Καλώδια για νέο HomeCinema

vkyriakop

New member
19 February 2008
97
Αθήνα
Καλημέρα,
Σημερα μεγαλη μερα...Θα γίνει η εγκατασταση στο πρωτο μου Home cinema...:award:

Τελικώς, κατέληξα στα Monitoraudio RS6, με δίπολα RS-FX για πίσω, κεντρκό RSCLR, Sub BRW-10, και MarantzSR5003..

Για να μπορώ να πάρω αποτέλεσμα για τα παραπάνω μηχανήματα σε χώρο 4μΧ4μ :

1. Τι πρέπει να προσέξω για τα καλώδια. την καλωδίωση ?
  2. Μονα/Διπλά καλωδια ?
  3. Ποιό ειναι το όριο χρημάτων ανά μέτρο καλώδιο, που αξιζει να δωσω?
  4. Κατασκευαστής ?
  5. Κατάστημα ?
Ευχαριστώ

Φίλε μου ,πραγματικά καταλαβαίνω την χαρά σου και σου εύχομαι ότι το καλύτερο...
1) Σε ψηφιακά καλώδια εικόνας πρόσεχε τις γωνιές και τις τσακίσεις.Απο καλώδια ήχου και εικόνας μην τσιγκουνευτείς...βάλε ότι χρειάζεται γιά τις τωρινές και μελοντικές ανάγκες σου, γιατί μετά θα είναι αρκετά δύσκολη η προσθήκη.Φυσικά δεν μας λές πως θα γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις.Με κανάλια εξωτερικά;μέσα απο γυψοσανίδες;μέσα στον τοίχο;......παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιά την μετέπειτα ευκολία προσθηκών-παρεμβάσεων.
2) Καλύτερα διπλά γιά να τελειώνεις μιά και καλή
3) Απο 1 ευρώ, μέχρι κάτι χιλιάδες...γιά εικόνα τσέκαρε πριν τοποθετήσεις...γιά ήχο υπάρχει και περίπτωση με καλώδιο θερμοσίφωνα να κάνεις άψογη δουλειά!!!!
4) Μην στεναχωριέσαι καθόλου γιά αυτό...ότι κάτσει και δουλεύει σωστά και ας είναι του μπακάλη στην γειτονιά σου
5) Στο ψάξιμο μόνο!!!

Επειδή με απασχολεί ακριβώς το ίδιο θέμα, και για να μην ανοίγουμε κι άλλο τόπικ, θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ σχετικά.

Είμαι στην φάση του κτισίματος. Μόλις τελείωσε ο ηλεκτρολόγος της σωληνώσεις, οπότε τα καλώδια θα είναι εντός τοίχου. Και για τα ηχεία, και για όλες τις συνδέσεις της TV στον ενισχυτή (καθώς όπως λέω σε άλλο τόπικ, θα είναι πάνω απο το τζάκι). Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να προσέξω στα καλώδια? Πρέπει λόγω τισ ιδιομορφίας της εγκατάστασεις να επιλέξω συγκεκριμένα καλώδια?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
(Εάν θεωρείται ότι πρέπει να ανοιχτεί ξεχωριστό τόπικ, ας το κάνει κάποιος Moderator).

Εαν μπορείς ανέφερε λίγα πράγματα για το set up σου, πχ. έχει ο ενισχητής έξοδο HDMI?, θα συνδεθούν όλες οι πηγές πάνω στο ενισχητή?, η τηλεόραση έχει ενσωματωμένο δέκτη, ή´είναι απλό monitor με τον δέκτη κάπου μακριά? κτλ....

Κατα πώς φαίνεται ηχεία θα είναι τα KEF 3005, ενισχυτής ο Denon 3808A, TV μια 50" Plasma (Δεν έχω καταλήξει σε συγκεκριμένο μοντέλο ακόμα, αν και σκέφτομαι την KURO εφόσον συνεχίσει να πέφτει η τιμή της), Κονσόλα παιχνιδιού, HTPC. Η απόσταση του Ενισχυτή απο την TV θα είναι περίπου 2μ, και εκεί επάνω θα μπούνε όλα.

παιδια, ayrton & vkyriakop, προσοχή στο θέμα καλωδίων ακόμα και για ιντερνετ, τηλέφωνο κ.λ.π. Επειδή οι περισσοτεροι ηλεκτρολόγοι το παίζουν τσακάλια, ενώ δεν είναι, να φτιάξεται κεντρικό σύστημα, απ´οπου αποφασίζεται κάθε μπρίζα τι θα είναι, ανάλογα με τις ανάγκες που πολλες φορές αλλάζουν (ιδίως για τις προηγούμενες χρήσεις που σας ανέφερα). όσο για τα καλώδια ήχου θελει προσοχή και ένα πλάνο από εσας που θα μπουν τα ηχεία, ωστε να κανονίσεται την έξοδο του καναλιού, χωρις μπρίζα εννοείται, αφου μιλάτε για "καλά" καλώδια. καλή δύναμη, θα την χρειαστείται πριν 1,5 χρόνο τελείωσα το σπίτι μου, και ακόμα διορθώνω ατέλειες. Είμαι παθών!!! ειδικά αυτό το σύστημα με τον κεντρικό πίνακα που αποφασίζεται τι θα είναι κάθε μπρίζα, θα σας σώσει.(δε μου το πρότεινε κανένας εμένα τότε)

ρώτησε σε μαγαζί με ηλεκρολογικά που εμπιστευεσαι, googλαρε λίγο όσο αφορά τις εγκαταστάσεις ιντερνετ και τηλεφώνου. το πρωτοδιάβασα σε ένα τευχος hi-tech αλλα δε θυμάμαι σε ποιο. προσωπικά μου το είπε και ένας τεχνικός του ΟΤΕ. αν βρεις κανένα γνωστό και κεί ρώτησέ το. δεν είναι κάτι δύσκολο πάντως απλώς θα εχεις άλλο ένα κουτί, σαν αυτό περίπου με τις ασφάλειες. οι σωστοί ηλεκτρολόγοι με γνώσεις θα σου το προτείνουν, αν μιλάμε για ενα σπίτι-χώρο άνω των 50 τ.μ. , ώστε να αξίζει τα επιπλέον χρήματα.

Να σου πω τι εκανα εγω στο νεο μου σπιτι.

1-SAT-FR πριζες σε όποια δωμάτια ειχα TV (4) Ανεξάρτητο καλωδιο για καθε μπριζα απο κεντρικο κατανεμητή. (οχι πριζες διελεύσεως και μια τερματική)
2- CAT7 καλωδια δικτύου σε 4 δωμάτια
3- κεντρικό UPS 6KVA με πρίζες στα δωματια που υπάρχουν PC και TV home cinema κλπ

Ολα καταλιγουν σε ενα ΡΑΚ 6U που υπαρχει το netmod του οτε ο κατανεμιτης TV το adsl ruter και ενα 8πορτο swich. Κοινώς Δομημενη καλωδίωση.

Το φτιάχνεις μια φορά και ξεμπερδεύεις

Α μπράβο επειδή μπερδεύτηκα με τον πίνακα. Μιλάμε για δομημένη καλοδίωση. Αυτό έχω κάνει κι εγώ. Βέβαια UPS εγώ έβαλα για το σύστημα TV-Ενισχυτής μόνο (Αλλά έβαλα και επιτηρητές στο ρολοί). Οσο αφορά όμως τα καλώδια αυτά για αυτά συγκεκριμένα για τα ηχεία τι παίζει? Επειδή θα μπούνε μια φορά, καθώς μέσα στον τοίχο τι επιλέγουμε? Και για την TV που θα περάσουνε όλα απο το τζάκι και θα καταλήξουνε στις μπρίζες και στον ενιχυτή, πρέπει να επιλεγούνε συγκεκριμένα καλώδια?

Φίλε Ayrton

Αναφορικα αναφορικά με τα καλώδια της τηλεόρασης που θα είναι πάνω από το τζάκι. δεν νομίζω να έχεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα 'ζέστης' (η θερμική ακτινοβολία του τζακιού κατα 90% έχει κατεύθυνση προς τα εμπρός), αρκεί να μην τα περάσεις 'χύμα' μέσα από την καπνοδόχο - πράγμα που μάλλον δεν θα κάνεις.
Αναφορικά με την τηλεόραση πιστεύω οτι θα χρειαστείς:
- καλώδιο ρεύματος
- καλώδιο HDMI
- καλώδιο Ethernet
- καλώδιο σήματος TV από κεραία (εάν το σήμα παέι ατευθείαν στην TV, και δεν περνάει μέσα από κανένα DVD R, ή, καποιο δορυφ. δέκτη.)

Επίσης εάν το τηλεοπτικό σήμα πάει κατευθείαν στην TV, και θέλεις ο ήχος να περνάει στα suround ηχεία, θα χρειαστείς ενα καλώδιο ήχου (αναλογικό, ή, ψηφιακό) από την TV στον ενισχητή.

Τώρα για τα ηχεία... πέρνα κάποια 'καλά' καλώδια (ανάλογα με τα μέτρα σου απο ενισχητή, και, το budget σου), και νομίζω οτι θα είσαι ΟΚ. Ίσως να βάλεις κάποιο ποιό 'ποιοτικό καλώδιο στα front Left & Right άμα θες να ακούς δικάναλη μουσική από το αυτό σύστημα.

Προσοχή:
- Πάντα να δοκιμάζεις τα καλώδια πριν και μετά την εγκατάσταση τους (αν είναι δυνατόν παρουσία αυτού που θα τα βάλει)
- Προσοχή σε ασβέστες και χρώματα μπογιατζίδων μετά την εγκατάσταση
- Χρησιμοποίησε κάπως μεγάλα σε διατομή κανάλια για να είναι εύκολη η εισαγωγή κάποιου καλωδίου στο μέλλον
- Καλό είναι να μήν υπάρχουν διακλαδώσεις στα κανάλια των καλωδίων και να περνάει ένα καλώδιο ανά κανάλι
- Τα καλώδια ρεύματος καλό είναι να μην είναι 'κολλητά' με τα ήχου και εικόνας

αυτά...-bye-

Re: Απάντηση: Καλώδια για νέο HomeCinema

- Τα καλώδια ρεύματος καλό είναι να μην είναι 'κολλητά' με τα ήχου και εικόνας

αυτά...-bye-

Σωστό και σιμαντικό αυτο το τελευταιο

Ασθενή ρευματα (τηλεφωνο-ηχεια-ΤV-data) δεν πανε ποτέ μαζι με ισχυρά (ρεύματος) τα καλωδια τους. Εαν καπου δεν μπορεις να κανεις αλλοιως πρεπει να συναντηθούν καθετα μεταξί τους