Κανένας συσχετισμός videogames-βίας.

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,475
BVR (Beyond Visual Range)
Κανένας συσχετισμός videogames-βίας

O Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου του Texas Christopher Ferguson έφερε στο φως της δημοσιότητας μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα videogames δεν έχουν σχέση με τα κρούσματα βίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια από νεαρούς και νεαρές σε σχολεία ή παρόμοιες τοποθεσίες.

Η έρευνα του Ferguson κριτικάρει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε σε παλαιότερες σχετικές έρευνες που συνέδεαν τα videogames με την επιθετικότητα. Τόνισε μάλιστα ότι στα περισσότερα εγκλήματα δεν βρέθηκαν συγκεκριμένες αποδείξεις για τέτοιο συσχετισμό.

Μάλιστα, ο καθηγητής τονίζει ότι τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα media και οι κοινωνικοί λειτουργοί βρήκαν στόχο για τους δικούς τους λόγους ο καθένας και προχώρησαν σε τέτοια επίθεση στην αγορά των videogames.

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες σημειώσεις που γίνονται στη νέα έρευνα είναι αυτή που αναφέρει ότι όσοι ασκούν αυστηρή κριτική είναι πάνω από 35 και αποδεδειγμένα δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με το αντικείμενο.

http://www.cosmo.gr/Games/World/228880.html

μήπως ο καθηγητής δουλεύει σε καμιά εταιρία video games; λόγω της δουλειάς μου έχω μάθει(σε σεμινάρια παιδαγωγικών από ψυχοπαιδαγωγούς) το άκρως αντίθετο.-bye-

Η επίδραση των videogames (εννοούμε των βίαιων FPS, RPG κλπ) είναι υπερτιμημένη σε σχέση με άλλες μορφές επηρρεασμού όπως η τηλεόραση ο κινηματογράφος.
Αν ο κόσμος μας ήταν πλασμένος χωρίς βίαιη και ωμή τηλεόραση και κινηματογράφο. Αν η κοινωνία μας ήταν ανεκτικότερη και λιγοτερο ανταγωνιστική τότε ίσως τα videogames να είχαν άμεση επίδραση στην εμφάνιση βίαιων συμπεριφορών στους εφήβους που ούτως ή άλλως την έχουν σε λανθάνουσα κατάσταση!
Από την άλλη το να αθωώνεις εντελώς τα videogames μοιάζει τραβηγμένο για να μη πω ακραίο. Εξάλλου η άρνηση της πραγματικότητας είναι δείγμα εθελοτυφλίας!

μήπως ο καθηγητής δουλεύει σε καμιά εταιρία video games; λόγω της δουλειάς μου έχω μάθει(σε σεμινάρια παιδαγωγικών από ψυχοπαιδαγωγούς) το άκρως αντίθετο.-bye-

Δηλαδη ενας που παιζει Grand Theft Auto θα παρει το πιστολι και θα αρχισει να κλεβει αυτοκινητα?-bye-

Παντως στο Πανεπιστημιο που εκανα καποια μαθηματα ψυχολογιας του εφηβου θυμαμαι οτι η κορη του καθηγητη που μας διδασκε ειχε παει και ειχε κλειστει σε ενα μοναστηρι καλογρια. Οποτε μην το δενεις και κομπο οτι οι θεωριες τους ειναι παντα σωστες. :flipout:

Δηλαδη ενας που παιζει Grand Theft Auto θα παρει το πιστολι και θα αρχισει να κλεβει αυτοκινητα?-bye-

Παντως στο Πανεπιστημιο που εκανα καποια μαθηματα ψυχολογιας του εφηβου θυμαμαι οτι η κορη του καθηγητη που μας διδασκε ειχε παει και ειχε κλειστει σε ενα μοναστηρι καλογρια. Οποτε μην το δενεις και κομπο οτι οι θεωριες τους ειναι παντα σωστες. :flipout:
Ξέρεις με πιο πνεύμα μιλάω για τον συμπεριφορισμό των παιδιών.Εδώ η μεγάλη θέαση σε τηλεόραση σε ηλικίες 1-4ετών παρουσιάζει στα παιδιά όταν φτάσουν στα 7 μαθησιακές δυσκολίες και υπερκινητικότητα.Όλα αυτά tv,βίαια games,επηρεάζουν τον ψυχισμό του παιδιού.Δεν είναι τυχαίο που κάποια παιχνίδια αναφέρουν pegi18+ -bye-

Προσωπικά θεωρώ τα video games ωφέλιμα όταν η χρήση τους γίνεται με μέτρο. Ειδικά αυτά που έχουν στοιχεία στρατηγικής ή resource management.

Έχω παίξει ότι πιο βαρβαρο παιχνίδι κυκλοφορεί και πιτσιρικάς έβλεπα ότι καράτε και ramboειδές υπήρχε σε vhs εκείνη την εποχή.

Είμαι γενικά πολύ ήρεμος άνθρωπος και δεν έχω καταφύγει ποτέ στη βία για να λύσω τα προβλήματα μου. Δε νομίζω πως η βία ξεκίνησε την εποχή του κινηματογράφου ή των video games, ούτε πως οι serial killers και οι βαρυποινίτες έπαιζαν world of warcraft.

Πιο πολύ ανυσυχώ για τον περιορισμό άλλων δραστηριοτήτων και κοινωνικοποίησης από το ανεξέλεγκτο χρονικά gaming.

Προσωπικά θεωρώ ότι πιο βλαβερό για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου την τηλεόραση, γιατί επιβάλλει πρότυπα ζωής, σχέσεων και συμπεριφοράς τα οποία πηγάζουν από συμφέροντα κέρδους και πολιτικού ελέγχου. Επειδή πρόκειται για διαπλεκόμενο θεσμό που ενδιαφέρεται για την παγίωση και διατήρηση της εξουσίας του, προσπαθώντας να εξαλείψει την κριτική σκέψη από κάθε άνθρωπο.

ολα εχουν τον ρολο τους στον κοσμο μας.και να συμφωνησω οτι αν δεν υπηρχε κανενας συσχετισμος με ολα αυτα τα παιχνιδια δεν εγραφαν ηλικιες επανω.οι εταιριες θελουν να ειναι εξασφαλισμενες νομικα για καποιους λογους.συμφωνω επισης στο οτι δεν γινεται να φταινε μονο τα βιντεοπαινιδια για τα κρουσματα βιας.εχουμε και αλλα χειροτερα που συμβαινουν γυρω μας για να επιρρεασουν εναν πιτσιρικο.παν μετρο αριστον...καπως ετσι δε το λενε?ειναι καλο να αποφευγουμε να δινουμε στους πιτσιρικους να παιζουν παιχνιδια βιας οπως κ να εχει.το οτι εμεις βλεπαμε ραμπο και παιζαμε οτι βρισκαμε κ δεν γιναμε σιριαλ κιλερσ δεν σημαινει τιποτα.τα ερεθησματα ειναι διαφορετικα απο εποχη σε εποχη και δεν ξερουμε πως μπορει ο συνδιασμος τους να επιρρεασει μια ψυχη.και να σας δωσω ενα απλο παραδειγμα επιρροης παιχνιδιου?ποσοι απο εσας παιζουν ραλοϊδη?πολλοι φανταζομαι.ποσοι απο εσας μετα απο ενα παιχνιδι φορμουλα ας πουμε,νομιζουν οτι θα μπορουσαν να ειναι οδηγοι φορμουλα?ποσοι νομιζουμε οτι ειμαστε οδηγαρες και αφου βγουμε πρωτοι στο street race του nfs βγαινουμε στον δρομο και "της δινουμε"?πολλοι.δεν ειναι εγκληματικη συμπεριφορα αυτη?ποιος μου λεει λοιπον εμενα οτι ενα παιδι που μπορει να εχει βιαιες τασεις για καποιους λογους,δεν μπορει να επιρεαστει απο ενα παιχνιδι?λιγη προσοχη λοιπον ,πιστευω,εγω,δεν βλαπτει στα παιδια.