Κατασκευή ηχείων 2 δρόμων

3tax

New member
4 September 2007
5
Θα ήθελα την βοηθειά σας στην ανα-κατασκευή των ηχείων μου. Τα ηχεία που αναφέρω ήδη υπάρχουν και έχουν φτιαχτεί από μένα αλλά εντελώς ερασιτεχνικά! Θα ήθελα την γνώμη σας και αν χρειαστεί αλλάζω όλες τις μονάδες. Τα ηχεία θα μπούν σε δωμάτιο 23 τετραγωνικά. Τα κουτιά έχουν διαστάσεις Υ=53,5 Π=31,5 Β=18,5 και πάχος ξύλου 19 χιλιοστά. Χρησιμοποιούσα τα crossover Phillips STF 1228 στα 8ohm 120W 2500Hz. Με 8 ιντσών woofer τα οποία ονομάζονται Sound King SKBN-801 στα 8ohm sensitivity 89db frequency 35-6 khz power 100 watt. Και τέλος κόρνες της Motorola. Θα ήθελα να μου προτείνεται tweeter,woofer και αν χρειάζεται crossover. Στα 200-250 ευρώ το υπολογίζω. Help...

ρίξε και καμιά φωτογραφία από τις καμπίνες, τις μονάδες, το κροσόβερ, για να καταλάβουμε περισσοτερα πράγματα.. Το πλάτος 31 και το βάθος 18cm είναι λίγο ασυνηθιστη αναλογία πιστεύω. Λίγο δυσκολα τα κόβω τα πράγματα.

Επιγραμματικά η διαδικασία (οπως εγώ την αντιλαμβάνομαι) έχει ως εξης: Αποφασίζεις κλάση (μέγεθος, αριθμός μονάδων) συμφωνα με το μεγεθος του χωρου, διαλέγεις μονάδες με βάση καποια οικονομοτεχνικά κριτήρια, σχεδιάζεις και υλοποιείς καμπίνες για τα συγκεκριμένα μεγάφωνα μη παραβλέποντας καποιες κρίσημες λεπτομέρειες, παίρνεις μετρήσεις κάθε μονάδας τοποθετημένης πάνω στην συγκεκριμένη καμπίνα, και χρησιμοποιείς τις μετρήσεις αυτές σε προγράματα εξομοίωσης για να σχεδιάσεις τα κροσόβερ σε συνδυασμό πάντα με πολλαπλές ακροάσεις.

Αλλιώς παίζεις λόττο, αγοράζεις, βιδώνεις, ακούς, πειράζεις, ξανακους και πας με trial & error ελπίζωντας κάπως να σου κάτσει.

Η ενδιάμεση λύση είναι να σου προτείνουν οι γνωστοί αγνωστοι (ΜΤΖ, Θεοθάν) καποιες λύσεις για μονάδες και κρος προβλέποντας σε καποιο ποσοστό το αποτέλεσμα με βαση την εμπειρία τους.

Επίσης χρησιμο θα ήταν να εντοπίσεις τι ακριβώς ειναι αυτο που δεν σου αρεσει στα ηχεία σου, που εντοπίζεις το πρόβλημα.