ήχος η εικόνα

Αναρωτιέμαι πόσο πραγματικά είναι υποκειμενικό και πόσο στην πραγματικότητα είμαστε (βιολογικά) όλοι οπτικοί τύποι και ας μην το συνειδητοποιούμε.

Σαν τέστ, βάζω το εξής ερώτημα: Βλέπεις μια ταινία σε κακή ποιότητα VHS (ένα VHS που έχει περάσει δυο τρείς φορές από αντιγραφή - όσοι βλέπουν καμιά φορά έργο στο 901 καταλαβαίνουν τι εννοώ). Αν συνοδευόταν από τέλειο ήχο νομίζω (δεν το δοκίμασα) ότι ο τέλειος ήχος θα με ενοχλούσε και θα προτιμούσα μια υποβάθμιση της ποιότητάς του ήχου για να ταιριάξει καλύτερα με την εικόνα. Αντίθετα, αν είχα κακό ήχο με τέλεια εικόνα, αυτό θα μ' ενοχλούσε πολύ αλλά δεν θα ήθελα υποβάθμιση της εικόνας. Έχει κανείς άποψη;

Απάντηση: Re: ήχος η εικόνα

Αναρωτιέμαι πόσο πραγματικά είναι υποκειμενικό και πόσο στην πραγματικότητα είμαστε (βιολογικά) όλοι οπτικοί τύποι και ας μην το συνειδητοποιούμε.

Σαν τέστ, βάζω το εξής ερώτημα: Βλέπεις μια ταινία σε κακή ποιότητα VHS (ένα VHS που έχει περάσει δυο τρείς φορές από αντιγραφή - όσοι βλέπουν καμιά φορά έργο στο 901 καταλαβαίνουν τι εννοώ). Αν συνοδευόταν από τέλειο ήχο νομίζω (δεν το δοκίμασα) ότι ο τέλειος ήχος θα με ενοχλούσε και θα προτιμούσα μια υποβάθμιση της ποιότητάς του ήχου για να ταιριάξει καλύτερα με την εικόνα. Αντίθετα, αν είχα κακό ήχο με τέλεια εικόνα, αυτό θα μ' ενοχλούσε πολύ αλλά δεν θα ήθελα υποβάθμιση της εικόνας. Έχει κανείς άποψη;

Συμφωνω! Αυτο το βιωσα σχετικα προσφατα οταν ειδα το Cloverfield σε Bluray, οπου επιτηδες η εικονα ειναι στυλιζαρισμενη ετσι ωστε να φαινεται ως μετριας ποιοτητας βιντεοκαμερα χειρος (για την ακριβεια με τετοιες γυριστηκε σε στυλ Blair Witch Project) ενω ο πολυκαναλος ασυμπιεστος ηχος της μπαντας ξενιζει καπως με την καθαροτητα, τις δυναμικες και τον διαχωρισμο του...Δεν γινεται να βλεπεις εικονα ψιλοχαλια και να ακους ηχο κρυσταλλο!

Αν πρέπει οπωσδήποτε το ένα να υπερτερεί του άλλου...
Εικόνα... χωρίς δεύτερη σκέψη...

Ναι, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να έχουμε την γνώμη αυτών που προτιμάνε τον ήχο, όπως ο lazgr, ή ο pleo σχετικά με το τέστ που πρότεινα - δηλαδή αν θα τους ενοχλούσε ο τέλειος ήχος επάνω σε μια πολύ κακή εικόνα τόσο που να προτιμούσαν την υποβάθμισή του καθώς και αν θα ίσχυε το αντίθετο.

Κάποιες ταινίες χρειάζονται καλή εικόνα, κάποιες ταινίες καλό ήχο και κάποιες και τα δύο.
Παράδειγμα: Αν βλέπεις ντοκιμαντέρ που έχει θέμα την φύση, δεν νομίζω να δώσεις τόσο σημασία στον ήχο, όσο στην εικόνα.

Στην περίπτωση που χρειάζονται και τα δύο, νομίζω περισσότερη πληροφορία χάνεις άμα δεν έχεις καλό ήχο.

Σύμφωνοι. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αντικειμενική προδιάθεση για την εικόνα στους ανθρώπους. Εδώ θα ήταν χρήσιμη η απάντησή σου στα δύο ερωτήματα: Θα προτιμούσες υποβάθμιση της ποιότητας του ήχου αν η εικόνα ήταν κακή; Θα προτιμούσες υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας άν ο ήχος ήταν κακός; (βλεπε ποστ 15:04)

Ούτε υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας θα προτιμούσα, ούτε υποβάθμιση της ποιότητας του ήχου.

Πιο ενοχλητικό κατά την γνώμη μου είναι να υπάρχει κακή(πολύ κάτω του μέτριου) ποιότητα εικόνας. Με τον κακό ήχο συμβιβάζεσαι πιο εύκολα.