† Καρλ Μάλντεν [1912~2009]

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
28,423
Land of Dystopia
FC23FEBEDF22ADEFA2FCF4844633A1.jpg

Ο διάσημος καρατερίστας, με τη μεγάλη μύτη και το διαπεραστικό βλέμμα, που κέρδισε κινηματογραφική φήμη με το «Λεωφορείο ο πόθος», το «Λιμάνι της αγωνίας» και το «Μπέιμπι Ντολ», όλες ταινίες του Ελία Καζάν (οι δυο τους είχαν και θεατρική συνεργασία), ενώ πήρε το Οσκαρ β ανδρικού ρόλου για την πρώτη από αυτές, έφυγε πλήρης ημερών χθες, στα 97 του.

Γεννημένος ως Μλάντεν Σεκούλοβιτς στο Σικάγο του 1912, από μητέρα Τσέχα και πατέρα Σέρβο, ο Μάλντεν άλλαξε το όνομά του για να γίνει ηθοποιός, αλλά κατάλαβε στην πορεία ότι η μέτρια εμφάνισή του και η χαρακτηριστική μύτη του, δύο φορές σπασμένη στο γήπεδο, δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να γίνει πρωταγωνιστής.

Παρ όλα αυτά, τα κατέφερε θαυμάσια στους δεύτερους χαρακτήρες που κατακτούσε έναν-έναν («Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ», «Ο χαρτοπαίχτης» και «Πάτον, ο θρύλος της Νορμανδίας») και ο ίδιος να γίνει τρομερά δημοφιλής στο αμερικανικό κοινό με το αστυνομικό σίριαλ «Οι δρόμοι του Σαν Φρανσίσκο». Το 1988 εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

από το entertainment

Εξαιρετικός ηθοποιός.
Πάντα τον αντιμετωπίζαμε με σεβασμό οι κινηματογραφόφιλοι του 60.

Ηθοποιός μς αξιοπρέπεια, ήθος και πάντα με επαγγελματική προσέγγιση στους ρόλους του.

MV5BMjE2MTg4OTExMF5BMl5BanBnXkFtZTcwMjYyNzQxMQ@@._V1._SX100_SY129_.jpg

Αν υπήρχε ένα ειδικό σωματείο για ηθοποιούς που χτίζουν τις καριέρες τους πάνω σε δεύτερους ρόλους, τότε ο Καρλ Μάλντεν θα ήταν ο πρωτοπόρος ηγέτης του.

Ο θάνατός του οφείλεται σε φυσικά αίτια. «Ηταν αριστοτέχνης ηθοποιός και αγαπούσε την ηθοποιία», δήλωσε η Εύα Μαρί Σεντ, συμπρωταγωνίστριά του στο «Λιμάνι της αγωνίας», για το οποίο ο Μάλντεν κέρδισε τη δεύτερη οσκαρική του υποψηφιότητα το 1954 με τον ρόλο του Πατέρα Κόριγκαν.

cinemag

Last edited:
Εξαιρετικός ηθοποιός.
Πάντα τον αντιμετωπίζαμε με σεβασμό οι κινηματογραφόφιλοι του 60.

Και όχι μόνο. Αν και κατά τι νεώτερος τον θυμάμαι και εγώ στον "Βαρυποινίτη του Αλκατράζ" και τις άλλες ταινίες που αναφέρθηκαν εδώ. Τους Δρόμους του Σαν Φρανσίσκο δεν τους πρόλαβα. Ώρα του καλή.

Και εμένα μου έχει μείνιε ο ρόλος του ως Στρατηγός Ομαρ Μπράντλεϋ στο Πάττον. Πιστεύω ότι του πήγαινε γάντι αν σκεφτούμε τι ήταν ο ρόλος αυτός στην ταινία.