Ηχεία για ψευδοροφή - Dipoles / Bipoles or Monopoles

vasilik

Senior Member
1 September 2009
369
Athens, Vironas
Έχω τον εξής χώρο που πρέπει να βάλουμε 7 ηχεία για το home cinema. Δυστυχώς στον χώρο δεν μπορούν να μπουν ηχεία δαπέδου και ούτε στηριζόμενα στον τοίχο, οπότε η μόνη λύση είναι... όλα ψηλά!

room.jpg
Το πανί (με πράσινο χρώμα) θα μπει σε ένα "δόντι" που θα φτιαχτεί με γυψοσανίδα στον αριστερό τοίχο για να καλύψει ένα δοκάρι. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να τοποθετήσω στην ίδια επιφάνεια τα 3 μπροστινά ηχεία σε μορφή "in wall" ώστε να κοιτούν προς τον χώρο ακρόασης. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θα βρίσκονται ψηλά, στο ύψος της θέσης της βάσης του πανιού. Για να κοιτάζουν και προς τον χώρο ακρόασης (προς τα κάτω-διαγώνια), θα φτιαχτούν στο "δόντι", στις θέσεις των ηχείων, βάσεις για να τοποθετηθούν τα ηχεία με κλίση 20 μοιρών ώστε να κοιτάζουν τους θεατές.
Προβληματίζομαι για το είδος των ηχείων και την θέση των άλλων 4 ηχείων τα οποία θα μπουν στην ψευδοροφή. Επειδή πρέπει να καλυφθεί μεγάλος χώρος δεν ξέρω (1) σε ποιο σημείο θα πρέπει να μπουν καθώς και (2) τι είδους ηχεία (dipoles/bipoles/monopoles) πρέπει να επιλεγούν. Επίσης, είναι καλή σκέψη (3) τα μπροστινά ηχεία να είναι 3 δρόμων και τα πίσω ηχεία 2 δρόμων? Η ψευδοροφή πάνω από το καναπέ είναι σε ύψος 2.7m.
Κάθε γνώμη με βάση τις εμπειρίες σας είναι καλοδεχούμενη !

Είναι λάθος τα περιφερειακά ηχεία να μπουν στην ψευδοροφή. Δεν είναι κανάλια ύψους. Αυτό γίνεται μόνο σε σύστημα συμβατό με Dolby Atmos 7.1.2 ή 7.1.4

Η σωστή τοποθέτηση είναι στους πλαϊνούς τοίχους. Δες εδώ....

http://www.dolby.com/us/en/guide/surround-sound-speaker-setup/7-1-setup.html

και εδώ....

http://www.dolby.com/us/en/guide/dolby-atmos-speaker-setup/7-1-4-setups.html

Δεν καταλαβαίνω το σχέδιο... είναι κάτοψη ? Τι είναι αυτό σαν ανάποδο "π" στα 5 μετρα ?

Ρίξε μια ματια στα KEF Ci3-80QT & στα Ci-FDT

Και για τα 3 μπροστινά δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις το "δόντι" με την γυψοσανίδα που λες.

Τιμές

Ci3-80inLCRw.jpg

Το σχέδιο είναι μια "ψευδοκάτοψη" και το Π είναι ο καναπές! :-)
Δεν υπάρχει δυνατότητα να μπουν ηχεία στους πλαινούς τοίχους. Για τα περιφερειακά μπορείς να 'κατευθύνεις' τον ήχο με κινητό tweeter στο ύψος του αυτιού ενώ μπορείς να κάνεις και χρήση ηχείων της μορφής που σας ανέφερα.
Τα έχω δει τα KEF αλλά από την στιγμή που μπορώ να βάλω τα μπροστινά, κάθετα απέναντι στον τοίχο, μπορώ με το ίδιο κόστος να πάρω καλύτερα ηχεία.

Στον τοιχο εκατερωθεν του καναπε (που ειναι και η σωστη θεση για τα surround) δεν μπορεις να βαλεις ρηχα ηχεια ?

Σχετικα με το διπολα/μονοπολα, μονοπολα (direct radiation)

Το "Π" του καναπέ βλέπει στο τζάκι. Η πλάτη του καναπέ (κάτω μέρος της εικόνας) δεν βλέπει σε τοίχο αλλά σε ενιαίο χώρο κουζίνας, τραπεζαρίας κλπ...
Διαβάζω ότι στα πλαινά καλύτερα μπαίνουν dipoles και πίσω bipoles. Χμμμ δύσκολα...