Ίσως χαζή ερώτηση σχετικά με τα focus points...

είχα την canon eos 20d και τώρα την e-pl5.

Και οι δυο μηχανές έχουν επιλογή να νετάρουν είτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που καθορίζεται από ένα warp με κουτάκια στην οθόνη είτε...αυτόματα.

Όταν έχω τη ρύθμιση στο αυτόματο λίγες φορές κατάφερα να πάρω αυτό που ήθελα, οπότε πάντα έβαζα το σημείο εστίασης στο κέντρο, μισοπατούσα το κουμπάκι της λήψης και μετά σύνθετα το κάδρο.

Ποιος ο λόγος ύπαρξης των πολλών και "αυτόματων" focus points??? τι δε καταλαβαίνω???

Στην e-pl5 έχει αυτόματη ανίχνευση προσώπων το οποίο τελικά δουλεύει σωστά και με έχει βολέψει (εκτός από μια φορά στην παραλία που η μικρή μου είχε ένα σωσίβιο με...φατσούλα και αντί να εστιάσει στο πρόσωπο της μικρής εστίαζε στο σωσίβιο!).

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Την μισή απάντηση την έδωσες μόνος σου.
Η ανίχνευση προσώπου για να λειτουργήσει χρειάζεται πολλά σημεία auto focus όσο γίνεται απλωμένα σε όλο το frame. Ώστε όταν αναγνωριστεί ένα πρόσωπο (απο τις ακμές κάνουν αναγνώριση αντικειμένου - για αυτό μπορεί η μηχανή να μπερδευτει καμία φορά και να ανιχνευσει το προσωπο σε ενα κουκλακι ή σε μία αφίσα) να μπορεί να γίνει autofocus εκει χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις το κάδρο σου εσύ.

Επίσης στην ανίχνευση της κίνησης ενός αντικειμένου (lock-on focus - tracking) όπου το έχεις ορίσει εσύ. Κεντραρεις, κλειδωνεις τον "στοχο σου" και μετα οσο και αν κινειται στο καδρο σου η μηχανη το κραταει σε φοκους. Πολυ χρησιμο για σπορ. Και πολυ αποτελεσματικο αν το αντικειμενο που κινειται ειναι στην καθετο προς εσενα (δηλαδη το κοιτας να κινειται από τα πλαγια).

Επίσης στην ανίχνευση της κίνησης χωρίς να το έχεις ορίσει εσύ (χωρίς να κάνεις εσύ lock-on focus). Η μηχανή κοιτάζει τι κουνιεται μεσα στο καδρο, και θεωρει πως αυτο ειναι το θεμα της φωτογραφησης. Και το βαζει σε focus. Αυτο το αυτοματο στη δικη σου μηχανη δεν πετυχαινε ισως επειδη ειναι πιο παλια. Οι καινουργιες εχουν βελτιωθει αρκετα (π.χ. στην Sony a6000 που εχω κανει τρελη δουλεια).

Πως αλλιως θα γινουν αυτα αν δεν έχει σημεία focus σε ολο το καδρο σου?

Πάντως Στέργιε μη στεναχωριέσαι, κι εγώ με το κεντρικό λειτουργούσα ανέκαθεν και λειτουργώ. Εστιάζω για σίγουρα πράγματα και επανασυνθέτω. Χώρια που τις μισές φορές είμαι με χειροκίνητο φακό (σε δυο από τα προηγούμενα σώματα είχα βάλει οθόνη εστίασης με μικροπρίσματα και ημικύκλιο)