Μιας πρότασης η συνέχεια....
Το καλύτερο δώρο στην περίπτωση είναι να γλυτώσεις το τετρακοσάρι που ετοιμάζεται να κάνει φτερά χωρίς λόγο...
Δεν προσφέρει τίποτε ένα ακριβό καλώδιο ρεύματος. Αν πάλι θα αισθανθείς καλύτερα αν τα αλλάξεις, φτιάξε κάτι μόνος σου (όπως πιό πάνω προτείνει ο κ. Μελάς) με πολύ λιγότερα χρήματα και ακριβώς το ίδιο μη ακουστό αποτέλεσμα.
Χρόνια Πολλά σε όλους.
φιλε μου carlosM μην ''χαλας'' χρηματα σε λυσεις που νομιζεις οτι θα σε γλυτωσουν απο περιττά έξοδα. το καλωδιο ρευματος ειναι προταρχικής σημασιας για το συστημα. δωσε κατι παραπάνω και εξαλλου ενα καλο καλωδιο ρευματος θα σε συνοδευει σε πολλα αλλα μηχανακια που στην πορεια θα αλλαξεις. φιλικα παντα ! merry Xmas!!!
Αγαπητοί, Γιώργο (georgarab - Γιώργος, έτσι? Μαντεύω σωστά?) και CarlosM
Όλα τα στοιχεία ενός συστήματος Audio έχουν τη σημασία τους και δύσκολα μπορεί κάποιος να κατονομάσει κάποιο από αυτά ως "πρωταρχικής σημασίας". Πλην ενός, του χώρου αυτού-καθεαυτού. Και για να ακριβολογούμε, τα σημαντικότερα στοιχεία σε ένα σύστημα είναι:
(α) τα ηχητικά χαρακτηριστικά του χώρου
και
(β) η δυνατότητα διόρθωσης των όποιων προβλημάτων (χώρου, μηχανημάτων, ηχογραφήσεων κλπ.) μέσω «διαφανών» dsp παρεμβάσεων.
(η παραπάνω πρόταση δεν ανήκει σε μένα, αλλά σε φίλο που δραστηριοποιείται στο χόμπυ και στο χώρο, αλλά συμφωνώ 100% με αυτήν και επαυξάνω)
Επί του συγκεκριμένου θέματος, τώρα. Εδώ μέσα έχουν χυθεί τόνοι (ψηφιακής) μελάνης για τον ρόλο των καλωδίων, ειδικά των καλωδίων ρεύματος. Υπάρχουν δυο κύριες "γραμμές", συχνά συγκρουόμενες μεταξύ τους και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες. Η μια λέει ότι η αλλαγή του καλωδίου ρεύματος μιας συσκευής με ένα καλό και επώνυμο καλώδιο (και επομένως συχνά ακριβό) αλλάζει άρδην τα χαρακτηριστικά της και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Η άλλη λέει ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικά αληθές, γιατί πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη κι άλλοι παράγοντες, ειδικά ο παράγων "
εσωτερική καλωδίωση" του χώρου, η οποία περιλαμβάνει πολλά μέτρα κοινού ηλεκτρολογικού καλωδίου, με ότι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία και στα χαρακτηριστικά μιας συσκευής και δεν είναι δυνατόν τα τελευταία 1 ή 2 μέτρα καλού καλωδίου να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των δεκάδων άλλων μέτρων της καλωδίωσης του χώρου.
Και οι δύο γραμμές έχουν τα επιχειρήματά τους. Η πρώτη λέει ότι "ναι, αλλάζουν τα χαρακτηριστικά" και ότι αυτό αποδεικνύεται μόνο αφού ακούσεις τις διαφορές, αλλάζοντας το καλώδιο. Η άλλη λέει ότι δεν είναι δυνατόν να ξοδέψει κάποιος χρήματα για κάτι που δεν έχει τεχνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση και στο τέλος να μην ακούει καμιά διαφορά ή να νομίζει ότι ακούει.
Σε συζητήσεις τέτοιου είδους έχω πάρει κι εγώ μέρος αρκετές φορές και μάλιστα μέχρι σημείου παρεξηγήσεως (αν και ο ίδιος δεν έχω ποτέ συμβάλλει σε κάτι τέτοιο). Η προσωπική μου άποψη συνοψίζεται στα εξής σημεία:
1) Ένα καλώδιο ρεύματος μιας συσκευής έχει ένα κύριο και έναν ή δύο δευτερεύοντες σκοπούς. Ο κύριος σκοπός του είναι να μεταφέρει απρόσκοπτα το ηλεκτρικό ρεύμα (χωρίς δηλαδή πτώση τάσης και χωρίς να παρεμβάλλει σημαντική αντίσταση στη διέλευσή του) στη συσκευή, ώστε αυτή (η τάση) να παραληφθεί από τα εσωτερικά κυκλώματα και να επιτελέσει το έργο της. Οι δευτερεύοντες σκοποί είναι: (Α) Αυτό να γίνεται χωρίς το ηλεκτρικό ρεύμα να κουβαλάει μαζί του τα διάφορα ηλεκτρικά "σκουπίδια" του περιβάλλοντος χώρου ή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, ραδιοπαρεμβολές κλπ.). Και (Β) να μην προσθέτει στο τροφοδοτικό κύκλωμα της συσκευής ή να αφαιρεί από αυτό ηλεκτρικά χαρακτηριστικά, όπως χωρητικότητα, επαγωγή και ωμική αντίσταση.
2) Με βάση τους παραπάνω σκοπούς, πρέπει επομένως να είναι αρκούντως ικανής διατομής, να μην ξεφεύγει από τα καθιερωμένα στάνταρντς κατασκευής καλωδίων σε ότι αφορά τα υλικά των αγωγών και των μονώσεων και να μην προσλαμβάνει με ευκολία τα εξωτερικά "σκουπίδια", ώστε να μην τα μεταφέρει στο τροφοδοτικό της συσκευής. Αν είναι δυνατόν μάλιστα, να μπορεί να τα απορρίπτει κι όλας - εφ' όσον αυτά είναι υπαρκτά - ώστε να μην φτάνουν ποτέ στη συσκευή.
3) Μια καλοκατασκευασμένη συσκευή Audio πρέπει από μόνη της να διαθέτει αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά. Τόσο στην υλοποίηση του τροφοδοτικού της κυκλώματος όσο και στο καλώδιο που παρέχει ο κατασκευαστής. Εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις από αυτό τον κανόνα, τότε απλά η συσκευή δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Για να μην πω ότι μπορεί κάποια συσκευή να είναι και για πέταμα. Παρ' όλα δεν δυσκολεύομαι να παραδεχθώ ότι πιθανόν να υπάρχουν χώροι όπου η παρουσία ενοχλητικών "σκουπιδιών" μπορεί να τους καθιστά προβληματικούς όπως επίσης και συσκευές των οποίων η τροφοδοσία να μην είναι υλοποιημένη 100% σωστά και να απαιτούν τη "βοήθεια" ενός καλωδίου - άλλου από αυτό που τις συνοδεύει - που να διορθώσει ότι δεν μπορεί να διορθώσει το δικό τους.
Λαμβάνοντας υπ' όψη ΟΛΑ τα παραπάνω, δηλαδή τους εξωτερικούς παράγοντες (καλωδίωση χώρου, παρεμβολές κλπ.), το κόστος (καλά, αυτό στις μέρες μας παίζει πραγματικά πρωταρχικό ρόλο), και τους σκοπούς για τους οποίους πρέπει ένα καλώδιο ρέυματος να είναι φτιαγμένο, έκανα την πρόταση που δημοσίευσα στο προηγούμενό μου post. Πρώτον, είναι μια πρόταση οικονομική. Και, Γιώργο, ΔΕΝ χαλάς χρήματα "
σε λύσεις που νομιζεις οτι θα σε γλυτωσουν απο περιττά έξοδα", πρώτα από όλα γιατί είναι ελάχιστα και δεύτερον γιατί κάθε έξοδο που κάνουμε σήμερα, αν αποδεδειγμένα ΚΑΙ εκ των προτέρων δεν είναι γνωστό ότι θα βελτιώσει κάτι, μπορεί να γίνει περιττό. Δεύτερον, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που είναι προαπαιτούμενα για ένα σωστό καλώδιο ρεύματος, ήτοι επαρκή διατομή (άρα αμελητέα/χαμηλή αντίσταση) μικρή (άρα αμελητέα) χωρητικότητα και θωράκιση (άρα δυνατότητα συλλογής και απόρριψης προς τη γη των ενοχλητικών εξωτερικών παρεμβολών). Τρίτον αντικειμενικά ως καλώδιο ρεύματος είναι σαφώς καλύτερο από το καλώδιο που συνοδεύει τις περισσότερες συσκευές Audio, πλην κάποιων πραγματικά ακριβών, που ο κατασκευαστής έχει φροντίσει να συνοδεύσει με ακριβή υλοποίηση. Αλλά δεν μιλάμε για τέτοιου είδους συσκευές εδώ.
Καλό βράδυ και τις ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα
-