Ηχεία ή Ηχομπάρα για pc?

kar10

New member
12 August 2010
29
Καλησπέρα σας, στα πλαίσια της αγοράς νέου υπολογιστή σκέφτομαι και την αναβάθμιση του ήχου, είμαι ανάμεσα σε monitor ηχεία vs ηχομπάρας, ποιο συγκεκριμένα kali audio in-8, με το, τα σαμπ τους ίσως το μικρό neumann kh-80,αλλά περνά και από το μυαλό μου ή λύση της ηχομπάρας σκεπτόμενος την ευκολία τοποθέτησης και ρύθμισης, την συμβατότητα με όλα τα νέα φορμά ήχου (dolby atmos) ,το ότι είναι ποιο οικονομικές,καθώς και το γεγονός ότι δεν ακούω πολύ μουσική από το pc ,κυρίως παιχνίδια και βίντεο. Ο χώρος είναι 16τμ αποκλειστικός και μπορώ να διαθέσω έως 1500.
Ευχαριστώ θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας

Εάν καταλήξεις σε ηχομπάρα, θέλεις ηχομπάρα για desktop χρήση.
Μη φανταστείς ότι μπορείς να βάλεις ηχομπάρα σαλονιού εκεί. Έχει να κάνει με την απόδοση σε μικρή απόσταση. Εκεί οι σαλονάτες ηχομπαρες, δεν... .
Ας πούμε μη νομίζεις ότι θα βάλεις μια Samsung q990F στα χρήματα που είπες, και αυτή να δουλεύει από πολύ κοντινή απόσταση σωστά.

Τα ζητούμενα σου είναι παιχνίδια και παρακολούθηση video;
Εάν είναι μόνο αυτά, τότε νομίζω πως τα ηχεία monitor μάλλον δεν είναι καλή επιλογή. Εγώ για αυτή τη χρήση θα έπαιρνα κάποια ηχεία που θα "χρωματίζουν" τον ήχο, εκτός αν επιδιώκω την καθαρή αναπαραγωγή μουσικής.
Ακόμη, τα Kali IN-8 έχουν 8ιντσα μεγάφωνα χαμηλών, που για 16 τ.μ. δωμάτιο και nearfield ακρόαση είναι μάλλον υπερβολή. Άσε τον όγκο των ηχείων με ύψος 45 εκατοστών πάνω στο γραφείο.
Οι 4 ίντσες των KH-80 είναι πιό σωστή λύση για ηχεία που θα ζουν και θα πάλλονται επάνω στο γραφείο του υπολογιστή.
Εάν τα ηχεία είναι σε απόσταση 2 ή 3 μέτρων π.χ., αλλάζουν τα δεδομένα.
Για ηχομπάρες μπορεί να απαντήσει κάποιος άλλος που έχει γνώση του αντικειμένου.

Last edited:
  • Like
Reactions: billpeppas
Εάν καταλήξεις σε ηχομπάρα, θέλεις ηχομπάρα για desktop χρήση.
Μη φανταστείς ότι μπορείς να βάλεις ηχομπάρα σαλονιού εκεί. Έχει να κάνει με την απόδοση σε μικρή απόσταση. Εκεί οι σαλονάτες ηχομπαρες, δεν... .
Ας πούμε μη νομίζεις ότι θα βάλεις μια Samsung q990F στα χρήματα που είπες, και αυτή να δουλεύει από πολύ κοντινή απόστα

Καλησπέρα ,υπάρχει η δυνατότητα να την βάλω σε οποιοδήποτε σημείο στο δωμάτιο σίγουρα όχι πάνω στο γραφείο ,σκέφτομαι στον τοίχο σε απόσταση των προδιαγραφών της συσκευής δεν έχω θέμα γενικά με την τοποθέτηση, με προβληματίζουν πολύ τα λιλιπούτεια subwoofer των περισσοτέρων sounbars και η μη δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών, εκτός από sonos

Last edited:
Τα ζητούμενα σου είναι παιχνίδια και παρακολούθηση video;
Εάν είναι μόνο αυτά, τότε νομίζω πως τα ηχεία monitor μάλλον δεν είναι καλή επιλογή. Εγώ για αυτή τη χρήση θα έπαιρνα κάποια ηχεία που θα "χρωματίζουν" τον ήχο, εκτός αν επιδιώκω την καθαρή αναπαραγωγή μουσικής.
Ακόμη, τα Kali IN-8 έχουν 8ιντσα μεγάφωνα χαμηλών, που για 16 τ.μ. δωμάτιο και nearfield ακρόαση είναι μάλλον υπερβολή. Άσε τον όγκο των ηχείων με ύψος 45 εκατοστών πάνω στο γραφείο.
Οι 4 ίντσες των KH-80 είναι πιό σωστή λύση για ηχεία που θα ζουν και θα πάλλονται επάνω στο γραφείο του υπολογιστή.
Εάν τα ηχεία είναι σε απόσταση 2 ή 3 μέτρων π.χ., αλλάζουν τα δεδομένα.
Για ηχομπάρες μπορεί να απαντήσει κάποιος άλλος που έχει γνώση του αντικειμένου.
Καλησπέρα. ναι ελάχιστη μουσική κυρίως παιχνίδια και βίντεο ειδάλλως δεν θα υπήρχε δίλλημα ,τα ηχεία είναι σαφώς ανώτερα για μουσική ακρόασή.
Σε ότι αφορά τον όγκο, το πλάνο είναι να είναι το γραφείο ''καθαρό'' από συσκευές μόνο ή οθόνη (και αυτό παίζεται) και τα ηχεία σε μια απόσταση γύρω στα 2 μέτρα

Καλησπέρα ,υπάρχει η δυνατότητα να την βάλω σε οποιοδήποτε σημείο στο δωμάτιο σίγουρα όχι πάνω στο γραφείο ,σκέφτομαι στον τοίχο σε απόσταση των προδιαγραφών της συσκευής δεν έχω θέμα γενικά με την τοποθέτηση, με προβληματίζουν πολύ τα λιλιπούτεια subwoofer των περισσοτέρων sounbars και η μη δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών, εκτός από sonos

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα σωστά. Θα κάθεσαι μπροστά από monitor ή γενικά θα έχεις κάποια τηλεόραση για τα δύο μέτρα απόστασης που λες;

Εάν υποθέσουμε το δεύτερο σενάριο, στο budget σου παίζουν ηχομπάρες που έχουν και ασύρματα πίσω ηχεία. Χώρος υπάρχει πίσω από τη θέση ακρόασης για να μπουν αυτά;

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος για τα surround ηχεία, θα έχεις front firing ηχομπάρα, με τους όποιους front-upifiring οδηγούς της και ξεχωριστό subwoofer, εννοώ που το αγοράζεις ξεχωριστά αλλά ανήκει στο ίδιο οικοσύστημα, τύπου sonos π.χ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είσαι απέναντι από το σύστημα, και η ηχομπάρα κάτω από την οθόνη που θα χρησιμοποιείς.

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα σωστά. Θα κάθεσαι μπροστά από monitor ή γενικά θα έχεις κάποια τηλεόραση για τα δύο μέτρα απόστασης που λες;

Εάν υποθέσουμε το δεύτερο σενάριο, στο budget σου παίζουν ηχομπάρες που έχουν και ασύρματα πίσω ηχεία. Χώρος υπάρχει πίσω από τη θέση ακρόασης για να μπουν αυτά;

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος για τα surround ηχεία, θα έχεις front firing ηχομπάρα, με τους όποιους front-upifiring οδηγούς της και ξεχωριστό subwoofer, εννοώ που το αγοράζεις ξεχωριστά αλλά ανήκει στο ίδιο οικοσύστημα, τύπου sonos π.χ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είσαι απέναντι από το σύστημα, και η ηχομπάρα κάτω από την οθόνη που θα χρησιμοποιείς

Μπροστά από μόνιτορ, με τα ηχεία στον τοίχο ή σε βάσεις σε απόσταση ανάλογη με το μέγεθος των ηχείων από 1,5 μέχρι πάνω από 2 μέτρα
Ναι το πλάτος του δωματίου είναι 3,5 μέτρα και είναι αποκλειστικός χώρος για τον υπολογιστή.
Δηλαδή ένα δωμάτιο περίπου 16τμ στο οποίο υπάρχει ένα γραφείο 160Χ80 και κανένα άλλο έπιπλο ή εμπόδιο

Επειδή σε βλέπω να δυσκολεύεσαι να κάνεις παράθεση,
Μπροστά από μόνιτορ, με τα ηχεία στον τοίχο ή σε βάσεις σε απόσταση ανάλογη με το μέγεθος των ηχείων από 1,5 μέχρι πάνω από 2 μέτρα
Ναι το πλάτος του δωματίου είναι 3,5 μέτρα και είναι αποκλειστικός χώρος για τον υπολογιστή.
Δηλαδή ένα δωμάτιο περίπου 16τμ στο οποίο υπάρχει ένα γραφείο 160Χ80 και κανένα άλλο έπιπλο ή εμπόδιο

(όταν πατάς reply γράφε κάτω από το πλαίσιο που εμφανίζεται η παράθεση. Έτσι θα φαίνεται να απαντάς κατ' ευθείαν, όπως έκανα εγώ τώρα).

Επομένως η θέση ακρόασης είναι κοντά στο monitor και αναλόγως θα κάθεσαι μακρύτερα. Στα δύο μέτρα βέβαια θα χρειαστείς μεγάλο μόνιτορ, τόσο μεγάλο που δεν θα εξυπηρετεί σε κοντινότερη απόσταση. Τέλος πάντων, εσύ ξέρεις.

Θα χρειαστεί να έχει είσοδο USB η ηχομπάρα; Σκέφτεσαι να συνδέσεις το PC με HDMI επάνω της; Κατ' ευθείαν στην τηλεόραση/μονιτορ και από κει με ARC στην ηχομπάρα; Αν είναι μόνιτορ υποστηρίζει ARC; Μάλον όχι. Άρα η ηχομπάρα θα πρέπει να έχει και HDMI in. Και εφ' όσον θέλεις να παίζεις και gaming, θα πρέπει να δεις μία που να έχει είσοδο 4Κ 120Hz.

Επίσης, η συζήτηση για δύο ηχεία είναι λιγάκι άκυρη, καθώς είπες ότι θέλεις να έχεις Dolby Atmos. Το οποίο σημαίνει απαραίτητα HDMI συνδεσμολογία.
την συμβατότητα με όλα τα νέα φορμά ήχου (dolby atmos)

Άρα μιλάμε για ηχομπάρα λοιπόν.

Επειδή σε βλέπω να δυσκολεύεσαι να κάνεις παράθεση,

(όταν πατάς reply γράφε κάτω από το πλαίσιο που εμφανίζεται η παράθεση. Έτσι θα φαίνεται να απαντάς κατ' ευθείαν, όπως έκανα εγώ τώρα).

Επομένως η θέση ακρόασης είναι κοντά στο monitor και αναλόγως θα κάθεσαι μακρύτερα. Στα δύο μέτρα βέβαια θα χρειαστείς μεγάλο μόνιτορ, τόσο μεγάλο που δεν θα εξυπηρετεί σε κοντινότερη απόσταση. Τέλος πάντων, εσύ ξέρεις
Θα χρειαστεί να έχει είσοδο USB η ηχομπάρα; Σκέφτεσαι να συνδέσεις το PC με HDMI επάνω της; Κατ' ευθείαν στην τηλεόραση/μονιτορ και από κει με ARC στην ηχομπάρα; Αν είναι μόνιτορ υποστηρίζει ARC; Μάλον όχι. Άρα η ηχομπάρα θα πρέπει να έχει και HDMI in. Και εφ' όσον θέλεις να παίζεις και gaming, θα πρέπει να δεις μία που να έχει είσοδο 4Κ 120Hz.
Η θέση ακρόασης μπορεί να είναι από 1,5 έως 2,5 μέτρα ανάλογα με ότι επιλέξω τελικά. Η οθόνη ,όταν αυτή αναβαθμιστεί ανάλογα με το μέγεθος που θα καταφέρω να πάρω μπορεί να μπει και αυτή στον τοίχο, στόχος είναι είτε oled montior 40+ ή oled TV ανάλογα τις τιμές που θα βρώ .
Oσο αφορά την συνδεσμολογία dolby atmos και 1440p gaming, Θα ζορίζεται η κάρτα γραφικών με 4Κ

Επίσης, η συζήτηση για δύο ηχεία είναι λιγάκι άκυρη, καθώς είπες ότι θέλεις να έχεις Dolby Atmos. Το οποίο σημαίνει απαραίτητα HDMI συνδεσμολογία.

Άρα μιλάμε για ηχομπάρα λοιπόν.
Το dolby atmos είναι ένα + της ηχομπάρας και νομίζω ότι πολλά παιχνίδια το υποστηρίζουν,

Βασικά να σου πω τι γίνεται και ανυσηχώ για τις mainstream ηχομπάρες. Αυτή την περίοδο δοκιμάζω μια πολύ οικονομική (της τάξης των 140 ευρώ, μην φανταστείς τίποτε το σπουδαίο). Ωστόσο επειδή είναι σχεδιασμένη για χρήση desktop (Near) και για χρήση σε πιο μακρινές θέσεις ακρόασης (Far) έχει αυτές τις ρυθμίσεις (εκτός από το off που εκεί ο ήχος γίνεται σχεδόν mono). Και ομολογουμένως είναι αυτό που χρειάζεται όταν κάθεσαι στο γραφείο για gaming και όταν κάθεσαι πιο μακριά για ταινίες κλπ.

Αυτό δεν υπάρχει στις mainstream ηχομπάρες. Εφόσον λοιπόν θα κάθεσαι μακριά και θα υπάρχει χώρος για τα πίσω surround ηχεία, στο budget σου μπορείς να δεις την Q990F της Samsung που έχει και είσοδο 4Κ120Hz για να συνδέσεις εκεί την πηγή σου, το PC δηλαδή.
Ωστόσο θα περισσεύει αρκετά στις άκρες από μια οθόνη 40 ιντσών. Θέλεις ας πούμε μια 55άρα οθόνη TV. Μην ανησυχείς για το αν θα είναι υπερβολή το subwoofer της. Δεν θα είναι. Άλλα πράγματα ίσως φανούν μικρά για να ξεδιπλώσει τον ήχο της στο χώρο σου.

Αλλιώς θα κοιτούσα κάτι σε Sonos, ίσως τα μικρά μοντέλα όπως η Beam, με το μικρότερο sub και δύο era 100 για πίσω. Βέβαια εδώ η συνδεσμολογία θα είναι PC>TV>Ηχομπάρα, καθώς η ηχομπάρα έχει μόνο ARC. Οπότε εδώ θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι γίνεται η σωστή διαχείριση του ήχου που θα στέλενει το PC στην τηλεόραση και από κει μέσω ARC στην ηχομπάρα.
O χώρος είναι μικρός.

Βασικά να σου πω τι γίνεται και ανυσηχώ για τις mainstream ηχομπάρες. Αυτή την περίοδο δοκιμάζω μια πολύ οικονομική (της τάξης των 140 ευρώ, μην φανταστείς τίποτε το σπουδαίο). Ωστόσο επειδή είναι σχεδιασμένη για χρήση desktop (Near) και για χρήση σε πιο μακρινές θέσεις ακρόασης (Far) έχει αυτές τις ρυθμίσεις (εκτός από το off που εκεί ο ήχος γίνεται σχεδόν mono). Και ομολογουμένως είναι αυτό που χρειάζεται όταν κάθεσαι στο γραφείο για gaming και όταν κάθεσαι πιο μακριά για ταινίες κλπ.

Αυτό δεν υπάρχει στις mainstream ηχομπάρες. Εφόσον λοιπόν θα κάθεσαι μακριά και θα υπάρχει χώρος για τα πίσω surround ηχεία, στο budget σου μπορείς να δεις την Q990F της Samsung που έχει και είσοδο 4Κ120Hz για να συνδέσεις εκεί την πηγή σου, το PC δηλαδή.
Ωστόσο θα περισσεύει αρκετά στις άκρες από μια οθόνη 40 ιντσών. Θέλεις ας πούμε μια 55άρα οθόνη TV. Μην ανησυχείς για το αν θα είναι υπερβολή το subwoofer της. Δεν θα είναι. Άλλα πράγματα ίσως φανούν μικρά για να ξεδιπλώσει τον ήχο της στο χώρο σου.

Αλλιώς θα κοιτούσα κάτι σε Sonos, ίσως τα μικρά μοντέλα όπως η Beam, με το μικρότερο sub και δύο era 100 για πίσω. Βέβαια εδώ η συνδεσμολογία θα είναι PC>TV>Ηχομπάρα, καθώς η ηχομπάρα έχει μόνο ARC. Οπότε εδώ θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι γίνεται η σωστή διαχείριση του ήχου που θα στέλενει το PC στην τηλεόραση και από κει μέσω ARC στην ηχομπάρα.
O χώρος είναι μικρός.

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα, σύμφωνα με το chatgpt η samsung Q990F έχει όλες τις απαραίτητες εισόδους και εξόδους για να μεταφέρει dolby atmos στο σύστημα μου, δεν είμαι σίγουρος για sonos.Τι σημασία έχει αν περισσεύει στις άκρες; για λόγους καλαισθησίας; Δεν αποκλείω να έχω για οθόνη μια 55 oled στο τοίχο ανάλογα τις τιμές όταν θα την αλλάξω, θα δώσει και λύση με το earc σε οποιαδήποτε ηχομπάρα. Ανησυχώ για το SUB της Samsung είναι πολύ μικρό για να γεμίσει το χώρο και δεν υπάρχει δυνατότητα για προσθήκη περισσοτέρων.Μόνο η sonos σου δινεί τέτοια δυνατότητα αν έχω καταλάβει σωστά, δηλ μια ARC με δύο sub και τα surround , αγορασμένα σταδιακά,νομίζω θα είμαι σχετικά καλά , αλλά με αυτό το κόστος αγοράζω σοβαρά ηχεία monitor είναι δίλλημα

Υπάρχουν ηχομπάρες που να δέχονται sub οποιασδήποτε μάρκας; όχι υποχρεωτικά ασύρματα

Last edited:
Υπάρχουν ηχομπάρες που να δέχονται sub οποιασδήποτε μάρκας; όχι υποχρεωτικά ασύρματα

Forgetaboutit. Χωρίς φίλτρο στα δικά της μεγάφωνα, ζημιά στον ήχο θα κάνεις έτσι.

Οι ηχομπάρες που έρχονται μαζί με το sub τους είναι υπολογισμένα τα μεγάφωνα να κόβουν ακριβώς εκεί που πρέπει. Όσες έχουν τη δυνατότητα να το προσθέσουν μέσα από το app, επίσης διαφοροποιούν την απόκρισή τους προκειμένουν να κάνουν blend με το subwoofer.

• Like
Reactions: kar10
Άρα ή μόνη επιλογή για πολλαπλά sub είναι sonos ειδάλλως το ξεχνάω ,ή κοιτάζω κάτι σε παραδοσιακά ενεργά ηχεία πού εκεί υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
Αυτό που πρέπει να ζυγίσω, μιας και δεν μπορώ να τα έχω όλα, είναι με τι μπορώ να συμβιβαστώ με την έλλειψη μπάσου της μπάρας ή την απουσία surround των ηχείων