Κατανάλωση ρεύματος με το PC σβηστό!

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,157
ΑΘΗΝΑ
Έχω το εξής περίεργο:
Με το HTPC σβηστό (από Shut down), έχω κατανάλωση 24W.
Κλείνοντας το διακόπτη του PSU, η κατανάλωση πάει στα 13W.
Βγάζοντας το καλώδιο ρεύματος πίσω απ' το PC, η κατανάλωση πάει φυσικά στο 0.
Τι μπορεί να φταίει?
Η σύνθεσή μου είναι:
Κουτί Thermaltake VB800 Bach με VFD iMon
Mobo Gigabyte GA-EP43C-DS3 (με τον onboard ήχο απενενεργοποιημένο - χρησιμοποιώ το HDMI της κάρτας γραφικών).
CPU Intel Core 2 Duo E8400
PSU Colermaster M520 Modular
Μνήμη 2 Χ Kingston 2Gb PC10666 DDR3
Γραφικά Powercolor HD4870 DDR5 +PCS
Δίσκοι 1 Χ 160 Gb IDE (system), 1 X 500 GB + 1 X 1 Tb Sata
Bluray LG GGC-H20L Sata
Keyboard Logitech Dinovo Edge (Bluεtooth)
Να σημειώσω επίσης ότι κατά την εκκίνηση, η κατανάλωση φτάνει στιγμιαία μέκρι και τα 200W και μετά, παίζοντας flac από το media center, σταθεροποιείται γύρω στα 145W.
Είναι λογικά τα παραπάνω?

Last edited:
Οχι, δεν είναι λογικό. Με κλειστό τον διακόπτη του PSU, έπρεπε να έχεις πάλι 0. Και σε standby λιγότερο από 24W.

Οι υπόλοιπες καταναλώσεις που αναφέρεις όμως όταν είναι σε λειτουργία, μου φαίνονται απολύτως φυσιολογικές για το υλικό σου..

Οχι, δεν είναι λογικό. Με κλειστό τον διακόπτη του PSU, έπρεπε να έχεις πάλι 0. Και σε standby λιγότερο από 24W.

Οι υπόλοιπες καταναλώσεις που αναφέρεις όμως όταν είναι σε λειτουργία, μου φαίνονται απολύτως φυσιολογικές για το υλικό σου..

edit: Τα αντίστοιχα δικά μου νούμερα:
Κλειστός διακόπτης τροφοδοτικού (ΤΤ ΤR2 470W): 0
Ανοιχτός διακόπτης τροφοδοτικού, μετά από shut down: 0 - 6W αναβοσβύνει (δεν μετράει μεταξύ 0 - 6, αρα καπου μεταξύ 0 - 6W)
Εκκίνηση και φόρτωμα: ~100w
Iddle: ~80W
720p mkv: ~88W (streaming από άλλο PC)
720p mkv CUDA on: ~84W (streaming από άλλο PC)

Intel c2d 6420, Gigabyte P35DS4, 2x1GB/800 Patriot, TT Bach VB8001 σαν το δικό σου, τροφοδοτικό TT TR2/470W, SSD Intel X25-M, IDE DVDRW, NV 8500GT

Αμ εμενα που γυρναει το ανεμιστηρακι του CPU οταν το ΒΓΑΖΩ απο την πριζα? Τι να πω...

ανακαλυψα οτι το HDMI splitter που εχω (και απαιτει τροφοδοτικο 6 βολτ ή κατι τετοιο) περναει ρευμα μεσα στο pc απο την HDMI!

Μεχρι σημερα δεν εχει καει, οποτε και το αφηνω....

:FSGSFGS4:

Έλα που όταν το κλείνεις από τον διακόπτη (υποτίθεται ότι) δεν είναι..

BTW, μιλάμε για παλμοτροφοδοτικά, οπότε τυπικά δεν υπάρχει το γνωστό "πρωτεύον". :p

ναι....
αυτό δεν το υπολόγισα.
Όμως ο διακόπτης κλείνει μιά γραμμή ή δυό?

Την φάση και τον ουδέτερο.
Δεν είμαι ηλεκτρολόγος, απλά έχω συναρμολογήσει μερικά PC.
Θα έπρεπε να μου δείχνει 13W με το PSU Off ή όχι?
Εχω κι άλλα PC στο σπίτι και με βάζετε στο πειρασμό να μετρήσω και αυτά, ιδίως έναν WHS που είναι ανοιχτός 24/7...

Κανονικά θα έπρεπε να σου δείχνει μηδέν. Παράξενο.. για μέτρα και το άλλο PC σου να δούμε. Μπορεί να έχεις πέσει σε βλαμμένο μετρητή.

Δεν νομίζω. Εκανα το εξής πείραμα: Εβαλα στο μετρητή ένα ασύρματο DECT τηλέφωνο Philips (που φορτίζει όταν κάθεται στη βάση του). Η ένδειξη αναβόσβηνε 0W και 4W (δηλ. μη μετρήσιμο), που σημαίνει κάτι ανάμεσα...
Θα μετρήσω και τ' αλλα PC και θα σας πώ. Όσοι έχετε πάντως τα υλικά, καλά θα ήταν να δείτε τι κατανάλωση σας βγάζουν τα PC σβηστά με PSU On και PSU Off (για να μη τρελλαθούμε!) και να το γράψετε εδώ...

PS Καλά θα ήταν να ανφέρετε και τα PSU σας.

Last edited:
Απλά σημαίνει κακό τροφοδοτικό. Αν κλείνεις το τροφοδοτικό από τον διακόπτη και ακόμα τραβάει ρεύμα, σημαίνει κακή σχεδίαση.

Εάν το τροφοδοτικό είναι σε λειτουργία αλλά ο υπολογιστής είναι κλειστός, είναι απόλυτα φυσιολογικό να καταναλώνει ρεύμα. Ο υπολογιστής ποτέ δεν κλείνει, αφού πάντα η μητρική είναι σε λειτουργία. Υποσυστήματα όπως ο δίαυλος USB, οι κάρτες δικτύου ή τα εσωτερικά ρολόγια του υπολογιστή δεν κλείνουν ποτέ όσο έχει ο υπολογιστής ρεύμα. Οι περισσότερες μητρικές μάλιστα παρέχουν και τα 100mA ανά USB hub: μπορείτε να φορτίσετε τηλέφωνο με mini-usb όσο ο υπολογιστής είναι "κλειστός"...

Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές μητρικές έχουν led on board, και επιμένουν να μην γίνεται καμία μετατροπή (κυρίως στις μνήμες) όσο η ένδειξη είναι αναμμένη. Και η οποία σβήνει μόνο όταν ο υπολογιστής βγει από την πρίζα...

Οι περισσότερες μητρικές μάλιστα παρέχουν και τα 100mA ανά USB hub: μπορείτε να φορτίσετε τηλέφωνο με mini-usb όσο ο υπολογιστής είναι "κλειστός"...

Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές μητρικές έχουν led on board, και επιμένουν να μην γίνεται καμία μετατροπή (κυρίως στις μνήμες) όσο η ένδειξη είναι αναμμένη. Και η οποία σβήνει μόνο όταν ο υπολογιστής βγει από την πρίζα...
Επιβεβαιωνω τα παραπανω...
Στον δικο μου υπολογιστη οταν ειναι κλειστος, φορτιζω κανονικα τις επαναφορτιζομενες μπαταριες μου μεσω φορτιστη usb, και το κινητο μου επισης...:grandpa:

Βεβαια, οταν δεν φορτιζω τιποτα η καταναλωση μου ειναι ελαχιστοτατη.... Μονο το λαμπακι της μητρικης που μενει αναμμενο, και η μπαταταρια του motherboard που φορτιζει.... Οποτε και παλι τα δικα σου νουμερα καταναλωσης ΔΕΝ ειναι φυσιολογικά....

ΜΗΠΩΣ εχεις συνδεσει πανω καμια συσκευη usb που να μενει ανοικτη οταν κλεινεις το pc ??? (π.χ. μικροφωνο usb, web cam, scanner, συσκευες παρακολουθησης χωρου, κλπ .... ??? )