ηχεια για 5.1(Tannoy Arena Highline vs Dali Ikon 6)

BENZINA

Senior Member
11 June 2007
512
Thessaloniki
Eιμαι στο σταδιο ανευρεσης της καλυτερης επιλογης για τον χωρο μου(περιπου 60τ.μ. εννιαιο σαλονι με κουζινα,το μισο θα χρησιμοποιειται ως home cinema).
Σε γενικες γραμμες εχω αποφασισει να δωσω γυρω στα 4-4500 για ενισχυτη και ηχεια.
Οι επιλογες που εχω ειναι:
AVR:
  • Marantz 7001( ή 7002)
  • Pioneer lx-60(αν και μπορω να περιμενω και καποιον απο τους νεους Elite)
  • Yamaha 2700(αν βρω στοκ σε καλη τιμη)
Ηχεια:

• Tannoy Arena Highline 500 5.1
  • Dali Ikon 6 5.1
Tο διλημμα μου ειναι κυριως στα ηχεια,αν αξιζει να δωσω ενα καρο λεφτα σε ενα στυλατο πακετο με σχετικα μαζεμενες διαστασεις(με τη σφραγιδα της Tannoy ομως) ή να παω σε ενα πιο παραδοσιακο και σαφως πιο οικονομικο σετ ηχειων.Μεγαλο μειονεκτημα οτι εδω στην επαρχια(δλδ.Θεσσαλονικη),δεν εχω τη δυνατοτητα ουτε για demo ουτε για απλη ακροαση ολων των παραπανω...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι, δεν αξίζει. Αγοράζοντας έναν ενισχυτή της τάξεως του Marantz που αναφέρεις (τον οποίο μάλλον θα συνιστούσα σε σχέση με τους υπόλοιπους), έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις εξαιρετικό ήχο. Είναι λάθος λοιπόν αυτόν τον εξαιρετικό ηχο να τον περιορίσεις , (έστω και λίγο) στο βωμό ενός καλύτερου (υποκειμενικά πάντα) design.
Αν διαβάσεις οπουδήποτε κριτική ηχείου "περιορισμένων διαστάσεων" θα δεις επιφωνήματα για το πόσο καλά παίζει σε σχέση με το μέγεθος του. Κοινώς, ένα τέτοιο ηχείο που θεωρείται καλό, θεωρείται καλό επειδή πλησιάζει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις επιδόσεις ενός "αληθινού" ηχείου.
Πίστεψε με, με κοντά 3000 ευρώ που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις, μπορείς να πάρεις κάτι ΠΟΛΥ καλό.

Φυσικά το ηχείο είναι η πιο δύσκολη επιλογή (μιλάω προσωπικά τουλάχιστον, καθώς για να βρω αυτό που ήθελα και να αγοράσω έψαξα χωρίς υπερβολή 3 χρόνια!). Δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά χωρίς να ακούσεις, πολλές φορές.

Γι'αυτό, θα σου πρότεινα να "ζητιανέψεις" από κάποιον από τους Βόρειους του forum επίσκεψη και ακρόαση, πιστεύω ότι πολλοί θα χαρούν να σε εξυπηρετήσουν!

Last edited:
Καταρχην ευχαριστω για την απαντηση.
Ο κυριος λογος που αν αναγκαστω τελικα θα παρω τα Tannoy Highline(σε παρομοιο στυλ ηχειων,εχω ακουσει τα B&W XT,που ομως βγαινουν ακομα πιο ακριβα-η γυναικα παντως τα λατρεψε) θα ειναι ο χωρος μου,που ουτε καθαρο Homecinema ειναι ουτε εντελως καταλληλος για στερεοφωνικες ακροασεις.Οποτε η σκεψη μου ειναι οτι θα δωσω σιγουρα κατι παραπανω,αλλα και μια καποια ποιοτητα ηχου θα την εχω(δεν εχω βρει πουθενα αρνητικο review για τα highline και η tannoy εχει γενικα υψηλες προδιαγραφες),ουτε θα εχω προβλημα με την τοποθετηση τους πολυ κοντα στον τοιχο,που λογω της διαμορφωσης του χωρου πρεπει να γινει ετσι,κατι που στα πιο κλασικα ηχεια δαπεδου δε συνισταται.(Τα Canton chrono για παραδειγμα που με ενθουσιασαν ηχητικα αλλα και αισθητικα,εχουν την οπη bass reflex πισω αρα απορριπτονται)
Αυτο που θελω ειναι να εχω οσο γινεται πιο αξιοπρεπη ηχο αναλογικα με τον χωρο μου.Καθε αλλη προταση καλοδεχουμενη

γιατι το να εχει την οπη πισω..οποσδηπωτε ειναι αρνητικο? ειδικα εφοσον θα βαλεις sub και μπορεις να ρυθμισεις τα χαμηλα απο τα κεντρικα ηχεια..και με μια λογικη αποσταση απο τον τοιχο..δεν θα εχεις προβλημα.

Απο αυτα που εχω διαβασει,τα ηχεια που εχουν την οπη πισω χρειαζονται μια αποσταση τουλαχιστο 20cm.(μερικα ακομα και 50cm) απο τον τοιχο.Οπως για παραδειγμα τα epos m22,που το γραφει στις προδιαγραφες.
Παντως μετα απο συζητηση με καποιους που κατεχουν καλυτερα απο μενα το "αθλημα",αποφασισα να απορριψω ορiστικα λυσεις τυπου Arena,αφου πειστηκα οτι οσο πιο μεγαλα ηχεια βαλω,τοσο καλυτερα θα ακουστουν στον χωρο μου.
Τα Dali μεχρι στιγμης με εχουν ικανοποιησει(τοσο οικονομικα οσο και ηχητικα),ωστοσο θα το ψαξω λιγο ακομη αφου οσο μαθαινω και κυριως ακουω περισσοτερο,τοσο καλυτερα θα παρω την τελικη αποφαση.
Επειδη εχω βαλει αναλογο thread και στα ηχεια,αλλα δεν εχω λαβει καμμια απαντηση,καποιος με αποψη για τα Focal Chorus(σειρες 7 και 8)?
Να συμπληρωσω,οτι εχω μεγαλο προβλημα εδω πανω,γιατι δεν μπορω να ακουσω τα περισσοτερα απο τα ηχεια που θελω,κι επειδη δε θελω να παρω κατι στην τυχη,μαλλον πρεπει να κατεβω στην πρωτευουσα...

Last edited: