Ο τίτλος μάλλον τα λέει όλα, δυστυχώς τα οικονομικά μου είναι περιορισμένα.
Ο 9-18 ZUIKO, είναι κάπως ακριβός ο σχετικά κοντινός sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM, είναι λίγο καλύτερος; άν και ακριβότερος, οι λύσεις του 11-22 και το 7-14, είναι εξαιρετικά πιο ακριβές, υπάρχει λύση;
Ψάχνεις φακό 4/3 ή m4/3?
Σε native m4/3 οι επιλογές είναι 2:
1)
Zuiko 9-18mm f/4-5.6.
Μικροσκοπικός, φίλτρο 52mm, αρκετή παραμόρφωση που όμως διορθώνεται αυτόματα στο JPEG (ή από το Olympus Viewer 2 αν τραβάς RAW).
Αρκούντως οξύς ήδη από f/4. Σαφώς ποιοτικότερη κατασκευή από τον 14-42.
2)
Panasonic 7-14mm f/4.
Πολύ πιο ευρύς από τον 9-18 και με σταθερό διάφραγμα. Οξύτατος από άκρη σ'άκρη και προσφέρει δραματική προοπτική. Ογκοδέστερος του 9-18 αλλά και πάλι πολύ ελαφρύς, παντελώς αθόρυβος και με γρηγορότερο AF. Αναγκαστικό μειονεκτήματα το οτι δεν δέχεται φίλτρα (κουρμπαριστό μπροστινό γυαλί) και φυσικά η υψηλή τιμή (πουλάω τον δικό μου γιατί έχω και τον Zuiko 7-14 σε 4/3).
Σε native 4/3 οι επιλογές είναι όπως ξέρεις 4:
1)
Sigma 10-20mm f/4-5.6
Ένας φακός χωρίς νόημα για τα 4/3 λόγω της ύπαρξης του 9-18.
Βαρύς και ογκώδης, ταιριάζει καλύτερα σε μεγαλύτερα σώματα αλλά και πάλι... δεν είναι Zuiko.
2)
Zuiko 9-18mm f/4-5.6.
Διαμαντάκι. Για τα λεφτά του και την απόδοσή του δεν μπορείς να του προσάψεις κανένα αρνητικό σημείο. Οξύς, καλά διορθωμένος όσον αφορά τις παραμορφώσεις, πανάλαφρος και αντιστέκεται εξαιρετικά καλά στα flares.
3)
Zuiko 11-22mm f/2.8-3.5
Με την έλευση των 9-18 και 12-60 ο 11-22 έχασε την αίγλη του.
Παραμένει όμως ένας φακός με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, διαφράγματα f/2.8-3.5 και φοβερή οξύτητα (αν και ο 9-18 ήταν μάλλον καλύτερος στα άκρα).
Τον χρησιμοποιούσα περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους λόγως των αισθητά χαμηλότερων παραμορφώσεων από τον 12-60.
Θέλει προσοχή στο καρδάρισμα γιατί είναι αρκετά ευαίσθητος σε flares.
4)
Zuiko 7-14mm f/4.
O βασιλιάς των υπερευρυγώνιων.
Κορυφαία οπτικά, φτιαγμένος σαν τανκ, αδιάβροχος και με απαράμμιλη οξύτητα σε όλο το κάδρο. Θέλει προσοχή στο καδράρισμα γιατί το πολύ κοίλο μπροστινό γυαλί δημιουργεί μικρά κυκλικά flares.
Φυσικά ακριβός αλλά όχι ακριβότερος από αντίστοιχους φακούς άλλων εταιρειών (αν υπάρχουν, μιας ο Zuiko 7-14 είναι ο μοναδικός σταθερού διαφράγματος υπερυρυγώνιος zoom από 14mm για reflex μηχανές).