Ηλεκτρικές Συσκευές - Advice needed

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Ρε παιδιά βοηθήστε με γιατι ψαχνοντας να αγοράσω ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο κουζίνα κτλ) έχω χάσει το μπούσουλα. Ο καθένας μου λέει τα δικά του. Καταρχήν θέλω να αγοράσω τα εξής:

1) ελεύθερα ( μη εντοιχιζόμενα )

- Ψυγείο ( ή ψυγειοκαταψύκτη)
- Πλυντήριο ρούχων

2) εντοιχιζόμενα

- Φουρνος, εστίες
- Πλυντήριο πιάτων 45cm
- Απορροφητήρα συρταρωτό 60cm

ολα σε inox εκτός απο το πλυντήριο ρούχων.

τωρα οι απορίες μου:

Ψυγείο

α) να είναι no frost ή όχι ? Σκεπτόμενος απλά θεωρούσα ότι καλύτερα να ειναι no frost, στην πορεία όμως ακουσα διάφορα ( του στυλ ότι τα no frost εχουν μονο ενα μοτερ και καλύτερα να παρω με 2 μοτερ ωστε αν χαλασει το ενα να δουλευει το αλλο μεχρι να επισκευαστει και το πρωτο - ισχυει κατι τετοιο ? )
β) Να είναι ψυγείο ( κατάψυξη πάνω, ψυξη κάτω) ή ψυγειοκαταψύκτης ( ψυξη πάνω καταψύκτης κάτω) ? Πέρα απο την προφανή ευκολία του ψυγειοκαταψύκτη στο θέμα της ευκολης πρόσβασης στην ψυξη, μου λέει πολύς κόσμος ότι το μετάνιωσε που αγόρασε ψυγειοκαταψύκτη, γιατι ο καταψύκτης τα κάνει όλα "κόκκαλο", ακόμα και στην πιο ηπια ρυθμιση, και για να ξεπαγώσει κάτι πρεπει να περιμένεις χρόνια.. Ισχύει κάτι τέτοιο? Το κλασικό ψυγείο είναι πιο πρακτικό σε αυτό το θέμα ( πέρα από το ότι εχει και καλύτερη εκμετάλλευση χώρου ( πιο πολλά εσωτερικά λίτρα σε σχεση με τις εξωτερικες διαστάσεις, συγκριτικά με τους ψυγειοκαταψύκτες). Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί η αγορά έχει κατακλυστεί με ψυγειοκαταψύκτες τα τελευταία χρόνια ?

γ) Το 60αρι ( σε πλατος ) ειναι αρκετό για μια οικογένεια ή δεν φτάνει? Η εμπειρία σας ποιά είναι? Προφανώς το 70άρι είναι πιο σιγουρη λύση, ρωτάω όμως γιατι για να χωρέσει 70άρι στην κουζίνα μου θα πρεπει να κανω μια μεταποίηση στο ντουλάπι και σκεφτομουν μηπως την αποφύγω, αν και θα μου κοστίσει μόνο σε προσωπική εργασία. Με το υψος δεν εχω πρόβλημα, φτανω στο δίμετρο ανετα.

δ) Τι μάρκα να προτιμήσω ? Ειμαι ανάμεσα σε Whirlpool και σε Bosch/Siemens. Καμιά ενσταση ή συμβουλή ? Να πω ότι θεωρώ σημαντικό να υπάρχει και υποστήριξη στο θεμα του service & ανταλλακτικών.

επίσης θα προτιμούσα να ειναι ενεργειακής κλάσης Α και να είναι σχετικα αθόρυβο. ( πολλά ζητάω ε? ) Στα χρήματα δεν περιοριζομαι αλλά γενικά αποκλείω τις πολυ ακριβές λύσεις.

Φουρνος- Εστίες

Εχω καταλήξει σε δυο μοντέλα της siemens ( 330550, 360560 )
click
οι βασικες τους διαφορες ειναι οτι το δευτερο εχει φιλτρο οσμων (δεν εχω καταλαβει τι χρησιμευει, ας μυρίζει και λιγο ψητο!!) και ηλεκτρονικη ρυθμιση θερμοκρασίας. Το ερωτημα λοιπόν είναι τι το θελουμε το φιλτρο, και αν χρειαζεται στην πραξη μεγαλη ακριβεια στην ρυθμιση της θερμοκρασίας (σαν DIY-ης σκεφτομαι ότι ο απλός θερμοστάτης αμα χαλασει εχει καμια 15ρια ευρω, ενω η πλακέτα ελεγχου θερμοκρασίας.. αναρωτιέμαι..)

Σχετικά με τις εστίες να πάρω 4 ή 5 ζωνες ? Οι κυρίες τι λένε ?

Απορροφητήρας
Ψαχνω για συρταρωτό και σχετικά δυνατό (τουλάχιστον 600m^3/h) και αν ειναι δυνατόν να μην εχει μεγαλο υψος ώστε να μείνει και λίγο ντουλάπι απο πάνω. Σε μικρές διαστάσεις βρήκα τον Teka, κάνει όμως λένε φασαρία, κατι που νομιζω είναι ενοχλητικό. Καμιά πρόταση ?

Πλυντήριο πιάτων
κατι ιδιαίετερο που πρεπει να προσέξω?

Πλυντήριο Ρούχων
Μου εχουν πει ότι τα AEG ειναι κορυφή, όμως είδα ότι οσα ειναι made in germany εχουν τις ενδείξεις στα γερμανικά, που δεν ειναι καθόλου βολικό.
Σκεφτομαι και τα εξης: ενα LG ( 7κιλο και τσαμπα) και ενα Ariston (το οποίο ειναι 7kg και super-silent με ειδικο αθορυβο μοτερ και ενισχυμένη ηχομόνωση). Μαλιστα το αντιστοιχο 6κιλο ειναι και ενεργειακής κλάσης Α+. Τι λέτε ? Σχετικά με την Ariston όμως στο θέμα της αξιοπιστίας, εχει κανεις άποψη ? Αν και θα πρεπε να ρωτήσω το ίδιο και για την LG γιατι στον συγκεκριμένο χώρο δεν εχουν και πολλά χρόνια παρουσία..

Πείτε μου την εμπειρία σας, ευχαριστώ.

Last edited:
τα no frost εχουν μονο ενα μοτερ και καλύτερα να παρω με 2 μοτερ ωστε αν χαλασει το ενα να δουλευει το αλλο μεχρι να επισκευαστει και το πρωτο - ισχυει κατι τετοιο
Τα ψυγεια με δυο μοτερ εχουν το ενα μοτερ για την συντηρηση και το αλλο για καταψυξη οποτε αν χαλασει το ενα μοτερ θα λειτουργει ο ενας απο τους δυο χωρους

Να είναι ψυγείο ( κατάψυξη πάνω, ψυξη κάτω) ή ψυγειοκαταψύκτης ( ψυξη πάνω καταψύκτης κάτω)
Με εχει βολεψει αφανταστα ο ψυγειοκαταψύκτης. Μολις ανοιξω την πορτα ολα τα προϊοντα ειναι στα ματια μου χωρις να πρεπει να κανω ανασκαφες. Επισης τα πιτσιρικια δεν εχουν προσβαση στον χωρο της συντηρησης οποτε μειωνεται ο κινδυνος για τα γυαλινα βαζακια κλπ. Σχετικα με την καταψυξη του ψυγειου (-2 με -5? βαθμους) ή τον καταψυκτη (-18 με -25 βαθμους) τα παντα ειναι σχετικα με την χρηση που θα κανεις και τον χρονο που θελεις να διατηρηθουν τα κατεψυγμενα σου.
Προσωπικα εχω εναν διμετρο 70αρη ψυγειοκαταψύκτη της PITSOS και δεν εχει βγαλει κανενα προβλημα εδω και πεντε χρονια. Η χωρητικοτητα του θαλαμου συντηρησης ειναι υπεραρκετη για μενα (πενταμελης οικογενεια: 2 μεγαλοι, 2 παιδια και ενα μωρο). Ο καταψυκτης απλα συμπληρωνει εναν αλλο μεγαλυτερο που εχω στην αποθηκη.

Απορροφητήρας
Σε μικρές διαστάσεις βρήκα τον Teka, κάνει όμως λένε φασαρία, κατι που νομιζω είναι ενοχλητικό. Καμιά πρόταση ?
Εχω ακουσει δυο μοντελα της Teka. Το ενα χαλαει τον κοσμο και το αλλο ειναι σχετικα αθορυβο (2000 cnl ή καπως ετσι). Να ξερεις οτι ο θορυβος καθοριζεται και απο το μηκος, τις στροφες και τη διατομη του σωληνα εξαερισμου. Αν μπορεις χρησιμοποιησε οσο το δυνατον μεγαλυτερης διατομης σωληνα (ακομα και 150αρη αν γινεται) και στο τελος του σωληνα κοιτα να βαλεις κατι που με τον καιρο δεν θα φραξει (σιτες κλπ).

Για τα υπολοιπα δεν εχω αποψη.

Last edited:
πριν δεκα μερες πηρα ενα ψυγεικαταψυκτη της brandt στα 700 ευρώ.

αυτα που μέτρησαν για μενα ειναι οτι ειναι Inox , οτι ειναι ενεργεια κλαση Α+(210 kwh τον χρονο!!!) και οτι βγάζει νερο στο πορτάκι.

ειναι το 622dx μοντέλο.

Εγώ πέρα εστίες+φούρνο miele. Πιο ακριβό αλλά το μοναδικό είδος στο σπίτι που αξίζει να δώσεις την διαφορά.
Στα ψυγεία ψηφίζω ψυγειοκαταψύκτη (το 70άρι είναι καλό, ......διανύουμε και δύσκολες οικονομικά μέρες). Δεν θα έχεις πρόβλημα σε αυτό γιατί είναι σχεδόν όλα ίδια.
Το πλυντήτιο πιάτων να μη είναι μεγάλο γιατί δεν θα γεμίζει με τίποτα) εκτός και αν έχεις 5-6- άτομα στην οικογένεια.

Εγω να συμφωνησω με τον Αντωνη πανω ..... οτι το πλυντηριο να μην ειναι πολυ μεγαλο .....
εγω παλι προτιμησα καταψυξη με καπακι απο πανω λογω τρομερης διαφορας στην καταναλωση ρευματος αλλα και αποδοσης απο τις αλλες ορθιες καταψυξεις αφου με το ανοιγμα της πορτας φευγει αρκετη ψυξη .....

η καταψυξη μας ειναι BOSCH !!

για μεγαλο κυριως ψυγειο εχουμε ενα Ψυγειοκαταψυκτη LIEBHERR ΦΟΒΕΡΟ !!!!!!!!!!!!!! με 2 μοτερ ....... μιλαμε για ΤΟ ψυγειο !!!
το εχω 8 χρονια τωρα ......

κουζινα AEG αρκετα καλη ......

πλυντηριο ρουχων ΟΛΑ τα γερμανικα πολυ καλα αλλα και της LG εχω ακουσει πολυ καλα λογια ....

παντως αν δεν δει καποιος τον χωρο σου απο κοντα δυσκολα θα σου προτινει κατι .......

Last edited:
JohnJohn said:
Ρε παιδιά βοηθήστε με γιατι ψαχνοντας να αγοράσω ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο κουζίνα κτλ) έχω χάσει το μπούσουλα. Ο καθένας μου λέει τα δικά του. Καταρχήν θέλω να αγοράσω τα εξής:

1) ελεύθερα ( μη εντοιχιζόμενα )

- Ψυγείο ( ή ψυγειοκαταψύκτη)
- Πλυντήριο ρούχων

2) εντοιχιζόμενα

- Φουρνος, εστίες
- Πλυντήριο πιάτων 45cm
- Απορροφητήρα συρταρωτό 60cm

ολα σε inox εκτός απο το πλυντήριο ρούχων.

τωρα οι απορίες μου:

Ψυγείο

α) να είναι no frost ή όχι ? Σκεπτόμενος απλά θεωρούσα ότι καλύτερα να ειναι no frost, στην πορεία όμως ακουσα διάφορα ( του στυλ ότι τα no frost εχουν μονο ενα μοτερ και καλύτερα να παρω με 2 μοτερ ωστε αν χαλασει το ενα να δουλευει το αλλο μεχρι να επισκευαστει και το πρωτο - ισχυει κατι τετοιο ? ) nofrost=μεγαλύτερη κατανάλωση και πιθανότητα μικρότερος χρόνος ζωής με αντάλαγμα το nofrost διαλέγης και πέρνειςβ) Να είναι ψυγείο ( κατάψυξη πάνω, ψυξη κάτω) ή ψυγειοκαταψύκτης ( ψυξη πάνω καταψύκτης κάτω) ? Πέρα απο την προφανή ευκολία του ψυγειοκαταψύκτη στο θέμα της ευκολης πρόσβασης στην ψυξη, μου λέει πολύς κόσμος ότι το μετάνιωσε που αγόρασε ψυγειοκαταψύκτη, γιατι ο καταψύκτης τα κάνει όλα "κόκκαλο", ακόμα και στην πιο ηπια ρυθμιση, και για να ξεπαγώσει κάτι πρεπει να περιμένεις χρόνια.. Ισχύει κάτι τέτοιο? Το κλασικό ψυγείο είναι πιο πρακτικό σε αυτό το θέμα ( πέρα από το ότι εχει και καλύτερη εκμετάλλευση χώρου ( πιο πολλά εσωτερικά λίτρα σε σχεση με τις εξωτερικες διαστάσεις, συγκριτικά με τους ψυγειοκαταψύκτες). Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί η αγορά έχει κατακλυστεί με ψυγειοκαταψύκτες τα τελευταία χρόνια ? Ψυγειοκαταψήκτης, αν θέλεις να συντηρήσεις κάτι για καιρό θέλεις τουλάχιστον -18 το δύσκολο ξεπάγωμα είναι σχετικό.
γ) Το 60αρι ( σε πλατος ) ειναι αρκετό για μια οικογένεια ή δεν φτάνει? Η εμπειρία σας ποιά είναι? Προφανώς το 70άρι είναι πιο σιγουρη λύση, ρωτάω όμως γιατι για να χωρέσει 70άρι στην κουζίνα μου θα πρεπει να κανω μια μεταποίηση στο ντουλάπι και σκεφτομουν μηπως την αποφύγω, αν και θα μου κοστίσει μόνο σε προσωπική εργασία. Με το υψος δεν εχω πρόβλημα, φτανω στο δίμετρο ανετα. Εξαρτάται, αλλά ο έξτρα χώρος ποτέ δεν έβλαψε και ούτε κοστίζει περισσότερο να κρατάς κρύο ένα λιγότερο γεμάτο ψυγείο
δ) Τι μάρκα να προτιμήσω ? Ειμαι ανάμεσα σε Whirlpool και σε Bosch/Siemens. Καμιά ενσταση ή συμβουλή ? Να πω ότι θεωρώ σημαντικό να υπάρχει και υποστήριξη στο θεμα του service & ανταλλακτικών. Αν βρεις Liepher στην τιμή και στο μέγεθος που θέλεις να το προτιμήσεις
επίσης θα προτιμούσα να ειναι ενεργειακής κλάσης Α και να είναι σχετικα αθόρυβο. ( πολλά ζητάω ε? ) Στα χρήματα δεν περιοριζομαι αλλά γενικά αποκλείω τις πολυ ακριβές λύσεις. Η ενεργειακή κλάση Α είναι σημαντική για την οικιακή οικονομία για τον θόρυβο δεν έχω άποψη, αλλά δεν πιστεύω να υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Φουρνος- Εστίες

click
οι βασικες τους διαφορες ειναι οτι το δευτερο εχει φιλτρο οσμων (δεν εχω καταλαβει τι χρησιμευει, ας μυρίζει και λιγο ψητο!!) και ηλεκτρονικη ρυθμιση θερμοκρασίας. Το ερωτημα λοιπόν είναι τι το θελουμε το φιλτρο, και αν χρειαζεται στην πραξη μεγαλη ακριβεια στην ρυθμιση της θερμοκρασίας (σαν DIY-ης σκεφτομαι ότι ο απλός θερμοστάτης αμα χαλασει εχει καμια 15ρια ευρω, ενω η πλακέτα ελεγχου θερμοκρασίας.. αναρωτιέμαι..)
Αν η κουζίνα είναι σε ενιαίο χώρο και έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς συχνά το φούρνο τότε το φίλτρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο

Σχετικά με τις εστίες να πάρω 4 ή 5 ζωνες ? Οι κυρίες τι λένε ? Εγώ που έχω έξη δεν κατάλαβα ποτέ τη διαφορά σε χρηστικό θέμα από τις τέσσερεις

Απορροφητήρας
Ψαχνω για συρταρωτό και σχετικά δυνατό (τουλάχιστον 600m^3/h) και αν ειναι δυνατόν να μην εχει μεγαλο υψος ώστε να μείνει και λίγο ντουλάπι απο πάνω. Σε μικρές διαστάσεις βρήκα τον Teka, κάνει όμως λένε φασαρία, κατι που νομιζω είναι ενοχλητικό. Καμιά πρόταση ?
Η εταιρεία που επέλεξες για αποροφητήρα είναι πολύ καλή και έχει και αθόρυβο μοντέλο

Πλυντήριο πιάτων
κατι ιδιαίετερο που πρεπει να προσέξω? Νομίζω πως είναι οι πιο υπερτιμημένες ηλεκτρικές συσκευές νομίζω πως κυκλοφορεί ένα "Ιταλικό" 45άρι στα 500 €, εγώ αυτό θα έπαιρνα

Πλυντήριο Ρούχων
Μου εχουν πει ότι τα AEG ειναι κορυφή, όμως είδα ότι οσα ειναι made in germany εχουν τις ενδείξεις στα γερμανικά, που δεν ειναι καθόλου βολικό.
Σκεφτομαι και τα εξης: ενα LG ( 7κιλο και τσαμπα) και ενα Ariston (το οποίο ειναι 7kg και super-silent με ειδικο αθορυβο μοτερ και ενισχυμένη ηχομόνωση). Μαλιστα το αντιστοιχο 6κιλο ειναι και ενεργειακής κλάσης Α+. Τι λέτε ? Σχετικά με την Ariston όμως στο θέμα της αξιοπιστίας, εχει κανεις άποψη ? Αν και θα πρεπε να ρωτήσω το ίδιο και για την LG γιατι στον συγκεκριμένο χώρο δεν εχουν και πολλά χρόνια παρουσία..

Κορυφή είναι τα miele και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, βέβαια και τα AEG είναι πολύ καλή λύση (και μην ανυσηχεις για τις ενδείξεις, υπάρχουν μεταγλωτισμένα αυτοκόλητα). Αν θέλεις να πάρεις κάποια άλλη μάρκα δες αν κανένα από τα υποψήφια έχει ανοξείδωτο κάδο (θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο)
Πείτε μου την εμπειρία σας, ευχαριστώ.

αυτά τα ολίγα-bye-

JohnJohn said:
Ψυγείο[/U]
α) να είναι no frost ή όχι ? Σκεπτόμενος απλά θεωρούσα ότι καλύτερα να ειναι no frost, στην πορεία όμως ακουσα διάφορα ( του στυλ ότι τα no frost εχουν μονο ενα μοτερ και καλύτερα να παρω με 2 μοτερ ωστε αν χαλασει το ενα να δουλευει το αλλο μεχρι να επισκευαστει και το πρωτο - ισχυει κατι τετοιο ? )

Να είναι no frost. Σκέψου να έχεις το ψυγείο γεμάτο και να χρειάζεται απόψυξη…

JohnJohn said:
β) Να είναι ψυγείο ( κατάψυξη πάνω, ψυξη κάτω) ή ψυγειοκαταψύκτης ( ψυξη πάνω καταψύκτης κάτω) ? Πέρα απο την προφανή ευκολία του ψυγειοκαταψύκτη στο θέμα της ευκολης πρόσβασης στην ψυξη, μου λέει πολύς κόσμος ότι το μετάνιωσε που αγόρασε ψυγειοκαταψύκτη, γιατι ο καταψύκτης τα κάνει όλα "κόκκαλο", ακόμα και στην πιο ηπια ρυθμιση, και για να ξεπαγώσει κάτι πρεπει να περιμένεις χρόνια.. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Ισχύει. Αυτή είναι η δουλειά του ψυγειοκαταψύκτη.

JohnJohn said:
β) Να είναι ψυγείο ( κατάψυξη πάνω, ψυξη κάτω) ή ψυγειοκαταψύκτης ( ψυξη πάνω καταψύκτης κάτω) ? Πέρα απο την προφανή ευκολία του ψυγειοκαταψύκτη στο θέμα της ευκολης πρόσβασης στην ψυξη, μου λέει πολύς κόσμος ότι το μετάνιωσε που αγόρασε ψυγειοκαταψύκτη, γιατι ο καταψύκτης τα κάνει όλα "κόκκαλο", ακόμα και στην πιο ηπια ρυθμιση, και για να ξεπαγώσει κάτι πρεπει να περιμένεις χρόνια.. Ισχύει κάτι τέτοιο? Το κλασικό ψυγείο είναι πιο πρακτικό σε αυτό το θέμα ( πέρα από το ότι εχει και καλύτερη εκμετάλλευση χώρου ( πιο πολλά εσωτερικά λίτρα σε σχεση με τις εξωτερικες διαστάσεις, συγκριτικά με τους ψυγειοκαταψύκτες). Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί η αγορά έχει κατακλυστεί με ψυγειοκαταψύκτες τα τελευταία χρόνια ?

Για τον ίδιο λόγο, για τον οποίο ένας δικηγόρος παίρνει διπλοπύρηνο υπολογιστή για να γράφει κείμενα των 5 σελίδων – και δεν κάνω πλάκα. Να στο πω απλά ρε Τζων; Γιατί γίναμε Αμερικανάκια. Για ποιο λόγο να συντηρήσεις κάτι για μήνες, τη στιγμή που ζεις σε μια χώρα όπου μπορείς να βρεις (σχεδόν) τα πάντα νωπά; Εκτός κι αν είσαι από εκείνους τους ερασιτέχνες ψαράδες, που προτιμούν να πιάσουν 20 κιλά ψάρια, από τα οποία τα πρώτα 2 κιλά θα τα καταναλώσουν νωπά, και τα υπόλοιπα κατεψυγμένα...

JohnJohn said:
γ) Το 60αρι ( σε πλατος ) ειναι αρκετό για μια οικογένεια ή δεν φτάνει? Η εμπειρία σας ποιά είναι? Προφανώς το 70άρι είναι πιο σιγουρη λύση, ρωτάω όμως γιατι για να χωρέσει 70άρι στην κουζίνα μου θα πρεπει να κανω μια μεταποίηση στο ντουλάπι και σκεφτομουν μηπως την αποφύγω, αν και θα μου κοστίσει μόνο σε προσωπική εργασία. Με το υψος δεν εχω πρόβλημα, φτανω στο δίμετρο ανετα.

Το 60άρι. Εκτός κι αν το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ απέχει από το σπίτι 25 χιλιόμετρα. (Έλα, αφού θα πάρεις το 70άρι τώρα…)

JohnJohn said:
δ) Τι μάρκα να προτιμήσω ? Ειμαι ανάμεσα σε Whirlpool και σε Bosch/Siemens. Καμιά ενσταση ή συμβουλή ? Να πω ότι θεωρώ σημαντικό να υπάρχει και υποστήριξη στο θεμα του service & ανταλλακτικών.

επίσης θα προτιμούσα να ειναι ενεργειακής κλάσης Α και να είναι σχετικα αθόρυβο. ( πολλά ζητάω ε? ) Στα χρήματα δεν περιοριζομαι αλλά γενικά αποκλείω τις πολυ ακριβές λύσεις.

Ο θόρυβος είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά είναι αισθητός –και ενοχλητικός- για κάποιον που θα έχει την ατυχία να κοιμηθεί κοντά στην κουζίνα και με την πόρτα ανοικτή. Και συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες (ο θόρυβος). Κατά τα λοιπά, η τεχνολογία είναι ωριμότατη, και όλοι κατασκευάζουν καλά. Φρόντισε, οι χειρολαβές των θυρών να είναι «σκαμμένες», γιατί αν εξέχουν, ενοχλούν, ενώ προκαλούν και ατυχήματα.

JohnJohn said:
Φουρνος- Εστίες

click

Σχετικά με τις εστίες να πάρω 4 ή 5 ζωνες ? Οι κυρίες τι λένε ?

Το φίλτρο είναι χρήσιμο, καθώς οι οσμές κυκλοφορούν στο σπίτι, ακόμη και με κλειστές τις εσωτερικές πόρτες, και ειδικά στα σύγχρονα σπίτια με τα αεροστεγή κουφώματα. (Τα παλιότερα ξύλινα κουφώματα έκαναν και αυτόματο αερισμό ρε παιδί μου, ήταν πιο υγιεινά…). Ψηφίζω αναλογικό διμεταλλικό θερμοστάτη. Μακροβιότης και απλότης. Οι 185 βαθμοί για 17 λεπτά είναι για κάτι υστερικές, που θεωρούν ότι όποιος βγει στην TV για να κάνει εκπομπή μαγειρικής, είναι η μετενσάρκωση του αειμνήστου Τσελεμεντέ.

JohnJohn said:
Πλυντήριο Ρούχων

Αν δεν έχουν τις ενδειξεις στα Γερμανικά, τότε είναι κατασκευασμένα στην Τουρκία, ή την Τσεχία, ή την Πολωνία, πράγμα αδιάφορο, μάλλον, από τη σκοπιά του καταναλωτή. Αν το Ariston είναι όσο αθόρυβο λέει, πάρτο με κλειστά μάτια. Υπάρχουν πλυντήρια, που στην πλύση ακούγονται σαν Ford Cortina του 1975 όταν κάνει όπισθεν, ενώ στο στίψιμο θυμίζουν σειρήνα… Άλλο να σου λέω…

Όσο για τα κρίσιμα ανταλλακτικά, διακόπτες, τσιμούχες, παπάδες κλπ., κυκλοφορούν σχεδόν τα πάντα σε OEM. Ρε συ, είναι όπως στο high end. Αν σου καούν τα τρανζίστορ εξόδου του Symphonic Line, πας στο ηλεκτρονικάδικο και λες, «θα ήθελα τρία ζευγάρια εξόδου για Audiolab 8000A». (Μπου, χα, χα…) :p

για liebher (πως γραφεται το ρημαδι) εχω ακουσει και εγω τα καλυτερα στα ψυγεια.

καταψυξη: σε καθε περιπτωση θα εχεις -18 (ειναι η 3αστερη κατηγορια ψυξης) και ειναι καλη για συντηρηση μεχρι και μηνα.
αν παρεις ψυγειο καταψυκτη θα εχεις και -24 που ειναι καλη για να παγωνεις μπυρες (με τα ποτηρια τους, μην ξεχνιωμαστε σε λιγα λεπτα...

ο κκ εμιλησε και μας καλυψε ναουμ

Είχα Liebherr, για 7 περίπου χρόνια, πολύ καλό (το άλλαξα μόνο γιατί μετακόμισα και ήθελα μεγαλύτερο).
Το αντικατέστησα με AEG, 2 μοτέρ (όχι nofrost) ενεργειακής τάξης Α+. Πολύ καλό. Τα δύο μοτέρ σημαίνει διαφορετικό για την ψύξη και την κατάψυξη, και δυνατότητα διαφορετικής ρύθμισης της θερμοκρασίας για τους δύο αυτούς χώρους. Τα 60 εκ πλάτος (με ύψος 2 μέτρων) φτάνουν για οικογένεια, αρκεί να μην κάνεις προμήθειες για κανένα πόλεμο (κι εγώ δεν πήρα 70άρι γιατί ήθελε μετατροπές στα ντουλάπια).

Πλυντήριο πήρα λιγότερο από 2 χρόνια πριν, Μiele. Πολύ καλός ο κυψελωτός κάδος (αν και νομίζω πρέπει να έχει βγάλει πλέον και μία άλλη εταιρία κάτι αντίστοιχο). Αλλά ακριβούτσικο και δυστυχώς μόνο 5κιλος κάδος. Καλύτερα να προτιμήσεις 6κιλο. Πάντως είναι γεγονός ότι έχουν φήμη αθάνατου. "Φήμη", διότι εάν τα βάζεις καθημερινά 2 πλύσεις με στίψιμο στις 1600 (!!!) στροφές δύσκολα βγάζουν τη 10ετία (θεία μου :lol: )

Είμαι ακριβώς στην ίδια φάση με το φίλο JohnJohn, οπότε θα παραθέσω την εμπειρία μου από την αναζήτηση μου και τις απόψεις των φίλων μου που μπήκαν στη διαδικασία πρόσφατα...

Όσον αφορά ψυγείο, ψηφίζω Liebherr (έτσι γράφεται:lehrer: ). Έχουν πάρα πολύ καλή φήμη, μεγάλη ποικιλία (60, 70 ή 75) και είναι γενικά πληρέστατα (έχουν και μοντέλλα κλάσης Α+, η κλάση έχει να κάνει με την κατανάλωση ενέργειας, όσο μεγαλύτερη κλάση τόσο μικρότερη κατανάλωση)

Για εστίες, φούρνους, είσαι σε καλό δρόμο με Siemens (η Bosch είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια εταιρία). Με 5 εστίες, να ξέρεις ότι θα χρειαστείς 80 cm χώρο στον πάγκο και πιθανόν και 90αρι ντουλάπι από κάτω...

Στα πλυντήρια, γενικώς (ρούχων - πιάτων) η Miele είναι κορυφή.

Αυτά τα ολίγα. (Σε γενικές γραμμές με καλύπτουν και πολλοί από τους συμφορουμίτες :grinning-smiley-043 )

Αν δεν εχεις χωρο για απλωμα η εχει κρυο/βροχη/σκονη/καπνα(καυστηρες/τζακια/κλπ) δες μηπως παρεις και ενα στεγνωτηριο!

BTW: Siemens απαντα και ειμαι οκ εδω και 8+ χρονια!

Εδω και ενα μηνα περίπου εχω παρει ηλ. συσκευές Siemens σε Inox φυσικα

Ψυγειοκαταψυκτη 2μετρο και 70αρι στο πλατος, Κουζινα, Πλυντηριο ρουχων (λευκό) και πλυντηριο πιάτων (45αρι Inox)

Ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο την ποιοτητα και την αποδοση τους.
Ειδικα το πλυντηριο παιτων ειναι μικρο και στενο (βολευει αν δεν εχεις πολυ χωρο) και χωραει αρκετα πραγματα.

Το ψυγειο ειναι τεραστιο ( 438 lt) και παγωνει μεχρι -26 στην καταψυξη.

Επισης το λαδι γυαλίσματος για τις Inox συσκευες ειναι λιγο ακριβο ( το πηρα ~20 Ευρω απο την Siemens) αλλα ειδα οτι στο εμποριο
μπορεις να βρεις πολυ φθηνοτερα.

Ασχετα από τι συσκευές καταλήξεις να πάρεις, θα σου πρότεινα να ρωτάς και πόσο καιρό εχουν εγγύηση...

Προσωπικά ψυγείο πήρα ένα fisher&paykel inox, όχι τόσο γνωστο αλλά πολύ εμφανίσιμο, με 5 χρόνια εγγύηση , κουζίνα Πιτσος (αν θυμαμαι καλά είναι ίδιες με siemens - bosch, φτιάχνονται όλα στην Ελλάδα, και τα Πίτσος εχουν τα 2/3 της τιμής των άλλων δύο). Μόνο που επέλεξα πυρολυτική, η διαφορά στις μονώσεις και σε όλα τα υπόλοιπα υλικά αντοχής, είχε τεραστια διαφορά από τις απλές (για να αντέχει στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες της πυρόλυσης).

Ρωτώντας δεξιά και αριστερά έμαθα ότι καλό ειναι στο πλυντήριο η πορτα να είναι η κλασσική κάτω και όχι πάνω γιατί αυτά πολύ γρήγορα χαλάνε και εκτός από θόρυβο έχουν και πολύ..... rainbow (τρέμουλο).

επίσης το πλυντήριο να έχει μεγάλο "ευρος στροφών" (από 300 έως 1600 αν θυμάμαι καλά) και όχι μόνο πολλά προγράμματα.

το πλυντήριο πιάτων καλύτερα να είναι 2όροφο και όχι μικρό άσχετα αν δυσκολεύεσαι να το γεμίσεις, γιατί τα μικρά δεν πλένουν ικανοποιητικά και τα 2όροφα έχουν πρόγραμμα για αν έχεις γεμάτο τον 1ο μόνο ή και τους 2...

η κουζίνα καλό είναι να έχει και μάτια που να πέρνουν γκάζι έτσι ώστε αν βάλεις αέριο να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ή αν είσαι .... "γκουρμέ" τύπος και πιάνουν τα χέρια σου να μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία καλύτερα...

για ψυγείο δεν ξέρω κάτι, μόνο μπύρες έχω και βοτκα στην κατάψυξη...

Για το πλυντήριο ξέρω ότι δεν πρέπει να πλένεις σε μεγάλες στροφές (π.χ > 800) γιατι ίσως πάρεις τα ρούχα πολυ τσαλακωμένα και δεν θα σιδερώνονται εύκολα

webtolis said:
Για το πλυντήριο ξέρω ότι δεν πρέπει να πλένεις σε μεγάλες στροφές (π.χ > 800) γιατι ίσως πάρεις τα ρούχα πολυ τσαλακωμένα και δεν θα σιδερώνονται εύκολα
Toli σωστό ότι τσαλακώνονται τα ρούχα, αλλά είναι προσόν ένα πλυντήριο να έχει πολλές στροφές, γιατί το χειμώνα αν δεν τις βάλεις δεν στεγνώνουν εύκολα τα έρημα...

Σας ευχαριστώ όλους, βοηθάτε πολύ. Μάλλον τείνω στα παρακάτω μοντέλα:

Ψυγειοκαταψύκτης 1.85 x 70 Pitsos KCL 4006 D Inox. Ειναι ενεργειακής κατηγορίας Β αλλά σε inox 185x70 δεν υπαρχει σε καμια εταιρια κατηρορίας A. Σε λευκες συσκευές τελικα βρίσκεις τα πάντα (και ειναι και φθηνοτερα..) Υπαρχει σε Bosch κατηγορίας A αλλά ειναι κλασικο ψυγείο (και δεν ανακοινωνει και πουθενα ποσα dB θορυβο βγαζει)

Φουρνος μαλλον ο Siemens SF55T551

Απορροφητήρας Teka TL1 62

Πλυντήριο Ρούχων Ariston AVXXL109
(Super Silent - 7Kg - 1000rpm)

Για την Ariston εχει κανεις επιφυλάξεις? Γενικα δεν διακρίνω να εχει και πολλους φίλους.. Εμφανισιακά τουλάχιστον ( τι αλλο να δεις σε μια εκθεση) δείχνει πολυ καλό, οι διακόπτες του εχουν πολυ καλή αίσθηση (σε αντίθεση με αλλα πολύ ακριβότερα Bosch, ΑEG κτλ - το μονο που ειχε μακραν καλύτερη αισθηση στα χειριστήρια ήταν το LG της αθόρυβης σειράς Direct Drive στα 650€ αλλά τα βρίσκω πολλά για πλυντήριο..). Επίσης η ξαδέρφη ισχυρίζεται ότι το pitsos της πλένει καλύτερα από το προηγούμενο ariston που είχε. Είναι δυνατόν? Που μπορει να οφείλεται αυτό? Στην εξείδίκευση που μπορεί να έχει η μαρκα στον συγκεκριμένο τυπο συσκευής ή στις διαφορετικές δυνατότητες του νεότερης γενιάς μοντέλου?

Last edited:
επισης με εναν προχειρο υπολογισμό είδα ότι το ψυγειο σε σχεση με ενα κατηγορίας Α, θα μου στοιχίζει στον λογαριασμό της ΔΕΗ παραπάνω γυρω στα 10 με 12 ευρω τον χρόνο. Για να παρω το 2μετρο 70αρι inox της Siemens (h Pitsos δεν εχει κατηγορια Α σε inox ) θελω 300 ευρω επι πλεον. Αρα απόσβεση σε 30 χρόνια..

μην εκανα λαθος υπολογισμο ?

Last edited:
Πηγα και στην εκθεση του φουρλή, η Liebherr δεν εχει 70αρι, μονο 60αρι και 75αρι, ενω η Ariston εχει ενα καλό, εχει όμως "πρησμένη" πόρτα η οποία όταν ανοιγει βγαινει αρκετα πιο εξω στο πλαι (και στην μια πλευρά του ψυγειου έχω τοίχο) και δεν θα χωράει. Για τον ιδιο λόγο απορρίφθηκαν και τα Whirlpool, που εκτός από την πρησμένη πόρτα, εχουν και πολυ μεγάλο βάθος και θα βγαίνει πολύ έξω..

Κάτι άλλο. Μου είπε ενας πωλητής ότι η pitsos-bosch-siemens εντος λιγων ημερών αλλάζει και μοντέλα και τιμοκατάλογο (προς τα πανω φυσικα). Συνηθως λεει ακριβαίνουν αλλάζοντας μόνο τα κουμπάκια.. να βιαστώ η να περιμένω μηπως βγει τιποτα καλυτερο ? κοιτα μπελα που βαλαμε στο κεφάλι μας..

Dυστυχώς οι τιμές των λευκών συσκευών μεταβαλλονται σχεδόν πάντα προς τα πάνω. (πέρα απο τις εκάστοτε εποχιακές προσφορές) ενω οι τεχνολογία τους στις κοντινές γενιες μοντέλων αλλάζει ελάχιστα έως καθόλου. Θα σου πρότεινα εαν εχεις καταλήξει να μην περιμένεις