Κακος ηχος μετα απο αλλαγη πηγης

depi117

Senior Member
29 July 2016
566
Χαίρετε, άλλαξα πριν καμιά εβδομάδα το εργοστασιακό cd mp3 που είχε το opel meriva (2006) γιατί ήθελα να παίζω ήχο από usb. Πήρα ένα sony αλλά το πρόβλημα μου είναι πως ενω το πήρα για καλύτερα ο ήχος είναι πολύ χειρότερος. Έχω μόνο 2 μπροστινά ηχεία και ακουω βαθιά. Κάποιος που δεν νοιάζεται δεν θα το καταλάβει. Εγώ και ο συζυγος όμως δεν ευχαριστιομαστε τη μουσική(ακούει κυρίως soundtracks) και θέλουμε κάτι καλύτερο. Τι μπορεί να φταιει;

Ε, γιατί να αλλάξει ηχεία; Αν ο ήχος είναι χειρότερος, φταίει η αλλαγή της πηγής.
Δες μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στην εγκατάσταση (πχ στη φάση). Αν ο ήχος ακούγεται σαν να μην έχει μπάσο και είναι συγκεχυμένος στον χώρο, μάλλον είναι αυτό.

Ε, γιατί να αλλάξει ηχεία; Αν ο ήχος είναι χειρότερος, φταίει η αλλαγή της πηγής.
Δες μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος στην εγκατάσταση (πχ στη φάση). Αν ο ήχος ακούγεται σαν να μην έχει μπάσο και είναι συγκεχυμένος στον χώρο, μάλλον είναι αυτό.

Ε, και γιατί να φταίει η αλλαγή πηγής και όχι τα ηχεία? Και γιατί να ακούγεται σαν να μην έχει μπάσο και όχι σαν να μην έχει treble αφού τα εργοστασιακά ηχεία δεν έχουν tweeter?

Το μονο που μου ειπε ο συζυγος ειναι οτι ο μαστορας δεν ειχε αντατορα κ τα καλωδια τα ενωσε περιεργα στη πλαστικη υποδοχη του sony. Τα ηχεια με την προηγουμενη πηγη ειχαν πολυ καλο ηχο. Τωρα εχουν μπασο αλλα χανεται η μουσικη. Χανονται καποια χαμηλα οργανα. Σαν να εχεις ελαφρως βουλωμενα αυτια.

Μηπως πριν ακουγες CD και τωρα ακους MP3;

Ακυρο, τωρα ειδα και οτι η προηγουμενη πηγη επαιζε MP3...

Ο αντάτορας και η πλαστική υποδοχή δεν έχουν να κάνουν με το πώς ακούγεται από άποψη ποιότητας. Το μόνο λάθος που πιθανό θα μπορούσε να κάνει ο μάστορας και να επηρεάσει την απόδοση είναι η φάση των ηχείων, αλλά από τα λεγόμενα σου πιθανολογώ ότι είναι σωστή.

Αν και το sony δεν φαίνετε να είναι και τέρας ποιότητας, πιθανολογώ ότι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα είναι τα ηχεία. Δυο καινούρια μπροστά με τα tweeter τους μάλλον θα δώσουν κατά πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου.

Για πίσω καλύτερα και εκεί δυο καινούρια καλής ποιότητας ηχεία. Τα παλιά ίσως βοηθήσουν κάπως στα μπροστινά στα μπάσα αλλά θα χάσεις από ποιότητα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κοιτάξτε και λίγο στα μενού του Sony γιατί βλέπω ότι έχει ισοσταθμίσεις και ενισχύσεις για τα μπάσα.

Έχετε κάποια συγκεκριμένα να μου προτείνετε; πλέον φοβάμαι όλα τα μάστορια. Αυτός ζήτησε 60 ευρώ για να περάσει δύο πίσω και δεν μου είπε ούτε τη μάρκα θα είναι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τα έχω ψάξει όλα στις ρυθμίσεις ....από το κακό στο χειρότερο. Λιγο το custom και το rock ακούγεται κάπως καλύτερα.

Το μονο που μου ειπε ο συζυγος ειναι οτι ο μαστορας δεν ειχε αντατορα κ τα καλωδια τα ενωσε περιεργα στη πλαστικη υποδοχη του sony. Τα ηχεια με την προηγουμενη πηγη ειχαν πολυ καλο ηχο. Τωρα εχουν μπασο αλλα χανεται η μουσικη. Χανονται καποια χαμηλα οργανα. Σαν να εχεις ελαφρως βουλωμενα αυτια.
Εγώ επιμένω. Αφού άλλαξε πηγή και χάλασε ο ήχος δεν μπορεί να φταίει αυτό που δεν άλλαξες. Ένας επανέλεγχος όλης της συνδεσμολογίας ξανά είναι επιβεβλημένος.
Γιατί αποκλείετε το εργοστασιακό να είναι καλύτερης ποιότητας από το Sony;

Κατα τη δικη μου αποψη φταιει η πηγη. Ειτε η ενισχυση της (τα sony εχουν απο τους πιο αδυναμους ενισχυτες), ειτε το το eq που κανει, ή και γενικοτερα σαν συσκευη απο θεμα υλικων. Ποτε στη ζωη μου δεν ευχαριστηθηκα ηχο απο sony πηγη αυτοκινητου.
Αν δεν εχει γινει καμια στραβη με λαθος φαση σε καποιο ηχειο, πολυ φοβαμαι οτι αυτος ειναι ο ενοχος.

Πολυ φτηνο το player. Δεν νομιζω
να πετυχεις τιποτα με ηχεια και τουιτερ.
Εδω προφανως εχουμε ασωματες μεσαιες,
γι αυτο και ακους βαθεια.

Πολυ φτηνο το player. Δεν νομιζω
να πετυχεις τιποτα με ηχεια και τουιτερ.
Εδω προφανως εχουμε ασωματες μεσαιες,
γι αυτο και ακους βαθεια.

Δηλαδή αν ελέγξουμε τη σύνδεση κ δεν φταίει κάτι απο εκεί κλαίμε τα λεφτά που δώσαμε για το cd player; υπάρχει κάποια λύση π.χ. να ξανά βάλουμε το εργοστασιακό κ να προσθέσουμε κανένα καλωδιο για usb; ή δεν παίζει κάτι τετοιο;

Τα εργοστασιακά ηχεία ούτε με τα καλύτερα μηχανήματα δεν παίζουν.. Το παράξενο δεν είναι ότι δεν παίζει με το Sony άλλα γιατί έπαιζε σχετικά καλύτερα με το εργοστασιακό σύστημα. Μια ανάποδη φάση ηχείων θα ακύρωνε τα μπάσα και θα τόνιζε της ψηλές συχνότητες, αντί αυτού συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το εργοστασιακό σύστημα σίγουρα δεν έπαιζε ούτε αυτό καλά αν τα μπάσα και τα πρίμα δεν ήταν στο maximum. Το Sony φαίνετε δεν έχει την δυνατότητα ρύθμισης για μπάσα και πρίμα άλλα προεπιλεγμένες καμπύλες ισοστάθμισης. Παρά την χαμηλή τιμή και ποιότητα το Sony για να παίξει μια τυπικά μετρία ποιότητα ήχου χρειάζεται και τα ανάλογα μέτριας ποιότητας ηχεία και δεν τα έχει.

Το Corsa -πάνω στο οποίο στηρίζεται το Meriva- έχει 6 θέσεις για μεγάφωνα. Οι δύο στις πίσω πόρτες είναι εξτρά, αλλά έχει δύο στις μπροστινές πόρτες και δύο τουίτερ στο ύψος του καθρέφτη. Μπορεί να μην είναι πια συνδεδεμένα τα τουίτερ;

Αυτό είναι το εργοστασιακό Blaukpunkt;
http://www.autoradio-adapter.eu/blog/opel-meriva-radio-steckerbelegung-cd30/

Last edited:
Σε κάποιες περιπτώσεις το σύστημα εργοστασική πηγή - εργοστασιακά ηχεία είναι τιουναρισμένα για να λειτουργούν σωστά μόνο μαζί. Είναι και αυτή μία πιθανή εξήγηση του προβλήματος..

Από την άλλη, μιλάμε για μια πηγή λιανικής τιμής ~70 , δηλαδή για στην καλύτερη περίπου ~20 σε εξαρτήματα. Είναι πιθανό να παίζει όντως χειρότερα από την εργοστασιακή πηγή.

Επίσης δεν θέλω να ακουστώ απαισιόδοξος, αλλά αν αλλάξουν τα εργοστασιακά ηχεία με καινούργια για να παρθεί καλό αποτέλεσμα πρέπει:

α) Ο εγκαταστάτης να είναι πραγματικά καλός στη δουλειά του, πράγμα όλο και πιο σπάνιο.
β) Να αγοραστεί αξιόλογο σετ μεγαφώνων & crossover. Δυστυχώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει σεβαστό budget.

Διαφορετικά το τελικό ακουστικό αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο θέμα τύχης.

Στη θέση της φίλης μας θα πήγαινα στο μαγαζί που μου έβαλε την πηγή και θα τους ζητούσα να δοκιμάσω μια αρκετά καλύτερη, από αυτές που έχει διαθέσιμες στο μαγαζί. Έτσι θα φανεί αν φταίει όντως η πηγή.

Όλα αυτά με την παραδοχή ότι ο εγκαταστάτης έκανε όντως σωστά τη δουλειά του.

Μονό από άποψη αισθητικής στις πλείστες περιπτώσεις πλέον είναι απαγορευτική η αλλαγή του εργοστασιακού ραδιοφώνου.

Επεμβάσεις για βελτίωση μπορούν να γίνουν μόνο στα ηχεία άλλα τις περισσότερες φορές το μικρό μέγεθος των ηχείων όσο καλά και να είναι, σε συνδυασμό με την χαμηλή ποιότητα του εργοστασιακού ραδιοφώνου, θα δώσουν ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

H Blaupunkt ειτε η ιδια, ειτα μεσω θυγατρικων κοβει φασον car stereo
για τα περισσοτερα (αν οχι ολα) γερμανικα εργοστασια αυτοκινητων.
Εκτος οτι ειναι πιθανον να ματσαρονται με τα μεγαφωνα,
η Blaupunkt ειναι σοβαρη εταιρεια, τηρει καποια μινιμουμ
στανταρ ποιοτητας, και δεν κανει οικονομια στο μυστικο του καλου ηχου
δλδ στα υλικα των ενισχυτικων σταδιων (και των tuners).

Ουτε ειναι διατεθειμενη να εκτεθει στην τεραστια γερμανικη
αγορα αυτοκινητων με πηγες που παιζουν σαν τραντζιστορακια.
Ετσι βλεπουμε το φαινομενο να μπορει να κουνησει
αξιοπρεπως ακομα και μεγαφωνα χαμηλης κατηγοριας.

Για εμενα εαν θελει καποιος να αντικαταστησει
μια τετοια εργοστασικη πηγη με μια πηγη χαμηλης-χαμηλομεσαιας κατηγοριας
πρεπει να το σκεφτει δυο και τρεις φορες πριν προχωρησει στο εγχειρημα.

Οι εργοστασιακες πηγες βεβαια ως συνηθως δεν ειναι φτηνες,
αλλα λιγο ως πολυ νομιζω οτι αξιζουν τα λεφτα τους.

Αν λοιπον δεν θελεις να ακους κακο ηχο και το sony να νιαουριζει
πανε στην αντιπροσωπεια, ακουσε ενα εργοστασικο usb-car stereo
και αν σου αρεσει βαλτο και τελειωσες.
(αφου κανεις τους ελεγχους στις συνδεσεις - που δεν νομιζω δλδ)

Σας ευχαριστώ καταρχήν όλους για τις απαντήσεις σας! Το αμάξι το πήρα από κάποιον που έχει συνεργείο opel και επειδή δεν του άρεσε το cd 30 που φορούσε, πήγε και έβαλε το cd 30 mp3. Φαινομενικά είναι το ίδιο. Απλά παίζει mp3. Όταν τον ρώτησα όμως αν μπορεί να βάλει usb μου είπε πως δεν γίνεται. (Άρα δεν είναισχύει γνωστής ή βαριεται) Αρχικά θα πάω να δει μήπως έγινε κάτι με τη σύνδεση. Μετά μάλλον θα πάω σε μαγαζί που να ασχολείται μόνο με τετοια. Τα ηχεία είναι δύο μεγάλα κάτω στα πόδια στις μπροστινες θέσεις και δύο μικρα πάνω. Οπότε παίζει να ήταν ρυθμισμένο μόνο για το εργοστασιακό. Μπορώ πανω στην πηγή που έχω να δοκιμάσω ηχεια πριν να τα αγορασω; μην τα πάρω και δεν μας αρέσουν πάλι μετά.