Καλώδια Ηχείων

helix

New member
9 January 2008
14
Χαίρετε.

Η ερωτησή μου αφορά το αν όντως κάνουν διαφορά τα πιο ακριβά καλώδια ηχείων. Μεγάλο θέμα θα μου πείτε. Έχω διαβάσει αρκετά στα forum για αυτό το θέμα, χωρίς όμως να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα. Άλλοι λένε πως παίζουν σημαντικό ρόλο τα καλώδια, άλλοι πως είναι μικρές, έως πολύ μικρές, οι διαφορές και τζάμπα τα λεφτά.

Στη δική μου περίπτωση έχω στήσει ένα home cinema σύστημα 5 ηχείων, και σκέφτομαι να αλλάξω την καλωδίωση στα δυο μπροστινά Wharfedale Diamond 9.5, από τα οποία και ακούω μουσική. Ο ενισχυτής αυτή την στιγμή είναι ένας φθηνός Sony 5.1. Χρησιμοποιώ διπλοκαλωδίωση με καλώδια DAP Audio 4x2.5mm OFC.

Σκέφτομαι να αλλάξω τον ενισχυτή με ένα Harman Kardon AVR 255, γι' αυτό θέλω να αλλάξω και τα καλώδια σε κάτι καλύτερο. Σκέφτομαι να βάλω SuperFlatline Gold MkII (24ευρώ/m) ή Solar Wind (45ευρώ/m) της Nordost.

Κατά την γνώμη έσας των πιο έμπειρών, αξίζουν στο δικό μου "ταπεινό" setup, ή θα πάνε χαμένα; Έχεις κανείς εμπειρία με αυτά τα 2 καλώδια, και αν αξίζουν τα παραπάνω λεφτά του Solar Wind;

Οποιεσδήποτε πληροφορίες/γνώμες είναι ευπρόσδεκτες.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

κιαλυτερα να αναβαθμισεις τα ηχεια.
Διαφορες μεταξυ καλωδιων υπαρχουν, αλλα γινονται περισσοτερο ουσιαστικες οσο το συστημα γινεται ανωτερο. Παντως δεν χανεις τιποτα να δοκιμασεις, αποτι ξερω ο Ορφεας ισως μπορεσει να σου δανεισει καποια καλωδια για ακροαση - επικοινωνησε με τον Γιαννη τον Μιχαηλο αν εισαι απο Αθηνα που ειναι μελος του φορουμ μας.

Να ρωτήσω και εγώ που πουλάνε καλώδια (σε ποια καταστήματα) επειδή θέλω να αγοράσω καλώδια για να κάνω προεγγατάσταση για τα πίσω ηχεία. Μένω Νέο Ηράκλειο αλλά μπορώ να μετακινηθώ για την αγορά. Αν νομίζετε ότι θα θεωρηθεί διαφήμιση στο site ας μου απαντήσει κάποιος με pm.

Ε εντάξει,κάποια καλώδια ηχείων της προκοπής χρειάζονται κι ακούγονται. Τα ποσά που κινείται ο φίλος είναι απολύτως λογικά.Για 100 ή 200 ευρά μιλάμε...

Θα σου συνιστούσα να δείς και τις εξίσου φθηνές σειρές (ή ακόμα φθηνότερες)της Kimber,VDH,DNM.

ειναι πως σκεφτεται ο καθενας
ενα καλο καωδιο στο hc ειναι διαχρονικο
ακομα και καλυτερα ηχεια αν παρεις το αρχικα ακριβοτερο καλωδιο στεκει
εκτος αν σε καθε αναβαθμιση χτυπας και καλωδια
σκεψου ποσα θα χασεις με τις αλλαγες και τα λεμε παλι

Re: Απάντηση: Καλώδια Ηχείων

Δεν αξίζει η επένδυση χρημάτων σε καλώδια όταν μιλάμε γιά αυτές τις κατηγορίες τιμών στα μηχανήματα.
Κράτησε τα χρήματά σου και επενδυσέτα σε κάποιον άλο κρίκο της ακουστικής σου αλυσίδας.

+ 1 + 2 + πολλά

πρέπει να κρατάμε τις αναλογίες σε όλα, έτσι το βλέπω εγώ, και επίσης να μην παραμυθιαζόμαστε από κόλπα marketing.

Εγώ έβαλα κάποια Monster αλλά τα άλλαξα επειδή δεν πλήρωσα τίποτα, ας πούμε ότι μου τα κάνανε δώρο, αν άκουσα διαφορά ? οχι. Ισως δεν φτάνω εκεί ακουστικά αλλά δεν έχω και τον χρόνο να κάνω δοκιμές.

Από την άλλη μεριά βλέπω κόσμο που ψάχνει που θα βρεί το άγνωστο DVD των 20 ή 30 εύρω λές και είναι πολλά 60 ή 70 που ζητά ένα φθηνό επώνυμο..... Αρκετοί καταλήγουν με 3-4 χαλασμένα φθηνά και πάει λέγοντας.

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ENA ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ

1. Να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατό μικρότερο μήκος καλωδίων (ιδιαίτερα για τη σύνδεση των ηχείων).

2. Εάν περισσεύει μήκος καλωδίου (ηχείων), να αποφεύγετε την περιέλιξη του σε κουλούρες (δημιουργείται πηνίο που λαμβάνει παρασιτικά σήματα, πχ ραδιοσυχνότητες, κινητή τηλεφωνία, κτλ). Είναι προτιμότερο το περίσσευμα να διπλώνεται σε μορφή ζιγκ-ζαγκ.

3. Απαγορεύονται οι κλειστές/οξείες γωνίες, οι οποίες μικραίνουν τη διατομή των αγωγών και από κυκλικού σχήματος γίνεται ελλειπτική. Οι κουλούρες των καλωδίων δεν πρέπει να παρουσιάζουν γωνίες με μικρότερη ακτίνα κάμψης από την επιτρεπτή. Γωνία με μικρότερη ακτίνα κάμψης προκαλεί μόνιμη παραμόρφωση στο καλώδιο.

4. Εάν είναι δυνατό να χρησιμοποιείτε ακριβώς το ίδιο μήκος καλωδίων και για τα δύο στερεοφωνικά κανάλια.

5. Να επιλέγετε τερματισμένα καλώδια από τον κατασκευαστή, κατά προτίμηση με ανοξείδωτες και μεγάλης αγωγιμότητας ηλεκτρικές επαφές σύνδεσης (πχ επιχρυσωμένες ή επιροδιωμένες).

6. Να εκτελείτε περιοδικό καθαρισμό των επαφών μεταξύ των συνδέσεων των συσκευών, από τις διάφορες οξειδώσεις και ακαθαρσίες με ισοπροπυλική αλκοόλη ή κάποιο εξειδικευμένο υγρό καθαρισμού επαφών (τυπικά μία έως δύο φορές το χρόνο), ακόμη και όταν αυτές είναι επιχρυσωμένες ή επιροδιωμένες.

7. Θα πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ του κόστους των καλωδίων και του συστήματος που θα χρησιμοποιηθούν. Ένας πρακτικός κανόνας αγοράς καλωδίων (ηχείων και διασύνδεσης συσκευών), είναι ότι θα πρέπει να φθάνουν περίπου το 10% του συνολικού κόστους του συστήματος.

8. Να διεξάγουμε δοκιμές στο δικό μας ηχοσύστημα πριν από την αγορά οποιουδήποτε καλωδίου, εάν αυτό είναι δυνατόν.

THE LIGHTSPEED PERFORMANCE ADVANTAGE

Lightspeed Powerline filters are unique in their ability to effectively block voltage spikes and RFI/EMI without the use of any inductive coils.

In addition to preserving your investment by protecting your delicate circuitry, Lightspeed Powerline filters enhance system performance. Freed from a coil's leaden effects, Lightspeed meets moment-to-moment current demands without hesitation.

Audiophiles benefit from increased spaciousness, transient resolution and dynamic contrast. Videophiles enjoy more stable images, better color saturation and fewer noise-induced artifacts. Home theater aficionados enjoy improvements in every operating parameter. Lightspeed users report the following performance enhancements:

Improved musicality
Deeper and wider soundstaging
More precise focusing
Improved transient resolution
Greater dynamic contrast
Extended frequency response
Improved video clarity, sharpness and color saturation
Improved performance of electrostatic loudspeakers

A Lightspeed Powerline filter is truly a necessary requirement for maximum system safety and enjoyment. top

Attachments

• beware.jpg
    beware.jpg
    22.4 KB · Views: 8

τα πηνια δεν κοβουν παρασιτα?
η αλλαξαν ρολο

Αναφέρομαι σε πηνία-κεραίες που λαμβάνουν σήματα από τον αέρα (εξ' επαγωγής) και όχι σε πηνία φίλτρα που κόβουν τα παράσιτα του διερχόμενου ρεύματος.

πρωτη φορα ακουω πηνιο κεραια
ετσι και αλλιως τα παρασιτα ζουν γυρω μας
αν καποιος νοιαζεται
απλα bybee και παρασιτα τελος
απο καλωδιο ηχειων και ιντερκονεκτ μεχρι ρευμα
αν και δε νομιζω να δωσει καποιος 80 ευρω το κομματι για καθε bybee

πρωτη φορα ακουω πηνιο κεραια

Είδες που μαθαίνεις πράματα?

Το πλησιέστερο πρακτικό παράδειγμα για να καταλάβεις τι είναι μία κεραία-πηνίο, θα το δεις άμα ανοίξεις ένα τρανζιστοράκι.:a0210:

ετσι και αλλιως τα καλωδια δουλυεουν σαν αντενα
ξερεις πολλους που κανουν τα καλωδια τους κοκορετσι
ο μονος λογος εινα αν το καλωδιο ειναι πολυ ακριβο
και μελλοντικα αλλαξες χωρο
αλλιως μεγας αλεξανδρος

Ένας σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφευχθούν οι κουλούρες πάση θυσία, είναι η αύξηση της αυτεπαγωγής του καλωδίου. Η μεγάλη τιμή αυτεπαγωγής των καλωδίων μειώνει τη στιγμιαία ταχύτητα μεταβολής του ρεύματος (αύξηση του rise time) που μπορεί να αποδώσει ο ενισχυτής στα ηχεία (A/sec) και κατ’ επέκταση μειώνει τον έλεγχο και τη λεπτομέρεια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ακουστική κόπωση του ακροατή. Η αυτεπαγωγή δεν επηρεάζει τις πολύ χαμηλές συχνότητες κοντά στην dc συνιστώσα, αλλά μειώνει σημαντικά την απόκριση πλάτους των υψηλότερων συχνοτήτων. Επίσης, λόγω της ύπαρξης αυτεπαγωγής, το ρεύμα των υψηλών συχνοτήτων φθάνει στα ηχεία όχι μόνο πιο εξασθενημένο, αλλά ταυτόχρονα προηγείται (προπορεύεται) του ρεύματος των χαμηλότερων συχνοτήτων. Η συμπεριφορά αυτή, οφείλεται στο ότι μέρος του σήματος (το χαμηλόσυχνο) χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του μαγνητικού πεδίου γύρω από τους αγωγούς. Η αποθηκευόμενη στο μαγνητικό πεδίο του καλωδίου ενέργεια, στη συνέχεια απελευθερώνεται/επιστρέφει πίσω στο ηλεκτρικό σήμα του αγωγού με κάποια χρονική καθυστέρηση, χρωματίζοντας ιδιαίτερα τα μεταβατικά σημεία του ακουστικού σήματος. Και όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική καθυστέρηση απόδοσης της ενέργειας πίσω στο σήμα (λόγω αυτεπαγωγης), τόσο χειρότερη θα είναι η απόσβεση των μεταβατικών σημάτων (transient damping), ιδιαίτερα στις χαμηλότερες ακουστικές συχνότητες.

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχει επίσης μία δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της αμοιβαίας επαγωγής (mutual inductance) και της αυτεπαγωγής ενός καλωδίου. Ειδικότερα, κάτω από την κατάλληλη γεωμετρία/προσανατολισμό των αγωγών (πχ σχεδόν εγκάρσιες/απότομες διασταυρώσεις αγωγών αντίθετης πολικότητας), η αμοιβαία επαγωγή μπορεί να μειώσει κατά ένα μέρος την ανεπιθύμητη επίδραση της αυτεπαγωγής.