Κάποια άποψη και εμπειρία γιά/ από MC step up transformer?

Γεια σας αν και λιγο καθυστερημένα

πέρισυ αποφάσισα να πάω σε εξωτερικό phono αφού το ενσωματωμένο στον τότε ενισχυτή μου δεν με κάλυπτε.
Δοκίμασα τρία. Το ASR Basic (1000 euro), Trichord Diablo+NCPSU (1400 euro) και Graham Slee με MC step up (1700 euro).
Λοιπόν και τα τρία είναι υπέροχα. Επέλεξα τελικά το Trichord Diablo+NCPSU κυρίως λόγω του εξωτερικού τροφοδοτικού με την πατέντα Never Connected.
Στο θέμα τώρα: Με οποιοδήποτε από τα 3 προηγούμενα phono τόσο με την πρώτη μου κεφαλή Denon DL-103 όσο και τώρα με τον συνδυασμό Trichord Diablo + κεφαλή Zyx R50 Bloom (χαμηλοέξοδη 0,24mV) και με το GAIN του phono στην προτελευταία ρύμιση (70dB), το πικαπ ακούγεται πιο δυνατά από το CD player!! H σύνδεση του CD είναι με XLR βύσματα και του πικαπ με RCA.
Επομένως λοιπόν δοκίμασε κάποιο απο αυτά ή κάτι ανάλογο και θα λύσεις το πρόβλημα σου. Νομίζω ότι το phono stage κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ήχου που θα έχεις.
Και δεν εχεις προβλημα overload του ενισχυτη ?????

Καλησπέρα
δεν έχω παρατηρήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ηχητική απόδοση του ενισχυτή ή κάπου αλλού. Άλλωστε η ρύθμιση του gain είναι αυτή που συνιστά η Trichord για την συγκεκριμένη κεφαλή (Zyx R50) (70dB). Η διαφορά μεταξύ πικαπ και cd στην ένταση δεν είναι μεγάλη, αλλά έστω και λίγο υπερτερεί το πικαπ.

Για να έρθω στο θέμα του topic, στο παρελθόν (2004-2005) είχα κατασκευάσει 4-5 step up transformers με υλικά της Βρετανικής εταιρείας Sowter που τους είχα πουλήσει στο ebay. Όλοι είχαν ρυθμιστεί για χρήση με Denon DL103.
Πάνε αρκετά χρόνια και δεν έχω κανέναν για να σας δώσω στοιχεία, αλλά στα λινκ που παραθέτω υπάρχουν όλοι οι κωδικοί για διάφορες κεφαλές.
Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ο ήχος ήταν πολύ καλός, αλλά το σύστημα ήταν ευαίσθητο σε εξωτερικές ΗΜ παρεμβολές. Στην παλιά μου γειτονιά, στην Καισαριανή , δεν έπαιζε καλά.
Στα Νότια προάστια που ήρθα έπαιζε πολύ καλά, αλλά είχα ήδη αγοράσει το phono stage που έχω και σήμερα και δεν είχε νόημα να το κρατήσω άλλο.

http://www.vinylengine.com/step-ups-and-mc-cartridges.shtml
http://www.sowter.co.uk/acatalog/SOWTER_TRANSFORMERS_PHONO_CARTRIDGE_TRANSFORMERS_30.html
http://www.10audio.com/bob's_devices_step_up.htm

Εγώ θα συμφωνήσω με τον "Guybrush"

Εάν πέσεις στο τρυπάκι της αναζήτησης step-up για να οδηγήσεις την MC σου, τότε θα πρέπει να ασχολείσαι όλη μέρα (για πολλά έτη), με το αν ταίριαξε στα πικοφαράντ, την ωμική αντίσταση εισόδου και την ευαισθησία του προενισχυτή, η κεφαλή σου!

Θα σου πω το εξής. Ο προενισχυτής μου έχει είσοδο MC στα 1,6μV και ωμική αντίσταση εισόδου 220 ωμ και 180pF. Κι όμως δεν ταίριαξε με την DL-304...

Μια ΜΜ κεφαλή προσαρμόζεται πολύ ευκολότερα, είναι σε πλεονεκτικότερη "θέση" από μια MC λόγω της δυνατότητας αντικατάστασης της βελόνας και σίγουρα δε θα σου στοιχίσει ένα σκασμό λεφτά επιπλέον για να την οδηγήσεις!

Αν θες οπωσδήποτε MC τότε ο μονόδρομος ακούει στο χαρακτηριστικό "υψηλοέξοδη"!:music-smiley-004:

Εάν πέσεις στο τρυπάκι της αναζήτησης step-up για να οδηγήσεις την MC σου, τότε θα πρέπει να ασχολείσαι όλη μέρα (για πολλά έτη), με το αν ταίριαξε στα πικοφαράντ, την ωμική αντίσταση εισόδου και την ευαισθησία του προενισχυτή, η κεφαλή σου!

Θα σου πω το εξής. Ο προενισχυτής μου έχει είσοδο MC στα 1,6μV και ωμική αντίσταση εισόδου 220 ωμ και 180pF. Κι όμως δεν ταίριαξε με την DL-304...

Μια ΜΜ κεφαλή προσαρμόζεται πολύ ευκολότερα, είναι σε πλεονεκτικότερη "θέση" από μια MC λόγω της δυνατότητας αντικατάστασης της βελόνας και σίγουρα δε θα σου στοιχίσει ένα σκασμό λεφτά επιπλέον για να την οδηγήσεις!

Αν θες οπωσδήποτε MC τότε ο μονόδρομος ακούει στο χαρακτηριστικό "υψηλοέξοδη"!:music-smiley-004:

Κι ομως πολλες ΜΜ δεν ειναι και τοσο ευκολο οσο νομιζουμε να παιξουν σωστα.

Παμπολλα ta παραδειγματα ΜΜ που παιζουν μετρια σε 47Κ και απογειωνονται σε χαμηλοτερα η υψηλοτερα loads.

Η 304 μου άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις , και την πούλησα στον Μπέη σχεδόν αμέσως...

Δεν έπαιζε με τίποτε....Και δεν έφταιγε ο sowter...

Από την άλλη, οι ΜΜ δε φτάνουν τη λεπτομέρεια των MC...

Γενικά μιλάω, μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις...

Δε θέλω να κάνω hijack στο θέμα, οπότε δεν επεκτείνομαι...

Δεν είναι απαραίτητο να είναι υψηλοέξοδη μια MC, ίσα ίσα.
Ο λόγος που έχει χαμηλή έξοδο μια κεφαλή είναι ότι έχει λιγότερα τυλίγματα στα πηνία της, πράγμα που την κάνει πιο ελαφριά και άρα πιο ευέλικτη.

Απλώς, μια έξοδος στα 0,18 είναι υπερβολή σε σχέση με μια 0,3 ή 0,5.

Κι εγώ συμφωνώ οτι μπορεί μια ΜΜ να μην προσαρμόζεται σωστά σε ένα phono και να μην αποδίδει έτσι όπως πρέπει σε κάποιο σετ.
Όμως θεωρώ οτι είναι ευκολότερη η προσαρμογή της από μια MC και περισσότερες οι πιθανότητες να πάρει κάποιος τα μέγιστα της απόδοσής της και των δυνατοτήτων της.

Στο Audiogon οι κύριοι Ραούλ και Χάλκρο έχουν κάνει άπειρες δοκιμές που έχουν αποδείξει οτι κεφαλές MC των 5000 δολλαρίων παίζουν χειρότερα από ΜΜ των 1000!

Για παράδειγμα μια Technics 100MK3 θεωρείται αξεπέραστη ακόμα και σήμερα. Ο Van Den Hul έχει παραδεχθεί οτι δεν μπορεί να πλησιάσει την κατασκευή της συγκεκριμένης κεφαλής, η οποία βγάζει off κατά κράτος οποιαδήποτε MC. Σκεφτείτε οτι στο ebay πουλήθηκε μεταχειρισμένη με bids στα ..1700 ευρώ(!). Κατανοώ βέβαια οτι κάποιος μπορεί να την ήθελε για τη συλλογή του και ως συλλεκτική αξία είναι ανεκτίμητη, αλλά είναι και αξεπέραστη.

Υπάρχουν κεφαλές ΜΜ ακόμη και σήμερα που παίζουν εκπληκτικά. Grado Gold, ή Nagaoka MP-500 είναι δυο από τις πολύ καλές προτάσεις της αγοράς σε επίπεδα τιμών που διατηρούνται σε λογικά πλαίσια.
Σκεφτείτε οτι για να οδηγήσει κάποιος σωστά μια MC, θα πρέπει να ακολουθούν step-up και προενισχυτικά με προσαρμογές, πράγμα πολύ δύσκολο για τον απόλυτο συνδυασμό.

Δε θέλω να βάζω ταμπέλες και να χαρακτηρίζω τη μια τεχνολογία καλύτερη ή χειρότερη από την άλλη, απλά πιστεύω οτι ο συνδυασμός phono, κεφαλής, βραχίονα, shell κάνουν το σετάρισμα να ακούγεται σωστά ή όχι. Και σε τέτοιες περιπτώσεις οι ΜΜ έχουν περισσότερες πιθανότητες να παίξουν καλύτερα, λόγω της ευκολότερης προσαρμοστικότητας..:music-smiley-004:

Last edited:
Η 304 μου άφησε τις χειρότερες εντυπώσεις , και την πούλησα στον Μπέη σχεδόν αμέσως...

Δεν έπαιζε με τίποτε....Και δεν έφταιγε ο sowter...

Από την άλλη, οι ΜΜ δε φτάνουν τη λεπτομέρεια των MC...

Γενικά μιλάω, μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις...

Στο συγκριτικό κεφαλών του ΗΧΟΥ (τεστ Απριλίου) υπήρχε μια MM (Nagaoka MP-500) που πήγε κόντρα σε όλες τις MC και μάλλον ο ΗΧΟΣ δεν ήθελε να επεκταθεί περισσότερο, στο "ξύλο" που έφαγαν...:D

Απάντηση: Re: Κάποια άποψη και εμπειρία γιά/ από MC step up transformer?

Κι εγώ συμφωνώ οτι μπορεί μια ΜΜ να μην προσαρμόζεται σωστά σε ένα phono και να μην αποδίδει έτσι όπως πρέπει σε κάποιο σετ.
Όμως θεωρώ οτι είναι ευκολότερη η προσαρμογή της από μια MC και περισσότερες οι πιθανότητες να πάρει κάποιος τα μέγιστα της απόδοσής της και των δυνατοτήτων της.
Οσον αφορα τις MC,ειναι πλεον πεποιθηση οτι πρεπει να γινονται loaded σωστα ειτε δουλευουν με μετασχηματιστες ειτε με MC preamps.

Το ιδιο ακριβως πρεπει να γινεται και με τις ΜΜ.Αυτες λογω του hf resonance εχουν να κερδισουν πολυ απο το σωστο load,ισως περισσοτερο απο μια MC.

Συγκεκριμενη ΜΜ που εχω,ακουγεται αψογα στα 28K/100pF ενω μετρια στα 47K....και "ξυλοφορτωνει" ουκ ολιγες επωνυμες και κατα πολυ ακριβοτερες MC:a0210: για "προγευμα" που λεμε:smile:

Καλησπέρα σας,

μπορείτε να μου υποδείξετε τον αντιπρόσωπο της Auditorium 23; Έχω μια Denon 103 και ενδιαφέρομαι για να το ακούσω πριν αποφασίσω για νέο phono stage.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγόρασα το Denon AU-300LC για να οδηγήσω μια Denon DL-103. Η αγορά έγινε μέσω ebay απευθείας από Ιαπωνία. Θα γράψω εντυπώσεις σύντομα

Re: Απάντηση: Κάποια άποψη και εμπειρία γιά/ από MC step up transformer?

Καλημέρα

Ποιές είναι, λοιπόν, οι εντυπώσεις σου???

Αντώνης Δραγώνας