Κάρτες μνήμης

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Λόγω αλλαγής φωτογραφικής μηχανής (από DSL-R Sony A100 ..σε Sony DSL-R A500) υποχρεούμαι να εγκαταλείψω τις αγαπημένες μου Compact Flash κάρτες και να στραφώ σε SD.
(H A500 δέχεται Memory Stick PRO Duo™, Memory Stick PRO-HG Duo™, κάρτα μνήμης SD, κάρτα μνήμης SDHC)

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σε διάφορα sites ..προέκυψαν προβλήματα.
SD card, MicroSD card, SDHC card, ULTRA, ULTRA II, Extreme.

Τι ρόλο παίζουν αυτές οι κατηγορίες καρτών στην φωτογραφική λήψη?
Τι διαλέγω και κυρίως γιατί?
Οι ταχύτητες ανάγνωσης & εγγραφής παίζουν ρόλο μόνο στη μεταφορά των φωτογραφιών στον υπολογιστή?
Επηρεάζουν την ταχύτητα λήψης/αποθήκευσης/ετοιμότητας της μηχανής?

SDHC παίρνεις (όπου HC = χάι καπάσιτυ). Η ταχύτητα έχει νόημα στη ριπή και στο βίντεο. Μην πάρεις τις ταχύτερες, τσάμπα λεφτά, εκτός εάν βγάζεις ριπές των 20+ καρέ. Αλλά ποιον να βγάλεις 20 καρέ? Τον Κόπρο να τρώει; :flipout:

Λοιπον.
Η SD ειναι η κυρια καρτα . Η microdSd,miniSD ειναι καρτουλες που με καταλληλους ανταπτορες μπαινουν σε υποδοχη SD φορεα. Πρακτικα ειναι το ιδιο φορμα σε αλλο μεγεθος ομως.
Τα ultra, extreme και λοιπα ειναι μοντελα καρτων μια εταιρειας και μονο : της Sandisk.

H ταχυτητα των καρτων στην φωτογραφια εχει νοημα οταν κανεις κυριως ληψεις ριπης (motordrive aka πολλαπλες ληψεις ).
Tην κυρια σημασια της " γρηγορης" καρτας την συναντας οντως στην μεταφορα δεδομενων στον υπολογιστη. Εκει μπορει να κανει την διαφορα.
Μου εχει τυχει να θελω για τα ιδια δεδομενα 15 λεπτα και με αλλη καρτα 40 ....

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Δηλαδή με μια τέτοια καθάρισα?

c10029481-1.jpg

http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=10818&cat=4
http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=10029481&cmicc=skroutz

Tην κυρια σημασια της " γρηγορης" καρτας την συναντας οντως στην μεταφορα δεδομενων στον υπολογιστη. Εκει μπορει να κανει την διαφορα.
Μου εχει τυχει να θελω για τα ιδια δεδομενα 15 λεπτα και με αλλη καρτα 40 ....

15 λεπτά; Τι κάρτα άδειασες, 32ρα;

Νομίζω γίγα και λεπτό μου παίρνει το άδειασμα. Σιγά το πράγμα βρε παιδιά.

Στη ριπή παίζει ρόλο η κάρτα αφού γεμίσει το μπάφερ του υπολογιστή. Δεν νομίζω να ενδιαφέρει τον Αλέξη.

Για μηχανή 12mp θα έπαιρνα 8ρα αντί για 4ρα, εκτός εάν φωτογραφίΖει κανείς μόνο jpeg.

Μην πάρεις μία. Πάρε δυο τουλάχιστον, ακόμα κι αν είναι 4+4gb. Αν τα "φτύσει" μια, χάνεις τις μισές όχι όλες. Βέβαια raw+jpeg= 8+8gb...

Thanks για τις απαντήσεις! Ηταν κατατοπιστικότατες, οπότε λύθηκε το θέμα κάρτας μνήμης. Τώρα σειρά έχει η δεύτερη μπαταρία και το μικρό δίλημμα, γνήσια ή συμβατή.
Υπάρχει κάποιο Thread με σχετική συζήτηση?

Ασε τις ...συμβατες. Μπαταρια θα παρεις μονο της μαμας της . Ειμαι ...παθων. Δοκιμασα μια after market για την Canon μου και απο εκτος καποια θεματακια ....συννενοησης κρατα και πολυ λιγοτερο. Δυστηχως στην μπαταρια οτι πληρωνεις παιρνεις...

Προσωπικά πήρα δυο συμβατές για την S95, και μου φαίνονται ίδιες σε διάρκεια. Πλήρωσα για τις δύο το 1/3 της μιας μαμίσιας, αλλά για να φυλάω (κατα το δυνατόν) τα ρούχα μου ψώνισα από Amazon, όχι από ebay. Δυο χρόνια εγγύηση αντικατάστασης... Στην Oly έχω μια MaxPower που κρατάει πολύ περισσότερο, μισοτιμής από την original.

Last edited:
Εγω για την 550D πήρα μια συμβατή απο Δήσιο και δουλεύει μια χαρά και διαρκεί οσο και η αυθεντική μπαταρία!

Και κοιτα και καμια Lexar.

H απολυτως καλυτερη εταιρεια με την Sandisk.

Ναι καποτε ετσι ηταν, αλλά σημερα:

H Lexar πρεπει να ειναι rebranded.
Η Sandisk παραγει και στην Κινα.
Η Kingston παραγει στην Ταϊβαν.
Οι Toshiba πρεπει να ειναι κυριως Ιαπωνεζικες.

Εγω Kingston αγοραζω, ειτε για φωτογραφικη, ειτε για ληψη βιντεο με καμερα μπρελοκ.
Παραγει απο τις ταχυτερες μνημες, δεν ειναι τυχαιο.

Καλυτερα να αγορασει micro SDHC και να την δουλευει με ανταπτορα. Οταν θα την χρειαστει αλλου θα μπορει να την χρησιμοποιησει. Τουλαχιστον την μια εκ των δυο που θελει να παρει.

Μπαταρια. Χμ, πηρα μια αντιστοιχη της NP-FM50 απο ebay για την Sony mini DV που εχω.
Ιδιο βαρος (παιζει τεραστιο ρολο στην χωρητικοτητα), κραταει το ιδιο, στο 1/10 της τιμης της γνησιας.
Ειδικα στην περιπτωση μου δεν αξιζει να δωσεις 65 για μπαταρια... αν και εχω παρει στα τοσα χρονια μια φορά μια γνησια (δεν ηξερα το ebay).