Καινούργιο ηχοσύστημα (YES!!)

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
805
Φίλοι, καλημέρα!
Μόλις προχθές εγκατέστησα το καινούργιο μου ηχοσύστημα και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό.
Το σύστημα αποτελείται από:
1. Ενισχυτή Yamaha RX-V659
2. 5 ηχεία Jamo S606 HCS (όλα 6ωμα)
3. Υπογούφερ Yamaha YST-SW515

Λοιπόν, το συστηματάκι είναι αρκετά αξιόπιστο και δυνατό. Και δεν θα πίστευα πόσο δυνατό είναι, αν δεν μου πρότεινε η σύζυγος να βγω από το διαμέρισμα και να πάω μέχρι την πόρτα του ασανσέρ (15 μέτρα μακριά) να το ακούσω την ώρα που έπαιζε ταινία. Τότε κατάλαβα ότι οι ένοικοι θα αρχίσουν να μαζεύουν υπογραφές να μας διώξουν...
(Καλά, ας μη χαμογελάνε ειρωνικά οι χαϊεντάδες! Πάντως δεν έδωσα και λίγα - κάπου 1130 ευρώπουλα...).
Τέλος πάντων, τώρα, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκομαι στην ηδονιστική διαδικασία των ρυθμίσεων του ενισχυτή. Προς το παρόν έχω ορίσει Large τα δύο μπροστινά και το κεντρικό, και Small τα περιφερειακά (όπως δηλαδή το ήθελε το Auto Setup) - και παίζω με το level του κάθε καναλιού. Πειραματίζομαι και με το crossover, αλλά προς το παρόν το έχω αφήσει στα 80Hz. Παίζω και με το High Cut του υπογούφερ, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να παίζω μ' αυτό ή όχι. Κάπου έχω διαβάσει ότι εφόσον όρισα το crossover στα 80 Hz στον ενισχυτή, το High Cut του υπογούφερ πρέπει να το θέσω στην υψηλότερη τιμή και να παίζω μόνο με το Volume του sub. Έτσι είναι ή πρέπει να μεταβάλλω και την τιμή του High Cut;
Σας ευχαριστώ!

Ναι! Έτσι είναι. Και μου φαίνεται λογικό γιατί όταν έχεις για παράδειγμα τον ενισχυτή να δίνει 80, τότε δεν είναι δυνατόν να ζητάς απο το sub 120 !!! Που να τα βρει? (Κάπως έτσι).
Άσε τον ενισχυτή να δίνει το crossover και παίξε με το Volume του sub.

Last edited:
Σε ευχαριστώ, Crystal! Κάπως έτσι το είχα καταλάβει κι εγώ, αλλά δεν ήμουν σίγουρος και ήθελα και άλλες γνώμες.

Και κάτι άλλο που μου ήρθε τώρα:

Αφού έχεις κάνει Large τα δύο μπροστινά (και αφού έτσι τα βρήκε ο ενισχυτής σου) σημαίνει ότι μπορούν να κατέβουν χαμηλά. Οι επιλογές σου λοιπόν όσον αφορά το LFE μέσα απο τον ενισχυτή είναι τρις (3):

1) Το LFE να βγαίνει μόνο στο SUB
2) Το LFE να βγαίνει μόνο στα μπροστινά
3) Το LFE να βγαίνει και από το SUB και από τα μπροστινά.

Για πειραματίσου και με αυτά.

Και σε κάποια φάση δοκίμασε να τα κάνεις όλα Small αφήνοντας τις χαμηλές στο woofer για να δεις και έτσι πως ακούγεται.

Πάντως για το μπροστινό να είναι Large, μου φαίνεται λίγο παράξενο αν σκεφτούμε πως το κεντρικό είναι μόνο για διαλόγους. Ίσος κάποιος άλλος μέσα απο το forum, να μας πει κάτι πάνω σε αυτό.

Last edited:
Τα δύο μπροστινά (ηχοστήλες) κατεβαίνουν μέχρι τα 40 Hz, ενώ το κεντρικό δεν κατεβαίνει κάτω από τα 75 Hz. Απορώ λοιπόν κι εγώ πώς ο ενισχυτής τα όρισε ως Large. Πάντως, πειραματίστηκα ορίζοντάς τα όλα ως Small, και έχω την αίσθηση ότι τόσο τα front όσο και το κεντρικό ακούγονταν κάπως πιο αδύνατα, με λιγότερο όγκο. Το υπογούφερ δεν άκουσα να έχει αισθητή διαφορά. Την τρίτη από τις επιλογές σου δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα τη δοκιμάσω και θα δω.
Anyway, σε ευχαριστώ πολύ!

Καλοριζικα και καλες ακροασεις Βλάση....

Τον ενισχυτη τον έχεις σε λειτουργία για 6 η για 8 ohm?

Καλοριζικα και καλες ακροασεις Βλάση....

Τον ενισχυτη τον έχεις σε λειτουργία για 6 η για 8 ohm?

Σε ευχαριστώ Ηλία! Τον ενισχυτή τον ρύθμισα στα 6 ohm. Στα 8 θα τον δοκιμάσω σήμερα, να δω πώς πάει από θερμοκρασία.

Λοιπόν, άφησα τον Yamaha 659 στα 8 ohm (παρόλο που τα ηχεία μου είναι 6ωμα) και κανένα απολύτως πρόβλημα υπερθέρμανσης δεν παρουσιάστηκε. Ο ενισχυτής, ακόμη και μετά από κάμποσες ώρες λειτουργίας, παραμένει απλώς χλιαρός. Έτσι, τον άφησα σ' αυτή τη ρύθμιση, μια και τα ηχεία παίζουν κάπως καλύτερα.

Καλορίζικο!!
Τον 659 σκέφτομαι και εγώ στη θέση του παλιότερου RX-V450. Απ'οτι διαβάζω είναι πολύ τίμιο μηχανάκι.

Απάντηση: Re: Καινούργιο ηχοσύστημα (YES!!)

Καλορίζικο!!
Τον 659 σκέφτομαι και εγώ στη θέση του παλιότερου RX-V450. Απ'οτι διαβάζω είναι πολύ τίμιο μηχανάκι.

Σε ευχαριστώ! Αν δεν σε ενδιαφέρει το HDMI, σου τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Κάνει πολύ καλή δουλειά, ιδιαίτερα αν τον ρυθμίσεις manually. (Το Auto Setup εμένα τουλάχιστον δεν με ικανοποίησε ιδιαίτερα. Έτσι προτίμησα τις manual ρυθμίσεις με πολύ καλό αποτέλεσμα).
Εύχομαι καλές αγορές και καλές ακροάσεις!