iPhone 6: Πολύ υψηλά τα επιπέδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας του

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
28,187
Μεταμορφωση
Πηγή 1
Πηγή 2

"Η Apple δεν φημίζεται ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον της απέναντι στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές της, κάτι που είναι εμφανές διαχρονικά στα smartphones παραγωγής της. Αυτήν τη φορά όμως, η εταιρεία δείχνει να «φλερτάρει» με τα νομίμως επιτρεπτά όρια του δείκτη SAR όσον αφορά στο iPhone 6 και το iPhone 6 Plus. Συγκεκριμένα, η «επίδοση» του μεγαλύτερου μοντέλου με ανοικτές όλες τις δυνατές τεχνολογίες επικοινωνίας αποδίδεται σε 1.19 W/kg (head) / 1.19 W/kg (body) σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ, κάτι που μεταφράζεται σε μικρή απόσταση από το ανώτερο επιτρεπτό.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μία επιπλέον ανησυχία στους ενδιαφερόμενους για το θέμα, καθώς αναδεικνύεται η επικινδυνότητα που μπορεί να έχει αυτή η ακτινοβολία μικροκυμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι δοκιμές βάσει των οποίων αποδίδεται ο δείκτης SAR αφορούν απόσταση 5 χιλιοστών από τη συσκευή μέχρι το χρήστη, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός του κατόχου λαμβάνει πολλαπλάσια ακτινοβολία όταν έχει τη συσκευή επάνω του ή στο αυτί του. Επίσης, υψηλή συγκέντρωση ακτινοβολίας μπορεί να προκύψει και σε άλλες περιπτώσεις, πχ. όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο με το κινητό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple δείχνει να αδιαφορεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς από το 2010 υπήρξε ένα συμβάν που είχαν δημοσιεύσει οι δημιουργοί μίας εφαρμογής που μετρούσε το SAR για το iPhone. Οι προγραμματιστές είχαν σκοπό να ενημερώνουν τους χρήστες για το επίπεδο της ακτινοβολίας που εκπέμπει η συσκευή τους κάθε στιγμή, ωστόσο η εφαρμογή τους δεν έγινε ποτέ δεκτή από το AppStore και, έτσι, δεν έφτασε στους τελικούς χρήστες. Σε σχετική όχληση ενός εκ των προγραμματιστών προς τον ίδιο τον Steve Jobs, μέσω email, η απάντηση του τελευταίου ήταν ένα λακωνικό «Δεν με ενδιαφέρει».

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο θα ήταν δύσκολο τεχνικά να περιορίσει η εταιρεία το επίπεδο SAR των συσκευών της. Δεδομένου του σημαντικά χαμηλότερου δείκτη αντίστοιχων ανταγωνιστών (πχ., το Samsung Galaxy S5 έχει 5 φορές μικρότερο δείκτη), είναι κοινά αποδεκτή η αίσθηση ότι το πρόβλημα αφορά στο ενδιαφέρον της Apple ως προς το θέμα και όχι σε κάποια τεχνική ιδιαιτερότητα. Η συμβουλή των ειδικών, πάντως, είναι οι χρήστες να μην ανοίγουν ποτέ ταυτόχρονα όλες τις δυνατότητες επικοινωνίας μίας συσκευής και, αν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιούν τη λειτουργεί πτήσης όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό χωρίς να επικοινωνήσουν.

Διευκρίνηση: Το επίσημο SAR του iPhone 6 είναι 0,99 W/kg (head) - 0,91 W/kg (body) (EU) και 1,19 W/kg (head) / 1,19 W/kg (body) (US), σύμφωνα με τα καθορισμένα πρότυπα μέτρησης. Παράλληλα, η FCC μετράει και τιμές simultaneous transmission και από αυτήν τη μέτρηση προκύπτει η τιμή 1,59 W/kg για το iPhone 6."

Δεν το πουλάω ρε!

(σε αφήνω τώρα, πάω να κόψω τα νύχια στο τρίτο μου πόδι)

:p

Γιατι Γιάννη?Παραδοσιακα το iphone παιζει στα ορια ...
Ειναι κιολας οι τιμές που δίνει η ιδια η apple πολυ υψηλες σε σχέση με τον ανταγωνισμο.
Πολλές φορές διπλάσιες κιόλας , και δεν νομίζω οτι δέχεται αμφισβήτηση ....

Δεν ειπαμε οτι τα ξεπερνάει, αλλα οτι ειναι στο άνω ακρο.
Δεν καταλαβα αυτο που λες πάντως.Σε ποιες περιπτώσεις τα iphone παιζουν στο ανω ακρο οταν δεν χρειάζεται να το κάνει ο ανταγωνισμος?Ποιο το όφελος ?

εφόσον είναι στο άκρο και δεν ξεπερνάει τα όρια , που είναι το θέμα ?
Κι εκεί φτάνει , όταν χρειαστεί... δηλ. σε περιοχές με κακό σήμα.
Εκεί φτάνει στα όρια, ακριβώς για να μη χάσει το σήμα....

Τα όρια αυτά θεωρούνται ασφαλή για τον άνθρωπο. Μια συσκευή που είναι λίγο πιο κοντά στο όριο δεν την κανει λιγότερο ασφαλή απο μια που είναι λίγο πιο μακρυά.

Να είμαι ειλικρινής δεν μου εχει τυχει περίπτωση σε καποια περιοχη να εχει σημα ενα iphone και καθόλου ολα τα υπόλοιπα.
Αν ηταν τοσο κραυγαλέα η ανωτεροτητα του iphone σε σημα κινητου νομίζω θα το συζητούσαμε ολοι ...

Τα όρια αυτά θεωρούνται ασφαλή για τον άνθρωπο. Μια συσκευή που είναι λίγο πιο κοντά στο όριο δεν την κανει λιγότερο ασφαλή απο μια που είναι λίγο πιο μακρυά.

Δηλαδή στις ιδιες συνθηκες πχ η διπλάσια ακτινοβολία εσενα σου κάνει το ιδιο απλα επειδή ειναι εντος οριων ?

μη ψαρώνεις με κάθε δημοσίευμα που βγαίνει επειδή γραφει για την Apple....

Δες πχ το γίνεται με τα δημοσιεύματα για τα Κινεζικα app store και τις υποτιθέμενες απειλές ιων και malware σε ios συσκευές... μια μπαρούφα και μιση .
Όλα αυτά απαιτούν τη συναίνεση του χρηστη, την εγκατάσταση κάποιου "πειρατικού" software σε mac (ή pc) και τέλος την εγκατάσταση εφαρμογών από appstore τρίτων !

ΟΚ..... κάτι άλλο ? :p

Απάντηση: Re: iPhone 6: Πολύ υψηλά τα επιπέδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας του

Να είμαι ειλικρινής δεν μου εχει τυχει περίπτωση σε καποια περιοχη να εχει σημα ενα iphone και καθόλου ολα τα υπόλοιπα.
Αν ηταν τοσο κραυγαλέα η ανωτεροτητα του iphone σε σημα κινητου νομίζω θα το συζητούσαμε ολοι ...

το αντίθετο συμβαίνει... προφανώς ταυτόχρονα εχει ΚΑΙ κακό πομποδέκτη, ΚΑΙ υψηλή ακτινοβολία (υψηλότερη από τον ανταγωνισμό για όσους δεν αποδέχονται ότι όταν αγγίζεις το όριο, παίζεις με την φωτιά)... real life εντυπώσεις, όταν εγώ είμαι-ήμουν με galaxy nexus / oneplus, και η σύζυγος με i4/i5... (ίδιο πάροχο δικτύου φυσικά). Εχει πλάκα που μου ζητάει το κινητό μου, γιατί εκείνης το κινητό των 800 δεν πιάνει σήμα για να βγει η κλήση κάθε φορά που φτάνουμε κάτω από τους γονείς της...

"Κακό" και "iphone" στην ίδια πρόταση δεν γίνεται , όσο γι' αυτό το γεγονός που αναφέρεις (επειδή σε πιάνω αδιάβαστο) ονομάζεται iSurprise και είναι ειδικό feature για να μην έχει σήμα το iphone όταν πλησιάζεις συγγενικά σου πρόσωπα για να τους κάνεις έκπληξη.:p

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple δείχνει να αδιαφορεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς από το 2010 υπήρξε ένα συμβάν που είχαν δημοσιεύσει οι δημιουργοί μίας εφαρμογής που μετρούσε το SAR για το iPhone. Οι προγραμματιστές είχαν σκοπό να ενημερώνουν τους χρήστες για το επίπεδο της ακτινοβολίας που εκπέμπει η συσκευή τους κάθε στιγμή, ωστόσο η εφαρμογή τους δεν έγινε ποτέ δεκτή από το AppStore και, έτσι, δεν έφτασε στους τελικούς χρήστες. Σε σχετική όχληση ενός εκ των προγραμματιστών προς τον ίδιο τον Steve Jobs, μέσω email, η απάντηση του τελευταίου ήταν ένα λακωνικό «Δεν με ενδιαφέρει».

Ωραίος λέμε...