Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστών

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,173
Εκεί ψηλά.....
Και επισήμως εκτός του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης έθεσαν τους εαυτούς 100 Έλληνες κινηματογραφιστές – αποκαλούμενοι και ως ''κινηματογραφιστές στην ομίχλη'' – με μία ιδιαίτερα δηκτική επιστολή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου – αν και επετειακό – δεν θα ομιλεί ελληνικά...

Απαντώντας ουσιαστικά στη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τους καλούσε πριν από λίγες μέρες να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να συμμετάσχουν με τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ, οι Έλληνες κινηματογραφιστές (όχι δεν πρόκειται για μία μειοψηφία, αλλά για σύσσωμη την εγχώρια κινηματογραφική κοινότητα!) ξεκαθάρισαν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσουν το ''παρών'' στο επερχόμενο Φεστιβάλ, αλλά "θα απέχουν και από κάθε μελλοντική διοργάνωση Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κρατικών βραβείων ποιότητας μέχρις ότου ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο Νόμος για τον κινηματογράφο όποτε και αν αυτό επιτευχθεί".

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα νέας ελληνικής ταινίας! ''Τι ντροπή!'' ίσως σκεφτούν κάποιοι. Αλλά μάλλον οι μοναδικοί που πρέπει να ντρέπονται σε αυτή τη χώρα δεν είναι οι Έλληνες κινηματογραφιστές, αλλά οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που αδυνατούν να συντάξουν τόσα χρόνια το ''αυτονόητο'', ένα επαρκές και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τον ελληνικό κινηματογράφο.

"Εδώ και πολλά χρόνια ένα ολόκληρο ΥΠΠΟ προσπαθεί να συντάξει κινηματογραφικό Νόμο, αλλά Νόμος ακόμα δεν υπάρχει", αναφέρουν οι Έλληνες "κινηματογραφιστές στην ομίχλη", δηλαδή εκατό κινηματογραφιστές, από τους οποίους οι 35, με ταινίες που είτε βγήκαν την προηγούμενη σεζόν στις αίθουσες, είτε είναι έτοιμες να βγουν φέτος (κάποιες μάλιστα πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών), είτε βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής.

Στην επιστολή τους εκφράζουν τη λύπη τους ''για τα βραδυκίνητα αντανακλαστικά της διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και την προσπάθεια του να εκσυγχρονίσει την ελληνική κινηματογραφία με προσωπικό κόστος'' και δηλώνουν ρητά ότι θα απέχουν από τα Κρατικά Βραβεία και θα αποσύρουν τις ταινίες, αλλά και κάθε άλλη συμμετοχή τους (balkanfund, crossroads κλπ) από τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για τον πολύ απλό λόγο ότι η προεκλογική περίοδος και η διάλυση της Βουλής καθιστά αδύνατη την ψήφιση του νομοσχεδίου (το οποίο ποτέ δεν κατατέθηκε προς ψήφιση) μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Έτσι οι κινηματογραφιστές αναγγέλλουν ''εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου'' (δεν διευκρινίζουν πού και πότε), αφού όπως επισημαίνουν είναι ''χρέος μας οι ταινίες να συναντηθούν με το κοινό τους.'' και υπόσχονται ''στον Υπουργό Πολιτισμού που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ότι θα τον επισκεφθούμε την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και ότι δεν θα τον αφήσουμε ήσυχο να κόβει κορδέλες την στιγμή που ο Πολιτισμός πεθαίνει.''

Το τι μέλλει γενέσθαι ουδείς ακριβώς το γνωρίζει. Ίσως όμως η ''κίνηση'' αυτή των Ελλήνων κινηματογραφιστών να ''εκβιάσει'' μία σειρά πρωτοβουλίες από πλευράς ΥΠΠΟ (υπό τη νέα του ηγεσία μετά τις εκλογές). Ίσως πάλι στην χώρα αυτή των ''θαυμάτων'' και των... ''τραυμάτων'' να μην ασχοληθεί και κανείς σοβαρά με το θέμα...







nooz











Με απονομή βραβείων με... γορίλλες και γοριλλάκια, και αίτημα προς το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «να μας παραχωρήσει το “Ολύμπιον” μετά τη λήξη της 50ής διοργάνωσής του- 22 Νοεμβρίου- για να δείξουμε κι εμείς τις ταινίες μας», έληξε προχθές με πολλά χάπενινγκ το φεστιβάλ διαμαρτυρίας «Fog Films». Που έβγαλε και μία ακόμη είδηση: όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης «οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη´ φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα απονέμει βραβεία στα πρότυπα των γαλλικών Σεζάρ». Η εβδομάδα αυτή συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σκηνοθετών. Από Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Περάκη, Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τους ενεργούς κινηματογραφιστές όλων των ηλικιών. Προβλήθηκαν 52 ταινίες, κόπηκαν πάνω από 4.000

εισιτήρια και πέρασαν την πόρτα της «Έλλης» πάνω από 6.000 θεατές. Και επειδή «οι γορίλλες είναι είδος υπό εξαφάνιση και για να μη γίνουν το ίδιο και οι σκηνοθέτες», σύμφωνα με τον παρουσιαστή της απονομής Γιώργο Πυρπασόπουλο, δόθηκαν 52 αναμνηστικά αγαλματάκια- γοριλλάκια: 24 μεγάλα στους μεγαλομηκάδες και τα υπόλοιπα 28 στους μικρομηκάδες!

«Κάθε ταινία είναι φορέας μιας ιδεολογίας, άρα όλες οι ταινίες είναι πολιτικές πράξεις», είπε η Ελισάβετ Χρονοπούλου στη συζήτηση της βραδιάς «Πολιτική και κινηματογράφος». Και η μαχητική Κωνσταντίνα Βούλγαρη τόνισε: «Σήμερα μπορεί να μην υπάρχει λογοκρισία όπως παλιά, αλλά υπάρχει η λογοκρισία της αγοράς για το τι “πουλάει” ή όχι». Ενώ ο Βαρδής Μαρινάκης, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Μαύρο λιβάδι»- οι τρεις τους συντόνισαν τη συζήτηση- πρόσθεσε: «Μια καλλιτεχνική ταινία είναι σαν να ρίχνει έναν σπόρο που αργότερα μπορεί να ανθίσει». Η διαπίστωση ότι το ελληνικό σινεμά συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την κοινωνικοπολιτική του ταυτότητα, φάνηκε και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν από παλιούς και νέους σκηνοθέτες. Τόσο του Νίκου Περάκη«αφού η Πολιτεία η ίδια που έχει νόμο το 1,5% δεν μπορεί να τον εφαρμόσει, καταλαβαίνει κανείς πόσο πολιτική υπόθεση είναι το σινεμά»- όσο και πολλών επωνύμων που ακολούθησαν.

Προβλήθηκε επίσης εκτός προγράμματος η ταινία μικρού μήκους του Στράτου Στασινού «Ο Κολυμβητής», για να τιμηθεί η μνήμη του.





tanea
 
Re: Σκηνοθέτες στην Ομίχλη

Ούτε ένα καρέ ελληνικής ταινίας δεν θα παιχτεί το Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13-22 Νοεμβρίου), κι ας κλείνει τα 50 χρόνια ζωής του.

Εύα Στεφανή - Πάνος Κούτρας: η νέα και ταλαντούχα γενιά των σκηνοθετών έδωσε χθες το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου
Οι σκηνοθέτες, που αποφάσισαν να μη στείλουν τις ταινίες τους στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, προφανώς δεν θα πάνε και στο φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, που ο κινηματογραφικός κόσμος απαιτεί επίμονα την αλλαγή του, όποιος διεκδικεί Κρατικό Βραβείο επιβάλλεται να περάσει και από αυτό.

Πρόκειται για 34 ταινίες, παραγωγής 2009-10, είτε ολοκληρωμένες είτε κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Αυτό αποφάσισαν 64 σκηνοθέτες και παραγωγοί. Χθες δήλωσαν και δημόσια ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η αποχή τους από βραβεία και φεστιβάλ είναι μια «λύση απόγνωσης» προκειμένου να πιέσουν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει, επιτέλους, το βήμα που προηγούμενοι υπουργοί δεν έκαναν. Του έθεσαν και χρονικό όριο: την 1η Σεπτεμβρίου. Αν μέχρι τότε δεν κατατεθεί στη Βουλή νέος κινηματογραφικός νόμος, οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν.

Προτάσεις υπάρχουν στο συρτάρι του ΥΠΠΟ εδώ και 10 μήνες. Της επιτροπής του Κώστα Γαβρά και της Διασωματειακής. Οι 64 κινηματογραφιστές είναι ξεκάθαροι: δεν τους ενδιαφέρει ποιος νόμος θα κατατεθεί, αρκεί να περιέχει τα εξής:

1 Αμεση εφαρμογή του 1,5% (χρηματοδότηση του σινεμά από τα τηλεοπτικά κανάλια).

2 Αμεση επιστροφή του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων σε αυτούς που τον δικαιούνται -τους παραγωγούς. Αυτή η διάταξη του υπάρχοντος νόμου δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

3 Αναπτυξιακά μέτρα για τις επενδύσεις στον κινηματογράφο.


Καλούν επιπλέον τους φορείς (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ και σωματεία) να πάρουν δημόσια και ξεκάθαρη θέση για τα παραπάνω ζητήματα. Ζητούν και από τα σωματεία να μη στείλουν εκπροσώπους στην κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων.

Το ΕΚΚ δήλωσε ήδη τη συμπαράστασή του. «Είμαστε υπέρ του νόμου. Το ποιος θα είναι τελικά αυτός, είναι άλλη ιστορία», είπε χθες ο Γιώργος Παπαλιός. Η επίσημη θέση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό. Σκηνοθέτες και παραγωγοί έφτιαξαν ένα ιντερνετικό γκρουπ -το βάφτισαν «κινηματογραφιστές στην ομίχλη»- και αντάλλαξαν περί τα 300 μέιλ. «Δεν είμαστε κόμμα. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγανάκτηση», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα»).

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα έστειλαν στον υπουργό Πολιτισμού την επιστολή με την οποία δήλωναν την αποχώρησή τους από τα Κρατικά Βραβεία. Και επειδή κράτησε... σιγή ιχθύος, αναγκάστηκαν να δώσουν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Στο μεσοδιάστημα αβγάτισαν. Ξεκίνησαν 42. Αυτή τη στιγμή είναι 64. Αποσύρθηκαν, πάντως, τέσσερις (Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αγγελος Φραντζής, Μαργαρίτα Μαντά). Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν στα Κρατικά Βραβεία.

Η απόφαση των σκηνοθετών να απέχουν από βραβεία και φεστιβάλ δεν είναι αναίμακτη. Χάνουν χρήματα (από τά πρώτα) και την επαφή με το κοινό (από το δεύτερο). Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν στρέφονται εναντίον του ίδιου του φεστιβάλ. «Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα σάπιο κινηματογραφικό τοπίο», είπε ο Βαρδής Μαρινάκης («Μαύρο Λιβάδι»).

«Οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη» ονόμασαν, άλλωστε, τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Μύθοι, Παραμύθια και Αλήθειες για τον ελληνικό κινηματογράφο».

* Ποιοι είναι οι μύθοι; Οτι ο κινηματογράφος στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτος, η ΕΡΤ σέβεται το 1,5% και οι ταινίες μας στερούνται εμπορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πέρυσι έκοψαν 2.500.000 εισιτήρια, δηλαδή το 20% των συνολικών, ενώ συνεχώς και με επιτυχία συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ.

* Ποιες είναι οι αλήθειες;

* Το ελληνικό μοντέλο είναι αποτυχημένο (η πολιτεία ξοδεύει για το σινεμά 18.000.000 ευρώ το χρόνο και μόνο τα 3.500.000 επενδύονται στην παραγωγή μέσω του ΕΚΚ).

* Τα ιδιωτικά κανάλια δεν επενδύουν το 1,5%.

* Αν εφαρμοζόταν στο σύνολό του το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (1,5% και η επιστροφή του ειδικού φόρου) θα πήγαιναν στην παραγωγή 17.000.000 και όχι 3.500.000 που πηγαίνουν τώρα.

Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Μαρία Δαμανάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (Περικλής Κοροβέσης).*






enet
 
Re: Σκηνοθέτες στην Ομίχλη

41 χρόνια μετά την "κατάληψη" του φεστιβάλ των Καννών από τους επαναστάτες σκηνοθέτες (Γκοντάρ, Σαμπρόλ, Πολάνκι) οι Έλληνες κινηματογραφιστές αποφάσισαν να κάνουν κάτι παραπλήσιο. Δεν ξέρω τι πέτυχαν οι επαναστάτες του '68 ελπίζω οι δικοί μας να πετύχουν αυτό που θέλουν. Δεν είμαι κινηματογραφιστής ούτε συμφέρον έχω, βλέπω τα πράγματα από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που του αρέσει πολύ αυτή η μορφή τέχνης. Δεν είναι λίγες οι φορές που από αυτό το forum έχω γκρινιάξει για την ανυπαρξία του Ελληνικού κινηματογράφου χωρίς να ρίχνω το βάρος εξ'ολοκλήρου στους κινηματογραφιστές, τουναντίον αυτοί έχουν το μικρότερο ποσοστό ευθύνης. Βαστάω "μικρό καλάθι" αλλά πρώτος εγώ θα χαρώ πολύ να διαψευστώ.
 
Re: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστών

Η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστών είναι γεγονός.


Αρνητές των Κρατικών Βραβείων στη Θεσσαλονίκη, οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, που μετρούν ήδη περίπου 200 μέλη, ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία με την οποία θα απονέμονται τα ετήσια κινηματογραφικά βραβεία, τα οποία όμως -συνειδητά και έπειτα από απόφαση- δεν θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο.

Συνοπτικά η διαδικασία θα γίνεται ως εξής: Κάθε μέλος, όλοι ενεργοί άνθρωποι του κινηματογράφου δικαιούται μία ψήφο για κάθε ταινία που έχει προβληθεί είτε στις αίθουσες είτε σε φεστιβάλ. Κάθε Φεβρουάριο θα ανακοινώνονται πέντε υποψηφιότητες και στα μέσα Μαρτίου θα απονέμονται τα τελικά βραβεία. Παράλληλα, θα ψηφίζουν και για την καλύτερη ταινία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα ξενόγλωσσα Οσκαρ.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου που δεν αποκλείεται κανένας» τόνισε ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας και «είμαστε όλοι μαζί» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης, και οι δύο ιδρυτικά μέλη των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη». Μάλλον έχει δίκιο.

Μέχρι στιγμής και με ανοιχτή ακόμα τη λίστα συμμετοχής, τα ιδρυτικά μέλη ανέρχονται σε 108 σκηνοθέτες, σεναριογράφους , ηθοποιούς, παραγωγούς, τεχνικούς, κριτικούς κινηματογράφου, τον πρόεδρο του ΕΚΚ, Γ. Παπαλιό κ.ά. Επίτιμα μέλη της Ακαδημίας είναι οι Κ.Γαβράς, Ν. Κούνδουρος, Μ. Κακογιάννης, Ντ. Κατσουρίδης.

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη (ήδη αριθμούνται περί τους 110) οι Παντελής Βούλγαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Νίκος Περάκης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Φίλιππος Τσίτος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας κλπ.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει απαντήσει επίσημα στην πρωτοβουλία της ίδρυσης της Ακαδημίας, αλλά οι Κινηματογραφιστές είναι σίγουροι για το κύρος των βραβείων τους: «Μπορεί να συνυπάρχουν πολλά βραβεία, αλλά αυτά θα έχουν το κύρος» είπε ο Νίκος Περάκης. «Ο,τι είναι επιθυμητό είναι και νόμιμο. Δεν είναι μία κίνηση ανάληψης δικαιωμάτων, αλλά ανάληψης ευθύνης» τόνισε ο Γιώργος Πανουσόπουλος. «Η Ακαδημία είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς συνεργασία με άλλους» ανέφερε ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Και θα πάνε και στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ξανά, αρκεί να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο. Αλλωστε, οι Ελληνες κινηματογραφιστές θα προσπαθήσουν για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη παρουσία στο Φεστιβάλ, όπως είπαν. Πρότειναν, επίσης, τα χρήματα που δεν δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη, περίπου 700.000 , να δοθούν στις ελληνικές παραγωγές και να κάνουν τον υπουργό Πολιτισμού επίτιμο μέλος αφού «αντιμετωπίζει κι αυτός τα ίδια προβλήματα με μας», όπως είπε, κλείνοντας, ο Νίκος Περάκης.

Σ.Στυλιανού


Βάσει Καταστατικού


Σκοπός της Ακαδημίας είναι η "αξιοκρατία χωρίς κρατική παρέμβαση και χωρίς αποκλεισμούς, η εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, η ανάδειξη και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα, η συνεχής φροντίδα για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τα κινηματογραφικά βραβεία και η εκπαίδευση των επαγγελματιών με επιμορφωτικά σεμινάρια ", είπαν οι Έλληνες κινηματογραφιστές δίνοντας στην δημοσιότητα το καταστατικό, που γεννήθηκε ταχύτατα, όπως είπαν, μέσα σε τρεις μήνες επεξεργασίας, με την νομική σύμβουλο Χρ.Πηγάκη.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βάσει του καταστατικού είναι τα μέλη, δόκιμα και τακτικά, να είναι εν ενεργεία σκηνοθέτες με δύο ταινίες εκ των οποίων τουλάχιστον η μία να έχει προβληθεί είτε σε αίθουσα είτε σε Φεστιβάλ, τα τελευταία επτά χρόνια.

Η νεοσύστατη Ακαδημία, που είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, θα αναδείξει 9μελές Δ.Σ, στις 21 Δεκεμβρίου, με πρόεδρο, 2 αντιπροέδρους, γενικό γραμματέα, ταμία και 4 μέλη. Κάθε Μάρτιο θα απονέμει τα βραβεία της, τα οποία δεν θα είναι χρηματικά. Η τελετή απονομής θα έχει δυνατότητα να πραγματοποιείται κάθε φορά και σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας.

Τα μέλη θα ψηφίζουν με δικαίωμα μιας ψήφου ενώ χωριστά θα ψηφίζουν για την ταινία που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Όσκαρ. Η διαδικασία ψήφισης των ετήσιων βραβείων της Ακαδημίας θα γίνεται σε δύο φάσεις. Η προεπιλογή θα γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου από το σύνολο των ταινιών που υποβλήθηκαν στην Ακαδημία και θα αναδεικνύονται οι 5 πρώτες σε ψήφους μυθοπλασίας και μικρού μήκους και οι 3 πρώτες σε ψήφους για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βραβείων.






cinemag
 
Re: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστών

Βλέπεις η κίνηση αυτή να έχει μέλλον, ορατό και ουσιαστικό αποτέλεσμα? Τι πιστεύεις?
 
Last edited:
Re: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστών

Αν δεν πετυχει και αυτο τοτε απλα τελειωσαμε.


Ειμαστε χρονια τελματωμενοι χωρις φορεα ενιαιο και αυτο μας εχει κανει μουγγους απεναντι στο κρατος.
 
Re: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστών

Όραμα έχουν, κόσμο μαζεύουν, θα δείξει που θα πάει......

Κάποτε έπρεπε να γίνει γιατί έχει παραγίνει το κακό .....
 
Απάντηση: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστώ

Πολύ καλή και απαραίτητη κίνηση, ιδιαίτερα στους καιρούς που περνάμε.....ευελπιστώ πως θα καρποφορήσει έστω και εαν χρειαστεί κάποιος χρόνος...
 
Απάντηση: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστώ

Διάβασα "Ακαδημία" και το μυαλό μου πήγε στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, δεν διαβάζω τίποτα σχετικό στις ανακοινώσεις. Κρίμα. Θεωρώ -και όχι απλώς ως άισθηση- ότι η έλλειψη εκπαίδευσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το ελληνικού κινηματογράφου.
 
Re: Απάντηση: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφ

Διάβασα "Ακαδημία" και το μυαλό μου πήγε στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, δεν διαβάζω τίποτα σχετικό στις ανακοινώσεις. Κρίμα. Θεωρώ -και όχι απλώς ως άισθηση- ότι η έλλειψη εκπαίδευσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το ελληνικού κινηματογράφου.


Λευτερη υπαρχει πλεον πανεπιστημιο στην Θεσσαλονικη.

Τοσα χρονια ζηταγαν ολοι κρατικη εκπαιδευση ανωτατου επιπεδου.

Τωρα υπαρχει , δεν ειχε νοημα να φτιαξουν οι ιδιοι οι κινηματογραφιστες εκπαιδευτικο φορεα.
 
Last edited:
Απάντηση: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστώ

Α, λειτουργεί αυτό; Νόμιζα ότι είχε μείνει στα "θα...". Πολύ ευχάριστο. Πόσο καιρό;
 
Απάντηση: Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη - Ιδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογραφιστώ

5 έτη σπουδών; Είπαν της γριάς...
Άντε, να βγει η πρώτη φουρνιά να δούμε τι ψάρια πιάσαμε!
 
Με τις ταινίες «Στρέλλα», «Ψυχή Βαθιά» και «Κυνόδοντας» να ξεχωρίζουν στις περισσότερες κατηγορίες, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την πρώτη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις 3 Μαΐου.

Τις υποψηφιότητες ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, ο γενικός γραμματέας Μάρκος Χολέβας και ο ταμίας Δημήτρης Αθανίτης, παρουσία της συμβολαιογράφου Ουρανίας Μικρού η οποία είχε επιβλέψει την καταμέτρηση των ψήφων.

Η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες, η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη εννέα και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου οκτώ.

Τέσσερις υποψηφιότητες συγκέντρωσαν οι ταινίες «Ricordi mi» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη και «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.

Η διαδικασία βράβευσης στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συγκλίνει με την ανάλογη της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με το Βήμα, στην πρώτη φάση της διαδικασίας υπεβλήθησαν οι ταινίες και με την ευθύνη των παραγωγών τους δηλώθηκαν οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων: κατατέθηκαν 19 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 13 ταινίες μεγάλου μήκους τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ) και 22 μικρού μήκους.

Η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας ορίστηκε για τις 26-29 Απριλίου. Στη φάση αυτή όλα τα μέλη της Ακαδημίας που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσουν εκ νέου για την ανάδειξη των νικητών επιλέγοντας μεταξύ των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν.

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου θα παρουσιαστεί επίσημα το βραβείο της Ακαδημίας, που προς το παρόν δεν έχει ονομασία. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη.

in.gr


Οι υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες

Ταινία μεγάλου μήκους
«Ακαδημία Πλάτωνος»,
«Κυνόδοντας»
«Στρέλλα»
«Ψυχή βαθιά»
«Guilt»

Σκηνοθεσία
Φίλιππος Τσίτος («Ακαδημία Πλάτωνος»)
Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας»)
Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα»)
Να σημειωθεί πως ο Π.Βούλγαρης προτίμησε να μη συμμετάσχει στη διαδικασία ως σκηνοθέτης του «Ψυχή βαθιά».

Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος («Βang Βank»)
Βαρδής Μαρινάκης («Μαύρο λιβάδι»)
Μαργαρίτα Μαντά («Χρυσόσκονη»)

Α' ανδρικού ρόλου
Αντώνης Καφετζόπουλος («Ακαδημία Πλάτωνος»)
Χρήστος Στέργιογλου («Κυνόδοντας»)
Γιάννης Κοκιασμένος («Στρέλλα»)

Α' γυναικείου ρόλου
Αγγελική Παπούλια («Κυνόδοντας»)
Θεοδώρα Τζήμου («Ricordi mi»)
Μίνα Ορφανού («Στρέλλα»)

Β' ανδρικού ρόλου
Κώστας Βουτσάς («Βang Βank»)
Χρήστος Πασσαλής («Κυνόδοντας»)
Κώστας Βουτσάς («Ο διαχειριστής»)

Β' γυναικείου ρόλου
Μπέττυ Βακαλίδου («Στρέλλα»)
Αννα Μάσχα («Χρυσόσκονη»)
Βικτώρια Χαραλαμπίδου («Ψυχή βαθιά»)

Ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους
«Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» - Σταύρος Ψυλλάκης
«Εθνικός Κήπος» - Μαρία Γεντέκου
«Ξένες σε ξένη χώρα» - Δημήτρης Παναγιωτάτος