Κατασκευή bass reflex δαπέδου

geozigo

Established Member
24 May 2007
142
Καλημέρα παίδες!
Μετά από πολύ διάβασμα του forum και υλικού που υπάρχει διάσπαρτο στο net για πάνω από 3 μήνες είπα να ξεκινήσω την πρώτη απόπειρα κατασκευής ηχείου έτσι για την χαρά της δημιουργίας! Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα bass reflex δαπέδου 2 δρόμων με τα εξής μεγάφωνα: tweeter vifa d27tg35-06, midbass peerless hds205exclusive
Ο όγκος είναι 56 λίτρα περίπου και το cross για τη ώρα είναι 2ης τάξης και κόβει στα 2,5khz. Το υλικό της καμπίνας είναι mdf,τα δεσίματα από κοντραπλακέ θαλάσσης ,ηχοαπορροφητικό πετροβάμβακας και το τελικό φινίρισμα με λάκα (γειά σου ρε πατέρα μάστορα!!:worshippy:). Μην βαράτε που δεν έκανα πατούρες!Δεν έχω ρούτερ!(μπορεί να τις κάνω αργότερα)
Η ευχαρίστηση που μου έδωσε η διαδικασία της σχεδίασης και της κατασκευής ήταν μεγάλη. Δεν συγκρίνεται όμως με τη χαρά της πρώτης δοκιμής όταν το αποτέλεσμα είναι πολύ πέρα των προσδοκιών σου. Δεν σας κρύβω ότι μου άνοιξε η όρεξη!!

Με αυτό το νήμα θέλω να πω ένα ευχαριστώ στο φόρουμ και τους ανθρώπους που μέσο αυτού συμβάλλουν στην διάδοση της γνώσης. Χωρίς το χρόνο και την αγάπη που έχουν δώσει όλοι τους για το χόμπι μας και την μουσική καθώς και χωρίς τη διάθεση να μοιραστούν την εμπειρία τους, ένα σχέδιο σαν το δικό μου δεν θα ήταν εφικτό.:grinning-smiley-043

Υ.Γ.Καμιά ιδέα για βάσεις μήπως υπάρχει? Λεω να φτιάξω μια με τρεις ακίδες από αλουμίνιο και να μεσολαβεί μεταξύ αυτών και του ξύλου μια πλάκα plexiglass.Ορίστε και μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή.
Και εννοείται ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις για να βελτιωθούμε σε μελλοντικά σχέδια !!
Always in tune mates!

Attachments

• IMAGE_046.jpg
    IMAGE_046.jpg
    74 KB · Views: 144
  • IMAGE_049.jpg
    IMAGE_049.jpg
    74 KB · Views: 151
  • IMAGE_050.jpg
    IMAGE_050.jpg
    40.8 KB · Views: 130
  • IMAGE_053.jpg
    IMAGE_053.jpg
    75.7 KB · Views: 171
  • IMAGE_063.jpg
    IMAGE_063.jpg
    33.2 KB · Views: 159
  • P1000478.JPG
    P1000478.JPG
    58.1 KB · Views: 199
Για αρχή ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά που έπεσε,
Από την τελευταία φωτογραφία φαίνεται ότι είναι ‛τζάμι’
:grinning-smiley-043
Πες μας και μερικές άλλες λεπτομέρειες, όγκος, συχνότητα br και εάν έχεις όρεξη σχεδιαγράμματα ή εξομοιώσεις…. welcome

Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τα καλά σας λόγια!
Μετράνε πολύ όταν προέρχονται από ανθρώπους που γνωρίζουν...

Στο πρώτο διάγραμμα φαίνεται το κουτί που επέλεξα. Είναι ελαφρά
Μεγαλύτερο το υποτιθέμενου ιδανικού με βάση το πρόγραμμα γιατί ήθελα
λίγο πιο εκτεταμένο χαμηλό και ας χάσω λίγο σε power handling.
Το πρώτο κρος είναι αυτό που έχει τώρα το ηχείο. Μπορεί στο διάγραμμα τα μεγάφωνα να φαίνονται εκτός φάσης αλλά στην πραγματικότητα επειδή το ηχείο έχει κλίση περίπου 12 μοιρών
δεν παρουσιάζει βύθιση στο σημείο κρος. Δυστυχώς δεν έχω εξοπλισμό να
το μετρήσω αλλά σε δοκιμές με reference tones εμένα και σε άλλους τρεις δεν ακούγεται να έχει τέτοιο πρόβλημα και έτσι η εμπειρική ρύθμιση κατέληξε σε αυτό το κρος. Το τρίτο διάγραμμα είναι το κρος που λεω να φτιάξω. Επειδή θέλω να
αποφύγω το σπάσιμο του κώνου(αν και το peerless έχει πολύ καλή συμπεριφορά κατ’ όπως λενε σε αυτό τον τομέα) λεω να το κόψω στο 1,7-1,8khz περίπου αφού και το τουιτερ αυτό μπορεί να κατεβεί άνετα πιο χαμηλά(θέλει βέβαια notch filter μετά )Και για αυτό θέλω και την βάση ώστε να έχω μεταβλητή κλίση της μπάφλας ως προς το δάπεδο για να «φτιάξω» όσο πέρνει και αν χρειάζεται την φάση.(βέβαια το ηχείο ήδη παίζει πολύ όμορφα με γεμάτο και αναλυτικό ήχο παντού αλλά θέλω να παίξω λίγο!!!)

Είναι σωστές οι σκέψεις μου ??Αν κάνω λάθος σε οτιδήποτε παραπάνω παρακαλώ διορθώστε με(πρωτάρης βλέπετε στις κατασκευές οπότε μπορεί
κάποια πράγματα να μην τα έχω καταλάβει σωστά)

Attachments

• kouti.JPG
    kouti.JPG
    97 KB · Views: 85
  • cross1.JPG
    cross1.JPG
    65.8 KB · Views: 79
  • cross2.JPG
    cross2.JPG
    66.3 KB · Views: 73
τι να πω φιλε μου, μπραβο και παλι μπραβο
αν ειναι φτιαγμενη με τετοιο μερακι η πρωτη σου κατασκευη, που να ρθουν και οι επομενες

Φίλε tsip σ’ ευχαριστώ πολύ!
Είμαι της λογικής άμα είναι να κάνεις κάτι να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς αλλιώς μην το κάνεις καθόλου. Όσο για τις επόμενες κατασκευές που λες, κοιτάω τις κόρνες και μου πέφτουν τα σάλια! Το ξέρω ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ υψηλότερος (μπορεί και αδύνατο) αλλά εδώ είσαστε εσείς! :adore:Κάποια μελλοντική κατασκευή θα είναι σίγουρα ένα τέτοιο πείραμα. Οψόμεθα!
Υ.Γ. Για το δεύτερο κρος τι λέτε?Μήπως είναι άδικος κόπος?

Είμαι της λογικής άμα είναι να κάνεις κάτι να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς αλλιώς μην το κάνεις καθόλου. Όσο για τις επόμενες κατασκευές που λες, κοιτάω τις κόρνες και μου πέφτουν τα σάλια!

μπραβο ρε φιλαράκι, εύγε. Κι ο μπαμπάς αστέρι.

Παιρνει ακόμα πολλή βελτίωση. Τωρα πρεπει να δωσεις βαση στο κρος. Και να δοκιμάσεις εκ των υστέρων λύση για τις περιθλάσεις γύρω από το tweeter.
Ηξερες για την πατούρα και την αγνόησες? You foul. 30 ευρώ εχει το routerακι στο praktiker. Ενα τετοιο εχω κι εγω και το εχω λιώσει.

Την περιοχή γύρω από το tweeter μπορεις να την καλύψεις με καποιο υλικό (υπαρχουν διαφορες λυσεις και προτασεις που μπορει να πεσουν, πχ φελλός που μπορεις να τον βαψεις μαυρο) με υλικό ίδιου παχους με το plate του tweeter ωστε το τελευταίο να έρθει πρόσωπο.

Για το cross μην το παρατήσεις ετσι, εχει πολλή δουλεια που μπορεις να κανεις. Εφόσον μπηκες στην διαδικασία με test tones και να ελεγξεις τις φάσεις, cone breakups κτλ εισαι στον καλό δρόμο. Ο εξοπλισμός για να αρχίσεις να μετράς ειναι πολύ φτηνός. Τό 'χεις!

Φίλε Γιάννη
Σε ευχαριστώ για την προθυμία σου να με βοηθήσεις!
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι δουλειές που έχουμε είναι να γίνουν οι πατούρες και το αντίστοιχο μερεμέτι(πως το λενε τώρα αυτό? πρέπει να μάθω το deVilbiss-πιστόλι βαφής-επειγόντως!), να αγοραστεί ο εξοπλισμός μετρήσεων (που πρότεινε ο φίλος Γιάννης)
για να φτιαχτεί το τελικό κρος το οποίο και
θα βγει εκτός κουτιού για ευκολία και να φτιαχτεί και μια βάση με ακίδες που να δίνει «χέρι» για εύκολη αλλαγή της κλίσης του ηχείου. Για πάμε!

Απάντηση: Re: Κατασκευή bass reflex δαπέδου

Είμαι της λογικής άμα είναι να κάνεις κάτι να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς αλλιώς μην το κάνεις καθόλου. Όσο για τις επόμενες κατασκευές που λες, κοιτάω τις κόρνες και μου πέφτουν τα σάλια! Το ξέρω ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ υψηλότερος (μπορεί και αδύνατο) αλλά εδώ είσαστε εσείς! :adore:Κάποια μελλοντική κατασκευή θα είναι σίγουρα ένα τέτοιο πείραμα. Οψόμεθα!

Η τωρινή σου κατ/ευή δείχνει ότι όντως "τόχεις". Και με κόρνες μάλλον μια χαρά θα τα καταφέρεις.
Για το δεύτερο κρος θα πρότεινα μέτρα-άκου με την υπάρχουσα κατάσταση, κι αν εντοπίσεις κάποιο πρόβλημα, τότε επεμβαίνεις.

Ευχαριστώ Κωνσταντίνε!
Έτσι όπως λες θα πράξω. Θα βγάλω έξω το κρος σε κουτί (έπρεπε να το κάνω από την αρχή αυτό ο βλαξ!), θα κρατήσω το υπάρχον που παίζει καλά και θα φτιάξω το καινούργιο για σύγκριση. Και αφού θα το κάνω το σκάλισμα ,θα κάνω και μια δοκιμή με ενεργό κρος .Αρχικά με ένα φθηνό (πχ το Behringer CX 3400) και άμα μου αρέσει παω σε καλύτερο. Σωστά τα λεω?

τραβα τα καλώδια έξω από το bass reflex και πειραματίσου με το cross εξω οσο θες. οταν καταλήξεις με το καλό, το ξαναχώνεις μέσα

2η εικόνα: το L2 σου ειναι πολύ μικρό (εισαι χωρίς διόρθωση baffle step). Το woofer σου πόσα ωμ είναι? Αν είναι 8ωμο ξεκίνα με ενα L = 1.2mH. Αν δεν μπορεις να φερεις την απόκριση εκει που θες με ενα L και ενα C, τότε κοτσαρεις και ενα zobel.

3η εικόνα: 2 πηνία στο low pass δεν συνισταται, αυτό που πρεπει να κυνηγάς είναι όσο το δυνατον μικρότερη ωμική αντίσταση σε σειρά με το woofer για να μην πηδας το dumping factor.

Γιάννη με αυτά που λες καταλαβαίνω ότι πρέπει να εγκαταλείψω την ιδέα του μικτού κρος και να συνεχίσω τις δοκιμές με 2ης τάξης και στα δυο τμήματα (HP – LP).
Το ξέρω ότι τώρα είμαι χωρίς BSC και το είχα κάνει επίτηδες γιατί το ηχείο στην κρεβατοκάμαρα που είναι βρίσκεται κολλητά στον τοίχο. Πρέπει να το φτιάξω όμως γιατί το ηχείο θα αλλάξει χώρο μελλοντικά και θα έχει περισσότερο αέρα (μάλλον θα θέλει αλλαγή και ο σωλήνας μετά).