κατασκευάζοντας crossover από το μηδέν

plaketokofths

New member
7 February 2011
5
Ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω ένα παθητικό crossover 3 δρόμων προκειμένου αφενός να διαιρέσω τις συχνότητες όπως επιθυμώ και αφετέρου να ταιριάξω τα ηχεία μετάξυ τους. Ξέρω τι θέλω, ξέρω βασικά αναλογικά ηλεκτρονικά, εχω ορεξη να διαβάσω και να το κάνω πράξη αλλα δυστυχώς τπτ αλλο :bigcry:

Θα εκτιμούσα κάθε βοηθεία σας από το πιο απλό οπως απο το απο μπορώ να προμηθευτώ στην Αθήνα πηνία πυκνωτές κτλ μέχρι και τη λογική του πως θα προκύψει πχ το κόψιμο στους 100 κύκλους...

Αν ζητάω πολλά το καταλαβαίνω, αν υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει έστω και λίγο τον ευχαριστώ και το εκτιμώ... δεν ψάχνω για "μασημένη τροφή".

Με εκτίμηση,
Γιάννης

πωπω φίλε Γιάννη τι ζητάς τώρα?

Εκτός από τις θεωρητικές γνώσεις ηλεκτρονικής που πρέπει να έχεις είναι και μερικές εκατοντάδες πυκνωτές-αντιστάσεις κλπ κλπ που πρέπει να έχεις κάψει για να "μάθεις".

Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να πάρεις έτοιμα κιτ και να τα συναρμολογήσεις, αλλάζοντας κάποια υλικά και παρατηρώντας τι αλλάζει κάθε φορά στον ήχο.

ΥΓ: προσωπικά είμαι κατά 99% άσχετος με το θέμα.

Ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω ένα παθητικό crossover 3 δρόμων προκειμένου αφενός να διαιρέσω τις συχνότητες όπως επιθυμώ και αφετέρου να ταιριάξω τα ηχεία μετάξυ τους. Ξέρω τι θέλω, ξέρω βασικά αναλογικά ηλεκτρονικά, εχω ορεξη να διαβάσω και να το κάνω πράξη αλλα δυστυχώς τπτ αλλο :bigcry:

Θα εκτιμούσα κάθε βοηθεία σας από το πιο απλό οπως απο το απο μπορώ να προμηθευτώ στην Αθήνα πηνία πυκνωτές κτλ μέχρι και τη λογική του πως θα προκύψει πχ το κόψιμο στους 100 κύκλους...

Αν ζητάω πολλά το καταλαβαίνω, αν υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει έστω και λίγο τον ευχαριστώ και το εκτιμώ... δεν ψάχνω για "μασημένη τροφή".

Με εκτίμηση,
Γιάννης

Δύσκολο .....

Μπορείς να αρχίσεις από εδώ κι εδώ

Ένας πρακτικός υπολογιστής για να μην κάνεις τις πράξεις υπάρχει εδώ
Μετά παίζεις με τα υλικά, ακούς κι ενδεχομένως μετράς.

Για υλικά υπάρχουν πολλοί, σε ποια περιοχή κοντά θα ήθελες?

Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ όλους για την όποια βοήθεια.
Θ' αρχίσω το διάβασμα και θα τα ξαναπούμε
Σε οτι αφορά τα "καψίματα" και τις ανατινάξεις έχουμε παρελθόν από τα φοιτητικά χρόνια!

crossover θυμάμαι εβγαζε custom made η βιελεκτρικ εναν καιρό.Τώρα δεν εχω ιδέα, που θα μπορούσα να βρω ετοιμα crossover σε λογική τιμή και που υλικά στην Αθήνα?

Ευχαριστώ και πάλι.

Δεν είναι δύσκολο...δεν είναι ευκολο
χρονο και αρκετό τελικά χρήμα θέλει.
Μην ξεκινήσεις με τρίδρομο, δεν είναι καλή αρχή και θα απογοητευτείς.
Ξεκινα με τη θεωρία και ενα προγραμματακι να δεις τη γινεται οπως στα λέει ο Νίκος, πρόσεξε μη κολλησεις εκει....
Όταν ξεκινήσεις ξεκίνα με την συνδεση του μιντ σου με το τουίτερ και ας μην εχεις χαμηλό.
Το να κατσει να σε βοηθήσει καποιος αυτη τη στιγμή δεν γίνεται, θα σε βοηθήσουμε οταν εχεις την ερωτηση.
καλή αρχή!!

εχε υποψην σου οτι τα προγραμματακια αυτα ειναι για κατι πολυ γενικο.

αν θελεις ηχειο αξιωσεων πρεπει να ριξη πολυ διαβασμα για να καταφερεις

να κατι καλο.

υ.γ.ανατιναξεις και καψιματα δεν εχει παντως.

γιατι δεν ξεκινάς με κανενα ευκολο διδρομο οπου κατι μπορει να γινει?
εκει το να φτιάξεις ενα απλο κρος ειναι αρκετα εύκολο . αλλα τριδρομο ειναι λιγο θεμα.

Σε οτι αφορά το 2 way δεν μ' ενδιαφέρει διοτι η καμπίνα μου θα φιλοξενεί 3 διαφορετικά ηχεία.

Ας πουμε οτι βρισκεις τα υλικα. Οτι βρισκεις καποιους τυπους ή ακομα και αντιγραφεις καποιο ετοιμο που ταιριαζει στις συχνοτητες που θες.

Αλλά που θα κοψεις το καθενα; Εχεις τουλαχιστον τα thiele small parameters?
Ποσο θα εξασθενισεις (σε ισχυ) το tweeter για να δεσει με το midrange που αναλογως ποιο ειναι μπορει να εχει πολυ μεγαλη ευαισθησια?
Τι ταξη πρεπει να ειναι για να δεσει;
Οι μοναδες μπορουν να αποτελεσουν εναν πετυχημενο συνδυασμο ή ετσι και αλλιως ακομα και με το καλυτερο crossover του κοσμου δεν μπορουν να συνδυαστουν (μεταξυ τους) για ενα σωστο αποτελεσμα;
Και αλλα πολλα.

Πιθανα προβληματα που θα προκυψουν:
Καψιμο του tweeter
Καψιμο του midrange (ειδικα αν ειναι θολου).
Κακιστη αποδοση μουσικης σκηνης.
Θολουρα (μηδενικη αναλυση).
Κακιστες φωνταχτες μεσσαιες. Τσιριχτες υψηλες.
Και πολλα αλλα.

Και πιθανοτατα να εμφανιστουν και ολα μαζι.

Αν μεσα σε ολα αυτα βαλεις και την καμπινα, και ποσο θα επηρεασει το woofer, τοτε αστα.

Η μονη λυση θα ηταν να βρεις κατι απο τα ετοιμα. Δηλαδη να εχεις τις μοναδες που αποτελουν ενα ηχειο του εμποριου που παιζει σωστα, και να αντιγραψεις το κροσοβερ του.

Τι ακριβως θελεις να κανεις, ποιος ειναι ο σκοπος σου;
Την δημιουργια ενος φθηνου ηχειου 3 δρομων;

Σε οτι αφορά το 2 way δεν μ' ενδιαφέρει διοτι η καμπίνα μου θα φιλοξενεί 3 διαφορετικά ηχεία.

'Εχεις πολύ διάβασμα μπροστά!!!
Αν ήθελα να φτιάξω ένα σωστό ηχείο για να ακούω τη μουσική μου θα έφτιαχνα κάποια μελετημένη ιδιοκατασκευή κι ας έχω διαβάσει αρκετά... αλλά ταυτόχρονα θα δοκίμαζα να δαμάσω και μια δικιά μου ιδιοκατασκευή.

Να κάποια μελετημένα ηχεία :

http://www.audiodesignguide.com/myloudspeakers.html
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
http://www.humblehomemadehifi.com/

H λογική δεν ειναι ιδιαίτερα συνθετη απ' αυτά απο διάβασμα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως απ' όσο καταλαβα ειναι πειραματικό / εμπειρικό. Σε ολά αυτά διαπίστωσα οτι μιλάμε για αρκετά χρήματα που μαζί με τις αναμενόμενες αστοχίες θα φτάσει τα 100 για 2 3-way. Ψάχνω κιτάκια που απλά θα χρειαστεί να βάλεις τον πυκνώτη χ χωρητικότητας για να εχεις τους κόψιμο στους y κυκλους. Μάλλον είναι η καλύτερη λύση γι αρχή, γιατι στο τέλος βλέπω να βάζω ενα πυκνωτή στο τουίτερ και να το αφήνω έτσι!

H λογική δεν ειναι ιδιαίτερα συνθετη απ' αυτά απο διάβασμα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως απ' όσο καταλαβα ειναι πειραματικό / εμπειρικό. Σε ολά αυτά διαπίστωσα οτι μιλάμε για αρκετά χρήματα που μαζί με τις αναμενόμενες αστοχίες θα φτάσει τα 100 για 2 3-way. Ψάχνω κιτάκια που απλά θα χρειαστεί να βάλεις τον πυκνώτη χ χωρητικότητας για να εχεις τους κόψιμο στους y κυκλους. Μάλλον είναι η καλύτερη λύση γι αρχή, γιατι στο τέλος βλέπω να βάζω ενα πυκνωτή στο τουίτερ και να το αφήνω έτσι!

δεν ειναι πειραματικο το αποτελεσμα.

το προβλημα βασικα ειναι οτι αυτοι οι μαθηματικοι τυποι που κυκλοφορουν

υποθετουν οτι οι μοναδες εχουν φλατ αποκριση ενω δεν λαμβανουν υποψην

καθολου τις φασεις.

για να υπαρχη σοβαρο υπαρχουν προγραμματα και εξοπλισμος που μετρας

την αποκριση των μοναδων (φασης και συχνοτητας) το οποιο απο μονο του

θελη αρκετη δουλεια για να γινη σωστα.

στην συνεχεια εισαγουμε τα αποτελεσματα των μετρησεων και κανουν

εξομειωση προτεινωντας κροσοβερ τα οποια ουδεμια σχεση εχουν με

τα τυποποιημενα.

ξεκινα με καποιο κιτ το οποιο θα σου μαθη αρκετα πραγματα.

Σωστός ο backousis.
Ένας τρόπος να το αποφύγεις (τουλάχιστον στην αρχή) είναι να κόβεις τα μεγάφωνα μια οκτάβα μετά το Fs τους και να χρησιμοποιήσεις γούφερ-μιντρέιντζ με shorting rings που εξουδετερώνουν την επαγωγική αντίσταση του πηνίου φωνής που αυξάνεται με τη συχνότητα.
Δεν εξαλείφεται πλήρως το φαινόμενο, αλλά για αρχή θα είσαι αρκετά κοντά στη θεωρία.

Καλησπερα Γιαννη
Σε πρωτη φαση προτεινω οπωσδηποτε να διαβασεις
τη βιβλο των crossover "Loudspeaker Design Cookbook"
για να παρεις μια γευση απο κυκλωματα cross
Βεβαια ειναι στα Αγγλικα αλλα αν εχεις καποια
ελαχιστη εμπειρια μπορεις με λιγη προσπαθεια
και ενα λεξικο να το διαβασεις μια χαρα

Στη συνεχεια κανε μερικα πειραματα με 1ης ταξης cross
να παρεις μια ιδεα τι συμβαινει, ακουγοντας ή με ενα μετρητικο
οπως behringer deq

Υπαρχει το εξαιρετικο software bassbox, ειναι ενα πολυ καλο βοηθημα
στο οποιο αν εισαι τυχερος ισως περιεχονται και οι μοναδες σου για