αυτό πως γίνεται;
Επίσης πως συνδέεται το sub στον ενισχυτή; Μιλάμε για ενισχυτή με έξοδο sub ή χωρίς;
Έχω στέρεο ενισχυτή DENON pma 380 με ηχεία DALI concept 2. Ο ενισχυτής έχει έξοδο για δύο ζεύγη ηχείων. Αντί για δεύτερο ζεύγος μπορώ να συνδέσω παθητικό sub; Ή μόνο ενεργό με είσοδο speaker in; Και επανέρχομαι στο πρώτο ερώτημα. Αν συνδέσω το sub πως μπορώ να κόψω τα μπάσα από τα concept;
Ενεργό με είσοδο speaker in σίγουρα. Δίνει καλή ποιότητα ήχου συνήθως.
Παθητικό... θα το απέφευγα γιατί είναι σαν να συνδέεις συγχρόνως δύο ζεύγη ηχείων παράλληλα. Η αντίσταση που προκύπτει είναι πολύ χαμηλή και σε ορισμένες συχνότητες πιθανόν ο ενισχυτής να μην μπορεί
Αλλά... δεν κόβεις τα μπάσα από τα concept.
Για να κόψεις τα μπάσα:
Α) Αν το σαμπ είναι ενεργό:
Α1) Με ενισχυτή AV: H πιο εύκολη περίπτωση.
Συνδέεις το σαμπ, στην έξοδο σαμπ,
και δηλώνεις τους δορυφόρους σαν small.
Αν το σαμπ έχει ρυθμιστικό της συχνότητας αποκοπής, το βάζεις στο μέγιστο αρχικά, και κάνεις αποκοπή από τον AV. Αυτός «ξέρει», και κόβει τις ψηλές από το σαμπ, αλλά και τις χαμηλές από τους δορυφόρους. Όταν καταλήξεις με τις ρυθμίσεις μπορείς να «κλέψεις» λίγο (ίσως), επεμβαίνοντας και στο ρυθμιστικό του σαμπ για μία τελική μικρορύθμιση.
Μερικά ενεργά σαμπ για home cinema δεν διαθέτουν δικό τους ρυθμιστικό της συχνότητας αποκοπής. Τότε η αποκοπή γίνεται στην τυποποιημένη συχνότητα των 80Hz, που είναι μεν συχνότητα πασπαρτού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί να μην ταιριάζει σε πολύ μικρούς δορυφόρους (mirage omnisat πχ) που δεν μπορούν να παίξουν τόσο χαμηλά.
Γενικά, προτίμησε ενισχυτές AV και σαμπ που επιτρέπουν επιλογή ρύθμισης της συχνότητας αποκοπής εκτός των 80 Ηz. Εχεις πολύ μεγαλύτερη ευελιξία έτσι, ιδίως αν διαθέτεις ποιοτικό σαμπ.
Μειονέκτημα όλων των παραπάνω: Αν δεν δώσεις πολλά λεφτά, οι περισσότεροι ενισχυτές AV δεν παίζουν μουσική αλλά κάτι άλλο…
Α2) Με ενισχυτή stereo: To πράγμα γίνεται πιο πολύπλοκο.
Κλασική μέθοδος: Απαιτεί είτε ξεχωριστούς προ-τελικούς, είτε ολοκληρωμένο με pre-out KAI power in. Απαιτεί και σαμπ με δικά του υψιπερατά κροσόβερς και line-outs για τους δορυφόρους (που συνήθως δεν βρίσκεις στις φθηνές κατηγορίες).
Το σαμπ
παρεμβάλλεται μεταξύ προ-τελικών. Οι τελικοί παραλαμβάνουν σήμα από το σαμπ, απαλλαγμένο από τις χαμηλές σύμφωνα με τις δικές του ρυθμίσεις.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση της νόσου BEHRI- BEHRI, αγοράζεις με μόλις 90 Ευρώ (!) κάτι τέτοιο:
http://www.behringer.com/EN/Products/CX3400.aspx
και δεν πα να μην έχει δικά του κροσόβερς το προσιτό σαμπ σου! (μειονέκτημα: μετά γλυκαίνεσαι γιατί το «κάτι τέτοιο» κάνει και μερικά πράγματα παραπάνω, η λέξη «πολυενίσχυση» αρχίζει να στριφογυρίζει στο κεφάλι σου, έμπλεξες μεγάλε…)
Πιο σοβαρό μειονέκτημα των ενεργών κρος: πρέπει να παίζουν αρκετά καλά, ώστε να μην χάνεις ηχητικά εξ αιτίας της παρουσίας τους περισσότερα από αυτά που κερδίζεις.
Α3) Με έναν προενισχυτή stereo (ή ολοκληρωμένο με pre-out), συν τούτο ‛δώ:
http://www.behringer.com/EN/Products/EP1500.aspx
“Discontinued” λέει το site, αλλά τον βρίσκεις ακόμα στα 320 περίπου Ευρώ! Τούτο ‛δω λοιπόν διαθέτει φίλτρο αποκοπής των συχνοτήτων κάτω των 80Hz.
Λεπτομέρεια: Μόνο που δεν ξέρω πως παίζει ο EP-1500 με το φίλτρο ενεργοποιημένο (ας μιλήσουν όσοι το έχουν δοκιμάσει). Αν όμως παίζει όπως χωρίς το φίλτρο,
σιγά μη βρεις τελικό με καλύτερο ήχο κάτω από τα 1000 (και
πολύ λίγα λέω) χωρίς να καταφύγεις σε diy λύσεις. Όσο για την ισχύ του…
Φαντάζομαι επίσης, ότι θα υπάρχουν άλλοι τελικοί με παρόμοια δυνατότητα, ίσως και ολοκληρωμένοι με έξοδο σαμπ και δικά τους φίλτρα, ίσως μάλιστα και τρικάναλοι, αλλά δεν γνωρίζω / δεν έχω ακούσει
Β) Αν το σαμπ είναι παθητικό:
Β1) Με ενισχυτή stereo
Χρειάζεσαι προφανώς κάποιου είδους κροσσόβερ.
Αν αυτό το κρος είναι ενεργό, κάτι δηλαδή σαν αυτό που αναφέρω στην περίπτωση Α2, θα παρεμβληθεί μεταξύ προ και τελικού. Θα δίνει σήμα χωρίς μπάσο στον τελικό, και σήμα μόνο με μπάσο προς το σαμπ. Μόνο που… χρειάζεσαι και έναν ακόμα ενισχυτή για να μετατρέψεις το παθητικό σαμπ σε ενεργό! :smile::smile::smile:
Αν το κρος είναι παθητικό (ενσωματωμένο συνήθως στο σαμπ), συμβαίνει ότι και με τα κανονικά ηχεία: Από τον τελικό το ενισχυμένο σήμα πάει στο κρος, όπου και διαχωρίζεται, κλπ, κλπ. Μόνο που αυτή η περίπτωση είναι θεωρητική χωρίς λίγο diy, γιατί δεν ξερω να διατίθενται ανάλογα προϊόντα στο εμπόριο
Β2) Με ενισχυτή AV
Αν ο AV διαθέτει ενισχυμένη έξοδο προς το σαμπ, το συνδέεις εκεί και ησύχασες. Τους δορυφόρους τους δηλώνεις “small”.
Αν διαθέτει απλή, χρειάζεσαι έναν τελικό για να κάνεις το παθητικό σαμπ… ενεργό. Συνδέσεις όπως στην περίπτωση Α1