Καλογραμμένα-κακογραμμένα δισκάκια,και το σύστημα μας

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Παρ' όλα τα χρόνια,που έχω στο σπόρ,δεν έχω μπορέσει να ξεκαθαρίσω το εξής:Τα δισκάκια ασχέτως εγγραφής,πως πρέπει ν' ακούγονται στο σύστημά μας;

Υπάρχουν δυό απαντήσεις:
1.Το καλό σύστημα παίζει όλες τις εγγραφές εξίσου καλά.
2.Το καλό αποκαλυπτικό-αναλυτικό σύστημα ξεσκεπάζει τις κακές εγγραφές, μέχρι του σημείου να μην ακούγονται.

Τι απο τα δύο ισχύει;Απο την εμπειρία μου και μόνο-χωρίς να είμαι και πολύ σίγουρος-κλείνω πρός την δεύτερη.Ετσι είναι;

Απάντηση: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

To kαλό - αποκαλυπτικό σύστημα πρέπει να πλησιάζει την ηχογράφηση όσο πιο κοντά μπορεί.
Να μην προσθέτει, να μην αφαιρεί. Αλλά μιλάμε για ουτοπικά σενάρια.

Re: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

+1
Λογικό δεν είναι; Σε οποιοδήποτε σύστημα ακούμε την ποιότητα ήχου του πιό αδύναμου κρίκου της αλυσίδας.

Βέβαια, γινόμαστε περίεργοι, γιατί πριν αγοράσουμε το super duper ultra Hi End πακετάκι μας ακούγαμε τα ίδια CD σε χειρότερη ποιότητα και δεν μας καιγόντανε καρφί. Απλά περιμένουμε με την επένδυσή μας να ακούμε τα πάντα ανάλογα, κάτι που δεν συμβαίνει γιατί πάντα θα υπάρχει ο αδύναμος κρίκος.

Το αντίθετο αξίωμα θα ήταν ένα :
Το κακό σύστημα παίζει όλες τις εγγραφές εξίσου κακά ( και αυτό γιατί το δεύτερο αξίωμα από αυτά που αναφέρεις εμπεριέχεται στο πρωτο , αφού οι καλές εγγραφές είναι υποσύνολο όλων των εγγραφών )

Ως εκ τούτου , εάν κάποιος διαπιστώνει διαφορές στην ποιότητα των διαφόρων εγγραφών , αυτό σημαίνει ότι
α) έχει καλό σύστημα , ( διότι το κακό παίζει όλες τις εγγραφές άσχημα ) και ,
β) το καλό σύστημα ξεσκεπάζει τις κακές εγγραφές . :flipout::flipout:

Παρ' όλα τα χρόνια,που έχω στο σπόρ,δεν έχω μπορέσει να ξεκαθαρίσω το εξής:Τα δισκάκια ασχέτως εγγραφής,πως πρέπει ν' ακούγονται στο σύστημά μας;

Υπάρχουν δυό απαντήσεις:
1.Το καλό σύστημα παίζει όλες τις εγγραφές εξίσου καλά.
2.Το καλό αποκαλυπτικό-αναλυτικό σύστημα ξεσκεπάζει τις κακές εγγραφές, μέχρι του σημείου να μην ακούγονται.

Τι απο τα δύο ισχύει;Απο την εμπειρία μου και μόνο-χωρίς να είμαι και πολύ σίγουρος-κλείνω πρός την δεύτερη.Ετσι είναι;

1. η λέξη κλειδί (και φάουλ) "εξίσου"
2. η λέξη κλειδί (και φάουλ) "να μην ακούγονται"

γιά μένα δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Το καλό σύστημα αναδεικνύει όλες τις εγγραφές στο μέγιστο δυνατό.
Μιά κακή εγγραφή θα ακουστεί καλύτερα στο καλό.

γουστάρω.....

40 νοματαίοι 40 γνώμες....

α ρε Dirty Harry.....ν αγιάσει το στόμα σου !

Απάντηση: Re: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

γουστάρω.....

40 νοματαίοι 40 γνώμες....

α ρε Dirty Harry.....ν αγιάσει το στόμα σου !

κάτσε να συνεννοηθούμε πρωτα για το τι είναι καλή εγγραφή και μετά συζητάμε για την καλή απόδοση της

Απάντηση: Re: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

κάτσε να συνεννοηθούμε πρωτα για το τι είναι καλή εγγραφή και μετά συζητάμε για την καλή απόδοση της

Εντάξει τώρα...Υπάρχουν πολλά δισκάκια,που κατά κοινή παραδοχή είναι καλογραμμένα κι αμέτρητα που μπάζουν απο παντού σ' οποιοδήποτε σύστημα κι άν τα παίξεις.

Το #1, γιατί δεν υπάρχουν τόσο/τόσες κακές εγγραφές που να είναι άξιο λόγου.

Ο βασικός λόγος που αμφιταλαντεύομαι,είναι ότι άνθρωποι που σέβομαι την γνώμη τους,επιμένουν στο πρώτο.Ενας απ' αυτούς είναι κι ο Τζωρτζάκης.
Το ίδιο λέει κι ο Κοψ που έχει μεγάλη εμπειρία σε ακριβά συστήματα κι άφθονα δισκάκια κλπ κλπ.

Re: Απάντηση: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

Ο βασικός λόγος που αμφιταλαντεύομαι,είναι ότι άνθρωποι που σέβομαι την γνώμη τους,επιμένουν στο πρώτο.Ενας απ' αυτούς είναι κι ο Τζωρτζάκης.
Το ίδιο λέει κι ο Κοψ που έχει μεγάλη εμπειρία σε ακριβά συστήματα κι άφθονα δισκάκια κλπ κλπ.

Λέει ο Μανώλης "εξίσου"?

Πάντως Ελλάδα και καλές εγγραφές δεν συνυπάρχουν !!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

Λέει ο Μανώλης "εξίσου"?

Αν θυμάμαι καλά,έλεγε:"οφείλουν(τα καλά συστήματα) να παίζουν εξίσου καλά".Φαντάζομαι κάτι θα γράψει.

η αρχή στο hifi (όχι στο end) είναι garbage in garbage out.

Απάντηση: Re: Απάντηση: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

Αν θυμάμαι καλά,έλεγε:"οφείλουν(τα καλά συστήματα) να παίζουν εξίσου καλά".Φαντάζομαι κάτι θα γράψει.

Αυτό ίσως ισχύει σε "χαϊδευτικά" συστήματα.
Προτιμώ τα ξεβρακωτικά!

α...
στο end τι ισχύει περι σκουπιδιών ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: "KAΛΟΓΡΑΜΜΕΝΑ-ΚΑΚΟΓΡΑΜΜΕΝΑ" ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ.

Διονύση δυστυχώς είμαστε δέσμιοι των εγγραφών στο software που χρησιμοποιούμε και εκεί ξεκινά το πρόβλημα και στο ματσάρισμα στο χόμπυ το επονομαζόμενο και high-end. Σε ένα καλό σύστημα οι καλύτερες εγγραφές ακούγονται και καλύτερα. Το καλό σύστημα είναι αποκαλυπτικό.

Πλην όμως ακούγωντας "κακές εγγραφές" (όπως τις νόμιζα-με-αν-τε) σε 2 συγκεκριμένα ψηφιακά συστήματα (EmmLabs CDSA SE και Esoteric P03/D03 αλλά και άλλα 2 Lindemann 820S & dCs combo) ακούστηκαν πολύ πιο ανεκτά από προηγούμενα νομίζαμε. Τώρα σε 2 άλλα σετ (Hornig, Zanden ) ακούστηκαν πιο εύηχα και πιο ωραιοποιημένα και πιο ευχάριστα με κάποια μείωση της ανάλυσης και ανάδειξη της μεσαίας περιοχής σε βάρος των άλλων όμως.

Ίσως λοιπόν τα κορυφαία ψηφιακά να κάνουν και αυτό που λέει ο τίτλος τους δηλαδή να αναπαράγουν κορυφαία (και όσο γινέται καλύτερα όποιες εγγραφές) και να αναδεικνύουν με ευκολία τις καλύτερες εγγραφές.

Γενικά έχει γίνει πολύ θέμα με τις 2 αυτές γεύσεις-αρώματα των κορυφαίων ψηφιακών και υπάρχουν φανατικοί οπαδοί και των 2 (upsampling/oversampling αλλά υψηλού επιπέδου και non-oversampling).

Προσωπικά προτιμώ τις καλές υλοποιήσεις της πρώτης γεύσης (EmmLabs CDSA SE & Esoteric P03/D03)