Κατασκευή με μονάδες ATC.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ

Supreme Member
29 June 2006
4,393
Απο Γενάρη θα έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο και λέω να αρχίσω απο την αρχή μια κατασκευή με τις μονάδες ATC απο τα PROAC EBS που ήδη έχω.

SM75-150S.gif

SB75-234SC.gif

D2010_8513.jpg

Το tweeter ίσως αντικατασταθεί με κάποιο απο την ακριβή σειρά της Seas.

Θα δείξει στις ακροάσεις.

Το πιο πιθανό είναι το κροσάρισμα να γίνει ενεργά.

Χαρακτηριστικά για τις μονάδες υπάρχουν με ένα πρόχειρο ψάξιμο που έκανα.

Πως ξεκινάμε λοιπών να υπολογίσουμε την καμπίνα;

Κώστα από τις παραμέτρους του Γούφερ (Thiele small -TSP εν συντομία). Για τον υπολογισμό του όγκου χρειάζονται τα Fs, Qts, Vas. Με το freeware winIsd έχεις μια πολύ καλή προσέγγιση του όγκου και των διαστάσεων του σωλήνα - ρεφλέξ θα είναι υποθέτω.

Με το πρόγραμμα της jbl που έχω, μου δίνει για το γούφερ σου 30 λίτρα συντονισμό στους 36 με σωλήνα π.χ 17 εκατοστών μήκους ΑΝ η διάμετρός του είναι 6 εκ.
Όλα αυτά για όσο το δυνατόν πιο φλατ απόκριση ως το σημείο -3db (45 HZ)

Αν το να αρχίζει να "πέφτει" από τους 100 σιγά σιγά είναι αποδεκτό, τότε 50 λίτρα συντονισμός στους 31 με σωλήνα 12,8 εκ ΑΝ η διάμετρός του είναι πάλι 6 εκ. Έτσι το σημείο -3db πάει λίγο χαμηλότερα, στα 40 ΗΖ.

Δεν όμως δυστυχώς έχω ιδέα πως ακούγονται στην πράξη οι διάφορετικές ρυθμίσεις του ρεφλέξ, υπάρχουν και πολύ πιο έμπειροι από μένα στο είδος αυτό, σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν περαιτέρω.

Εκείνω που ξέρω σίγουρα, είναι ότι αν το παρακάνεις καταβάζοντας το σημείο -3db πολύ χαμηλά, με την αντίστοιχη απόκλιση από την ευθεία κάτω από τους 100, στο τέλος ακούγεται "ψόφιο" και "άδειο" με μια ιδέα βουητού κοντά στο σημείο αποκοπής και τίποτα άλλο από μπάσο.

Δεν έχω πρόβλημα με καμία σχεδίαση.

Θα παίξω με όλες.

Το mid και το tweeter θα μπουν σε ξεχωριστή καμπίνα.

Re: Απάντηση: Κατασκευή με μονάδες ATC.

Κώστα από τις παραμέτρους του Γούφερ (Thiele small -TSP εν συντομία). Για τον υπολογισμό του όγκου χρειάζονται τα Fs, Qts, Vas. Με το freeware winIsd έχεις μια πολύ καλή προσέγγιση του όγκου και των διαστάσεων του σωλήνα - ρεφλέξ θα είναι υποθέτω.

To βασικό πρόβλημα στα ρεφλεξ είναι, οτι ουσιαστικά το Ql δεν προβλέπεται/υπολογίζεται. Θα πρέπει να έχεις μετρητικό για να καταλήξεις στην "σωστή" ποσοτητα μονωτικών μέσα στην καμπίνα.

"Unfortunatenly these losses are altogether unpredictable and must be measured with a working enclosure" όπως λέει και ο συνάδελφος Dickason.

Κάπου παρακάτω λέει επίσεις, οτι μικροδιαφορές στην ποσότητα μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα του μπάσου.

Δύσκολο κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν να καταφέρει κάποιος να κάνει καλύτερο υπολογισμό απο τον Πρόακ. Φυσικά πάντα υπάρχει η ευχαρίστηση του πειράματος και της δοκιμής .....

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Πρέπει να εχει πραγματικά αρκετό χρόνο και ορεξη για να πάρεις τετοια απόφαση....
Κοντρα με Proac????
Εισαι σιγουρος???
Θέλει και θάρρος και διαβασμα και μπολικη δουλειά
αλλιως δεν εχεις τύχη
και εγω αυτές τις μέρες τα εχω βάλει με τη Harberth αλλά ειχα μαθει λιγο κολύμπι πριν
προηγείτε αλλά πλέον μονο στα σημεία...σώσαμε το νοκ αουτ των πρωτων ημερών

Να ξέρεις οτι οσο μεγαλώνουν τα λίτρα μεγαλώνουν και τα προβλήματα
οσο δεν εχεις μηχανηματα να μετράς αυτο που κάνεις, σε αυτό το επίπεδο, εισαι σχεδόν τυφλός.

Οτι αυτιά και εμπειρία να εχεις χωρίς τον ορθολογισμό της καταγραφής και την ταυτόχρονη ακρόαση μουσικών οργάνων....κουράζεσαι από τις πολλές αλλαγές και χάνεις μετά από κάποια ωρα τη μπάλα.
Θελει ξεκούραστα τη επόμενη μέρα

Αν εχεις σκοπό να ασχοληθείς πραγματικά παρε οργανα και προγραμματα για να εχεις τυχη στη συγκεκριμένη κόντρα.

Να ξέρεις οτι το σχήμα του κουτιου παιζει σημαντικότατο ρολο ακουστικά στις χαμήλες εκτος των απορροφητικών, οπως αναφέρει και ο Τζιμ καθώς και οι ενισχύσεις.

Μη φτιάχνεις πρόχειρα κουτιά μονο και μονο για να πεις οτι τα ακουσες, ακόμα και στις ιδιες διαστάσεις με αλλα πάχη, υλικά και ενισχύσεις παιζει αλλιως.
Το ανέφερα αυτο σε ενα συνάδελφο οτι χάνει το χρονο του....και μάλλον παρεξηγήθηκε...αλλά ετσι ειναι

Υ.Γ. να ξέρεις οτι στη πρώτη κόντρα Νικολάκη με οικονομικό ενεργό κρος (μπερι 3400) σημειώσατε 1 νοκ αουτ
και δεν ειμαι και κανένας ειδικός των κρος
+ θελεις και 3 ζευγαρια τελικών

Το ηχείο ειναι οργανο και αντιπροσωπευει αυτο που θελει να εκφράσει ο κατασκευαστής (τουλάχιστο σε αυτο το επίπεδο), αστο ετσι η αποψη μου.
Δεν νομίζω να μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο και να το αφησε.
Η proac δεν ειναι focal:flipout:

Αλλά πες μας τι ακριβώς δεν σου αρεσει και θελεις να διορθώσεις?

Θα ήθελα λίγο παραπάνω χαμηλό απο 2 χ 10".

Ισως πάλι ο parasound 1000a να τους πέφτει μικρός.

Η επόμενη αγορά μου θα είναι ο 3500a αλλά τώρα πλήρωσα ασφάλειες και τέλη κυκλοφορίας και δεν.........

Βαλε 15αρια ή 30αρια!!!
πλακα κάνω....

Να ξέρεις οτι συνήθως οτι παιρνεις από το ενα χάνεις από το αλλο
αλλά από την αλλη η τριπλή καμπίνα ακούγετε ενδιαφέρουσα

Παιξε πρωτα με ενισχυτές
παρε τον κρελ που χθες μου εσβησαν το ποστ
ρε τι παιδια ειναι αυτοί μεχρι στις αγγελίες σβήνουν

Απάντηση: Re: Κατασκευή με μονάδες ATC.

Παιξε πρωτα με ενισχυτές
παρε τον κρελ που χθες μου εσβησαν το ποστ
ρε τι παιδια ειναι αυτοί μεχρι στις αγγελίες σβήνουν

Στείλε μου pm πρίν προλάβουν και σε διαγράψουν τελείως!!!!!!

:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:

Τις εορτές κάτι μας πιάνει.

Η απουσία του χαμηλού έγινε άμεσα αντιληπτή απο όταν τα σήκωσα στις βάσεις τις οποίες δεν έχω καν γεμίσει ακόμα.

Αμα γιομίσουν θα αλλάξει κάτι;