Καλές οι κινημ. βραδιές με προβολέα, αλλά μια μεγάλη TV στο σαλόνι είναι απαραίτητη

Ανοίγω το νήμα αυτό, με αφορμή ένα mail που έστειλα στο HiTECH, στο οποίο βέβαια ζητώ - τί άλλο - συμβουλές.

Τα πράγματα, λοιπόν έχουν ως εξής:

Αφορμή στάθηκε η συγκριτική δοκιμή του τεύχους Μαρτίου του περιοδικού για τις τηλεοράσεις 50-55" καθώς και η ξεχωριστή δοκιμή της Samsung UE46B7000 στο τεύχος Απριλίου. Θέλω τη γνώμη σας για την αγορά μιας νέας συσκευής τηλεόρασης, που η θέση της είναι στο σαλόνι του σπιτιού. Εδώ, όμως, μιλάμε για θεάσεις εντός σαλονιού και όχι για κινηματογραφικές βραδιές. Αυτές (οι βραδιές) πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Home Theater, με το προβόλι και το σοβαρό ηχητικό σύστημα. Όχι βέβαια ότι αυτές δεν έχουν αξία, ακόμα κι αν αντί για τον χώρο του οικιακού κινηματογράφου, χρησιμοποιηθεί το σαλόνι του σπιτιού.

Ως τώρα η καθαρή τηλεοπτική χρήση καλύπτεται από μια Sony Flat CRT 38"-4:3, KV-ES38M91, με κύκλωμα scaler DRC-MF, με 100 Hz, μοντέλο μη ελληνικό αλλά εξαίρετο σαν προϊόν και made in Japan. Με αυτό το δεδομένο, η αναζήτησή μου στοχεύει σε κάτι καλύτερο.

Ας διευκρινήσω το "καλύτερο":

1) Μεγαλύτερη οθόνη, ειδικά σε τηλεοπτικό φορμά 4:3. Εννοώ φορμά προβολής, όχι οθόνη συσκευής. Κάνω αυτή τη διευκρίνηση, διότι σε μια οθόνη wide ή θα βλέπεις το πρόγραμμα 4:3 παραμορφωμένο ή θα το βλέπεις με μαύρες μπάρες ΔΕ και ΑΡ. Σε τέτοια περίπτωση, το μέγεθος περιορίζεται κατά "Χ" ποσοστό, λ.χ. μια 50άρα 16:9 γίνεται 40άρα στο 4:3. Με την ίδια λογική, μια 46άρα 16:9 θα μου δώσει σχεδόν το ίδιο μέγεθος εικόνας με την 38άρα στο 4:3 (ίσως και ένα κλικ μικρότερη).´

2) Μεγάλη γωνία θέασης (οι CRT, ως γνωστόν, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα).

3) Ικανοποιητική απεικόνιση των τηλεοπτικών προγραμμάτων SD, των υπαρχόντων ελληνικών καναλιών, χωρίς περιγράμματα, κακά χρώματα κλπ. ασθένειες που παρουσιάζουν κάποιες ψηφιακές σε αυτά τα προγράμματα.

4) Επαρκή συνδεσιμότητα, τόσο των αναλογικών όσο και των ψηφιακών πηγών.

5) Επαρκή φωτεινότητα. Στο σαλόνι θα μπει, άρα το φως του περιβάλλοντος χώρου είναι υπαρκτό και εν πολλοίς γνωστό.

6) Full HD εννοείται. Σε αυτό το μέγεθος θεωρώ πως οτιδήποτε άλλο δεν επιτρέπεται.

7) Κόστος από 1500 μέχρι 3500 ευρώ (± 5-10%).

Με βάση τα παραπάνω βασικά τί τεχνολογία θα προτείνατε; Κάνω αρχικά την ερώτηση αυτή, για να καταλήξω μετά στο πού θα ψάξω. Γνωστού όντος για τις υπάρχουσες τεχνολογίες, ότι κάποιες είναι σε κάποιους τομείς καλές και σε άλλους μέτριες έως κακές, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό. Και αφού καταλήξουμε σε αυτήν (την τεχνολογία), τότε θα πρέπει να δούμε και τί κυκλοφορεί.

Ας καταθέσω κάποιους προβληματισμούς μου:

Ξεκίνησα την αναζήτησή μου από τα μοντέλα της Pioneer KRP-500A και PDP-LX5090H, που το HiTECH στην συγκριτική δοκιμή του Μαρτίου τα έχει κορυφαία. Μολονότι οι 50 ίντσες δεν είναι καθόλου μικρό μέγεθος για συσκευή σαλονιού, εν τούτοις δεν προσφέρουν σημαντική διαφορά από αυτήν της υπάρχουσας 38άρας. Θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά το μοντέλο PDP-LX6090H των 60 ιντσών, αλλά η τιμή του μοιάζει μάλλον απαγορευτική (κοντά ή και πάνω από τα 5000 ευρώ με τη βάση της)

Μ' αυτά και μ' αυτά, λοιπόν, ο δρόμος με οδήγησε στα μοντέλα της Samsung, τόσο αυτό του συγκριτικού όσο και και αυτό που παρουσιάστηκε ξεχωριστά στο τεύχος Απριλίου, το UE46B7000 των 46 ιντσών.

Για την ακρίβεια με ενδιαφέρει το μεγαλύτερο UE55B7000 των 55 ιντσών, το οποίο εμφανίζεται με μια παραπλήσια (και μικρότερη) τιμή στα καταστήματα από αυτήν του μοντέλου LE55A956D1M του συγκριτικού.

Ένας - όχι ο μόνος - από τους λόγους που σκέφτηκα αρχικά τα μοντέλα της Pioneer είναι γιατί ζητώ η συσκευή να προβάλει ικανοποιητικά σε μεγάλη γωνία θέασης. Δεν έχω ως τώρα δει τα μοντέλα αυτά κάπου, αλλά φαντάζομαι πως λόγω τεχνολογίας Plasma δεν θα έχουν πρόβλημα στις μεγάλες γωνίες θέασης. Στο συγκριτικό για το μοντέλο της Samsung, το HiTECH γράφει επί λέξει:

"....Ξεκάθαρες μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από το κινηματογραφικό καρέ και γωνία θέασης που ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα..."
(Η επισήμανση δική μου).

Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερα να βρω πουθενά κάτι που να έχει σχέση με γωνία θέασης στο κείμενο της δοκιμής της συσκευής του Απριλίου.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, τί τεχνολογικό μονοπάτι (ή μονοπάτια) να ακολουθήσω; Και από τα παραπάνω, ποιά μοντέλα νομίζετε θα αποτελούσαν την καλύτερη επιλογή, τέτοια που να καλύπτει τις ανάγκες μου όπως τις περιέγραψα παραπάνω;

Σαφέστατα, οπιαδήποτε άλλη πρόταση την συζητώ.

Παναγιώτη η τηλεόραση θα προορίζεται κυρίως για θέαση τηλεοπτικού σήματος σε 4:3 με πλαϊνές μπάρες ή η χρήση θα είναι μικτή ? Στην περίπτωση αποκλειστικής 4:3 χρήσης με τις πλάσμα υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ανομοιομορφίας μεταξύ των ενεργών (κάδρο) και ανενεργών (μπάρες) περιοχών.

Την Α956 την έχει φίλος και η γωνία θέασης χωρίς σημαντικές απώλειες είναι γύρω στις ±35°-45° από το κέντρο (70°-90° σύνολο). Από εκεί και μετά αρχίζει "ξέπλυμα" του μαύρου και οι παραμορφώσεις στα χρώματα.

Last edited:
Μπάρες και burn-in. Γωνία θέασης

Παναγιώτη η τηλεόραση θα προορίζεται κυρίως για θέαση τηλεοπτικού σήματος σε 4:3 με πλαϊνές μπάρες ή η χρήση θα είναι μικτή ? Στην περίπτωση αποκλειστικής 4:3 χρήσης με τις πλάσμα υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ανομοιομορφίας μεταξύ των ενεργών (κάδρο) και ανενεργών (μπάρες) περιοχών.

Την Α956 την έχει φίλος και η γωνία θέασης χωρίς σημαντικές απώλειες είναι γύρω στις ±35°-45° από το κέντρο (70°-90° σύνολο). Από εκεί και μετά αρχίζει "ξέπλυμα" του μαύρου και οι παραμορφώσεις στα χρώματα.

Γιώργο, σ' ευχαριστώ.

Καλά έκανες και μου το θύμισες, διότι το burning in, που δημιουργείται από την θέαση προγραμμάτων 4:3 είναι όντως πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι αυτός που το γνωρίζει πρέπει να φροντίζει να μην το παρακάνει, δηλ. να ανοίγει το κάδρο (νομίζω ότι όλες οι σύγχρονες συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει κάδρο θέασης, ανεξάρτητα από το κάδρο μετάδοσης του σήματος) ή να βάζει και καμιά ταινία αμιγώς 16:9, για να "δουλεύει" όλη η οθόνη ομοιόμορφα. Άρα αυτό το ζήτημα, μολονότι είναι πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Η γωνία των 35°-45° είναι μεν κάτι αλλά πραγματικά είναι μικρή σε σχέση με την αντίστοιχη μιας CRT. Τέλος πάντων νομίζω ότι στην περίπτωσή μου με καλύπτει οριακά, άρα αν ισχύει αυτό που περιγράφεις, ίσως να μου κάνει.

Θα ήθελα όμως να μάθω κάτι και για την ξαδέλφη της UE55B7000.

60άρα LG. Χμμμμ....

Εγώ θα έβλεπα μια 60άρα LG PS7000 για τη χρήση που περιγράφεις.

Δεν την ξέρω.

Τί παίζει εκεί;

Κανένα review, κανείς που την έχει δει ή την έχει στην κατοχή του;

(Διάβασα στα γρήγορα αυτό από Αγγλία:
http://www.plasmatvreviews.org.uk/lg-plasma-tvs/lg-60ps7000-plasma-television/)

Η τιμή φαίνεται καλούτσικη για τέτοιο μέγεθος και Plasma.

Re: Μπάρες και burn-in. Γωνία θέασης

Γιώργο, σ' ευχαριστώ.

Καλά έκανες και μου το θύμισες, διότι το burning in, που δημιουργείται από την θέαση προγραμμάτων 4:3 είναι όντως πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι αυτός που το γνωρίζει πρέπει να φροντίζει να μην το παρακάνει, δηλ. να ανοίγει το κάδρο (νομίζω ότι όλες οι σύγχρονες συσκευές δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει κάδρο θέασης, ανεξάρτητα από το κάδρο μετάδοσης του σήματος) ή να βάζει και καμιά ταινία αμιγώς 16:9, για να "δουλεύει" όλη η οθόνη ομοιόμορφα. Άρα αυτό το ζήτημα, μολονότι είναι πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Η γωνία των 35°-45° είναι μεν κάτι αλλά πραγματικά είναι μικρή σε σχέση με την αντίστοιχη μιας CRT. Τέλος πάντων νομίζω ότι στην περίπτωσή μου με καλύπτει οριακά, άρα αν ισχύει αυτό που περιγράφεις, ίσως να μου κάνει.

Θα ήθελα όμως να μάθω κάτι και για την ξαδέλφη της UE55B7000.

Οι Pioneer είναι πολύ ανθεκτικές σε burn in και σε 4:3 έχουν γκρι μπάρες (όπως οι περισσότερες πλάσμα πλέον) ώστε να λειτουργούν και τα πλαϊνά στοιχεία, όταν βλέπεις σε 4:3. Αν θα βλέπεις και υλικό που θα γεμίζει την 16:9 ( είτε κανονικό ή παραμορφώμενο 4:3) δεν πιστεύω πως θα έχεις πρόβλημα.

Η 7000 είναι πολύ νέο μοντέλο και την έχω δει μόνο σε κατάστημα (την 46άρα) οπότε δεν έχω αξιόπιστη άποψη. Με την 956 ασχολήθηκα αρκετά και 2-3 μέρες μετά στήσαμε την Pioneer του Νάσου. Η εικόνα της τελευταίας είναι τουλάχιστον ένα-δυο κλικ πάνω. Η 7000 έχει βελτιωμένη επεξεργασία σε σχέση με την Α956, αλλά υπολείπεται σε μαύρο και γενικά έχει προβληματάκια με την διαχείριση της φωτεινότητας.

Μερικά review της 7000 που μπορεί να σε ενδιαφέρουν (σε μικρότερα μεγέθη):

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue40b7020-ue40b7000-20090502147.htm

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1241084220 (Εδώ έχει και φώτο με τις γωνίες θέασης που δείχνουν σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με την Α956. Η 7000 χρησιμοποιεί LEDs στις άκρες του πάνελ και προφανώς ο τρόπος που χρησιμοποιείται για την διάχυση του φωτός, βολεύει περισσότερο τις γωνίες θέασης από ότι όταν χρησιμοποιείται οπίσθιος φωτισμός)

http://www.fullhd.gr/2008-03-14-21-37-34/lcd-tvs/1016-samsung-ue46b7000.html

Αυτά που ζητάς, μόνο σε kuro θα τα βρεις πάντως.
Η 60άρα ανεβαίνει όμως πολύ σε τιμή (4500 χωρίς βάση και ηχεία) σε σχέση με το ανώτερο όριο που έθεσες.
Σε πληροφορώ όμως πως η 50άρα είναι υπερεπαρκής σε τηλεοπτικό σήμα και το 16:9 εμένα έχει πάψει να με ενοχλεί εδώ και καιρό.

Γωνία θέασης & reviews

Οι Pioneer είναι πολύ ανθεκτικές σε burn in και σε 4:3 έχουν γκρι μπάρες (όπως οι περισσότερες πλάσμα πλέον) ώστε να λειτουργούν και τα πλαϊνά στοιχεία, όταν βλέπεις σε 4:3. Αν θα βλέπεις και υλικό που θα γεμίζει την 16:9 ( είτε κανονικό ή παραμορφώμενο 4:3) δεν πιστεύω πως θα έχεις πρόβλημα.

Η 7000 είναι πολύ νέο μοντέλο και την έχω δει μόνο σε κατάστημα (την 46άρα) οπότε δεν έχω αξιόπιστη άποψη. Με την 956 ασχολήθηκα αρκετά και 2-3 μέρες μετά στήσαμε την Pioneer του Νάσου. Η εικόνα της τελευταίας είναι τουλάχιστον ένα-δυο κλικ πάνω. Η 7000 έχει βελτιωμένη επεξεργασία σε σχέση με την Α956, αλλά υπολείπεται σε μαύρο και γενικά έχει προβληματάκια με την διαχείριση της φωτεινότητας.

Μερικά review της 7000 που μπορεί να σε ενδιαφέρουν (σε μικρότερα μεγέθη):

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ue40b7020-ue40b7000-20090502147.htm

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1241084220 (Εδώ έχει και φώτο με τις γωνίες θέασης που δείχνουν σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με την Α956. Η 7000 χρησιμοποιεί LEDs στις άκρες του πάνελ και προφανώς ο τρόπος που χρησιμοποιείται για την διάχυση του φωτός, βολεύει περισσότερο τις γωνίες θέασης από ότι όταν χρησιμοποιείται οπίσθιος φωτισμός)

http://www.fullhd.gr/2008-03-14-21-37-34/lcd-tvs/1016-samsung-ue46b7000.html

Σ' ευχαριστώ πολύ, Γιώργο. Θα με απασχολήσει σύντομα το θέμα της αγοράς, οπότε θα επανέλθω.

Kuro

Αυτά που ζητάς, μόνο σε kuro θα τα βρεις πάντως.
Η 60άρα ανεβαίνει όμως πολύ σε τιμή (4500 χωρίς βάση και ηχεία) σε σχέση με το ανώτερο όριο που έθεσες.
Σε πληροφορώ όμως πως η 50άρα είναι υπερεπαρκής σε τηλεοπτικό σήμα και το 16:9 εμένα έχει πάψει να με ενοχλεί εδώ και καιρό.

Το περίμενα πως μόνο μια Kuro θα καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις μου. Τώρα το τελικό μέγεθος θα το σκεφτώ.

Όσο για το 4:3 μέσα σε οθόνη 16:9 είπαμε. Λύσεις υπάρχουν.

Σ' ευχαριστώ πάντως για την επισήμανση.

Παναγιώτη, να γίνω λίγο ''αιρετικός''???

Διαβάζοντας τις ανάγκες σου και εφόσον δεν ''συμβιβάζεσαι'' με αναμορφική εικόνα, θα πρότεινα να κρατήσεις την αγορά για του χρόνου, για δύο λόγους. Α) Για να έχεις αισθητά μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που έχεις σήμερα και ανώτερη ποιότητα πρέπει να ξεφύγεις από το budget σου, μιας και η ρημάδα είναι ακριβή και Β) ελπίζω ότι σ' ένα χρόνο αρκετοί σταθμοί θα έχουν υιοθετήσει το 16:9, οπότε να μην χρειάζεσαι πλέον 60άρα αλλά 50άρα. Άσε, που και οι 60άρες θα είναι πολύ πιο φθηνές τότε....-bye-

Re: Απάντηση: Καλές οι κινημ. βραδιές με προβολέα, αλλά μια μεγάλη TV στο σαλόνι είνα

Προσωπικα πιστευω οτι θεαση 4:3 και πλασμα δεν συνδυαζονται λογω φαινομενου burn in και ανομοιομορφης φθορας του πανελ στο κεντρο σε σχεση με τα ακρα.

Ακομη και σε LCD η θεαση 4:3 μπορει μακροχρονια να προκαλεσει ζημια (image persistance) αλλα αρκετα πιο δυσκολο να συμβει κατι τετοιο σε σχεση με το πρωτο σεναριο παραπανω.

Μεταξύ των KRP-500/600 και PDP-LX5090H/LX6090H τί διαφορές υπάρχουν;

Γνωρίζω πως:

1) Είναι και οι δύο Kuro (50" ή 60", δεν έχει σημασία).
2) Χρησιμοποιούν την ίδια "μηχανή" εικόνας (έτσι μου είπε ένα "πουλάκι")
3) Οι πρώτες είναι λεπτές και οι δεύτερες πιο χοντρές
4) Οι πρώτες είναι πιο ακριβές από τις δεύτερες

Δεν γνωρίζω:

1) Εάν έχουν το ίδιο panel και εφ' όσον έχουν διαφορετικό, εάν κάποιο από τα δύο είναι νεότερης γενιάς από το άλλο
2) Εάν όντως υπάρχουν ορατές διαφορές στην εικόνα, ειδικά σε HD
3) Εάν γενικότερα δικαιολογείται η διαφορά τιμής των 800+ ευρώ μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων
4) Εάν οι πρώτες είναι πιο "ντελικάτες" από τις δεύτερες λόγω μικρού πάχους, άρα και πιο επιρρεπείς σε ζημιές

Ο λόγος που θέτω τις ερωτήσεις είναι φυσικά η επικείμενη απόφασή μου να προβώ σε αγορά του ενός ή του άλλου μοντέλου. Οπότε η γνώμη σας θα βοηθούσε.

Ευχαριστώ

Last edited:
1. Το ίδιο
2. Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές γιατί οι Α έχουν την προρύθμιση "Pure" που έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ακρίβεια. Νομίζω όμως πως και οι Η στο ίδιο επίπεδο θα έρθουν με λίγο πείραγμα.
3. ΔΞ/ΔΑ
4. Δεν το νομίζω. Μου φαίνεται πιο πιθανό ο διαχωρισμός να λειτουργεί ευεργετικά όσον αφορά την λειτουργία του πάνελ.