Ηχεια με γνωμονα τις υψηλες σταθμες

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Χαιρετω.
Χαρισα στον αδελφο μου εναν παλιο AV ενισχυτη denon (80w/ch/8ohm)
και επειδη δεν εχει ηχεια μου ζητησε να του προτεινω εγω με τα εξης κριτηρια.

1) Λογω βαρυκοηας (ειδικα στις υψηλες συχνοτητες) θελει να ακουγονται δυνατα.
2) Επισης (λογω βαρυκοηας) δεν μας πειραζει αν ακουγονται πριματα (ισα ισα θα αντισταθμισει αυτα που δεν ακουει ευκολα)

Η χρηση των ηχειων θα ειναι για μουσικη ξενη (ποπ, r&b, και γενικα οχι εντεχνα ακουσματα, μαλλον λιγο απο ολα θα ελεγα, χωρις να δινεται εμφαση καπου συγκεκριμενα)

Επισης για χρηση home cinema περιστασιακα (εχει ηδη κεντρικο και θα αγορασει και sub kai surround) δεν τον ενδιαφερει ομως το σωστο ματσαρισμα/χροιες με τα left/right ηχεια (θα αγοραστουν φθηνα surround και sub)

οποτε του προτεινα ηχεια βασης (ωστε με ενα sub να ακουει και μπασο στη μουσικη που του αρεσει) και αρκετα ευαισθητα για να οδηγουνται με τον denon και να παιζουν δυνατα.

Το κριτηριο για αγορα βασης ειναι καθαρα οικονομικο, αφου θα ξοδεψει ουτως η αλλως χρηματα και για sub λιγο αργοτερα.

Του προτεινα τα Klipsch rb-51 οπου εχουν 92db ευαισθησια και ειναι σχετικα φθηνα (τα βρισκω 280 ευρω)

Επειδη οσο εψαξα δεν πηρε το ματι μου αλλο ευαισθητο ηχειο σε τιμη 250-300 ευρω, εχετε κατι αλλο υπ'οψιν σας. ?

Υπενθυμιζω η επιλογη σε ηχειο βασης και οχι δαπεδου εγινε με κριτηριο οικονομικο.

Γνωριζω οτι υπαρχουν κατι koda κλπ παμφθηνα δαπεδου αλλα φοβαμαι να του τα προτεινω.

Αν λοιπον εχετε κατι στο μυαλο σας κατι που να παιζει δυνατα θα ηθελα τη γνωμη σας.

Υπ'οψιν ο αδελφος μου δεν ψαχνεται με μαρκες, ποιοτητες, λεπτομερειες κλπ. (ασχετως αν καποιο ηχειο λογω εντασης, δυναμικων κλπ του κανει κλικ στο αυτι)

Ζητω τη γνωμη σας και για αλλες μαρκες, γιατι τα rb-51 δεν τα εχω ακουσει και διαβαζοντας οτι ειναι πριματα, φοβαμαι μηπως παιζουν δυνατα μονο στις υψηλες αλλα στις μεσοχαμηλες και μεσες ακουγονται αδεια και στην ουσια τσιριζουν.

Ψαχνω λοιπον ηχειο οπου να παιζει δυνατα και με συνδιασμο subwoofer να εχεις την αισθηση οτι ακους ενα μεστο ηχειο δαπεδου.

Last edited:
Τα Klipsch που λες παιζουν απιστευτα, μην τα φοβασαι, ισα ισα που στο μπασο ακουγονται τεραστια για το μεγεθος τους. Υπαρχουν δαπεδου φτηνα αλλα για να δουμε αν θες δαπεδου ή βασης πες μας ποσα τμ χωρο θα καλυψεις.

Last edited:
Δεν ανεφερα τεραγωνικα για 2 λογους.

1) ισως μετακομισει οποτε ολα αλλαζουν.
2) Συνηθως αυτος δεν ακουει μουσικη καθισμενος στον καναπε απενατι απο τα ηχεια. τα θελει να παιζουν μεσα στο σπιτι και αυτος να περιφερεται σε ολα τα δωματια, αυλη κλπ και το σπιτι να ειναι γενικως σε μια κατασταση ''ντισκο''

Παντως απο οσο γνωριζω, συνηθως μιλαμε για χωρους απο 20 τ.μ. και πανω.

τα heco victa 500 πιο πανω αν και γεμιζουν στο ματι, και αναφερουν 90db δεν ξερω ποσο πραγματικα ειναι.
π.χ. τα δικα μου mission αν και αναφερουν 89db, σε ενα διαγραμμα που ειχα βρει ειχα δει οτι κατα μεσο ορο ηταν 87db και 89 db ηταν οι μεσουψηλες τους (μιας και ειναι πριματα)

Αυτη ειναι και η προσπαθεια μου. Να βρω οσο το δυνατον πιο πολλα db, αλλα σε μεγαλυτερο συχνοτικα φασμα και οχι μονο τις υψηλες συχνοτητες οπου βαρανε καποιο peak και ο κατασκευαστης πιανεται απο εκει για λογους μαρκετινγκ.
Παντως, τα heco victa 500 προστεθηκαν και αυτα στη λιστα οπου ειναι λιγο διλλημα. 2 db λιγοτερα μεν, μηπως ακουγονται πιο μεστα στους μεγαλους χωρους δε.

Last edited:
Δεν ανεφερα τεραγωνικα για 2 λογους.

1) ισως μετακομισει οποτε ολα αλλαζουν.
2) Συνηθως αυτος δεν ακουει μουσικη καθισμενος στον καναπε απενατι απο τα ηχεια. τα θελει να παιζουν μεσα στο σπιτι και αυτος να περιφερεται σε ολα τα δωματια, αυλη κλπ και το σπιτι να ειναι γενικως σε μια κατασταση ''ντισκο''

Παντως απο οσο γνωριζω, συνηθως μιλαμε για χωρους απο 20 τ.μ. και πανω.

σε αυτη την περιπτωση να εξετασετε σοβαρα τα Heco. Αυτα θα δωσουν τον απαιτουμενο ογκο στις συνθηκες κ τη μουσικη που αναφερεις.

σε αυτη την περιπτωση να εξετασετε σοβαρα τα Heco. Αυτα θα δωσουν τον απαιτουμενο ογκο στις συνθηκες κ τη μουσικη που αναφερεις.

Υποψιαζομαι οτι ειναι 6ωμα. Σε αυτη την περιπτωση, επειδη ο αδελφος μου το volume το τερματιζει, δεν θελω να σκεφτομαι οτι θα του παω 6 ohm ηχεια γιατι... θα ειμαστε για νεες αγορες παλι.

Υποψιαζομαι οτι ειναι 6ωμα. Σε αυτη την περιπτωση, επειδη ο αδελφος μου το volume το τερματιζει, δεν θελω να σκεφτομαι οτι θα του παω 6 ohm ηχεια γιατι... θα ειμαστε για νεες αγορες παλι.

δεν θα χεις προβλημα με τα ηχεια οσον αφορα την αντισταση. Η εταιρια κυκλοφορει πακετο 5.1 με τα 500 μπροστινα κλπ. Αν το τερματιζει ο αδερφος σου τοτε το προβλημα ειναι υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να καψει τα ηχεια λογω παραμορφωσης του ενισχυτη, ανεξαρτητως φορτιου. Το 4-8Ω δηλωνει οτι το ηχειο εχει αντισταση ενδεικτικα κυμαινομενη απο 4 εως 8Ω. Οπως ολα τα ηχεια, ετσι κ ενα 8ωμο να παρεις, δεν σημαινει οτι η αντισταση του ειναι σταθερη 8ω. Η αντισταση μεταβαλλεται συναρτησει της συχνοτητας.

Last edited:
Nαι απλα υπεθεσα οτι ενα 8ωμο ισως δεν κατεβει τοσο χαμηλα οσο θα κατεβει ενα 6ωμο. Αν ειναι ετσι με 200 ευρω τα heco ειναι δελεαρ. Τα εχει ακουσει καποιος ομως να μου πει αν παιζουν δυνατα. ? εχουν μεγαλη διαφορα ας πουμε στην ενταση απο τα rb-51. ? Επισης, ας παραβλεψουμε τις ισως καλυτερες χαμηλες των heco λογω sub οπως ειπαμε. παιζουν ομως καλυτερα η χειροτερα απο το φασμα των μεσοχαμηλων εως μεσαιων στο γεμισμα και στην ενταση. ?

Nαι απλα υπεθεσα οτι ενα 8ωμο ισως δεν κατεβει τοσο χαμηλα οσο θα κατεβει ενα 6ωμο. Αν ειναι ετσι με 200 ευρω τα heco ειναι δελεαρ. Τα εχει ακουσει καποιος ομως να μου πει αν παιζουν δυνατα. ? εχουν μεγαλη διαφορα ας πουμε στην ενταση απο τα rb-51. ? Επισης, ας παραβλεψουμε τις ισως καλυτερες χαμηλες των heco λογω sub οπως ειπαμε. παιζουν ομως καλυτερα η χειροτερα απο το φασμα των μεσοχαμηλων εως μεσαιων στο γεμισμα και στην ενταση. ?

μεγαλυτερη καμπινα, δυο 6.5αρια μεγαφωνα εναντι ενος 5.25 του RB-51, τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια..

Το ποσο δυνατα παιζουν επισης εχει να κανει με την ευαισθησια τους κ την ικανοτητα σε ισχυ του ενισχυτη.

Τα Heco ακουγονται πολυ πιο "μεγαλα" γιατι απλα ειναι, ειναι ηχεια για μεγαλυτερους χωρους κλπ

Κατεβα σε κανα Saturn , Media Markt, σχεδον παντα τα εχουν στημενα σε καποιο συστημα.

Χαιρετω.
Χαρισα στον αδελφο μου εναν παλιο AV ενισχυτη denon (80w/ch/8ohm)
και επειδη δεν εχει ηχεια μου ζητησε να του προτεινω εγω με τα εξης κριτηρια.

1) Λογω βαρυκοηας (ειδικα στις υψηλες συχνοτητες) θελει να ακουγονται δυνατα.
2) Επισης (λογω βαρυκοηας) δεν μας πειραζει αν ακουγονται πριματα (ισα ισα θα αντισταθμισει αυτα που δεν ακουει ευκολα)

Η χρηση των ηχειων θα ειναι για μουσικη ξενη (ποπ, r&b, και γενικα οχι εντεχνα ακουσματα, μαλλον λιγο απο ολα θα ελεγα, χωρις να δινεται εμφαση καπου συγκεκριμενα)

Επισης για χρηση home cinema περιστασιακα (εχει ηδη κεντρικο και θα αγορασει και sub kai surround) δεν τον ενδιαφερει ομως το σωστο ματσαρισμα/χροιες με τα left/right ηχεια (θα αγοραστουν φθηνα surround και sub)

οποτε του προτεινα ηχεια βασης (ωστε με ενα sub να ακουει και μπασο στη μουσικη που του αρεσει) και αρκετα ευαισθητα για να οδηγουνται με τον denon και να παιζουν δυνατα.

Το κριτηριο για αγορα βασης ειναι καθαρα οικονομικο, αφου θα ξοδεψει ουτως η αλλως χρηματα και για sub λιγο αργοτερα.

Του προτεινα τα Klipsch rb-51 οπου εχουν 92db ευαισθησια και ειναι σχετικα φθηνα (τα βρισκω 280 ευρω)

Επειδη οσο εψαξα δεν πηρε το ματι μου αλλο ευαισθητο ηχειο σε τιμη 250-300 ευρω, εχετε κατι αλλο υπ'οψιν σας. ?

Υπενθυμιζω η επιλογη σε ηχειο βασης και οχι δαπεδου εγινε με κριτηριο οικονομικο.

Γνωριζω οτι υπαρχουν κατι koda κλπ παμφθηνα δαπεδου αλλα φοβαμαι να του τα προτεινω.

Αν λοιπον εχετε κατι στο μυαλο σας κατι που να παιζει δυνατα θα ηθελα τη γνωμη σας.

Υπ'οψιν ο αδελφος μου δεν ψαχνεται με μαρκες, ποιοτητες, λεπτομερειες κλπ. (ασχετως αν καποιο ηχειο λογω εντασης, δυναμικων κλπ του κανει κλικ στο αυτι)

Ζητω τη γνωμη σας και για αλλες μαρκες, γιατι τα rb-51 δεν τα εχω ακουσει και διαβαζοντας οτι ειναι πριματα, φοβαμαι μηπως παιζουν δυνατα μονο στις υψηλες αλλα στις μεσοχαμηλες και μεσες ακουγονται αδεια και στην ουσια τσιριζουν.

Ψαχνω λοιπον ηχειο οπου να παιζει δυνατα και με συνδιασμο subwoofer να εχεις την αισθηση οτι ακους ενα μεστο ηχειο δαπεδου.

αν είναι πριμάτα τότε είναι μιά χαρά λόγω της βαρυκοίας...
πάντως διαφωνώ με τον τερματισμό.
Οι κίνδυνοι είναι πολλοί....(φυσικά δεν ξέρω από που προήλθε η βαρυκοία...)

επίσης....
δεν καταλαβαίνω.
λες ότι δεν ενδιαφέρεται για μάρκες κλπ....
τότε πήγαινε πάρε ηχεία pa
δεν θα έχεις πρόβλημα ούτε εσύ, ούτε τα ενισχυτικά τους ούτε ο ίδιος.
Γιατί να ψάχνουμε για ηχεία hifi...

επίσης....
δεν καταλαβαίνω.
λες ότι δεν ενδιαφέρεται για μάρκες κλπ....
τότε πήγαινε πάρε ηχεία pa
δεν θα έχεις πρόβλημα ούτε εσύ, ούτε τα ενισχυτικά τους ούτε ο ίδιος.
Γιατί να ψάχνουμε για ηχεία hifi...

Eννοουσα οτι δεν εχει ασχοληθει με τον ηχο τοσο ωστε να εχει προτιμησεις σε καποια μαρκα. Απο την αλλη, τα ηχεια (και στο αμεσο μελλον και τα υπολοιπα ηχεια central,surround, sub) θα τοποθετηθουν στο σαλονι του.
Δεν νομιζω οτι pa ηχεια θα ηταν αυτο που χρειαζεται. (θα επεφτε και ξυλο απο τη γυναικα του)

Απλα με γνωμονα (οσο γνωριζω τις προτιμησεις του) ενα ηχειο τον ευχαριστει οταν εχει δυναμικες, ενταση, απαραμορφωτο ηχο.
Δεν θα κατσει να ξεκοκκαλισει τις οποιες αρετες/ αδυναμιες και τεχνικες λεπτομερειες. (δεν εχει νοημα να του μιλας π.χ. για σκληρα ή μαλακα πριμα απο τι στιγμη που σου λεει οτι δεν ακουει τις υψηλες και μαλλον τμημα και απο τις μεσο υψηλες.
Για αυτο ειπα οτι δεν τον ενδιαφερουν οι μαρκες. Γιατι πολυ απλα, δεν γνωριζει σε τι ηχο προσανατολιζεται καθε μαρκα/μοντελο και τι ηχο βγαζει καθε ηχειο. Δεν ειναι ψαγμενος καθολου και δεν εχει αποψη.

Ηδη το συζητησα τηλεφωνικως μαζι του, και του ανεφερα για τα victa 500 και του αρεσε η ιδεα δαπεδου με τιμιο ηχο σε αυτη την τιμη.

Μαλλον προς τα εκει θα καταληξει απο οσο καταλαβα.

Last edited:
Προσωπικά η δική μου γνώμη είναι να μήν πάρει κάτι ακριβό για τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο άνθρωπος γιατί απ' ότι καταλαβαίνω τα ηχεία απο τις πρώτες νότες θα παίζουν σε πολύ υψηλές στάθμες και δεν θα έχουν την δυνατότητα να στρωθούν όπως πρέπει. Θα πρέπει να περάσουν μήνες έτσι ώστε με ασφάλεια ένα ηχείο να πάιξει στα όριά του, όπως και κάθε συσκευή άλλωστε. Θα έλεγα να πάει σε κάποια οικονομική λύση π.χ. KODA για να μήν έχει πρόβλημα και να χαλάσουν παίρνει άλλα...

Παντως οσα Heco εχω ακουσει και βασης και δαπεδου δεν μου αρεσαν καθολου
τα θεωρω κουτσουρα οχι απο αποψη ευαισθησιας αλλα ηχου γενικοτερα,και τα εχω ακουσει με αρκετα καλους amps ωστε να ηταν αυτο το προβλημα.
Τωρα λογο θεματος βαρυκοιας να ξερεις οτι τα Klipsch-ακια εχουν εφεση στα ψηλα,οχι οτι τους λειπουν τα μπασα ισα ισα που τουλαχιστον σε εκπλησουν ωρες ωρες(σε μενα ας πουμε σε μικρο δωματιο βεβαια παιζοντας με λαμπα,το μπασο ειναι αρκετο)σε μεγαλο χωρο θα ψοφισουν,εκτος αν τα συνδιασεις με καποιο woofer-ακι του 200 ευρου,αν και δε βρισκω το λογο για τετοια λυση μιας και βγαινει
στο 500-550Ε

Last edited:
subwoofer θα παρει ετσι κι αλλιως, λογω του οτι τωρα εχει ενα ψοφιο sony (10 ετων) και θα το αντικαταστησει μιας και θα κανει και χρηση home cinema.

οσον αφορα τα heco, δεν νομιζω οτι απο θεμα τιμης θα επιλεξει κατι αλλο.