Ισχύς και ποιότητα σήματος

Mountain

New member
5 March 2011
75
Στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση γνωρίζετε:

1) Τι ποσοστό ισχύος σήματος θεωρείται καλό ή κακό?

2) Τι ποσοστό ποιότητας σήματος θεωρείται καλό ή κακό?

3) Τα παραπάνω ποσοστά με άσχημες καιρικές συνθήκες μπορεί να πέσουν σημαντικά ή όχι?
Για παράδειγμα στη δορυφορική λήψη όταν υπάρχει καταιγίδα το σήμα μπορεί να χαθεί τελείως!

Σας Ευχαριστώ
 
Last edited:
Για τα δορυφορικά δεν ξέρω. Δεν ασχολούμαι. Για τα επίγεια ψηφιακά ξέρω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο, ένα παράθυρο σήματος μέσα στο οποίο πρέπει να είσαι για να πιάνεις τα κανάλια. Σήμα πιο δυνατό από το πλαίσιο, ή πιο αδύναμο από το πλαίσιο δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα. Σε οριακή λήψη (όταν είσαι ακριβώς στο όριο του πλαισίου) σπασίματα της εικόνας, και αν είσαι πιο μακριά από το πλαίσιο έχεις μαύρο και το μήνυμα ότι δεν υπάρχει σήμα. Άρα αν δεν πιάνεις κανάλια σημαίνει ή λίγο σήμα, ή πολύ σήμα. Και η δεύτερη περίπτωση δεν είναι καθόλου σπάνια, αν και συνήθως το μυαλό πάει σε αδύναμο σήμα.
Το ποσοστό το βλέπεις στην συσκευή σου. Αλλά δεν είναι αξιόπιστο. Κάθε συσκευή μετράει διαφορετικά το σήμα. Στην ίδια εγκατάσταση μπορεί ένας δέκτης να γράφει σήμα πχ 80% και ένας άλλο να γράφει 90%. Ακόμα και στον ίδιο δέκτη μπορεί να δεις άλλα νούμερα με αλλαγή λογισμικού. Άρα δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει να έχεις καλή εικόνα χωρίς σπασίματα.
Επίσης κάθε συσκευή έχει διαφορετικής ευαισθησίας tuner, και μπορεί στην ίδια εγκατάσταση ένας δέκτης να πιάνει και ένας άλλος να μην πιάνει. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι υπάρχει σχετικά οριακή λήψη.
Υπάρχει και ο μετρητής ποιότητας σήματος, αλλά εγώ δεν ξέρω τι σημαίνει. Πάντα συνδυάζεται με την ένδειξη για την ισχύ του σήματος, και στην ίδια ένταση βγαίνει περίπου και ανάλογη ποιότητα. Μεγάλη αυξομείωση της ένδειξης ποιότητας έχω δει μόνο σε εντελώς οριακή λήψη. Δηλαδή για εμένα η ένδειξη ποιότητας συνδυάζεται πάντα με την ένδειξη ισχύος, που κυρίως προσέχω. Η ποιότητα δηλαδή έχω προσέξει ότι εξαρτάται κυρίως από την ισχύ.
Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την λήψη. Ο πιο πυκνός κρύος αέρας και η αυξημένη υγρασία του χειμώνα αλλάζουν και το σήμα. Εγώ νομίζω ότι δυναμώνουν το σήμα, αλλά μόνο εμπειρικά το λέω. Παλιά είχα πρόβλημα με μία συχνότητα που ερχόταν μόνο από Αίγινα ενώ εγώ είχα κεραία προς Υμηττό. Είχα αδύναμο σήμα στα κανάλια της Αίγινας. Αλλά τον χειμώνα τα έπιανα με κάποια σπασίματα, και με βροχή τα έπιανα πολύ καλά. Από τότε συνδύασα (εμπειρικά) τον χειμώνα με ενίσχυση του σήματος.
 
Ισχύ και ποιότητα έχω δει σε αποκωδικοποιητές, στην τηλεόραση Samsung που έχω, έχει δύο μετρητές αν θυμάμαι καλά ό ένας δείχνει ισχύ και ο άλλος ρυθμό σφάλματος, αν ξέρει κάποιος φίλος τι είναι το σφάλμα που δείχνει η tv και αν είναι κάτι αντίστοιχο με την ποιότητα ας μας το ξεκαθαρίσει .
Ακόμα έχω δει σε αποκωδικοποιητές στις ρυθμίσεις συστήματος ένα μενού «σύστημα τηλεόρασης» με τιμές 480i,480p,576i,576p,720p,1080i,1080p κλπ ή σε άλλους 1080 50hz , 1080 55hz, 1080 60hz κλπ. κάθε διευκρίνιση για τα παραπάνω ή πώς να τους ρυθμίσουμε καλύτερα θα ήταν ευπρόσδεκτη,
Ευχαριστώ.
 
Στην ψηφιακη μεταδοση DVB υπαρχει ενα "μαγικο" που λεγεται FEC (forward error correction) Ουσιαστικα εκπεμπεται περισσοτερη ψηφιακη πληροφορία από την απολυτως απαραίτητη για την εικονα και τον ηχο. Η extra πληροφορια χρησιμοποιειται απο το δεκτη για την επαληθευση της ορθοτητας του σηματος, και την εως ενα βαθμο αποκατασταση του μεσω μαθηματικων υπολογισμων του αρχικού σήματος.
Αυτή η επαλήθευση, εάν βρίσκει το σήμα ολόσωστο, αναφερεται ως quality=100%. Οσο περισσοτερα λαθη βρισκει, τοσο πεφτει η ποιοτητα (quality).
Απο καποιο σημειο και μετά, οταν δεν μπορει να διορθωθει το αρχικό σήμα αρχίζουν τα γνωστά "σπασιματα".
Η τεχνική ειναι παρόμοια, ειτε στη ψηφιακη δορυφορική ειτε στην ψηφιακη επιγεια.

Πορφανως, όσο πιο ισχυρό είναι το σήμα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να περιλαμβάνει θορυβο(λαθη). (οταν βεβαια ειναι παρα πολυ ισχυρό και μπουκώνει το τμημα του αναλογικού δέκτη, τότε εμφανιζονται τοπικές παραμορφώσεις οι οποίες και παλι ριχνουν το quality).
Επισης, οταν υπαρχουν εντονα καιρικά φαινόμενα, τοτε υπάρχει πιθανότητα να πεφτει το quality χωρις να μεταβαλλεται το σημα, λογω αυξημένου ηεκτρομαγνητικού θορύβου.

Το επίπεδο σήματος ως ενδειξη είναι πολύ σχετικό, μιας και οι δέκτες δέν ειναι βαθμονομημένοι βάσει καποιας κλιμακας, οπότε το 100% του ενος μπορεί να είναι το 70% του άλλου.
Και το αναλογικό μέρος διαφερει αρκετά απο καασκευαστή σε κατασκευαστή.
Υπαρχουν δέκτες με μεγαλύτερη δυναμική περιοχή, που σε σηματα διαφορετικης ισχύος τα καταφέρνουν πολύ καλα, δεκτες που ειναι πολυ πιο ευαίσθητοι σε χαμηλά σήματα αλλά μπουκώνουν ευκολοτερα αλλα και χρυσές μετριότητες που τα θελουν ολα τα σηματα ιδια(τροπος του λεγειν) για να δουλεψουν καλά.

Ο γενικός μπουσουλας λέει οτι αν το quality σε καλες normal συνθηκες ειναι σταθερα 100%, το σημα δεν πρεπει να μας απασχολεί ιδιαιτερα.
Απο την αλλη, αν κανουμε αλλαγές σε κεραίες, αυτές είναι αμεσα ορατές στο επίπεδο του σηματος.
 
Ωραία ανάλυση. Αν εξαιρέσουμε τον πρώτο καιρό που εμφανίστηκε η Digea, δεν βλέπω ιδιαίτερη διαφοροποίηση στους δύο μετρητές. Συνήθως κινούνται "πακέτο", και αν αρχίζουν οι έντονες διακυμάνσεις και στους δύο, συνήθως αρχίζουν και τα προβλήματα. Μάλλον έχει σταθεροποιηθεί η ποιότητα του σήματος που δίνουν, και διαφέρει το ποσοστό της λήψης που κάνει ο καθένας. Αλλά είναι ωραία ανάλυση για να μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες.

Ακόμα έχω δει σε αποκωδικοποιητές στις ρυθμίσεις συστήματος ένα μενού «σύστημα τηλεόρασης» με τιμές 480i,480p,576i,576p,720p,1080i,1080p κλπ ή σε άλλους 1080 50hz , 1080 55hz, 1080 60hz κλπ. κάθε διευκρίνιση για τα παραπάνω ή πώς να τους ρυθμίσουμε καλύτερα θα ήταν ευπρόσδεκτη,
Ευχαριστώ.
Για να μην τα γράφω από την αρχή, κοίτα μία ανάλογη κουβέντα που έγινε πρόσφατα για το θέμα. Είναι σε thread κάποιου δέκτη. Άσε τα υπόλοιπα που αφορούν τον δέκτη, και πρόσεξε αυτά που ταιριάζουν με την ερώτηση σου. Μηνύματα #662 μέχρι #675.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/103909-Ferguson-Ariva-T650i/page67