Ιδανικη Θεση Θεασης.

therock003

Senior Member
29 June 2008
626
Ποιος ειναι ο γενικος κανονας κατα την τοποθετηση της Τηλεορασης? Σε τι υψος πρεπει να βρισκεται η Τηλεοραση και τι αποσταση να απεχεις, και αν πρεπει να εισαι κεντραρισμενος ή να καθεσαι ελαφρως δεξια-αριστερα?

Τι ισχυει γενικοτερα, αυτο θα ηθελα να γνωριζω. :)

Thanx. Εγω εχω βρει και αυτο, που σου υπολογιζει και τις αποστασει συμφωνα με SMPTE και THX προδιαγραφες. Απλως μου φαινεται καπως κουλο πως για 50αρα πρεπει να κατσω σε 2 μετρα αποσταση (1.8-2.1). Πιστευα πως θα πρεπε να σαι πιο πισω για να μην βγαλει τα ματια σου.

http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html

Τωρα οσο για την κατακορυφη αποσταση, Νομιζα οτι καλυτερο θα ηταν το μεσο του κεφαλιου να ειναι ευθγραμμισμενο στο κεντρο της τηλεορασης.

Στο λινκ δεν αναφερει κατι συγκεκριμενο. Η οπτικη γωνια των 15 μοιρων εχει να κανει παλι με την αποσταση του θεατη απο την Οθονη, αλλα οχι το ποσο ψηλα ή χαμηλα την εχεις τοποθετησει... Αν η αποσταση σου σου ειναι σταθερη, σταθερη παραμενει και η κατακορυφη γωνια αν κουνας την τηλεοραση πανω-κατω σε υψος. Το θεμα ειναι ποιο υψος ειναι το ιδανικο. Καπου διαβασα οτι πρεπει να τοποθετηθει τουλαχιστον σε υψος 120 cm. Ισχυει? Εγω εχω ενα τραπεζακι με επιπεδο στα 60 και ενα στα 80. Μαλλον καλυτερο το δευτερο ε?

Απλως μου φαινεται καπως κουλο πως για 50αρα πρεπει να κατσω σε 2 μετρα αποσταση (1.8-2.1). Πιστευα πως θα πρεπε να σαι πιο πισω για να μην βγαλει τα ματια σου.

Καθόλου κουλό και το έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ. Βέβαια να έχεις υπ' όψην σου ότι αυτό αφορά θέαση HD 1080p υλικού.

Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι βλέπω σε 50άρα από τα 2,80 μέτρα. Για τηλεοπτικό σήμα είναι επαρκής, για θέαση όμως υλικού HD όχι......

Καπου διαβασα οτι πρεπει να τοποθετηθει τουλαχιστον σε υψος 120 cm. Ισχυει? Εγω εχω ενα τραπεζακι με επιπεδο στα 60 και ενα στα 80. Μαλλον καλυτερο το δευτερο ε?

Η κάτω πλευρά της τηλεόρασης σε απόσταση 70-80 cm από το έδαφος. Οχι περισσότερο......

Το θεμα ειναι ποιο υψος ειναι το ιδανικο. Καπου διαβασα οτι πρεπει να τοποθετηθει τουλαχιστον σε υψος 120 cm. Ισχυει? Εγω εχω ενα τραπεζακι με επιπεδο στα 60 και ενα στα 80. Μαλλον καλυτερο το δευτερο ε?

Η κάτω πλευρά της τηλεόρασης σε απόσταση 70-80 cm από το έδαφος. Οχι περισσότερο......

To ύψος τοποθέτησης της τηλεόρασης, αν δεν επιβληθεί από "διακοσμητικούς" λόγους, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ύψος του βλέμματος, στη θέση θέασης.

Ένας αδρός κανόνας για ξεκούραστη θέαση είναι, το βλέμμα μας να μην πέφτει πιο πάνω από τα μισά της οθόνης ή πιο κάτω από το όριο του κατώτερου 1/4 της...

Απάντηση: Re: Ιδανικη Θεση Θεασης.

Πιστευα πως θα πρεπε να σαι πιο πισω για να μην βγαλει τα ματια σου.

Πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό!

Αν ήταν να βγάζουμε τα μάτια μας κοιτώντας κάτι φαρδύ, θα είχαμε γωνία όρασης 45 μοίρες και όχι 170!

Εμπειρικά, και όσον αφορά την θέαση ταινιών και πάντα υποκειμενικά, όσο βλέπω στο πλάι τοίχους και ηχεία δε θα είμαι ικανοποιημένος. Θέλω να γεμίζει το μάτι μου με το "θέμα". Στο σινεμά είμαι ο σπασίκλας που κάθεται στις πρώτες θέσεις.

Όσον αφορά στο ύψος της οθόνης, εξαρτάται και πάλι κατά την εμπειρία μου από τη στάση του σώματος κατά την θέαση. Σε άλλο ύψος θα μπεί η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα που είσαι ξάπλα, και αλλού στο σαλόνι που θα είσαι σε πιο όρθια θέση. Πρέπει το βλέμμα να πέφτει αβίαστα στη μέση της οθόνης.

Ιδίως όσον αφορά σε μεγάλες οθόνες, η γνώμη μου είναι όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα. Προσωπικά βλέπω στις 120'' από τα 3,5m:

wp000032r.jpg

wp000033x.jpg

Ο καναπές έχει περίπου 40cm ύψος, το έπιπλο της τηλεόρασης (η οποία εξαφανίζεται πίσω από το πανί) είναι 55cm. To ταβάνι είναι στα 2,40 περίπου.

Οχι δεν τιθεται θεμα διακοσμησης. Απλω θελω να βρω την σωστη τοποθετηση και καθ'υψος. Ο καναπες εχει υψος 34cm (Το στρωμα του απο το πατωμα), και οπως ειπα εχω ενα τραπεζακι 60cm και ενα 80. Να βαλω το δευτερο λετε καλυτερα, το πιο ψηλο?

Dimitris μ'αρεσει το σεταρισμα σου, που την εχεις κολλησει και στον τοιχο. Δυστυχω δεν εχω γωνια ελευθερη αλλιως θα ελεγε να το δοκιμαζα και εγω καπως ετσι. Παντως στον καναπε αραχτος θελω να ειμαι, οποτε ετσι οπως θα γερνει η πλατη το βλεμα δεν θα ειναι παραλληλο προς το το οριζοντιο επιπεδο, οποτε το κεφαλι θα σχηματιζει μια γωνια με το πατωμα...

Thanx. Εγω εχω βρει και αυτο, που σου υπολογιζει και τις αποστασει συμφωνα με SMPTE και THX προδιαγραφες. Απλως μου φαινεται καπως κουλο πως για 50αρα πρεπει να κατσω σε 2 μετρα αποσταση (1.8-2.1). Πιστευα πως θα πρεπε να σαι πιο πισω για να μην βγαλει τα ματια σου.

http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html

Τωρα οσο για την κατακορυφη αποσταση, Νομιζα οτι καλυτερο θα ηταν το μεσο του κεφαλιου να ειναι ευθγραμμισμενο στο κεντρο της τηλεορασης.

Για το πρώτο σκέλος.. έχω 55άρα 3d (passive) και σου λέω πως τα 2 μέτρα είναι κατ εμέ ιδανική απόσταση (+- 20-30 εκατοστά) καθώς πιο κοντά κουράζει αλλά πιο μακριά σταματάει να σου γεμίζει το οπτικό σου πεδίο ώστε το 3d να δώσει το maximum. Τώρα για full hd θα μπορούσε να είναι και στα 2,5 μέτρα (όχι όμως πιο πίσω) καθώς έχει διαφορετική σχετικά ανάγκη για απόσταση εκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως για 50άρα τα 2 μέτρα σε full hd είναι οριακά (είχα 52άρα σε τέτοια απόσταση και πήγα σε 55) ενώ για 3d κατ εμέ εκτός ορίων..

Για το δεύτερο σκέλος έχεις δίκιο για εμένα ότι το κεφάλι πρέπει να είναι στην μέση (maximum) ή ελάχιστα κάτω απ την μέση (όχι ψηλότερα και όχι πολύ χαμηλότερα). Ειδικά σε 3d (στο passive τουλάχιστον) το από τι ύψος βλέπεις επιρεάζει ΤΡΟΜΕΡΑ την θέαση (αν η ευθεία είναι στο ύψος της οθόνης και πάνω αρχίζεις να τα βλέπεις διπλα) ενώ η γωνία όχι (στο active έχω την εντύπωση ότι είναι ανάποδα χωρίς να βάζω το χέρι μου στην φωτιά) Αλλά και στην απλή θέαση σε μεγάλη γωνία πλέον αρχίζουν οι ανομοιομορφίες σε εικόνα και φωτεινότητα. Νομίζω για έναν νορμαλ καναπέ (απ τους "γωνία" που έχουμε οι περισσότεροι που δεν είναι και ιδιαίτερα ψηλοί και όταν καθόμαστε το κεφάλι μας είναι σε ένα ύψος 1-1,2 μέτρα περίπου) ένα τραπεζάκι των 60-80 εκατοστών είναι μια χαρά