Καλωδίωση καινούριου σπιτιού

_^ThEo^_

New member
24 January 2008
97
Καλωδίωση καινούριου σπιτιού - γνώσεις μηδενικές

Καλησπέρα. Φτιάχνω καινούριο σπίτι στο οποίο θέλω στο μέλλον να βάλω δορυφορική τηλεόραση. Προς το παρόν χρειάζομαι μόνο επίγεια λήψη. Μπορεί κάποιος να μου πει περιληπτικά πόσα καλώδια χρειάζεται να κατεβάσω από την σκεπη? Επίσης, αυτά χρειάζεται να πηγαίνουν σε ένα σημείο και από εκείνο το σημείο να φεύγουν όλα για τα δωμάτια? Το λέω αυτό διότι έχω ένα αποθηκάκι στο οποίο θα πηγαίνουν 2 utp από κάθε δωμάτιο για να έχω δίκτυο και τηλεφωνία. Οπότε θα με βόλευε να μπει εκεί και ότι χρειάζεται για τηλεόραση..

Last edited:
Η δομή "αστέρας" είναι η καλύτερη. Από κάθε μπρίζα ένα καλώδιο στο "hub".

Για την επίγεια μπορείς να το γλυτώσεις, αν ας πούμε έχει μια πρίζα στον α' όροφο και μια πρίζα από πάνω στον β' όροφο, αλλά καλό είναι να μην μπουν και εκεί όλες οι πρίζες στην ίδια γραμμή γιατί θα έχει πολλές απώλειες.

Για τη δορυφορική θεωρητικά θέλεις ένα καλώδιο από το LNB κατ' ευθείαν στον δέκτη. Μπορείς να βάλεις diseq για να συνδέσεις περισσότερα LNB σε ένα καλώδιο, και με splitter να χωρίσεις ένα καλώδιο σε περισσότερα. Εγώ πάντως αποφάσισα ότι δορυφορική θέλω μόνο σε 2 δωμάτια, οπότε κατέβασα μόνον 2 καλώδια. Όμως το "hub" της τηλεόρασης είναι στην ταράτσα μου, ενώ το "hub" των δικτύων στο ισόγειο. Δεν συμφέρει να κατεβάσω όλα τα καλώδια της τηλεόρασης στο ισόγειο και να τα ξανανεβάσω μετά στο σπίτι.

Eχεις κατι συγκεκριμενο στο μυαλο σου ;

Υπαρχει περιπτωση να βαλεις ΟΤΕ TV και ΝΟΒΑ ταυτοχρονα π.χ ;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Μαζί το θεωρώ απίθανο. Απ' ότι έχω καταλάβει πρέπει από κάθε πρίζα τηλεόρασης να τραβήξω ένα καλώδιο. Όλα αυτά τα καλώδια θα πηγαίνουν κάπου συγκεντρωμένα. Στην περιπτωσή μου ή σε αποθηκάκι στο υπόγειο ή κοντά στην στέγη κάπου. Απ' ότι έχω καταλάβει, με ένα καλώδιο από κάθε πρίζα θα έχω και επίγεια και δορυφορική? Επίσης, αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι τα καλώδια απο το πιάτο. Άλλοι λένε 5, άλλοι 11! Τι ισχύει με αυτό?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Μαζί το θεωρώ απίθανο. Απ' ότι έχω καταλάβει πρέπει από κάθε πρίζα τηλεόρασης να τραβήξω ένα καλώδιο. Όλα αυτά τα καλώδια θα πηγαίνουν κάπου συγκεντρωμένα. Στην περιπτωσή μου ή σε αποθηκάκι στο υπόγειο ή κοντά στην στέγη κάπου. Απ' ότι έχω καταλάβει, με ένα καλώδιο από κάθε πρίζα θα έχω και επίγεια και δορυφορική? Επίσης, αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι τα καλώδια απο το πιάτο. Άλλοι λένε 5, άλλοι 11! Τι ισχύει με αυτό?

Το πόσα καλώδια θα φύγουν από το πιάτο εξαρτάτε από τον αριθμό των δορυφόρων που σε ενδιαφέρει να λαμβάνεις, πόσες πρίζες θα έχει το σπίτι, αν θα έχεις ταυτόχρονα και άλλον ή άλλους δορυφορικούς δέκτες σε άλλα δωμάτια κλπ…. ΠΧ αν θα κάνεις διανομή με πολυδιακόπτη για κάθε δορυφόρο θέλεις τέσσερα ομοαξονικά καλώδια και ένα για τα επίγεια. ΠΧ 1 δορυφόρος πέντε καλώδια, 2 δορυφόροι 9 καλώδια 3 δορυφόροι 13 καλώδια 4 δορυφόροι 17 καλώδια. Όπως Ίδη αναφέρθηκε πρέπει όλα τα καλώδια να ξεκινούν από ένα σημείο και να καταλήγουν στους διάφορους χώρους του σπιτιού και να μην συνεχίζουν από την μία πρίζα στην άλλη. Αν θα χρησιμοποιήσεις δέκτη με δύο tuner για ταυτόχρονη εγγραφή και θέαση άλλου καναλιού, στο σημείο αυτό πρέπει να έρχονται δύο καλώδια.

Καλημέρα,
Θα σου πρότεινα τα παρακάτω:

Τράβα μονοκόμματα καλώδια σε κάθε πρίζα, ένα για SAT και ένα για TV και συγκέντρωσε όλες τις αναμονές σε ένα σημείο.

Βάλε καλά και ποιοτικά καλώδια για να μην έχεις ποτέ πρόβλημα.

Πριν σου παραδώσει ο ηλεκτρολόγος (και πριν σπατουλάρεις) βάζεις κεραία TV, διακλαδωτήρες κλπ και τσεκάρεις ότι έχεις σωστά σήματα παντού.

Το ίδιο και κάνεις και με την δορυφορική, βάλε ένα μικρό πιάτο για δοκιμή στον Astra ή τον Hotbird και με τον δέκτη τσεκάρεις κάθε πρίζα σου.

Είναι λίγο παραπάνω το κόστος αλλά πίστεψέ με αξίζει και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για πάντα.

Extra - Αν θέλεις μελλοντικά να περάσεις και κάποιο άλλο καλώδιο τότε λες στον ηλεκτρολόγο σου να σου έχει και σε κάθε πρίζα μία άδεια φ16 σωλήνα μέχρι τις αναμονές σου.

Φιλικά Κωνσταντίνος.

Να ρωτήσω κάτι γιατί ξεχωριστό καλώδιο για τα επίγεια και άλλο για τα δορυφορικά. Με ένα δεν μπορεί να γίνει η δουλειά;

Να ρωτήσω κάτι γιατί ξεχωριστό καλώδιο για τα επίγεια και άλλο για τα δορυφορικά. Με ένα δεν μπορεί να γίνει η δουλειά;

Μπορεί, αλλά αυτό το κάνεις στην περίπτωση που δεν έχεις άλλο τρόπο.

Ο καλύτερος τρόπος (γνώμη μου) είναι να τα έχεις όλα ξεχωριστά για να είναι αυτόνομα και να τα κάνεις ό,τι θέλεις.
Όταν ξεκινάς την εγκατάσταση σε ένα καινούριο σπίτι είναι πολύ εύκολο να περάσεις παραπάνω καλώδια, όταν τελειώσεις, σπατουλάρεις, βάψεις και μένεις μέσα τότε δεν μπαίνεις στην διαδικασία να σκάβεις για να περάσεις καλώδια που θέλεις.

Προσωπικά τα έχω όλα μόνα τους, (ασθενή και ισχυρά) μέχρι και την κάθε πρίζα ρεύματος σε δική της ασφάλεια.