Καλώδιο ηχείων για Pioneer 2021 + Focal SibXL

kacey

Senior Member
18 June 2006
336
Καλημερα,

ερωτηση πρωτη:

Τι καλωδιο ηχειων για Pioneer VSX2021 με ηχεια Focal SibXL?

( http://www.focal.com/en/home-audio-loudspeakers/hifi-speakers/design-compact-speakers/sib-xl.php)

Μηκος καλωδιου εμπρος ηχειων ~3μ, κεντρικου 1μ, πισω 8μ και 10μ αντιστοιχα.

α) Supra classic 2,5
β) QED Classic 79
γ) κατι αλλο?

ερωτηση δευτερη, τα μηκη καλωδιων να τα κανω ιδια για τα αντιστοιχα ηχεια (μπροστα με μπροστα, πισω με πισω), ή να βαλω το κοντυτερο δυνατο σε καθε ηχειο?

Κ (γαματη) ερωτηση τριτη, οταν εχουμε μεγαλα μηκη, βαζουμε παχυτερο καλωδιο ή λεπτοτερο? Εγω (κ τα site των κατασκευαστων καλωδιων) μεχρι πριν λιγες μερες ελεγα οτι σε μακρυτερα μηκη βαζουμε παχυτερο καλωδιο. Υπαλληλος γνωστου καταστηματος AV μου ειπε οτι σε μεγαλυτερα μηκη βαζουμε λεπτοτερο καλωδιο, γιατι οσο μεγαλωνει το μηκος μεγαλωνει κ η συνολικη αντισταση του καλωδιου οποτε οσο πιο χοντρο ειναι, γινονται ακομα χειροτερα τα πραγματα. Το οποιο δεν μου ακουγεται κ πολυ λαθος.

Ευχαριστω.

ΥΓ Θα εχω θεμα αν τα καλωδια περνανε ακριβως κατω απο καλοριφερ, κολλημενα επι του σοβατεπι (δηλαδη με μια αποσταση ~8 ποντους απο το κατω μερος του καλοριφερ)?

Θα εχω θεμα αν τα καλωδια περνανε ακριβως κατω απο καλοριφερ, κολλημενα επι του σοβατεπι (δηλαδη με μια αποσταση ~8 ποντους απο το κατω μερος του καλοριφερ)?

Κανένα απολύτως. Το ίδιο πράγμα έχω κάνει κι εγώ.....

Ευχαριστω. Να σου πω την αληθεια, εψαξα για καποιο αντιστοιχο τοπικ με πινακα "διατομη/μηκος", αλλα ψαχνοντας με ορο "καλωδιο", βγηκαν πολλα κ χαθηκα. Καμμια γνωμη επι του τυπου των καλωδιων, πχ αυτα που αναφερω?

ερωτηση δευτερη, τα μηκη καλωδιων να τα κανω ιδια για τα αντιστοιχα ηχεια (μπροστα με μπροστα, πισω με πισω), ή να βαλω το κοντυτερο δυνατο σε καθε ηχειο?

τελικα αγορασα τα QED79. Στην απο πανω ερωτηση υπαρχει καμμια συμβουλη?

Α και κατι αλλο, για να μην ανοιγω αλλο θεμα. Τα ηχεια πανε κρεμαστα στον τοιχο. Να τα βαλω στο υψος των αυτιων του καθιστου ακροατη (δηλαδη επι του καθετου τοιχου στο 1μ υψος περιπου), ή μπορω να τα βαλω ψηλα, στη γωνια μεταξυ του καθετου τοιχου κ του ταβανιου, με κλιση προς τα κατω (για αισθητικους λογους αυτο)?

Κανονικά τοποθετούνται 20-50 εκατοστά πάνω απ' το ύψος των αυτιών του καθήμενου ακροατή. Αν δεν σε βολεύει, μπορείς να τα τοποθετήσεις όπως λες και να τους δώσεις κλίση προς την θέση θέασης.

Οσον αφορά τα μήκη των ηχείων, χρησιμοποίησε το ίδιο μήκος για τα L-R και όσο αυτό απαιτείται. Ούτε πολύ παραπάνω απ' ότι χρειάζεσαι, ούτε και πολύ κοντό για να είναι ίσα-ίσα. Να υπάρχει μία σχετική ανοχή.

Κ (γαματη) ερωτηση τριτη, οταν εχουμε μεγαλα μηκη, βαζουμε παχυτερο καλωδιο ή λεπτοτερο? Εγω (κ τα site των κατασκευαστων καλωδιων) μεχρι πριν λιγες μερες ελεγα οτι σε μακρυτερα μηκη βαζουμε παχυτερο καλωδιο. Υπαλληλος γνωστου καταστηματος AV μου ειπε οτι σε μεγαλυτερα μηκη βαζουμε λεπτοτερο καλωδιο, γιατι οσο μεγαλωνει το μηκος μεγαλωνει κ η συνολικη αντισταση του καλωδιου οποτε οσο πιο χοντρο ειναι, γινονται ακομα χειροτερα τα πραγματα. Το οποιο δεν μου ακουγεται κ πολυ λαθος.

Priceless μαργαριτάρι.. :D :D

Και φυσικά τελείως λάθος.. :p

Εχεις προφανως δικιο, αρχικα δεν μου φανηκε κακη αποψη (κατα την λογικη πιο χοντρο = περισσοτερο υλικο = περισσοτερη αντισταση) αλλα μετα θυμηθηκα βασικες γνωσεις φυσικης κ καταλαβα την πατατα μου (οτι το δεχτηκα) κ το ποσο ακυρο ειναι αυτο που λεει.

kblachos σε ευχαριστω. Τα κυριως L+R εχουν πανω κατω το ιδιο μηκος καλωδιων, το θεμα ειναι στα πισω L+R που παιζει να εχουν 11 κ 7 μετρα καλωδιο αντιστοιχα, δηλαδη περι τα 4μ διαφορα.

Λοιπον, οπως ειπα αγορασα τα QED Classic 79, κ τελικα εβαλα τα ηχεια ψηλα στις γωνιες των τοιχων με το ταβανι κ κλιση προς τα κατω. Ακολουθησα αυτη τη λυση ετσι ωστε ο ηχος να ταξιδευει στο αυτι ακομα κ οταν εχουμε ορθιους ακροατες (πχ κανα παρτυ). Αν τα εβαζα στο υψος του αυτιου του καθιστου, θα ειχα τον ηχο να πηγαινει κατ'ευθειαν στην κοιλια του ορθιου, ενω ετσι νομιζω συμβιβαζω καλα τις 2 χρησεις. Επιπλεον - επειδη πρωτα τα εβαλα χαμηλα για δοκιμη - χαμηλα δεν μου αρεσαν καθολου. Μπορει τα ηχεια να ειναι ντιζαινατα αλλα ειναι κ σχετικα μεγαλα τελικα κ οχι τοσο πλακε, οποτε εξειχαν αρκετα απο τους τοιχους.

ευχαριστω ολους για τις συμβουλες.