Ήρθε καιρός να ζητήσω τα φώτα σας...

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,530
Θεσσαλονίκη
Που λέτε, χρειάζομαι μια μηχανή για να παίρνω κυρίως σε συναυλίες, επειδή κάποιες φορές μου λείπει φωτογράφος, αλλά και για all-around χρήση.

Σκέφτομαι να επενδύσω κάπου 400 ευρώ και δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο: μια ακριβούτσικη compact με καλό οπτικό ζουμ (12άρι τουλάχιστον) ή μια φτηνή DSLR?

Για διαφωτίστε με κι αν γίνεται ρίξτε κι από καμιά πρόταση...

Καλημερα!

Πες μας λιγο για πια χρηση ακριβως θα παει η μηχανη?
Απ οτι καταλαβα θελεις να φωτογραφιζεις τις συναυλιες.

Γενικα στα 400 ε δεν υπαρχουν παρα πολλες επιλογες.
Και αυτο που θα πρεπει λογικα να μας ενδιαφερει λογω της χρησης της μηχανης θα ειναι η αποδοση της σε υψηλη ευαισθησια (ISO).

Αν σ ενδιαφερει προτιστως το μεγαλο οπτικο ζουμ, θα σε καλυψουν καποιες κομπακτ που εχουν μικρο διαφραγμα (2,8-4) σε μεγαλο ευρος του ζουμ, πραγμα που ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις σε φακο DSLR σ αυτα τα χρηματα.

Απ την αλλη οι κομπακτ εχουν εξελιχθει παρα πολυ στον τομεα του θορυβου κ καποια μοντελα οπως η Canon S90 αλλα κ η παλιοτερη Panasonic LX3 εχουν πολυ καλη αποδοση εκει αλλα μικρο ζουμ.

Aν πας σε DSLR οι επιλογες ειναι λιγες κ καλη επιλογη θα ταν να πας σε καμια μεταχειρισμενη ισως γιατι λογικα θες εκτος απ τον φακο του κιτ κ ενα τηλεφακο, που θα σου ανεβασει το κοστος.

Ειναι βεβαια καλυτερη επιλογη απο θεμα ταχυτητας-χειρισμου-κρατηματος κ επιλογων αλλα στη εικονα κτλπ σ αυτα τα χρηματα με μια καλη κομπακτ ειναι ισως ισαξια αν οχι πολυ πολυ κοντα.

E, όχι να σας φάω και το ψωμί! Είμαι reviewer σε συναυλίες εδώ και καιρό.

Πάντως Μπιλ, δε νομίζω να με καλύψει 5άρι οπτικό ζουμ, μια και καμιά φορά δε μπορώ να είμαι στις πρώτες σειρές. Η αλήθεια είναι ότι η κόμπακτ θα με βόλευε περισσότερο, αλλά από την άλλη, μια SLR δίνει και καλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Τα δυο βασικά είναι λοιπόν καλό ζουμ και να μπορώ να τα βγάλω πέρα σε συνθήκες κακού φωτισμού, μια και στην πλειοψηφία των συναυλιών γίνεται κακός χαμός από φωτορρυθμικά.

αυτά που ζητάς δεν γίνονται σωστά με 400 ευρώ. η άλλη λύση είναι ένα τρίποδο αν είναι εφικτό να χρησημοποιηθεί.

ΙΜΗΟ αμα ειναι για σοβαρες φωτος 400 ευρω ειναι πολυ λιγα:)
μια καλη φτηνη λυση απο SLR θα ηταν η olympus e-520 (280 ευρω) που εχει και image stabilization και ο παλιος 40-150μμ με διαφραγμα 3,5-4,5 (100 ευρω). απο αλλες μαρκες δεν ξερω αμα μπορεις να πετυχεις κατι σε αυτα τα λεφτα. ΙΜΗΟ παντως γενικα καλυτερα ενα φτηνοτερο σωμα και καλυτερος φακος

Kαι μια πολυ καλη επιλογη ακομα ειναι να παρεις ενα φωτογραφο που τα εχει ολα αυτα λυμενα κ ετοιμα για σενα, χιχιχι !!!:ADFADF1:

ΙΜΗΟ αμα ειναι για σοβαρες φωτος 400 ευρω ειναι πολυ λιγα:)
μια καλη φτηνη λυση απο SLR θα ηταν η olympus e-520 (280 ευρω) που εχει και image stabilization και ο παλιος 40-150μμ με διαφραγμα 3,5-4,5 (100 ευρω). απο αλλες μαρκες δεν ξερω αμα μπορεις να πετυχεις κατι σε αυτα τα λεφτα. ΙΜΗΟ παντως γενικα καλυτερα ενα φτηνοτερο σωμα και καλυτερος φακος

στα 150χιλ. f4.5 και σε απόσταση που το φλας δεν θα φτάνει, τι φωτογραφία να βγει.

η photoagora.gr εχει το σωμα ε-520 με 279 ευρω
http://photoagora.gr/olympus-e-520-body.html
τον παλιο 40-150 τον εχει ο παπαδακης συγουρα με 90 κατι ευρω, αλλα μπορει να υπαρχει και σε αλλα μαγαζια.
Ο καινουριος 40-150 ειναι πολυ πιο μικρος, αλλα ειναι φ4-5,6

Είπαμε, φωτογράφο έχω ήδη: την κολλητή μου κιόλας!

Αλλά, σε ορισμένους χώρους δε δίνουν πάσο σε περισσότερα από ένα άτομα κι έτσι πρέπει να τη βγάλω μόνος μου. Και με την παλιά μου ixus 430 δε γίνεται δουλειά.

Τρίποδο σε ροκ συναυλίες; Σαν ανέκδοτο ακούγεται! :flipout:

Μήπως τελικά η βέλτιστη λύση είναι μια κόμπακτ, όπως πχ η Powershot SX1 ή η SX20; Μη φανταστείτε ότι θέλω και τα υπεραπίστευτα.

Αλλά η δυνατότητα προσθήκης τηλεφακού δε θα με χάλαγε...

στα 150χιλ. f4.5 και σε απόσταση που το φλας δεν θα φτάνει, τι φωτογραφία να βγει.

καλυτερα βεβαια θα ηταν να παρει καπιο φακο 70-200φ2,8 η της ολυ τον 50-200 φ2,8-3,5 , αλλα ξεφευγει σε λεφτα (κοντα στα 1000 ευρω μονο ο φακος). Παντως αμα εχει φως στη σκηνη απο προβολεις, με spot metering iso800 και IS μπορει και να βγει κατι , δεν ξερω, δεν εχω ασχοληθει με τετιο ειδος φωτο.

Μπορείς να κάνεις το εξής: αγοράζεις ή ακόμα καλύτερα δανείζεσαι μια compact με ζούμ 10-12Χ , π.χ. μια Panasonic TZ7 τσεπάτη και οικονομική 25-300mm, και βλέπεις άν σε καλύπτει σαν καδράρισμα... για να ξέρεις περίπου που βρίσκονται οι ανάγκες σου από θέμα φακού. Ταυτόχρονα δίνεις και μερικά καρέ, σε όποιους τα δίνεις, και συζητάτε αν καλύπτονται από τεχνικής σκοπιάς (χλωμό - η Panny έχουν τρελό θόρυβο σε οτιδήποτε πάνω από 100Iso - αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

Στην συνέχεια , και αναλόγως αντιδράσεων, έχεις δύο επιλογές :

α) την compact - αρκούδα (850gr) Fuji S200EXR , με φακό 30-436mm f2.8-5.3, καλό και "μεγάλο" αισθητήρα EXR στα 370 περίπου.

β) μια DSLR όπως αυτές που προαναφέρθηκαν σε προηγούμενα posts

ρώτα και την κολλητή σου φωτογράφο - εκτός κι αν είναι "πυροβολημένη" με την καλή έννοια...

Δυστυχώς, μάλλον είναι (με την καλή έννοια πάντα)... άμα σκεφτεί κανείς ότι έχει ψώρα με film...

Αυτή τη Fuji τη σκέφτομαι πάρα πολύ κι εγώ, λίγο γαϊδούρι βέβαια, αλλά είναι all-around και αυτοματισμένη.
Τι κάνει όμως σε χαμηλό φωτισμό;

Από DSLR, με λίγη αύξηση στο budget, μου γυάλισαν οι Nikon D5000 και η Pentax K-m...

Στέργιο παίζει και η προσφορά της Κ10D αυτες τις μερες στα 300Ε. Απο φως, με τα φωτα που παίζουν στις συναυλίες δεν θα έχεις πρόβλημα, αρκεί να φωτομετρήσεις καλά. Για την δουλεία που τις θες εσύ νομίζω μπορείς να ανεχθείς και λίγο θόρυβο παραπάνω και να ανέβεις σε 800iso ή και 1600 με καλή αποθορυβοποίηση μετά.
Το θέμα είναι κυρίως τί κανεις με τον φακό. Θέλεις 200αρι σίγουρα στο τελε ακρο. Ο 55-200 που δίνουν στο κιτ ίσως να σου κάνει. Με μανουαλ φακό δεν ξέρω αν θα μπορούσες να την βγάλεις, δεδομένου οτι γενικώς τα σημεία που στέκονται οι μουσικοί είναι ψιλοσταθερά. Να έχεις προεστιάσει δλδ και να βγάζεις. Αν θες έχω εναν 300mm f/5.5 που δεν χρησιμοποιώ καθόλου να σου δώσω να δοκιμάσεις.

Μια superzoom θα έπαιρνα και εγώ στα 300-350 ευρά.

Δες βρε και την Κ10 που είπαμε...
Στα 299 θα την είχα ήδη τσιμπήσει.

Αλέξη, δυστυχώς δεν πρέπει να υπάρχει πλέον η K10D, γιατί δε βλέπω στο site του Multirama τίποτα, εκτός κι αν παίζει πουθενά αλλού. Γι' αυτό και στράφηκα στην K-x.

Αν και απ' ό,τι διαβάζω, είναι τρελό ζόρι για αρχάριο οι Pentax, τα ίδια μου λέει και ο Πόταξ.
Για τις Nikon βλέπω ότι βοηθούν πιο καλά...

Υ.Γ. @jim... βρε αφού ήταν το πρώτο που είδα, το είχαμε συζητήσει και νωρίτερα εμείς! :p

Pentax K-x + 18-55: 490 ευρώ

Tamron 70-300: 135 ευρώ.

Πιο φθηνά, και να έχεις και τηλεφακό, δεν το βλέπω...

Εκτός εάν πας στη λύση της Olympus Ε-520, με 14-42 και 40-150 (κάπου στα 450 ευρώ πρέπει να βγαίνει) αλλά μιλάμε για σχεδόν 1,5 στοπ χειρότερη επίδοση στα ψηλά iso, πιο μικρό σκόπευτρο... (και μικρότερο εύρος σε σχέση με τον 70-300 στην Πένταξ)

Μια χαρά είναι για τον αρχάριο η Pentax, ίδια φάση με όλες είναι. Ρυθμίζεις την έκθεση και πατάς το κουμπάκι. Όλα τα άλλα τα μαθαίνεις με τον καιρό.
Για την μηχανή πήγαινε απο κανένα κατάστημα και ρώτα απευθείας να δείς τι θα σου πουν.