Καλοριφέρ και εξαέρωση...

Καλησπέρα, έχω πρόβλημα με τα σώματα στο σπίτι.

Το σπίτι έχει 6 σώματα.
Τα 2 πρώτα (με τη σειρά που έρχονται οι σωλήνες απ'έξω) καίνε κανονικά και όταν έκανα εξαέρωση φέτος, βγάλαν κανονικά τον αέρα, μετά νερό και μόλις έβγαλαν αρκετό νερό τα έκλεισα και δεν ξανά είχα πρόβλημα.
Το τρίτο είναι η "κρεμάστρα" του μπάνιου, το οποίο κάνει θόρυβο σα να βράζει νερό. Αυτό, όταν κάνω εξαέρωση δεν βγάζει ούτε αέρα, ούτε νερό, ακόμα και αν το αφήσω μισή ώρα και είναι ζεστό η μισή κάτω μεριά.
Το τέταρτο σώμα, ούτε αυτό βγάζει αέρα ή νερό, δεν κάνει θόρυβο, αλλά είναι τελείως κρύο!
Το πέμπτο είναι κάπως ζεστό, όχι όπως τα δύο πρώτα, αλλά ούτε αυτό βγάζει αέρα ή νερό.
Το έκτο δε ζεσταίνει καθόλου και ούτε αυτό βγάζει αέρα ή νερό.

Μήπως κάνω κάτι λάθος με την εξαέρωση; υπάρχει κάποια σειρά που κάνουμε εξαέρωση στα σώματα;

Στο σπίτι είναι ο τρίτος χειμώνας που μένουμε, τους προηγούμενους δεν είχαμε πρόβλημα, έκανα εξαέρωση στην αρχή και μετά δούλευαν όλα τα σώματα κανονικά.

Re: καλοριφέρ και εξαέρωση...

Εκτος της πρωτης φρασης οι υπολοιπες δεν διακρινονται καθολου (για εμας που χρησιμοποιουμε το μαυρο φοντο)

Απάντηση: καλοριφέρ και εξαέρωση...

η πετσετοκρεμαστρα μπανιου θελει διαφορετικου τυπου συνδεση,μηπως εβγαλες το παλιο σωμα και απλα εβαλες στη θεση του την πετσετοκρεμαστρα;

Ο πλεον αρμοδιος να σου απαντησει ειναι ενας υδραυλικος.

Εκτος απο αυτον, θα διαβασεις διαφορα....

Παραδειγματος χάριν:

- Το εκτο που δεν ζεσταινει καθολου, μηπως ειναι κλειστο απο την βανα του, αρα δεν κυκλοφορει καθολου νερο μεσα σε αυτο ?
- Εξαερωση κανουμε οταν α) δεν ζεσταινεται ομοιομορφα ενα σωμα, β) οταν ακουγεται θορυβος απο τα σωματα
- Δεν πρεπει να βγαζουμε πολυ νερο απο το κυκλωμα κατα την διαρκεια της εξαερωσης...
- Η κρεμαστρα του μπανιου, μηπως ειναι κλειστη επισης ? Δεν ειναι λογικο να μην βγαζει ουτε αερα, ουτε νερο...
Γενικως, αυτα που δεν ζεσταινουν, μηπως ειναι κλειστα ???

Ο καυστηρας λειτουργει κανονικα ?
Ο κυκλοφορητης ?
Νερο εχει μεσα το δικτυο? Ειναι κλειστου τυπου?
Σερβις (καθαρισμος) σε καυστηρα / λεβητα εχει γινει ?

Τα παραπανω που εγραψες σηνεβησαν μια φορα, η καθε φορα φετος που ανοιξες καλοριφερ ?

Επαναλαμβανω, πως ενας υδραυλικος ξερει να σου πει τι συμβαινει.

Αυτό με το νερό που σου έγραψα μπορείς να το δεις πολύ εύκολα από το μανόμετρο δίπλα στον λέβητα.

Απάντηση: Re: καλοριφέρ και εξαέρωση...

Μάλλον έχει δίκιο ο tolis.Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα είχα πριν 3-4 χρόνια,όταν φώναξα φίλο
υδραυλικό.Πρίν το λεβητα και μετά τη σωλήνα τής ΕΥΔΑΠ έχει ένα ρολόι-μετρητή,ρυθμιστή
ή κάτι τέτοιο που ρυθμίζει την πίεση του νερού που θα περάσει στο κύκλωμα του καλοριφέρ.
Μου εξήγησε ότι το δίκτυο της Αθήνας έχει φοβερά μεγάλη πίεση και είναι απαραίτητη κάποια
ρύθμιση της πίεσης.Κάτι μου είπε για 4 ατμοσφ. αλλά δεν κατάλαβα και πολλά.
Ήταν κολλημένο αυτό το "ρολόι",το κτύπησε λίγο,ξεκόλησε ,κόστος 0 ,όλα καλά.
Εννοήτε ότι δεν έκανα διάγνωση στο πρόβλημα σου γιατι μπορεί να ειναι αλλού πχ στον κυκλοφορητή.

Κράτα μας ενήμερους,μας ενδιαφέρει

Απάντηση: Re: καλοριφέρ και εξαέρωση...

Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!

Εκτος της πρωτης φρασης οι υπολοιπες δεν διακρινονται καθολου (για εμας που χρησιμοποιουμε το μαυρο φοντο)

Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό.

η πετσετοκρεμαστρα μπανιου θελει διαφορετικου τυπου συνδεση,μηπως εβγαλες το παλιο σωμα και απλα εβαλες στη θεση του την πετσετοκρεμαστρα;

Αυτό δεν το ξέρω, ήταν ήδη συνδεμέμνη όταν μπήκαμε μέσα. Από οτι ξέρω έγινε όλη η εγκατασταση από την αρχή, αλλά θα ρωτήσω τον ιδιοκτήτη.

- Το εκτο που δεν ζεσταινει καθολου, μηπως ειναι κλειστο απο την βανα του, αρα δεν κυκλοφορει καθολου νερο μεσα σε αυτο ?
- Εξαερωση κανουμε οταν α) δεν ζεσταινεται ομοιομορφα ενα σωμα, β) οταν ακουγεται θορυβος απο τα σωματα
- Δεν πρεπει να βγαζουμε πολυ νερο απο το κυκλωμα κατα την διαρκεια της εξαερωσης...
- Η κρεμαστρα του μπανιου, μηπως ειναι κλειστη επισης ? Δεν ειναι λογικο να μην βγαζει ουτε αερα, ουτε νερο...
Γενικως, αυτα που δεν ζεσταινουν, μηπως ειναι κλειστα ???

Ο καυστηρας λειτουργει κανονικα ?
Ο κυκλοφορητης ?
Νερο εχει μεσα το δικτυο? Ειναι κλειστου τυπου?
Σερβις (καθαρισμος) σε καυστηρα / λεβητα εχει γινει ?

Τα παραπανω που εγραψες σηνεβησαν μια φορα, η καθε φορα φετος που ανοιξες καλοριφερ ?

Όλες οι βάνες, σε όλα τα σώματα είναι ανοικτές (διπλοτσεκαρισμένο!).
Ακριβώς επειδή δεν είναι λογικό να μη βγάζει ούτε αέρα ούτε νερό, γιαυτό και παραξενεύτηκα!
Η εγκατάσταση είναι φυσικό αέριο.
Πως θα ελέγξω αν έχει νερό και αν είναι κλειστού τύπου;
Το ΣΚ που μας πέρασε τα άναψα πρώτη φορά και από τότε κάθε φορά που ανοίγει το καλοριφέρ συμβαίνουν τα ίδια.

Αυτό με το νερό που σου έγραψα μπορείς να το δεις πολύ εύκολα από το μανόμετρο δίπλα στον λέβητα.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου που είναι το μανόμετρο;

Σίγουρα θα πάρω υδραυλικό, απλά είπα μπας και είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω μόνος μου...

Μαλλον πρόβλημα στον αυτόματο πληρωτή του κυκλώματος ή στο δοχείο διαστολής (εκείνο το κόκκινο στρόγγυλο μεταλλικό δοχείο) δεν έχει αέρα η σαμπρέλα ή είναι τρύπια και χάνει. Αυτόματο εξαεριστηράκι έχει η εγκατάσταση? Και αυτό παίζει να είναι βουλωμένο και να μην εξαερώνει.

Στα σώματα που δεν βγάζουν καθόλου αέρα ή νερό όταν κάνεις εξαέρωση, ξεβίδωσε και βγάλε τελείως τη βίδα εξαέρωσης. Ίσιωσε ένα συνδετήρα, και βάλε την άκρη του σύρματος μέσα στην τρύπα που ήταν η βίδα. Ίσως έχει σφηνώσει κάποιο σκουπιδάκι και την έχει βουλώσει. Αυτό το κάνεις όταν το καλοριφέρ δεν λειτουργεί (δεν θες να πέσει επάνω σου καυτό νερό). Μετά ξαναβιδώνεις τη βίδα εξαέρωσης.
Τα ρακόρ στα καλοριφέρ είναι σίγουρα ανοικτά και τα δύο?

Ο λεβητας φυσικου αεριου (ατομικος εξωτερικος δεν ειναι; ) δεν εχει φλοτερ πληρωσης. Κοιταξε στο κατω μερος, οπου οι σωληνωσεις, υπαρχει ενα μανομετρακι πιεσης νερου. Στον δικο μου πρεπει να ειναι 1-1,5bar, για τον δικο σου κοιτα το μανιουαλ, αλλα καπου εκει πρεπει να ειναι. Ανεβασε τη θερμοκρασια ψηλα, ανοιξε τη βανουλα νερου διπλα του μεχρι να φτασει σε μια μεση πιεση. Αναψε τον και προσεχε την πιεση στον πινακα (ή στο μανομετρο), μολις φτασει στο μεγιστο κλεισε τη βανα νερου και αστο να δουλεψει λιγο μεχρι να ζεσταθουν καλα τα σωματα. Κανε εξαερωση μεχρι να βγαινει κανονικα νερο. Ηλεγξε παλι εξω την πιεση και αν ειναι κατω απο τη μεση κανονικη, προσθεσε λιιιγο με την βανα, και εισαι ΟΚ!

"Στην περίπτωση του φυσικού αερίου που είναι το μανόμετρο;"
Δεν έχει σχέση η λειτουργία του καυστήρα.
Μιλάμε,για το μανόμετρο νερού που ελέγχει την ποσότητα νερού στο λέβητα (ανάλογα με την πίεση)
Γράψαμε παραπάνω που είναι.Πιστευω ακράδαντα (όπως τα περιγράφεις και τα πέρασα και εγώ) οτι το πρόβλημα
είναι στο λεβητοστάσιο ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ τροφοδοσία νερού στο κύκλωμα.Ρίξε μια ματιά στο μανόμετρο.
Ρίξε μια "ακουστική' ματιά στο κυκλοφορητή μήπως ακούς περίεργους θορύβους (υπολειτουργια)
Δεν νομιζω να είναι το πρόβλημα μέσα στο σπίτι.Πείραξες καθόλου τους διακόπτες από πέρυσι? οχι
ούτε πιστεύω να φταίνε τα εξαεριστικά.Τόσα βουλωμένα,σχεδόν απίθανο.

Δεν μας ξεκαθάρισε ο φίλος ΤΙ εγκατάσταση φυσικού αερίου εχει: ατομικη; τότε ισχύουν όσα έγραψα. Ομαδικη; τότε απαιτούνται άλλες ενέργειες, αφού ρωτήσει κι άλλους συνένοικους αν έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Δεν μπορεσα να κάνω εντιτ Τα είπε όλα ο evam7
Εμένα πήγε ο νους μου σε ατομική.

Πολλές πληροφορίες και μπερδεύτηκα!!!

Το σπίτι είναι μονοκατοικία, το αέριο είναι από την παροχή φυσικού αερίου Θεσσαλίας. Το μόνο που είναι έξω είναι ένα κουτί Baderus, αυτός είναι ο λέβητας;
Το μόνο που είδα τώρα που βγήκα έξω, χωρίς να λειτουργεί το καλοριφέρ είναι πως το μανόμετρο είναι στο μηδέν. Θ το ξανακοιτάξω και αύριο που θα είναι μέρα και αν μπορώ θα ανεβάσω και φωτό.

OK, αυτο ειναι: δεν εχεις καθολου νερο (με πιεση). Ανοιξε το βανακι οπως σου ειπα.

Απο που εισαι κι εχουμε τον ιδιο παροχο; (Λαρισα εγω)

Το κουτάκι είναι είναι καυστήρας που μπορεί να είναι αερίου, πετρελαίου,ξύλου,πυρήνα ...κλπ
Ο λέβητας είναι ένα καζάνι που ζεσταίνεται το νερό απο τον καυστήρα
Μετά αναλαμβάνει δουλειά ο κυκλοφορητής,να κυκλοφορήσει το νερό στο κύκλωμα
Μην αγχώνεσαι.Αύριο ,μέρα πια,βάλε το καλοριφέρ να δουλέψει και κάνε κάτι με την
πίεση του νερού όπως σου είπαν οι αποπάνω. (evam,tollis)
Δεν έχεις ζημιά (βλάβη) για να στεναχωριέσαι,το πολύ πολύ να σου αλλάξει
κάποιος υδραυλικός το μανομετρικό αν είναι χαλασμένο.Πιστευω ότι θέλει μόνο ρυθμιση.

Το σπίτι είναι μονοκατοικία, το αέριο είναι από την παροχή φυσικού αερίου Θεσσαλίας. Το μόνο που είναι έξω είναι ένα κουτί Baderus, αυτός είναι ο λέβητας;

Αυτο ειναι και ο καυστηρας και ο λεβητας μαζι.
Συνηθιζεται ομως να ονομαζεται απλως λεβητας

Καλεστε εναν θερμουδραυλικο και καντε σερβις στο λεβητα.
Το ετησιο σερβις ειναι πλεον υποχρεωτικο και καλο ειναι
να γινεται για λογους ασφαλειας.

Να γνωριζετε οτι η πιεση στο μανομετρο ρυθμιζεται και αναλογα
με τον οροφο που βρισκεται η εγκατασταση.

Επισης εαν πεσει η πιεση του νερου οι περισσοτεροι λεβητες
εχουν αυτοματο συστημα και δεν παιρνουν μπρος.

Εαν υπαρχει μεγαλη απωλεια νερου ειναι πιθανον
να χρειαζεται επισκευη καπου στο συστημα σωληνωσεων

Οι περισσοτερες εγκαταστασεις ατομικου φυσικου αεριου
δεν διαθετουν αυτοματο πληρωσης .

Τελος η πιεση του νερου μετριεται με το νερο κρυο και τον λεβητα εκτος λειτουργιας.

Ζητηστε απο το θερμουδραυλικο να σας δωσει αναλυτικες οδηγιες.

Last edited:

Αν δε βρήκες ακόμα άκρη και εφόσον έχεις μηδέν πίεση, ξεκινάς από αυτό.
Μόλις τον θέσεις σε λειτουργία και πριν ανεβάσει θερμοκρασία* ρύθμισε την πίεση στο 1 bar όπως σου είπαν.
Ξαναρύθμισέ την σε θερμοκρασία λειτουργίας γύρω στο 1,2 με 1,4 και είσαι ΟΚ. Αυτό είναι ένα σφαλές ξεκίνημα.
Δες εδώ μήπως βρεις τον δικό σου ή κάποιο παρόμοιο μοντέλο και δες στο nanual μήπως θέλει μεγαλύτερη πίεση.
Όταν φτάσει τη θερμοκρασία λειτουργίας και στη σωστή του πίεση, τσέκαρε για τυχόν διαροές στις συνδέσεις των σωμάτων.
Μου κάνει εντύπωση όμως πώς έπεσε στο μηδέν, δεν μου έχει συμβεί ποτέ αυτό από σεζόν σε σεζόν. Πόσον καιρό έμεινε αδούλευτος;

*Αν του ρίξεις μέσα κρύο νερό αφότου έχει κάψει μπορεί να γίνει ζημιά. Η μικρορύθμιση έπειτα, δεν πειράζει.

Λοιπόν, επειδή δε βρήκα άκρη μόνος μου, φώναξα υδραυλικό. Ρύθμισε πρώτα την πίεση στα 1,5 bar (εκεί που ήταν η βάνα δεν θα την έβρισκα ούτε σε ένα χρόνο:flipout:), μετά έκλεισε όλες τις βάνες από τα σώματα και ξεκίνησε εξαέρωση από το τελευταίο σώμα, το οποίο αφού είχε κανονικά πίεση, έβγαλε μπόλικο αέρα και μετά κανονικά νερό. Συνέχισε κανονικά τη διαδικασία μέχρι που έφτασε στο πρώτο σώμα. Όλα δουλεύουν κανονικά. Στα δύο πρώτα σώματα έβαλε τις βάνες όχι τέρμα ανοικτές, αλλά στη μέση, για να ζεσταίνονται καλύτερα τα σώματα που είναι πιο μακρυά και τώρα καίνε όλα το ίδιο. Μου πήρε 15 ευρώ και είπε οτι από τη στιγμή που κάναμε σέρβις πέρσυ, δεν χρειάζετε, κάθε 3 χρόνια λέει θέλει σέρβις...

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Evam7: Βόλο μένω εγώ...-bye-