Κάρτες μνήμης...

17 June 2006
11,254
Η παλιά μου canon μετά από ένα ατύχημα απέκτησε σπασμένη οθόνη και λαμβάνοντας υπόψη και την αλλαγή που έπρεπε να γίνει στο φλας και τις 20.000 φωτογραφίες που είχε τραβήξει αποστρατεύτηκε.
Πριν λίγες ημέρες αγόρασα τη νέα μου φωτογραφική μηχανή μια Panasonic Lumix DMC-TZ5. Αν και σχετικά μεγάλη για compact με τράβηξε ο φακός της, ενώ σίγουρα στα συν και η δυνατότητα high definition video. Μαζί με τη μηχανή ήρθε και η ώρα για μια μεγαλύτερη κάρτα μνήμης τουλάχιστον 8 GB.
Αν δεν υπήρχε το βίντεο στη μέση θα έπαιρνα μια επώνυμη "γρήγορη" και δεν θα το έψαχνα παραπάνω. Όμως το βίντεο απαιτεί η κάρτα να γράφει σταθερά με περίπου 10 ΜΒ/s.
Έτσι άρχισε μια μικρή οδύσσεια...
Άρχισα με το να διαβάσω τα διαθέσιμα πρωτόκολλα...
Σύμφωνα με αυτά στις SDHC έχουμε 6 κλάσεις με την κάθε μια να έχει τυπικά ταχύτητα εγγραφής δεδομένων στην κάρτα όσο και το νούμερό της. Αυτονόητο θεώρησα, όπως και θεώρησα ότι μεγαλύτερη κλάση, πιο γρήγορη κάρτα. Από την άλλη τα 6 ΜΒ/s της πιο γρήγορης κλάσης δεν θα ήταν αρκετά έτσι και αλλιώς για την εφαρμογή που ήθελα.
Κλασσικά άρχισα το διάβασμα σε φόρουμ και site. Κορυφαίο νόμίζω το
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007
όπου έχουν γίνει μετρήσεις ταχύτητες σε πάρα πολλές ψηφιακές με αρκετές κάρτες. Είναι συχνό το φαινόμενο κάρτες class 4 να δείχνουν στην πράξη πολύ γρηγορότερες από κάρτες class 6. Όντως έκανα κάποια τεστάκια με μια Sandisk Ultra II που είχα και όντως ήταν αρκετά πιο γρήγορη από άλλες κάρτες μεγαλύτερης κλάσης.
Πάντως από ότι είδα οι κάρτες της Sandisk και της Lexar είναι οι πιο γρήγορες αυτή τη στιγμή. Τέλος αποφάσισα να πάρω μια Sandisk Extreme III 8 GB που σίγουρα είναι πολύ γρήγορη. Την βρήκα διαδικτυακά από γερμανία 30% φθηνότερη από την φθηνότερη τιμή στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες με κάρτες μνήμης?

Εγώ 2 4άρες ultra έχω και μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος. Δεν τις έχω για video όμως, οπότε πιστεύω θα το έψαχνα περισσότερο.

Πάντως και εγώ για τις extreme έχω ακούσει καλά λόγια.

Εγώ 2 4άρες ultra έχω και μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος. Δεν τις έχω για video όμως, οπότε πιστεύω θα το έψαχνα περισσότερο.

Πάντως και εγώ για τις extreme έχω ακούσει καλά λόγια.

κι εγώ δεν τραβώ βίντεο. Τελευταία εμπιστεύομαι τις transcend. Lexar δεν είχα ποτέ...

Παιδιά με την Lx3 που κάθε shot το σώζει RAW+JPG μια απλή SDHC Transcend πήρα Class 6 και δουλεύει υπέροχα (και με ριπές). Ακόμη και βίντεο 720p τα έχει γράψει ολα απροβλημάτιστα..

Για κόμπακτ διαφωνώ να δώσει κάποιος πολλά λεφτά για κάρτα μνήμης.

Έχω κι εγώ TZ5 με μνήμη Τranscend SDHC 8GB Class 6 μαζί με Card Reader. Κανένα πρόβλημα στο βίντεο (Έτσι πιστεύω δηλαδή) και αρκετά οικονομική. Ένα πρόβλημα πάντως είναι εάν κάνω αποκοπή στ´ αρχεία και μετά τα ξαναβάλω στην μνήμη δεν τα βλέπει όλα η μηχανή μου!!! Τώρα μπορεί να φταίει η μνήμη; η μηχανή; Ίσως να έχει κάποιο ελάττωμα η δική μου μνήμη. Στο Pc πάντως φαίνονται. Δες εδώ.

http://www.plaisio.gr/product.aspx?...B8069B58104D2538D5EA645839F96A007F8A4883F2C92

10 MByte/s αποκλείεται να είναι. Δύο φορές το bandwith του Blu-Ray σε βίντεο κόμπακτ φωτογραφικής;! Μήπως είναι 10 Mbit; Αν ναι, και η πιο φτηνή κάρτα σε καλύπτει...

Όχι...8 ΜΒ/s είναι ο ρυθμός δεδομένων για το high definition video...Αν ήταν 10 Mbit δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχει και κανένα τρελό επεξεργαστή η φωτογραφική για να μπορεί να κάνει και μεγάλη συμπίεση του βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

Απ' ό,τι γράφει και στο dpreview, ο ρυθμός διαμεταγωγής είναι όντως υψηλός και θα χρειαστείς μία κάρτα που να πιστοποιεί αυτήν τη ταχύτητα (αυτοί γράφουν 5,1ΜΒ/s). Σκέψου βέβαια και κατά πόσο αξίζει για περίπου 10 λεπτά ανά 4 γίγα...

(Έχουν ξεφύγει πάντως οι φωτογραφικές, άκου 5,1ΜΒ... :flipout: Και δεν βάζανε καλύτερα ένα SD DCT με 4:2:2 χρώμα...)

Last edited:
Οι γρήγορες κάρτες είναι απαραίτητες στις μηχανές κόμπακτ που γράφουν βίντεο κι όχι στις DSLR που έχουν μεγάλο Buffer μνήμης με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται φαινόμενο Bottling. Φυσικά η CANON 1D MKIII είναι άλλη υπόθεση, αλλά δεν ξέρω κανέναν εδώ στο φόρουμ, εκτός από τον Arvnick, που να διαθέτει τέτοια μηχανή και να τη χρησιμοποιεί στα 10 καρέ/δευτ.

Άρα ο Γιώργος καλά κάνει και ψάχνει για γρήγορη κάρτα, αφού η μηχανή γράψει σε 720p.

Γιώργο, όταν τραβήξεις τα πρώτα βίντεο θέλουμε μια εκτίμηση της ποιότητάς τους στην αντίστοιχη κατηγορία.

Με την Sandisk Ultra II που έχω δεν θέλω να γράψω άποψη γιατί είναι SD 1 GB και χάνει λίγα frames. Μόλις φτάσει η Sandisk Extreme III 8 GB θα ανεβάσω και μερικά βίντεο κάπου για να τα δείτε και εσείς. Πάντως στις -λίγες- προς το παρόν φωτογραφίες που έχω τραβήξει η ποιότητα είναι λίγο καλύτερη από την canon IXY 700 (την είχα πάρει από την Ιαπωνία δεν θυμάμαι τώρα με ποια IXUS είναι ίδια). Μόλις έρθει και η κάρτα και κάνω κάποια βόλτα θα ανεβάσω και δείγματα.