Ηχος ..ντουλάπας!

gkon961

Established Member
1 February 2011
165
Αθήνα
Κααλή σας μέρα!
που, είναι ευχή πασπαρτού, γιατί για αρκετούς το 24ωρο μπορεί να ξεκινά άλλες ώρες από τις συνηθισμένες. ;)

Οπως έχω ήδη πει και αλλού, επέστρεψα έπειτα από καιρό ..απιστίας στην εσωτερική μου ανάγκη να γαληνεύω με μουσική, δλδ, επέστρεψα μέσα μου..
Και κατ επέκταση, σε τρόπους για να επι-κοινωνώ καλύτερα με αυτή.

Τέρμα οι ..σάλτσες (νόστιμες όμως, δε μπορείτε να πείτε, αν έλειπαν δε θα είχε νοστιμάδα και νόημα η ασχολία αυτή..) και να εξηγήσω το τι με απασχολεί!

Λοιπόν, έχω την ατυχία να έχω το ηχοσύστημα στημένο σε μια τυπική κρεβατοκάμαρα, και αυτό δυστυχώς συνεπάγεται ότι σε ένα τέτοιου τύπου δωμάτιο έχει και ντουλάπες για τα ρούχα. (άσχετα βέβαια αν η μισή είναι κατειλλημένη από βινύλια και cd).
Και μία ντουλάπα, έχει και φύλλα που ανοιγοκλείνουν.

Και τα ηχεία είναι μπροστά από αυτές.
Αποτέλεσμα: Με ότι ηχεία και αν έχω δοκιμάσει στο χώρο μου, ο ήχος ακούγεται πώς να το πω.. πομπώδης.

Επίσης, δε ξέρω αν έχει σημασία, το πάτωμα είναι παρκέ επίσης.
Το συμπέρασμα που κατέληξα λοιπόν είναι ότι δεν ακούω τελικά το σύτημα μου και τα ηχεία μου,
ακούω τις ντουλάπες και παρκέ! :(

Το ζητούμενο μου τώρα:
Με ποιο τρόπο μπορώ να κάνω ακουστικά νεκρά τα φύλλα της ντουλάπας;

Μέχρι στιγμής έχω σκεφτεί να τις ενισχύσω εσωτερικά (ώστε να μη φαίνονται) κολλώντας επάνω πρόσθετα φύλλα ξύλου mdf ή στο μέσον τους περίπου με κάθετες ξύλινες ράγες, ή και κάλυψη με πισσόφυλλα ώστε να μη ταλαντώνονται.

Υπάρχει καλύτερη/αποτελεσματικότερη λύση;

Εχω την ελπίδα ότι δεν είμαι ο μόνος με αυτό το πρόβλημα, και οι λόγοι που βάζω το θέμα είναι αφενός αυτός, αφετέρου για περαιτέρω προβληματισμό και συζήτηση σε ένα (το μόνο;) site με ανθρώπους που ξέρουν πραγματικά τι τους γίνεται. :)
Και επίσης, για να μη ξαναανακαλύπτουμε το τροχό..
Επίσης να αναφέρω ότι το πάχος του φύλλου είναι γύρω στα 5 χιλιοστά.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Last edited:
ανοιξε τα φυλα της ντουλαπας γεμισε την με ρουχα σιντι και βινυλια και στρωσε ενα χαλι στο πατωμα.
εαν εχεις βελτιωση το προβλημα ειναι απο εκει, αλλιως θελεις μετρησεις χωρου.

Εξακολουθούν να υπάρχουν όμως και να πάλλονται!

Τώρα το σκέφτηκα: Να τα αντικαταστήσω τελείως με φύλλα από άλλο υλικό, αλλά είναι μεγάλη διαδικασία.. Εκτός και αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Ομολογώ όμως ότι η λύση που μου προτείνεις vet δεν μου είναι και πολύ ελκυστική αισθητικά, δεν θέλω να έχω μια ντουλάπα που να ..χάσκει εκεί ορθάνοικτη!
Καθώς και για άλλο λόγο:
Αν είναι να μπαίνω στη διαδικασία όταν θέλω να ακούσω μουσική να πρέπει να ανοίγω ντουλάπες και μετά να τις κλείνω, μου το κάνει δύσκολο όλο αυτό.
Και σαν τέτοιο, φοβάμαι μήπως με απομακρύνει, πράγμα που ουδόλως θα ήθελα..

ο λογος που στο ειπα ειναι σαν πειιραμα για να διαπιστωσεις εστω και με το αυτι εαν υπαρχουν καποιες ακυρωσεις στον χωρο σου.
εαν και με ανοιχτα τα φυλλα ειναι το ιδιο θες αλλη προσεγγιση.

Αύριο το πρωί (Σάββατο) θα αφαιρέσω εντελώς τα φύλλα τους, επειδή είναι σίγουρο ότι συντονίζουν.

Τα ακουμπάω και τον κραδασμό τον αισθάνομαι. Να μη πω το τι ακούγεται ακουμπώντας το αυτί επάνω τους.

Θα τα βγάλω και θα μπαίνει ένα ένα φύλλο αφού κολλήσω πρώτα επάνω τους ένα πλέγμα από κομμάτια mdf πάχους 16 χιλ. σταυρωτά και κάθετα εννοείται, κυψελωτά, δε ξέρω πώς να το περιγράψω..

Το ύψος των κομματιών θα είναι κάπου στους 6-7 πόντους, οπότε θα γίνουν άκαμπτα (και ελπίζω ασυντόνιστα) σαν να είναι μασίφ πάχος 7-8 εκατοστά (1 είναι το φύλλο μόνο τους).
Δε μπορώ να σκεφτώ ως τώρα άλλο τρόπο να τα κάνω να μη συντονίζονται.

Μετά, έχει σειρά το πάτωμα όπου θα στρωθεί με χαλί, αρκεί βέβαια να μη 'νεκρώσει' ο χώρος και ο ήχος βγαίνει 'αποστειρωμένος'.

Είδωμεν..

Αν προσθεσεις mdf 16mm, εστω και σε λωριδες, τα φυλλα θα βαρυνουν πολυ με αποτελεσμα να κατσουν.

Ασε που θελει μεγαλη προσοχη στο βιδωμα.
Ακομα και τις βιδες να εχεις υπολογισει αν βιδωσεις με ηλεκτρικο κατσαβιδι τοτε επειδη το mdf ειναι πολυ μαλακο θα σου παρει μεσα την βιδα.
Και μετα αυτη θα περασει απο την εξω πλευρα της ντουλαπας.
Βιδωσε λοιπον λιγο με ηλεκτρικο κατσαβιδικαι σε χαμηλες στροφες, και μετα με το χερι.

Παντως πριν κανεις οτιδηποτε μαλλον θα πρεπει να δεις αν φταινε οι ντουλαπες ή οι αντανακλασεις του χωρου.
Ριξε κανενα χαλι επανω στην ντουλαπα και δοκιμασε.

Oι μικροί χωροι εχουν προβλημα ~100κυκλους
εκει σιγουρα ακους ενα ''βουισμα'' εχεις δεν εχεις ντουλάπα.

Τα παιδια καλά στα ειπανε, πρεπει να γεμισεις οσο παιρνει τη ντουλάπα και καλύτερα να πισσαρεις από μέσα (για αισθητικούς λόγους) γιατι το mdf θα βαρυνει και θα εχεις αλλα.
Το χαλί ουδεις εμισησε

Ενας τροπος να βοηθήσεις ακόμα τη ντουλάπα είναι να ''κόψεις'' τις γωνίες του δωματίου με μπασοπαγίδες, γιατί και τη ντουλάπα να βγαλεις το βούισμα θα μεινει.
Μπασοπαγίδα μπορει να είναι και ενας καλόγηρος με παλτά.
+ καλό είναι στη περιφέρεια που κλεινουν τα φυλλα να βάλεις λαστιχο.

Τι ηχεία εχεις?

Last edited:
Καλημέρα!
Ξεκινάω δουλειά! Βγάζω τα φύλλα και θα ενημερώσω αργότερα!
Τα ηχεία μου είναι προς το παρόν τα Kef 104ab προς το παρόν, και επειδή είμαι σε φάση γενικής αναβάθμισης του συστήματος, ξεκινώ να φτιάχνω το χώρο σιγά σιγά.

Οσο για το βάρος, σωστή η επισήμανση και ευχαριστώ. :)
Αν κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιήσω κόντρα πλακέ θαλάσσης.

Πάντως συντονισμούς δεν έχω ευτυχώς, είναι σχετικά 'φορτωμένος' ο χώρος, μόνον αυτό το τεχνητό 'πομπώδες' όπως είπα και αρχικά.

Πάω!

Οτι και να βάλεις αν τελικά ακούσεις τα ηχεία σου αλλού θε πέσεις απο τα σύννεφα.

Εφαγά την ίδια ήτα για αρκετά χρόνια και τελικά έφτιαξα άλλο χώρο ακρόασης.

Μην ξοδεύεις χρήματα άδικα γιατί η κατάσταση δεν βελτιώνεται ακόμα και αν κολλήσεις σε όλη την ντουλάπα ρικοφόν.

Εμα μωρε
κλειστου τυπου ηχείο και κανει τετοιο σαματά???
Μπορει οι αναρτησεις σου να έχουν χαλαρώσει
Σε βασεις τα εχεις?
παιξε και με τη τοποθέτηση τους

Κάνε κάτι απλό πριν αρχίσεις να παιδεύεσαι: βγάλε τα φύλλα της ντουλάπας έξω από το δωμάτιο και βάλε το σύστημα να παίξει. Αν τα ηχητικά προβλήματα παραμένουν, προφανώς ο ένοχος βρίσκεται αλλού.
Πιστεύω οτι θα βρίσκεται αλλού. Παρ' όλα αυτά, κάποτε είχα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα (είχα βάλει ηχεία πάνω σε ντουλάπα εξοχικού) και το έλυσα απλά κολλώντας εσωτερικά και στο κέντρο ένα κομμάτι φτηνό λεπτό νοβοπάν 45x30, πάνω στο οποίο όμως είχα στερεώσει ένα δυομισάκιλο δίσκο άρσης βαρών (οι μεντεσέδες το άντεχαν).

Κώστα, δυστυχώς ξέρω πώς ακούγονται τα ηχεία μου σε άλλο χώρο. Το δυστυχώς πάει στο πώς ακούγονται εδώ..

Πρώτα συμπεράσματα λοιπόν μετά την αφαίρεση των φύλλων:
Εφυγε εντελώς η 'λάσπη'.
Το μπάσο σταμάτησε να μπουμάρει, σταμάτησε ο 'σαματάς' όπως σωστά είπε ο nbbullamatsis και ξεκαθάρισαν πολλά.
Και έκανα και ένα τεστ που το έκανα και πριν αφαιρέσω τα φύλλα.

Στην αναπαραγωγή πατούσα στοπ και παρατηρούσα την ηχώ που ακολουθεί.
Ηταν ένα μπουμπουμ που έσβηνε.
Τώρα, με το στοπ, σταμάταγαν απότομα όλα! :)

Το νέο πρόβλημα όμως τώρα. Ο ήχος 'λαμπρυνε'.
Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ο σαματάς εκεί χαμηλά να καλύπτει τις ψηλές, βγήκαν στη φόρα, και στα μαθημένα αλλιώς αυτιά μου μου μοιάζει πως τσιρίζει.. :)

Ερώτημα νέο λοιπόν:
Χρειάζονται νέο 'στρώσιμο' τα αυτιά μου; (επειδή παλιά τα άκουγα σε καλό χώρο και όταν ήρθαν εδώ ο ήχος μου 'σκοτείνιασε'), το σύστημα 'τσιρίζει' ή (το πιο λογικό) θα πρέπει να προχωρήσω σε ρικοφόν στους τοίχους και χαλί στο πάτωμα;;

Ωραία ασχολία, συνεχώς στο ψάξιμο και στην αναζήτηση, η φύση μου η ίδια!

Last edited:
Αυτό που συνέβει είναι λίγο πολύ αναμενόμενο
Δεν μπορεις να πειραματίζεσαι ετσι, πρωτα πρεπει να λύσεις το προβλημα της ντουλάπας και μετά πας παρακάτω.
Το καλό είναι οτι γνωρίζεις πλέον τι συμβαίνει.

Υ.Γ. Τσιρίζουν εεεε...
ποσων ετων είναι?
μπας και πρεπει να αλλαξεις κανενα πυκωτή

Το έχω ήδη κάνει φίλε μου, το 1990 περίπου.
Είχα αλλάξει τους ..ηλεκτρολυτικούς που είχε με καλής ποιότητας πολυεστέρα, θυμάμαι τους είχα πάρει από το Δημουλά, δε θυμάμαι μάρκα αλλά θυμάμαι ότι ήταν εκτός του 'σωρού' που λέμε.

Από 'γλυκερό' ήχο που είχε, ζωντάνεψε πολύ θυμάμαι.
Δε γνωρίζω αν πρέπει να επαναλάβω κάτι παρόμοιο, από όσο γνωρίζω όμως οι πολυέστερ δε γερνάνε. Εκτός και δε γερνάνε τόσο γρήγορα όσο οι ηλεκτρολυτικοί.

Αν γνωρίζεις όμως ή όποιος άλλος φίλος, κάποιους με αποδεδειγμένα εξαιρετική ποιότητα για audio, είμαι φυσικά πρόθυμος να το κάνω.

Οι τιμές που έχει μέσα το κρος είναι:
3.3μF, 0.6μF, 10μF και 5μF. (τις θυμάμαι ακόμα!)

Τα ηχεία τα έχω από το 1982.

Μια χαρά σε βλέπω
δεν παθαίνουν τιποτα αυτοι οι πυκνωτές

Θα μπορουσες να παιξεις και με καμία μικρή αντισταση πριν από τον πυκνωτη του τουίτερ, μια που πιάνουν τα χέρια σου.
Μπορει να γλυτωσεις σε ρικοφον

Τωρα για τις αναρτήσεις των μεγαφώνων....ο Θεος είναι μεγαλος!!!

Ένας πολύ φτηνός τρόπος βελτίωσης του ήχου πραγματικά, χωρίς την χρήση rikofon, είναι οι φλοκάτες με μεγάλα κρόσια, (να είναι παχιές, μάλλινες).
Είχαμε φτιάξει ένα μικρό ερασιτεχνικό studio με ricofon παλιά, είχε εντοιχισμένες ντουλάπες. Τα μπάσα ήταν μαρτύριο, καθώς οι ντουλάπα λειτουργούσε σαν ηχείο. Βγάλαμε το ricofon βάλαμε 3 φλοκάτες. 1 στο πάτωμα, μια καλύψαμε την ντουλάπα, και μια στον ένα τοίχο. Η ακουστική απλά ουδέτερη. Μιλάω για κιθάρες ντραμς φωνή, monitors της κονσόλας κλπ. Απορροφούν τα πάντα. Μετά αφήνεις τα μηχανήματα να παίξουν και να αποδείξουν την αξία τους, όχι ο χώρος.
Βέβαια δεν είναι αισθητικά όμορφο αλλά έχεις ένα studio στο σπίτι.

Έχω και εγώ το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Ηχεία από High End μέχρι του κιλού για PC ακούγονται το ίδιο "άρρωστα",ο ήχος είναι τελείως άρρωστος.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα,έχω τα ηχεία μπροστά και δεν υπάρχουν χαμηλές,το μόνο που ακούγεται είναι η ντουλάπα και οι γωνίες.

Ξεκίνησα DIY διαδικασίες πειραμάτων δωματιοθεραπείας αλλά προσωπικά κατάλαβα ότι η πιο εύκολη,φτηνή και καλύτερη λύση για μένα είναι να τα αρπάξω όλα και να τα βάλω στο σαλόνι,το οποίο έχει και αυτό προβλήματα αλλά δεν συγκρίνεται με την κρεβατοκάμαρα.

Μετά βλέπεις και σου λένε ότι έχουν Subwoofer για να μην χάνουν τα 20hz με wavelength 17 μέτρα σε δωμάτιο που τα 100-150hz αν βγάλεις εντελώς απροβλημάτιστα θα πρέπει να είσαι υπερευχαριστημένος. :D

Τώρα αν αναρωτιέσαι το πως θα ακούγονται τα ηχεία σου σε άλλο χώρο να ξέρεις ότι αν ακούσεις όχι απαραίτητα τα δικά σου αλλά ένα ζευγάρι ηχείων στον χώρο σου και πεις ότι είναι ψόφια απο χαμηλές,έχουν λάσπη μεσαίες κτλ,σε άλλο χώρο μπορεί να τα ακούσεις και να νομίζεις ότι ακους Subwoofer.

Δυστυχως το κυριότερο μέρος ενός συστήματος είναι το δωμάτιο. :bang: