Κάποιες σημαντικές απορίες για HC παρακαλώ

apostolosz

Senior Member
29 November 2007
392
38°3'N 23°47'E
Πόσο οργιώδες είναι ρε παιδιά να προσθέσω καλώδιο σε ηχεία surround μιας και δυστυχώς αυτό που αγόρασα τελικά δεν έφτασε και χρειάζομαι περίπου ένα μέτρο από την κάθε πλευρά? Αν υποθέσουμε, μιας και δεν μπορώ να ξηλώσω όλοι την εγκατάσταση, ότι δεν θα έχω σοβαρές απώλειες, να τα συνδέσω και να τα μονώσω έτσι χύμα ή να τα ενώσω με βισματάκια?

Ερώτηση για τον ενισχυτή. Έχω τον Η/Κ 255 και του έχω συνδέσει PS3 & Xtreamer. Όταν παίζει κάποιο BR το PS3 ή κάποιο .mkv ο ΧΤ, ο ενισχυτής δεν γράφει DTS ή True HD ή τέλως πάντως το φορμά που αποκωδικοποιεί με κάποια ένδειξη (ακόμα και ο παλιός μου Sony Το έκανε). Υπάρχει κάποια ρύθμιση που δεν έχω κάνει σε PS3, XT ή Η/Κ?

Σε σύστημα 5,1 τα surround καλύτερα να είναι παράλληλα με την θέση θέασης ή μπορεί να είναι και πίσω? Επειδή στην δεξιά πλευρά του χώρου που θα μπει το δεξιό ηχείο είναι το κρεβάτι μου σκέφτομαι την λύση των βάσεων όπου θα μπαίνει το ηχείο και μετά θα τοποθετείται σε άλλο χώρο για να μην μου έρθει στο κεφάλι όταν κοιμάμαι. Υπάρχει κάποια λύση για να μπουν τα ηχεία ψηλά (στα 2 μέτρα ας πούμε) αλλά να υπάρχει δυνατότητα να γέρνουν προς τα κάτω? Κάποια άλλη πρόταση? Τα ηχεία που χρησιμοποιώ για πίσω είναι τα Chario Silverette 200 σχετικά πλακέ αλλά και σχετικά βαριά (3κιλά)

Αναμένω τις συμβουλές σας εναγωνίως
(Άσχημο πράγμα να σου αρέσει το HC και να μην έχεις χώρο)
:AFADF0:

surround_2.jpg

surround.jpg

Πόσο οργιώδες είναι ρε παιδιά να προσθέσω καλώδιο σε ηχεία surround μιας και δυστυχώς αυτό που αγόρασα τελικά δεν έφτασε και χρειάζομαι περίπου ένα μέτρο από την κάθε πλευρά? Αν υποθέσουμε, μιας και δεν μπορώ να ξηλώσω όλοι την εγκατάσταση, ότι δεν θα έχω σοβαρές απώλειες, να τα συνδέσω και να τα μονώσω έτσι χύμα ή να τα ενώσω με βισματάκια?

Eνωσέ τα και κάλυψε την ένωση με μονωτική ταινία. Surround είναι, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Ερώτηση για τον ενισχυτή. Έχω τον Η/Κ 255 και του έχω συνδέσει PS3 & Xtreamer. Όταν παίζει κάποιο BR το PS3 ή κάποιο .mkv ο ΧΤ, ο ενισχυτής δεν γράφει DTS ή True HD ή τέλως πάντως το φορμά που αποκωδικοποιεί με κάποια ένδειξη (ακόμα και ο παλιός μου Sony Το έκανε). Υπάρχει κάποια ρύθμιση που δεν έχω κάνει σε PS3, XT ή Η/Κ?

Στο ps3 σίγουρα δεν θα σου δείχνει τέτοια ένδειξη, αφού δεν μπορεί να στείλει bitstream σήμα στον ενισχυτή για να γίνει αποκωδικοποίηση απ' αυτόν. Το ps3 κάνει εσωτερική αποκωδικοποίηση του Dolby TrueHD και του dts HD-MA και το δίνει στον ενισχυτή σαν πολυκάναλο PCM. Oπότε στην οθόνη του ΗΚ θα πρέπει να εμφανίζεται κάποια τέτοια ένδειξη (LPCM).

Αντίθετα στο Χtreamer δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Ελεγξε τις επιλογές από το menu. Εχεις επιλέξει ώς έξοδο ήχου την optical (digital raw)? Μήπως έχεις ενεργοποιήσει κάποια επιλογή για downmix;

Σε σύστημα 5,1 τα surround καλύτερα να είναι παράλληλα με την θέση θέασης ή μπορεί να είναι και πίσω? Επειδή στην δεξιά πλευρά του χώρου που θα μπει το δεξιό ηχείο είναι το κρεβάτι μου σκέφτομαι την λύση των βάσεων όπου θα μπαίνει το ηχείο και μετά θα τοποθετείται σε άλλο χώρο για να μην μου έρθει στο κεφάλι όταν κοιμάμαι. Υπάρχει κάποια λύση για να μπουν τα ηχεία ψηλά (στα 2 μέτρα ας πούμε) αλλά να υπάρχει δυνατότητα να γέρνουν προς τα κάτω? Κάποια άλλη πρόταση? Τα ηχεία που χρησιμοποιώ για πίσω είναι τα Chario Silverette 200 σχετικά πλακέ αλλά και σχετικά βαριά (3κιλά)

Σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση των ηχείων τα έχουμε πει πολλές φορές. Αν δεν μπορείς να τα έχεις στην θέση αυτή μόνιμα, μπορείς να τα βάλεις σε βάση και να τα μετακινείς. Υπάρχουν και οι βάσεις για τοίχο με κλίση προς την θέση ακρόασης.

129024.jpg

speakerplacement-5-1.gif

http://www.dolby.com/consumer/setup/speaker-setup-guide/index.html

Ευχαριστώ θερμότατα για την βοήθεια για μια ακόμα φορά :blush:
Και ο Xtreamer έχει συνδεθεί με HDMI στον Η/Κ οπότε θα δω τι έχω επιλέξει και θα ενημερώσω. Μήπως θυμάσαι ποια ρύθμιση πρέπει να επιλέξω?

Το PS3 υποστιρίζει δηλαδή Dolby TrueHD και το στέλνει έτοιμο στον Η/Κ το κατάλαβα σωστά ή κάποια στιγμή θα πρέπει να αγοράσω το νέο?

Αναφορικά με τις βάσεις υπάρχει κάποιο κατάστημα (στα βόρεια προάστια ακόμα καλύτερα) για να δω και να επιλέξω? Αν ξέρει κάποιος φίλος ας ενημερώσει.

Ευχαριστώωω -bye-

Και ο Xtreamer έχει συνδεθεί με HDMI στον Η/Κ οπότε θα δω τι έχω επιλέξει και θα ενημερώσω. Μήπως θυμάσαι ποια ρύθμιση πρέπει να επιλέξω?

Δες στην επιλογή εξόδου ήχου -> HDMI τι επιπλέον ρυθμίσεις έχει. Αν έχει ρυθμίσεις digital raw, χρησιμοποίησε αυτές και για το AC3 και για το dts.

Το PS3 υποστιρίζει δηλαδή Dolby TrueHD και το στέλνει έτοιμο στον Η/Κ το κατάλαβα σωστά ή κάποια στιγμή θα πρέπει να αγοράσω το νέο?

Ετσι ακριβώς. Αν όμως κάποια στιγμή αγοράσεις το ps3 slim, τότε θα μπορεί να κάνει την αποκωδικοποίηση ο ενισχυτής και να βλέπεις και τις ενδείξεις Dolby TrueHD και dts HD-MA στην οθόνη του.

Αναφορικά με τις βάσεις υπάρχει κάποιο κατάστημα (στα βόρεια προάστια ακόμα καλύτερα) για να δω και να επιλέξω? Αν ξέρει κάποιος φίλος ας ενημερώσει.

Ρίξε μία ματιά εδώ:

http://www.vogels.com/web/Consumer/...=6&typeofpage=81807&prodtype=19&carryweight=0

Υπάρχουν και στο media markt στην Κηφισίας. Αν αυτές είναι ακριβές, έχουν και αρκετές no name. Σίγουρα θα βρείς κάποιες να σε καλύψουν.

Ετσι ακριβώς. Αν όμως κάποια στιγμή αγοράσεις το ps3 slim, τότε θα μπορεί να κάνει την αποκωδικοποίηση ο ενισχυτής και να βλέπεις και τις ενδείξεις Dolby TrueHD και dts HD-MA στην οθόνη του.
Κωστα, πληροφοριακά και για εμας τους υπολοιπους νεοφερτους στο H/C...
Αν ο φιλος apostolosz αντικαταστησει το απλο με το slim, τοτε θα εχει καποια διαφορα στο τελικο αποτελεσμα του ηχου, ή η μονη διαφορα θα ειναι πως η αποκωδικοποιηση θα γινεται απο τον ενισχυτη και οχι απο το ps3?

Κωστα, πληροφοριακά και για εμας τους υπολοιπους νεοφερτους στο H/C...
Αν ο φιλος apostolosz αντικαταστησει το απλο με το slim, τοτε θα εχει καποια διαφορα στο τελικο αποτελεσμα του ηχου, ή η μονη διαφορα θα ειναι πως η αποκωδικοποιηση θα γινεται απο τον ενισχυτη και οχι απο το ps3?

Γι αυτό το θέμα έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων εδώ στο forum. Αρκετοί έχουν γράψει (μεταξύ των οποίων κι εγώ) ότι έχουν ακούσει διαφορά μεταξύ LPCM και Bitstream, υπέρ του δεύτερου. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν το αντίθετο.

Δεν έχεις διαβάσει το σχετικό νήμα; http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=50279

Επιπλέον τα περιοδικά του χώρου έχουν αναφέρει ότι το παλαιό ps3 πάσχει στην αποκωδικοποίηση του dts HD-MA. Δεν ξέρω εάν ισχύει, αλλά έχει αναφερθεί επανηλειμμένως.

Στο ps3 σίγουρα δεν θα σου δείχνει τέτοια ένδειξη, αφού δεν μπορεί να στείλει bitstream σήμα στον ενισχυτή για να γίνει αποκωδικοποίηση απ' αυτόν.
Φίλε μου Κώστα επανέρχομαι μιας και εκεί που έπαιζα με τις ρυθμίσεις του ps3 είδα επιλογή Linear PCM αλλά και bitstream που υποτίθεται ότι το παλιότερο ps3 δεν υποστηρίζει. Όταν το επέλεξα μου έγραψε και ο Χtreamer DTS. Πως εξηγείται? Υπάρχει ως επιλογή αλλά δεν υποστηρίζεται??

Επίσης μια απορία για τον Η/Κ. Στο αυτόματο setup των ηχείων μετά το τέλος της διαδικασίας βλέποντας τις ρυθμίσεις που έφτιαξε είδα ότι έχει σετάρει τα ηχεία σε λάθος απόσταση. Για παράδειγμα τα L & R είναι στα 3 μέτρα περίπου και μου τα έχει βάλει στα 4,5. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα ηχεία. Είναι καλύτερα να τα σετάρω μόνος μου?

Ευχαριστώ και πάλι!

To bitstream στο PS3 φατ αφορά τις απωλεστικές μορφές συμπίεσης του ήχου, πχ DTS, Dolby Digital. Δυστυχώς δεν έχει την δυνατότητα να κάνει το ίδιο με τα lossless formats όπως το DTS HD MA και το Dolby TrueHD, τα οποία στέλνει μόνο ως LPCM. Το νεότερο σλιμ τα στέλνει όλα bitstream.

Φίλε μου Κώστα επανέρχομαι μιας και εκεί που έπαιζα με τις ρυθμίσεις του ps3 είδα επιλογή Linear PCM αλλά και bitstream που υποτίθεται ότι το παλιότερο ps3 δεν υποστηρίζει. Όταν το επέλεξα μου έγραψε και ο Χtreamer DTS. Πως εξηγείται? Υπάρχει ως επιλογή αλλά δεν υποστηρίζεται??

Επιλέγοντας bitstream στο ps3, τα δεδομένα του ήχου δεν αποκωδικοποιoύνται, αλλά στέλνονται αυτούσια στον ενισχυτή για αποκωδικοποίηση απ' αυτόν. Ομως επειδή το ps3 δεν έχει τέτοια δυνατότητα για τον μη απωλεστικό HD ήχο (Dolby TrueHD ή dts HD-MA) στέλνεται μόνο ο core ήχος που περιέχεται σε αυτά, δηλαδή το απλό Dolby Digital ή το απλό dts.

Επίσης μια απορία για τον Η/Κ. Στο αυτόματο setup των ηχείων μετά το τέλος της διαδικασίας βλέποντας τις ρυθμίσεις που έφτιαξε είδα ότι έχει σετάρει τα ηχεία σε λάθος απόσταση. Για παράδειγμα τα L & R είναι στα 3 μέτρα περίπου και μου τα έχει βάλει στα 4,5. Το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα ηχεία. Είναι καλύτερα να τα σετάρω μόνος μου?

Εννοείς τις αποστάσεις από την θέση θέασης, έτσι; Μπορείς πάντως να κάνεις μία δοκιμή βάζοντας τις αποστάσεις χειροκίνητα και να ακούσεις αν υπάρχουν διαφορές. Χρειάζεται να πειραματιστείς λίγο.

Επιλέγοντας bitstream στο ps3, τα δεδομένα του ήχου δεν αποκωδικοποιoύνται, αλλά στέλνονται αυτούσια στον ενισχυτή για αποκωδικοποίηση απ' αυτόν. Ομως επειδή το ps3 δεν έχει τέτοια δυνατότητα για τον μη απωλεστικό HD ήχο (Dolby TrueHD ή dts HD-MA) στέλνεται μόνο ο core ήχος που περιέχεται σε αυτά, δηλαδή το απλό Dolby Digital ή το απλό dts.
Οπότε το αφήνω Linear PCM :a0210:

Εννοείς τις αποστάσεις από την θέση θέασης, έτσι; Μπορείς πάντως να κάνεις μία δοκιμή βάζοντας τις αποστάσεις χειροκίνητα και να ακούσεις αν υπάρχουν διαφορές. Χρειάζεται να πειραματιστείς λίγο.
Ναι ααυτό ακριβώς εννοώ. Ασφαλώς και θα πειραματιστώ απλά το αυτόματο setup δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακριβές.. Μου έχει επιλέξει επίσης και μέγεθος ηχείων μεγάλα ένω έχω βάσης..

Δεν ξέρω ποιό σύστημα ισοστάθμισης χρησιμοποιεί η Harman-Kardon, απ' αυτά που διαβάζω όμως δεν φαίνεται και πολύ αξιόπιστο. Το MCACC του δικού μου Pioneer έχει υπολογίσει με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια τις αποστάσεις των ηχείων. Ξανακάνε την μέτρηση βάζοντας το μικρόφωνο σε κάποιο τρίποδο, και φρόντισε να επικρατεί απόλυτη ησυχία στο χώρο.