Καλώδια ρεύματος, φις IEC και υπολογισμοί ισχύος

vmusic

New member
16 May 2010
8
Φτιάχνω καλώδια ρεύματος για ένα σύστημα surround με αυτοενισχυόμενα ηχεία.
Όλα τα ηχεία είναι 2 δρόμων με 2 ενισχυτές. Αντιγράφω από τα χαρακτηριστικά τους

Τα κύρια
LF amplifier stage: 150W rms,
HF amplifier stage: 100W rms,
fuse 1.6T AL for 230V ,
280VA max

Οι δορυφόροι
LF amplifier stage: 80W rms,
HF amplifier stage: 50W rms,
fuse Τ1.6A for 230V ,
max power consumption 150VA

Τα καλώδια προς τα κύρια θα είναι από 4,5 έως 6 μέτρα μήκος και στους δορυφόρους από 5,5 έως 10 μέτρα.

Δεδομένου του ρεύματος που θα τραβήξουν αυτά τα ηχεία είναι απαραίτητα να πάω σε καλώδιο 3 x 2,5 ή το 3 x 1,5 είναι αρκετό; Θα έχω δηλαδή απώλειες στο 3 x 1,5 στα 10 μέτρα;

Μετά από αναζήτηση σε αυτό και σε άλλα forums είδα να προτείνεται το θωρακισμένο καλώδιο Olflex Classic CY 110. Το καλώδιο αυτό το βρίσκω και σε 3 x 2,5 και σε 3 x 1,5. Ο βασικός λόγος, πέραν του κόστους, που θα ήθελα να πάω σε εναμισάρη είναι ότι το δυομισάρη δεν νομίζω να χωρέσει στα κοινά IEC που βάζω στις άκρες. Έχω αυτά

Αν είναι απαραίτητο το 3 x 2,5 προτείνετέ μου και κάποιας καλής ποιότητας IEC σε λογικό κόστος (όχι εξωτικές λύσεις – θα χρειαστώ 6 τεμ.) και το κυριότερο από που θα μπορούσα να το αγοράσω.

Μπορώ να βάλω όλα τα παραπάνω σε ένα πολύπριζο μαζί με προενισχυτή, CD κλπ (άλλα 200 Watt); Τι ασφάλεια χρειάζομαι στην γραμμή αυτή στον πίνακα;

Ευχαριστώ

Πρώτα πρώτα να σε καλοσωρίσω στο φόρουμ.

Αν τα ηχεία σου δεν ήταν ενεργά θα τα οδηγούσε όλα μαζί ένας ολοκληρωμένος AV ο οποίος θα τροφοδοτούνταν από ένα και μοναδικό καλώδιο 3 Χ 0,75!
Άρα μην τρελαίνεσαι με τις διατομές. Βλέποντας τα χαρακτηριστικά τους μάλλον χρησιμοποιούν παλμοτροφοδοτικά. Χρησιμοποίησε το πολύπολύ 1,5 στα κύρια ηχεία και 0,75 στους δορυφόρους και είσαι υπέρ καλυμμένος.
Τα iec που πας να χρησιμοποιήσεις νομίζω πως είναι της πλάκας. Για κάτι καλό και "φτηνό" θα χρειαστείς τουλάχιστον 20-25 ευρώ το τεμάχιο. Άρα δε σε συμφέρει. Τα ηχεία σου πρέπει να έχουν δικά τους καλώδια τροφοδοσίας. Αυτά μάλλον θα έχουν καλύτερα iec από τα adam hall. Κόψε τα και κλεμάρισέ τα στο καινούριο καλώδιο ή φτιάξε "μπαλαντέζες".
Γιατί τόσο μακριά καλώδια τροφοδοσίας; Δεν υπαρχουν πρίζες πιο κοντά στα ηχεία; Γενικά μη φοβάσαι απώλειες. Δεν είναι ούτε μοτέρ ούτε ηλεκτροκόλληση.
Για να είμαστε και πιο σίγουροι πες μας αν θέλεις τι ηχεία θα χρησιμοποιήσεις;

Last edited:
Καλώς ήρθες κατ' αρχάς. :)
Από τα λεγόμενά σου και μόνο αν τραβήξεις πάνω από 1.5Α σε κάθε σετάκι σου θα σκάσει η εσωτερική ασφάλειά τους.
Άρα, το πολύ που μπορείς να τραβήξεις είναι 3Α.

Από εκεί και πέρα
1) Όσον αφορά το IEC σου, είσαι μια χαρά. Αν θα πας σε καλύτερο θα πρέπει να παίξεις όπως πολύ σωστά είπε και ο Βαγγέλης πάνω από τα 25 .
2) Το 3x1.5 μπορεί να μεταφέρει μέχρι 10Α ρεύμα. Το 3x2.5 είναι συνήθως αυτό που έχεις σαν εσωτερική καλωδίωση εκτός αν έχεις βάλει χέρι εσύ, και μεταφέρει μέχρι 16Α.
Συμπέρασμα: Αν είχες θέμα με τα 3x1.5 για κάθε συσκευή που έχεις στο rack σου θα είχες θέμα και με την εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού σου...
3) Συνήθως στον πίνακα βάζεις μία ασφάλεια στα 16Α και φτάνει για κάθε σύστημα που ο ιδιοκτήτης του δεν είναι μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ...

Ευχαριστώ και τους 2 για το καλωσόρισμα και τις απαντήσεις. Να διευκρινίσω ότι τράβηξα μία γραμμή 3 x 2,5 (16άρα ασφάλεια) κατευθείαν από τον πίνακα η οποία καταλήγει σε 2 πολύπριζα για να μπουν όλα τα μηχανήματα εκεί, επειδή δεν είμαι σίγουρος τι γίνεται πίσω από τους τοίχους. Με βάση τις ασφάλειες των μηχανημάτων θεωρώ πως θα τα σηκώσει απλά ρωτάω μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που δεν γνωρίζω και θα ήταν καλύτερο να απέφευγα τέτοια «συγκέντρωση». Δοκιμάζοντας να τα μοιράσω σε πρίζες του δωματίου είχα και θέμα βόμβου σε ηχεία συνδεδεμένα σε κάποιες από αυτές, μπορεί ωστόσο αυτό να είναι κάτι άσχετο με την τροφοδοσία του ρεύματος και να αφορά το σήμα – δεν είμαι σίγουρος.

Τα Adam Hall IEC φαίνονται πολύ φτηνιάρικα αλλά σε σχέση με τα χυτά βύσματα του καλωδίου που περιλαμβάνεται μαζί με τα ηχεία κουμπώνουν πολύ πιο σφιχτά. Σε τελική ανάλυση κάνουν πάνω από 1200 παλιές καλές δραχμές. Δεν καταλαβαίνω πόσο παραπάνω πρέπει να κοστίζει ένα απλό καλό βύσμα ρεύματος ειδικά αν όπως μου λέτε δεν πάω σε χοντρό καλώδιο που θα απαιτούσε ένα πιο βαρέως τύπου βύσμα.

Απάντηση: Re: Καλώδια ρεύματος, φις IEC και υπολογισμοί ισχύος

Ευχαριστώ και τους 2 για το καλωσόρισμα και τις απαντήσεις. Να διευκρινίσω ότι τράβηξα μία γραμμή 3 x 2,5 (16άρα ασφάλεια) κατευθείαν από τον πίνακα η οποία καταλήγει σε 2 πολύπριζα για να μπουν όλα τα μηχανήματα εκεί, επειδή δεν είμαι σίγουρος τι γίνεται πίσω από τους τοίχους. Με βάση τις ασφάλειες των μηχανημάτων θεωρώ πως θα τα σηκώσει απλά ρωτάω μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που δεν γνωρίζω και θα ήταν καλύτερο να απέφευγα τέτοια «συγκέντρωση». Δοκιμάζοντας να τα μοιράσω σε πρίζες του δωματίου είχα και θέμα βόμβου σε ηχεία συνδεδεμένα σε κάποιες από αυτές, μπορεί ωστόσο αυτό να είναι κάτι άσχετο με την τροφοδοσία του ρεύματος και να αφορά το σήμα – δεν είμαι σίγουρος.

Τα Adam Hall IEC φαίνονται πολύ φτηνιάρικα αλλά σε σχέση με τα χυτά βύσματα του καλωδίου που περιλαμβάνεται μαζί με τα ηχεία κουμπώνουν πολύ πιο σφιχτά. Σε τελική ανάλυση κάνουν πάνω από 1200 παλιές καλές δραχμές. Δεν καταλαβαίνω πόσο παραπάνω πρέπει να κοστίζει ένα απλό καλό βύσμα ρεύματος ειδικά αν όπως μου λέτε δεν πάω σε χοντρό καλώδιο που θα απαιτούσε ένα πιο βαρέως τύπου βύσμα.

Για τα iec πάω πασο αν πράγματι τα έχεις δοκιμάσει. Να πάρω κι εγώ καμιά 10αριά να τα έχω. Πράγματι δεν είναι καθόλου φτηνά στα 3,5 ευρώ. Αλλά μάθαμε τα ευρώ να τα βλέπουμε σαν στραγάλια. Μας έχουν "ζαλίσει" το κριτήριο του κόστους και οι χαιεντάδες με τις υπερβολές τους!

Με βάση τα VA των ηχείων σου, καταναλώνουν τα μικρά από 650mA και τα μεγάλα από 1,2Α το ένα. Και αυτό σε συνθήκες συνεχούς και πλήρους ισχύος που στην πράξη ούτε σε πάρτυ με άγρια μπιτ μπορείς να φτάσεις. Ο βαθμός απόδοσής τους είναι γύρω στο 85% με βάση πάλι τα στοιχεία άρα έχουμε μάλλον παλμοτροφοδοτικά και τάξη Β ή D στους ενισχυτές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και καλώδιο πορτατιφ 0,5 καρέ και δεν τρέχει τίποτα. Σκέψου ότι 6 καλώδια τροφοδοσίας από 0,5 το ένα έχεις συνολική διατομή 3 καρέ. Δηλαδή μεγαλύτερη και από την κεντρική παροχή σου.Ούτε από τα μέτρα να μασήσεις. Αισθητικό είναι μόνο το πρόβλημα.
Μπορείς μάλιστα να χρησιμοποιήσεις ένα μόνο καλώδιο, άντε ας είναι και 2,5 καρέ για ψυχολογικούς λόγους, το οποίο θα τρέχει γύρω γύρω και θα τροφοδοτεί τα ηχεία από ενδιάμεσες παροχές. Για τα υπόλοιπα ασφάλειες πολύπριζα κλπ μην ανησυχείς, επαρκούν.

Δε μας είπες ποια ηχεία είναι αυτά;

Last edited:
2) Το 3x1.5 μπορεί να μεταφέρει μέχρι 10Α ρεύμα. Το 3x2.5 είναι συνήθως αυτό που έχεις σαν εσωτερική καλωδίωση εκτός αν έχεις βάλει χέρι εσύ, και μεταφέρει μέχρι 16Α.
Συμπέρασμα: Αν είχες θέμα με τα 3x1.5 για κάθε συσκευή που έχεις στο rack σου θα είχες θέμα και με την εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού σου...
3) Συνήθως στον πίνακα βάζεις μία ασφάλεια στα 16Α και φτάνει για κάθε σύστημα που ο ιδιοκτήτης του δεν είναι μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ...

Θα συμφωνήσω κι εγώ ως προς τα λεγόμενά σας με μία μικρή διαφορά. Το 1.5άρι καλώδιο το ασφαλίζουμε με 10άρι αυτόματο και το 2.5άρι με 16άρι όπως λέει κι ο φίλος πιο πάνω. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτή είναι η αντοχή του καλωδίου. Αυτό έχει να κάνει με θέμα ασφάλειας.
Για αυτό σε αρκετές περιπτώσεις όπου (σχεδόν πάντα) έχουμε 1.5άρα γραμμή και έχουμε στιγμιαίες max καταναλώσεις (air condition- πολλά pc) βάζουμε Κ αυτόματο απλά.
2.5 γραμμή προτιμάτε γενικά σε συσκευές που δουλεύουν αντιστάσεις, όπως πλυντήριο. Με αυτήν είσαι υπερκαλυμένος ακόμα κι αν βάλεις και air-condition και ψυγείο μέσα στο rack.

Αυτά και καλημέρα σας.

Το 2.5άρι έχει μέγιστη ισχύ 3680W στους 30 βαθμούς κελσίου και χωρίς συντελεστές διόρθωσης...
Φυσικά αυτό αλλάζει όταν έχουμε άλλη θερμοκρασία, υπάρχουν άλλα καλώδια δίπλα κλπ κλπ...

Αλλά από τη μία δεν είναι καλό να παίζουμε με τα όριά του, από την άλλη, όταν έχει 16άρα ασφάλεια στην άλλη άκρη τι να το κάνεις; :p

Παρήγγειλα 3 x 1,5 τελικά.

Βαγγέλη αυτά τα IEC γράφουνε επάνω με κάτι μικρά γραμματάκια που θέλεις φακό για να τα διαβάσεις SCHURTER K.K. TUV Rheinland. Νομίζω ότι η Schurter είναι μεγάλος κατασκευαστής. Θα τα χρησιμοποιήσω. Για εναμισάρη καλώδιο δείχνουν ΟΚ.

Ναι για 1,5άρι φτιάχνονται αυτά. Αφού βιδώσεις τα καλώδια στους ακροδέκτες των φις ρίξε τους και ένα κόλλημα με το κολλητήρι.
Αλλά δεν είναι "ενοχλητικό" να τρέχεις έξη 1,5άρια τροφοδοσίας μέσα στο δωμάτιο; Αν δεν έχεις πρόβλημα όλα καλά. Αν όχι μπορεις άνετα με ένα 1,5άρι να τροφοδοτήσεις 2 ηχεία. Κυρίως τα μικρά.
Καλή επιτυχία
-bye-