ΗΧΕΙΑ ACOUSTIC ENERGY Aelite Series (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,527
Βέλγιο
Σήμερα έγινα κάτοχος της σειράς Aelite 3 και Aelite Center τα οποία οδηγούνται από τον Pioneer LX-52. Στον ενισχυτή συνδέθηκε το htpc και το Ps3. Έκανα το αυτόματο Mcacc setup. Ορίζει τα μπροστινά δαπέδου ως large καθώς και large το κεντρικό, είναι σωστή η ένδειξη για το κεντρικό?
Παίζοντας σε χαμηλή ένταση flac αρχεία ο ήχος ακούγεται να έρχεται από πολύ βαθιά,πώς το διορθώνουμε αυτό? Βασικά οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες και μπορώ να πω ότι τα έχω βρει λίγο σκούρα, κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!:BDBDG54:
Ποιά είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνω για να τα φέρω στα ίσια τους?

Last edited by a moderator:
Απάντηση: ΗΧΕΙΑ Aelite Series (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Kατ' αρχήν καλορίζικα... Πολύ ωραία και καλά ηχεία... είμαι σίγουρος ότι θα τα ευχαριστηθείς...

Όσον αφορά τη ρύθμιση large ή small εξαρτάται από το αν θες να λειτουργήσει πάνω τους η αποκοπή των χαμηλών συχνοτήτων (μπάσων) με το φίλτρο του ενισχυτή.

Για παράδειγμα αν έχει επιλεγεί αποκοπή στα 80Ηz τότε ένα ηχείο ορισμένο ως small δεν θα λαμβάνει συχνότητες κάτω από αυτή τη συχνότητα (θα αναπαράγονται μόνο από το sub), ενώ αν είναι ορισμένο ως large θα αναπαράγει και τις συχνότητες κάτω από τους 80 κύκλους...

Τα front σου πιθανότατα ορθώς τα όρισε ως large, για το κεντρικό δυστυχώς δεν έχω γνώμη, δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να κατεβαίνει... Αν παίζει μέχρι τα 45Ηz δεν το βρίσκω παράλογο.

Aπό εκεί και πέρα είναι και θέμα γούστου... Μπορεί να σου αρέσει να ακούς από small ή από large... Mην δίνεις και πολύ σημασία στις αυτόματες ρυθμίσεις, ούτε σε αυτά που λέμε εμείς... Κοίταξε να μάθεις να τα καταφέρνεις στη ρύθμιση του συστήματος και να ακούς όπως σου αρέσει...

Για τα flac δεν μπορώ να σε βοηθήσω...
Δεν ξέρω την ποιότητά τους, δεν ξέρω με τι ρύθμιση τα αναπαράγεις κλπ.

Δοκίμασέ σε direct ή stereo mode και αν εξακολουθήσει το πρόβλημα προσπάθησε σε ένα δικάναλο σύστημα με την ίδια όμως πηγή. Εκεί θα καταλάβεις για την ποιότητά τους σίγουρα, σε άμεση σύγκριση με τον δικό σου... Αν υπάρχει πρόβλημα δεν αποκλείεται να φταίει και η πηγή...

Έτσι κι αλλιώς όμως, χωρίς να γνωρίζω τις απαιτήσεις σου από δικάναλο μουσικό πρόγραμμα, πολλά πράγματα δεν πρέπει να περιμένεις από ενισχυτή ΑV της μικρο-μεσαίας κατηγορίας...

Αυτά...

Συμβουλή... Διάβασε το manual και ότι δεν καταλαβαίνεις ρώτα εδώ...
Όλο και κάποιος θα ξέρει να βοηθήσει...

Last edited:
Re: ΗΧΕΙΑ Aelite Series (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Είδα ότι συχνότητα αποκοπής έχει οριστεί στα 80HZ όπως μου είπες. Sub προς το παρόν δεν υπάρχει, μόνο τα δαπέδου και το κεντρικό. Η χρήση που τα θέλω είναι κατά 80% home cinema και το υπόλοιπο για μουσική. Άρα οι ρυθμίσεις μου θα πρέπει να κατευθυνθούν κυριως σε αυτό το κομμάτι. Η χρήση των ηχείων θα γίνεται κατ' αποκλειστικότητα από το htpc και λιγότερο από το ps3, οπότε θέλω κάποιες ρυθμίσεις που να κάνουν τις ταινίες από mpc και vlc να ακούγονται ζωντανες και όχι όπως τώρα που είναι λες και ακούω μουσική σε γήπεδο ποδοσφαίρου! Αλλάζοντας τα advanced surround settings στο action βελτιώθηκε ο ήχος, τώρα το κεντρικό συμμετέχει πιο πολύ. Έλεγα μήπως υπήρχε κάποιος <<τυφλοσούρτης>> στο setup ενος συστήματος για να τον ακολουθήσω.

χαχα...μη φαναταστείς ότι έκανα κανένα μαγικό με την αποκοπή... Έχω την εντύπωση ότι όλοι οι ενισχυτές το ίδιο κάνουν... τςπ...

Αυτά με τα action κτλ Digital Surrount Programms (DSP) πρέπει να τα ξεχάσεις όταν ακούς μουσική, όπως επίσης και το κεντρικό... Mόνο από τα δύο front αν θες να υπάρχει κάποια διαύγεια σε αυτό που ακούς...

Δεν υπάρχει ρύθμιση flat για τον δικάναλο? Κάτι που να λέει stereo ή direct ή pure direct?

edit Aν δεν υπάρχει sub τότε υποχρεωτικά τα front ως large και το κεντρικό όπως σου αρέσει καλύτερα...

Last edited:
Re: ΗΧΕΙΑ Aelite Series (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Ναι έχει και pure direct, direct, stereo κλπ, απλώς δεν μου κάνουν για θέαση ταινιών. Στη μουσική όντως ακούγονται πιο καλά, ενω το κεντρικό απουσιάζει. Θέλει πολύ ψάξιμο και δοκιμές τελικά..

Και να διαβάσεις το manual! ;)

Ta direct είναι για χρήση μόνο στη μουσική.
Στις ταινίες θα επιλέγεις ένα από τα DSPs, υποτίθεται ανάλογα με την ταινία αλλά μη δίνεις σημασία... όπως σου αρέσει...

Επανέρχομαι με μία ερώτηση προς τους γνώστες. Σε θέαση ταινιών mkv με hd-master ήχο παρατηρώ ότι προκαλείται συντονισμός των ηχείων στο χώρο.Στις εκρήξεις ακούω τις πόρτες των ντουλαπών να τρίζουν. Πώς το περιορίζουμε το θέμα αυτό? Να βάλω τις τάπες των ηχείων ξανά,μιας και τις έχω βγάλει?

Ετρεξες το πρόγραμμα ισοστάθμισης (MCACC) του ενισχυτή;

Πάντως μην σου φαίνεται περίεργο. Σε μικρούς χώρους όταν ακούς σε εξαιρετικά υψηλές εντάσεις συμβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Συγνώμη που άργησα να απαντήσω, ναι το έτρεξα κανονικά το MCACC.
Δεν τα έχω να παίζουν δυνατά, έτσι και αλλιώς προς το παρόν τα στρώνω ακόμα. Γενικότερα για το χώρο μου κατεβαίνουν αρκετά,τόσο που προς το παρόν αποκλείω την αγορά sub.