Re: Απάντηση: Ηλιακός θερμοσίφωνας "τριπλής" και δαπάνες θέρμανσης
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Νομίζω ότι σημασία έχει η ποσότητα νερού που ζεσταίνουμε και όχι το μήκος της σερπαντίνας. Το νερό του κλειστού κυκλώματος του καλοριφέρ που κυκλοφορεί, αποδίδει τη θερμότητα-ενέργεια που έχει πάρει από την καύση του πετρελαίου στο νερό του μπόιλερ του θερμοσίφωνα εν προκειμένω, (ή στο μέταλλο του σώματος, όταν κυκλοφορεί μέσα στο σώμα). Με βάση τη γνωστή από το γυμνάσιο σχέση του νόμου της θερμιδομετρίας: Q=m c Δθ , η ποσότητα της θερμότητας που αποδίδεται στο νερό είναι ανάλογη της μάζας του (ή όταν μιλάμε για σώματα ανάλογη της μάζας του σώματος. Το μεγάλο θέμα εδώ είναι το Δθ. Στα εσωτερικά μπόιλερ η μέση θερμοκρασία του νερού έχει αρχική τιμή περίπου 17-18 C. Άρα για να πάει στους 65 έχουμε ένα Δθ=47 βαθμούς. Στα εξωτερικά μπόιλερ, το χειμώνα το νερό μπορεί να έχει αρχική τιμή 28-30 βαθμούς μια καλή μέρα ή 5-10 μια κρύα και συννεφιασμένη. Άρα εκεί ο υπολογισμός είναι πολύ πιο δύσκολος. Αν κατά μέσο όρο έχουμε μια περίπου ίδια αρχική θερμοκρασία νερού θα μπορέσουμε να πούμε ότι η θερμότητα που απαιτείται να δαπανηθεί για το εξωτερικό μπόιλερ είναι περίπου διπλάσια από αυτή του εσωτερικού, λόγω διπλάσιας μάζας νερού.
Αυτά βέβαια δεν αναιρούν την πολύ σωστή παρατήρηση ότι μόνο με θερμιδομέτρηση έχουμε σωστή μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας.
Πολυ σωστα.
Μερικες παρατηρησεις προς απαντες.
Το νερο του δικτυου, το χειμωνα εχει σταθερη θερμοκρασια, περιπου 12-13 βαθμους το χειμωνα και γυρω στους 18-20 το καλοκαιρι. (φετος με το ελαφρυ καλοκαιρι ειναι λιγο χαμηλοτερα).
Το νερο κρυωνει πολυ μονο αν περναει απο σωληνες σχετικα αμονωτες.
Ομως εκει που χανεται η "μπάλα" είναι στην κατανάλωση νερου.
Εαν το boiler ζεσταθει μια φορα, και ειναι ας πουμε 100 λιτρα, θα χρειαστει ενεργεια 45-12=33 * 100 = 3.300 θερμιδες ή 3,84Kwh.
Αν στην εγκατασταση το εχουμε υπολογισει σαν ενα σωμα που να απορροφα 4kwh σε 24 ωρες τοτε κινδυνευουμε να πεσουμε εξω με πολλους τροπους. (οσο μιλαμε για επιμερισμο χρεωσης σε κεντρικο συστημα)
Περιπτωση 1. Καποιος δεν το χρησιμοποιει καθόλου. Ομως αυτό ζεσταινεται, και μετα κρυώνει, χωρις να υπαρχει λόγος
Στη πορεια εχει τουλαχιστον ενα 10% σε απωλειες, κατι που ειναι σπαταλη.
Περιπτωση 2. Καποιος κανει ενα μπανιο, καταναλωνοντας τα 100 λιτρα. Τοτε το συστημα θα καταναλωσει 3,84kwh για το αρχικο ζεσταμα και αλλες 3,84kwh για να ξαναφερει το νερό εκει που το βρηκε.
Περιπτωση 3. Καποια οικογενεια ειναι πολυμελης με παιδια στην εφηβεια. Η καταναλωση μπορει ανετα να ειναι Χ4 η χρεωση ομως θα ειναι η ιδια.
Επιπλεον, σε boiler που απλα περνανε απο μεσα το νερο του καλοριφερ ανεξελεκτα γινεται ενα απιστευτο καταναλωτικο πανηγυρι.
Τυπικα οι εγκαταστασεις θερμανσης δουλευουν στους 75 βαθμους.
Αυτο σημαινει οτι το boiler θα ζεσταθει στους 67 βαθμους. Ομως 67 βαθμοι ειναι ΠΑΡΑ πολλοι με αποτέλεσμα απο τη μια
οι απωλειες πρςο το περιβαλλον να ειναι αυξημενες λογω μεγαλυτερου ΔΤ και επιπλεον, πανω απο τους 60 η επικαθιση αλατων αυξανεται ταχυτατα. Σε κανα χρονο, η σερπατινα του boiler εχει αρχισει να χτιζει ενα ωραιο στρωμα απο αλατα το οποιο δυσκολευει τη θερμανση του νερου και σπαταλαει ακομα περισσοτερη ενεργεια.
Κατ ελαχιστο, τα boiler πρεπει να διαθετουν ηλεκτροβανα και θερμοστατη δυο σημειων ωστε να διακοπτεται η κυκλοφορια του νερου πριν τους 50 και να ξαναρχιζει στους 40
Ειναι προφανες απο τα παραπανω οτι η ωρομετρηση σε τετοιες περιπτωσεις ελαχιστη σχεση εχει με την πραγματικοτητα επισης, καθοτι αλλο πραγμα να ξεχασει κανεις το boiler ανοιχτο, και αλλο να κανει και 4 μπανια.
Τελος η υπαρξη ηλεκτροβανας, απαγορευει στο boiler να κρυωσει μαζι με το καλοριφερ μολις σβυσει.
Ξοδεψαμε που ξοδεψαμε να το ζεστανουμε, τωρα να το κρυωσουμε και προς τα σωματα? Αμαρτια...
Αυτα ως προς το boiler.
Το συμπερασμα που βγαινει ειναι οτι κοινοχρηστα boiler χωρις θερμιδομετρηση ειναι απλα συνταγη για
τρελλους τσακωμους, γκρινια και σπαταλη, ειτε μας αρεσει, ειτε οχι.
Εαν θελετε να κανετε χορηγια στο γειτονα με τα 3 παιδια, ευχαριστως, απλά να το γνωριζετε....
Παμε να δουμε κα τι γινεται στο λεβητοστασιο.
Το 95% των εγκαταστασεων πασχει απο υπερδιαστασιολογηση τοσο σε μεγεθος λεβητα, οσο και σε μπεκ αλλα και καμιναδα.
Το τριδυμο της σπαταλης ειναι παντου. (για να μην αναφερθω σε κακορυθμισμενες καταστασεις).
Ενας τετοιος λεβητας τυπικα εχει εσωτερικο βαθμο απόδοσης 85%.
Ομως αυτο δεν λαμβανει υποψιν του το ποσο "τερας λαμαρινας" ειναι. Και αυτες οι λαμαρινες ΠΡΕΠΕΙ να ζεσταθουν ΠΡΩΤΕΣ και φυσικα θα κρυωσουν στο λεβητοστασιο. Μαζι με απωλειες σε στηλες, ελλειψη αντισταθμισης, και ελλειψη υδραυλικης εξισσοροπησης, μιλαμε για ενα συστημα που εχει βαθμό αποδοσης 55-60% και αυτο για καλες περιπτωσεις, και για την περιοδο που η θερμανση δουλευει (και για την περιπτωση αυτονομιας να λειτουργει το 50% των αυτονομιων - αλλιως πεφτει κιαλλο και μαλιστα αρκετα.)
Η θερμογονος δυναμη ενος λιτρου πετρελαιου ειναι 10kwh/l με συντελεστη αποδοσης 55% αυτο σημαινει 5,5κwh λιτρο
με 1,4- το λιτρο και χωρις αλλες απωλειες στο boiler (δλδ ηλεκτροβανα και θερμοστατη δυο σημειων) -> 0,26 λεπτα η kwh.
To ημερησιο ρευμα εχει στο ακριβο τιμολογιο 0,21 λεπτα η kwh και στο νυχτερινο 0,08. Τυπικο κοστος ημερησιου, με ολες τις επιβαρυνσεις (εκτος ετηδηε) ειναι περιπου στο 0,15 0,16. ευρω/kwh
Σε περιπτωση που ο λεβητας αναβει ΜΟΝΟΝ για να ζεστανει νερό, τοτε συνολικος βαθμος αποδοσης πεφτει στο 25%, κυριως εκ του γεγονοτος οτι ενας λεβητας πολυκατοικιας εχει μεσα 180 λιτρα νερο , τα οποια και θα ζεστανει στους 60 βαθμους (απο τους 20) για να ζεστανει στη συνεχεια περιπου 200 λιτρα νερου (το πανω μερος ενος κεντρικου boiler- οσο πιο λιγο τοσο πιο χαλια).
Αφου το ζεστανει, θα μεινει ρεστος και ζεστος, με 180 λιτρα νερου που θα κρυωσουν μεσα στο λεβητοστασιο.
Μπορειτε να κανετε τους πολλαπλασιασμους και να δειτε τι σημαινει αυτο σε χρημα.
Αυτα ως προς τους υπολογισμους.
Καπως ετσι καταληγουμε οτι ενας ηλιακος 200 λιτρων που ζεσταινει το νερο απο τους 30 βαθμους στους 60 μια κακη ηλιακα χειμωνιατικα μερα θα χρειαστει μολις 30*200=6000kcal η 6,98kwh με 0,08 =0,56 ευρω.
Απαιτειται ενας απλος αυτοματισμος με χρονοδιακοπτη που συμπληρωνει αυτοματα τον ηλιακο με νυχτερινο ρευμα μονο στο διαστημα 15-17, και οχι το βραδυ, καθοτι ελπιζουμε οτι το πρωι θα βγει παλι ο ηλιος, και δεν θελουμε να εχουμε ζεστανει ηδη το νερο με ρευμα..
Με πετρελαιο και θερμανση σε λειτουργια και σωστους αυτοματισμους, ο ιδιος ηλιακος τριπλης θα κοστισει 1,81 ευρω η αλλιως 324% παραπανω.
Αν αναψει ο λεβητας ΜΟΝΟ για αυτο, ντρεπομαι να το υπολογισω...