci κάρτα? Το usb μη το θεωρείς χειρότερο για χρήση audio υποχρεωτικά. Ειδικά στις μέρες μας που γίνονται αυτά τα άλματα με usb-audio που να μπλέκεις με pci και πώς να φέρεις την pci 10 πόντους από το dac…. Δύσκολα πράγματα.

Για την ESI Juli@ έχω διαβάσει... είναι παλιά (2003 μοντέλο αν δεν απατώμαι...)... έλεγα μην υπάρχει καμιά καινούργια υλοποίηση...ρωτάω απλά για να μαθαίνω... δεν θα ασχοληθώ επί του παρόντος με το I2S... περιμένω ακόμα... μέχρι να φτιάξω κάτι και εγώ...

Για την ESI Juli@ έχω διαβάσει... είναι παλιά (2003 μοντέλο αν δεν απατώμαι...)... έλεγα μην υπάρχει καμιά καινούργια υλοποίηση...ρωτάω απλά για να μαθαίνω... δεν θα ασχοληθώ επί του παρόντος με το I2S... περιμένω ακόμα... μέχρι να φτιάξω κάτι και εγώ...

Ακριβώς, είναι παλιά. Αν είναι να μπλέξεις ΙΜΗΟ καλύτερα με κάποια φρέσκια usb υλοποίηση.

Νομίζεις ότι δεν έχεις ασχοληθεί.. στο ODAC το Tenor μέσω I2S συνδέεται με το ES9023.. ;)