Κατασκευαστές PCB

17 June 2006
626
Τετριμένη ερώτηση,

που φτιάχνουμε μια ποιοτική πλακέτα?
Έχω σχεδιάσει μερικές πλακέτες και θα ήθελα κάπου να τις κατασκευάσω, έχει κανεις παραγγείλει κάπου πλακέτες που να ειναι κάπως ποιοτικές και ίσως να έχουμε και επιλογή ποιότητας υλικού, πάχους χαλκού κλπ?

Τις πλακέτες του τελευταίου μου dac τις έφτιαξα στο www.futurlec.com
Εστειλα το αρχείο .brd από το eagle 4.13 και μου έστειλαν τις πλακέτες.
Είμαι αρκετά ευχαριστημένος, πλακέτες διπλής όψης με επιμεταλλωμένες οπές, περιείχαν SSOP28 device που κολλήθηκε χωρίς να μου δημιουργήσει πρόβλημα και φτηνές.
Στη μία από τις τρείς διαφορετικές που έφτιαξα υπήρχε ένα λάθος αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι δικό τους η δικό μου γιατί χρησιμοποίησα ένα user defined device που βρήκα στο διαδίκτυο και ισως έκανα εγώ κάτι λάθος.
Το default ας πούμε υλικό πλακέτας είναι FR4 1.6mm

Board 1 : DIR9001 pcb
Length: 76.20 mm Width: 63.50 mm
2 Χ Double-Sided Printed Circuit Boards 9.68
Setup and Artwork for above boards 15.00
Total (USD)24.68

Board 2 : CS8416 pcb
Length: 60.96 mm Width: 45.72 mm
2 Χ Double-Sided Printed Circuit Boards 5.58
Setup and Artwork for above boards 15.00
Total (USD)20.58

Χωρίς μάσκα οι πλακέτες.

Αυτά τα τέσσερα μικρά boards σύνολο $45 .
Νομίζω με τα μεταφορικά η χρέωση στην κάρτα ήταν 31,5 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ προτιμάω ελληνικά χέρια όταν συνδιάζονται με ποιότητα και ακόμα καλύτερα με χαμόγελο οπότε παρακολουθώ τα ποστς με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αυτός που γράφω είναι καλός μόνο μην τον πιέσεις χρονικά . Θέλει κάνα δυο εβδομάδες ανάλογα την δουλειά που έχει . Έχει μεγάλο εργαστήριο με πολλά άτομα μέσα. Και κάτι ακόμα αν γνωριστείς κάνει και μεταξοτυπιες

Και μια που το έφερε η κουβέντα στις φωτ επισκευασμένο ραδιόφωνο που κατά λάθος του χάλασα το τζάμι των σταθμών αφού πήγα να το καθαρίσω με νερό. Επανασχέδιασα τους σταθμούς στο AUTOCAD αλλά δεν μπορούσα να βρω άνθρωπο να μου το κάνει μεταξοτυπία πάνω σε τζάμι. Ο μοναδικός που ενδιαφέρθηκε ήταν αυτός και το έκανε μέσα σε πέντε λεπτά και πολύ οικονομικά.

Attachments

• PB190085.jpg
    PB190085.jpg
    102.6 KB · Views: 179
  • P9110010.jpg
    P9110010.jpg
    109.9 KB · Views: 160
Για κατασκευή PCB με πολλά επίπεδα (4, 8, 10) τεχνολογίας 5/5 mil, επιμεταλλώσεις, planes, soldermasks, pastemasks, silkscreens, έφτιαχνα πριν μερικά χρόνια στον Βουλγαρέλλη (Alpha circuits) στη ΒΙ.ΠΕ. Μεγάρων. Ο τύπος φτιάχνει πρακτικά ότι του ζητήσεις, ακόμα και πολλαπούς τύπους διηλεκτρικού ανά layer έχει φτιάξει στο παρελθόν (σε μια RF πλακέτα που είχαμε φτιάξει).

Για συναρμολόγηση PCB με pick 'n' place machine και stenclis έφτιαχνα στην Αλεξανδρούπολη στην Πρισμα Ηλεκτρονική ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

Για μικρότερα projects μέχρι 2 layers υπάρχει και η projectline στα Εξάρχεια (Σολωμού νομίζω κοντά στον Φανό). Πολύ ποιοτική δουλειά και φτιάχνει και panels και κουτιά.

Project Line έχω φτιάξει κι εγώ στο παρελθόν χωρίς πρόβλημα. Απλώς τώρα λείπω από Αθήνα. Οι τρύπες μεταξύ των δύο layers δεν έβγαιναν επιμεταλλωμένες εκεί πρίν τρία-τέσσερα χρόνια. Κατά τα άλλα καλά.

Ούτε και τώρα βγάζει επιμεταλλωμενες η project line... καλή ποιότητα εν γένει, αλλά μεγάλος χρόνος παράδοσης (ακόμη κ για μικρά σχέδια), και κυρίως, ακριβούτσικα (εως πολύ), ιδιαίτερα τα τελευταία 1-2 χρόνια.

Στο παρελθόν έχω πάρει για το ίδιο πράγμα από κάποιον τιμή 300 ευρω και από άλλον 40 ευρω όπου βέβαια τον προτίμησα και δεν βγήκα χαμένος. Πολλοί ζητάνε ότι τους κατέβει ιδικά αν σε δουν ερασιτέχνη για να σε αποφύγουν.

Λύσεις για DIY επιμεταλλωμένες οπές έχει υπ'όψιν του κανείς;
Η LPKF και η Bungard έχουν αναλώσιμα και εργαλεία χειρός για μηχανική επιμετάλλωση και η λύση της LPKF δίνει ιδέες για DIY υλοποίηση του εργαλείου χειρός...
Η άλλη λύση της χημικής επιμετάλλωσης (γαλβανισμός) έχει δοκιμαστεί από κάποιον;
Το μόνο κόλλημα είναι το αγώγιμο υγρό που θα καλύψει τις οπές ώστε να επιμεταλλωθούν. Ίσως να αποτελεί λύση ένα επιδιορθωτικό (το οποίο μάλλον περιέχει άργυρο και βερνίκι) για την αντιθαμβωτική αντίσταση του πίσω τζαμιού των αυτοκινήτων. Κατά τα άλλα ό,τι χρειάζεται βρίσκεται-φτιάχνεται εύκολα.

Πάντως η πιό κλασική λύση είναι αν δεν κολλήσεις κάποιο εξάρτημα να κολλήσεις ένα μικρό συρματάκι κι από τις δύο πλευρές. :smile:

Απάντηση: Re: Κατασκευαστές PCB

Πάντως η πιό κλασική λύση είναι αν δεν κολλήσεις κάποιο εξάρτημα να κολλήσεις ένα μικρό συρματάκι κι από τις δύο πλευρές. :smile:
Κλασική λύση αλλά είναι κάτι αντίστοιχο με via και δεν βοηθά στην περίπτωση που θα κολληθεί εξάρτημα εκεί. Εξακολουθεί πάντως να είναι μια πάρα πολύ καλή και εύκολη λύση ειδικά αν σκεφτεί κανείς την όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αν επιλέξει τη ηλεκτροχημική επιμετάλλωση.
Απλά σκέφτομαι τρόπους ώστε η πλακέτα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από εμφάνιση και ποιότητα με μια επαγγελματική δουλειά (εκτός από τη μεταξοτυπία...).

Ακόμα και το silk screen πάντως μπορείς να το καταργήσεις και να χρησιμοποιήσεις χαλκό για τα γράμματα...