Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B / 2A3

giaspyr

New member
27 November 2011
17
Γειά σας συμφορουμίτες, καλώς σας βρήκα.
Σκέφτομαι να ξεκινήσω την κατασκευή του πρώτου μου λαμπάτου ενισχυτή και θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο που παραθέτω εδώ http://www.pmillett.com/push-pull_kt88_class_a_amp_with_universal_driver_pcb.htm το οποίο είναι σετ μονομπλόκ, το θέμα είναι ότι έχω ήδη έναν καινούριο μετασχηματιστή εισόδου από κάποιο άλλο project λαμπάτου ενισχυτή που δεν ξεκίνησα ποτέ καθώς και τους μετασχηματιστές εξόδου, θα ήθελα να μου πείτε σαν πιο έμπειροι τα specs που πρέπει να έχει ο μετασχηματιστής εισόδου για τον τελικό του παραπάνω link εάν φτιαχτεί σε stereo αντί για μονομπλόκ για να δώ αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον ήδη υπάρχων. Σημείωση δεν μπορώ να σας πώ τα στοιχεία του μετασχηματιστή που έχω αυτή τη στιγμή καθώς είχε γίνει ειδική παραγγελία πριν 12 χρόνια, δεν γράφει επάνω τίποτε κι έχω χάσει και τα σχέδια του ενισχυτή για τον οποίο τον είχα παραγγείλει οπότε θα πρέπει κάποια στιγμή να μετρηθούν οι τάσεις και τα ρεύματά του για να ξέρω αν κάνει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.

Λοιπόν με τα πολλά ανακάλυψα το παλιό σχέδιο και παραθέτω τις τάσεις του μετασχηματιστή τροφοδοσίας που έχω και θα ήθελα κάποιος να μπορέσει να μου πεί εάν είναι δυνατόν να τον χρησιμοποιήσω για την κατασκευή του τελικού που αναφέρω στο προηγούμενο ποστ.
primary: 220V--> secondary 1: 370V/0,5A secondary 2: 310V/0,15A secondary 3: 60V/0,2A secondary 4: 2x3,15/6,5A secondary 5: 6,3V/1,5A secondary 6: 5V/2A

Τελικά με τα πολλά κατάφερα να μετρήσω τις τιμές των ρευμάτων στο μετασχηματιστή και είναι οι παρακάτω:
primary: 220V --> secondary 1: 350V/0,2A secondary 2: 400V/0,4A secondary 3: 2x3,15V/7A secondary 4: 2x3,15/7A secondary 5: 7V/0,1A

Συγνώμη για το μπέρδεμα με τις προηγούμενες λάθος τιμές, αν κάποιος είναι σε θέση να βοηθήσει παρακαλώ ας το κάνει γιατί έχω μπερδευτεί λίγο... έως αρκετά.

Σε καλωσορίζω κατ αρχάς στο φόρουμ.
Στον "αέρα" τον μέτρησες τον μετασχηματιστή ή με φορτίο?
Έχε υπόψη σου / ανάλογα και με την ποιότητα / μπορείς να δείς σημαντική διαφορά.
Επίσης, ποιά λάμπα σκέφτεσαι να χρησημοποιήσεις στο τελικό στάδιο?

Τις μετρήσεις τις έκανε ένας φίλος για μένα με φορτίο κι αφού είχε ανεβάσει τρελλή θερμοκρασία ο μετασχηματιστής.
Οι λυχνίες που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω είναι μάλλον οι KT88 αν και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση οπότε θα χρησιμοποιήσω όποιες ίσως δουλεύουν καλύτερα με τα ρεύματα που μου δείνει ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής. Μπορώ να πώ δεν είναι κάποιας γνωστής εταιρίας αλλά είχε γίνει ειδική παραγγελία στην Αθήνα μαζί με ένα ζευγάρι μετασχηματιστές εξόδου στα 8Ω(επίσης αχρησιμοποίητους) το 1998 για την κατασκευή πάλι κάποιου τελικού με 8 EL34, 4 ανά κανάλι που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε μια και ήταν πολύ περίπλοκο project.

Απάντηση: Re: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B / 2A3

Τελικά με τα πολλά κατάφερα να μετρήσω τις τιμές των ρευμάτων στο μετασχηματιστή και είναι οι παρακάτω:
primary: 220V --> secondary 1: 350V/0,2A secondary 2: 400V/0,4A secondary 3: 2x3,15V/7A secondary 4: 2x3,15/7A secondary 5: 7V/0,1A

Συγνώμη για το μπέρδεμα με τις προηγούμενες λάθος τιμές, αν κάποιος είναι σε θέση να βοηθήσει παρακαλώ ας το κάνει γιατί έχω μπερδευτεί λίγο... έως αρκετά.

Από 6,3 είσαι παραπάνω από εντάξει για 2 κανάλια. Το σχέδιο που έβαλες χρησιμοποιεί αν είδα καλά 2χ400 βολτ και ανορθώνει με λάμπα, εσύ μιας κι έχεις 400 θα ανορθώσεις με γέφυρα και θα πάρεις και λίγο παραπάνω τάση - δεν πειράζει.
Θέμα υπάρχει με τα μιλιαμπέρ: Οι ΚΤ88 π.χ. με 500 βολτ και πόλωση από κάθοδο θέλουν 100 mA DC η μία σε πλήρη ισχύ, 88 idle. Δηλαδή χρειάζεσαι 400mA DC για 4. Αυτό σημαίνει 700 mA ΑC από το μετ/τή. Δεν τα έχεις.
Αν το κάνεις choke input το τροφοδοτικό, θα πάρεις 400 mA DC, αλλά στις λάμπες δεν θα πάνε ούτε 350 βολτ - μάλλον λίγα. Φτάνουν για 2 κανάλια με 6L6, θα υποφέρει λίγο το screen - 300τόσα αντί 300 που είναι το max, θα βάλεις όμως GC και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Μετασχηματιστές εξόδου από Αθήνα, μάλλον χαιρετίσματα....Δεν φτιάχνει κανείς στην Ελλάδα εξόδου της προκοπής. Πώς είναι τυλιγμένοι? Πρωτεύον όλο μαζί (λεπτό σύρμα) και το δευτερεύον από πάνω? (χοντρό σύρμα). Αν ναι μην τους χρησιμοποιήσεις καθόλου. Αν "μπλέκονται" στρώσεις λεπτού και χοντρού σύρματος, κάτι μπορεί να γίνεται.
Για να το δεις αυτό κοιτάζεις το μετ/τή από πάνω, το προφίλ του τυλίγματος - όσο φαίνεται-.

Τις μετρήσεις τις έκανε ένας φίλος για μένα με φορτίο κι αφού είχε ανεβάσει τρελλή θερμοκρασία ο μετασχηματιστής.

Αν ανεβάζει "τρελλή θερμοκρασία" ο μετασχηματιστής, θα το σκεπτόμουν αρκετά να προχωρ´σω στο project. Ενισχυτή θέλουμε να φτιάξουμε και όχι ψησταριά. Η υπερβολική θερμοκρασία οταν δουλεύει ο μ/τ, είναι σαφέστατα δείγμα κακών υπολογισμών.
Πόσο μεγάλος είναι (διαστάσεις)? Πόση είναι η διαφορά απο την λειτουργία εν κενώ και υπό φορτίο?

Γενικά, είναι λάθος ΙΜΟ να ξεκινάς ένα project μόνο και μόνο έπειδή έχεις στα χέρια σου τους μετασχηματιστές (και αυτοί αμφίβολης ποιότητας).

Δε θέλω τώρα να σε απογοητεύσω, αλλά είναι κακό να ξεκινήσεις κάτι το οποίο μπορεί να σου κοστίσει αρκετά χρήματα και να σου παρει και χρόνο και να διαπιστώσεις τελικά οτι παίζει χειρότερα απο ένα gainclone των 20 δολλαρίων απο το ebay.

Κατα τ άλλα, ισχύουν αυτά που έγραψε ο Κώστας, απλά συμπληρώνω, προσωπικά θα ημουν πολύ δύσπιστος και για τους εξόδου.

Φιλικά ...

Last edited:
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση, λοιπόν η τιμή στο secondary 5 εκ παραδρομής γράφτηκε 7V/0,1A ενώ είναι 70V/0,1A
Θα κοιτάξω το απόγευμα στο σπίτι τους μετασχηματιστές εξόδου και θα σας ενημερώσω. Όσο για το "τρελλή" θερμοκρασία έγινε επίτηδες με πολύ μεγάλα φορτία όπως μου είπε ο φίλος που μου τον μέτρησε.

Το καταλαβαίνω Δημήτρη ότι είναι λάθος να ξεκινήσω έτσι αλλά ξέρεις τους έχω τους άτιμους και κάθονται από το 1998 και επίσης αυτό το καιρό δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοια έξοδα κι επίσης αν είναι να τους "πετάξω" σκέφτομαι ότι προχωρόντας την κατασκευή και ολοκληρώνοντάς την εάν αποδειχθεί ότι δεν κάνουν τους αντικαθιστώ τότε.
Αν ανεβάζει "τρελλή θερμοκρασία" ο μετασχηματιστής, θα το σκεπτόμουν αρκετά να προχωρ´σω στο project. Ενισχυτή θέλουμε να φτιάξουμε και όχι ψησταριά. Η υπερβολική θερμοκρασία οταν δουλεύει ο μ/τ, είναι σαφέστατα δείγμα κακών υπολογισμών.
Πόσο μεγάλος είναι (διαστάσεις)? Πόση είναι η διαφορά απο την λειτουργία εν κενώ και υπό φορτίο?

Γενικά, είναι λάθος ΙΜΟ να ξεκινάς ένα project μόνο και μόνο έπειδή έχεις στα χέρια σου τους μετασχηματιστές (και αυτοί αμφίβολης ποιότητας).

Δε θέλω τώρα να σε απογοητεύσω, αλλά είναι κακό να ξεκινήσεις κάτι το οποίο μπορεί να σου κοστίσει αρκετά χρήματα και να σου παρει και χρόνο και να διαπιστώσεις τελικά οτι παίζει χειρότερα απο ένα gainclone των 20 δολλαρίων απο το ebay.

Κατα τ άλλα, ισχύουν αυτά που έγραψε ο Κώστας, απλά συμπληρώνω, προσωπικά θα ημουν πολύ δύσπιστος και για τους εξόδου.

Φιλικά ...

Re: Απάντηση: Re: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B / 2A3

Από 6,3 είσαι παραπάνω από εντάξει για 2 κανάλια. Το σχέδιο που έβαλες χρησιμοποιεί αν είδα καλά 2χ400 βολτ και ανορθώνει με λάμπα, εσύ μιας κι έχεις 400 θα ανορθώσεις με γέφυρα και θα πάρεις και λίγο παραπάνω τάση - δεν πειράζει.
Θέμα υπάρχει με τα μιλιαμπέρ: Οι ΚΤ88 π.χ. με 500 βολτ και πόλωση από κάθοδο θέλουν 100 mA DC η μία σε πλήρη ισχύ, 88 idle. Δηλαδή χρειάζεσαι 400mA DC για 4. Αυτό σημαίνει 700 mA ΑC από το μετ/τή. Δεν τα έχεις.
Αν το κάνεις choke input το τροφοδοτικό, θα πάρεις 400 mA DC, αλλά στις λάμπες δεν θα πάνε ούτε 350 βολτ - μάλλον λίγα. Φτάνουν για 2 κανάλια με 6L6, θα υποφέρει λίγο το screen - 300τόσα αντί 300 που είναι το max, θα βάλεις όμως GC και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Μετασχηματιστές εξόδου από Αθήνα, μάλλον χαιρετίσματα....Δεν φτιάχνει κανείς στην Ελλάδα εξόδου της προκοπής. Πώς είναι τυλιγμένοι? Πρωτεύον όλο μαζί (λεπτό σύρμα) και το δευτερεύον από πάνω? (χοντρό σύρμα). Αν ναι μην τους χρησιμοποιήσεις καθόλου. Αν "μπλέκονται" στρώσεις λεπτού και χοντρού σύρματος, κάτι μπορεί να γίνεται.
Για να το δεις αυτό κοιτάζεις το μετ/τή από πάνω, το προφίλ του τυλίγματος - όσο φαίνεται-.
Λοιπόν οι μετασχηματιστές εξόδου είναι στρώσεις - στρώσεις εννοώ πότε λεπτό και πότε χοντρό το σύρμα, να προσθέσω επίσης ότι δεν είναι ultra linear. Βλέπω στην κούτα και γράφει Αντωνίου Ευάγγελος οπότε υποθέτω είναι φτιαγμένοι από αυτόν αν τον έχει κάποιος ακουστά.

Δεν είναι ακριβώς έτσι.. Συγχώρεσέ με που θα το πω ωμά, αλλά με απλή αντιγραφή κάποιου κυκλώματος, ιδίως αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις υπάρχοντα υλικά, δεν θα πας μακριά. Πρέπει να "βάλεις το κεφάλι κάτω" και να εξοικειωθείς με τα βασικά. Είμαστε όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αλλά το " μου είπε ο φίλος που τον μέτρησε" είναι αδιέξοδο.

Τι μέτρησε? Πώς φόρτωσε το μετ/τή? Όλα τα τυλίγματα με φορτία ανάλογα με αυτά του προτζεκτ ταυτόχρονα, ή τα τυλίγματα ένα ένα ξεχωριστά? (πράγμα που είναι λάθος).
Τι διαφορά είχε η τάση εν κενω με αυτή με πλήρες φορτίο ΣΕ ΟΛΑ τα τυλίγματα? - για να ξέρουμε περίπου τι να περιμένεις στην άνοδο των λυχνιών.

Πόσο ανέβηκε η εξωτερική θερμοκρασία των τυλιγμάτων σε πλήρες φορτίο και πόσο ήταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος? (για να ξέρουμε πότε και αν θα καεί).
Τι θερμικής κλάσης είναι τα μονωτικά? ή έστω είναι χαρτί, mylar, κάτι άλλο? (για να ξέρουμε πότε και αν θα αρχίσει να καπνίζει). Τι μέγεθος έχει ο πυρήνας? εξαρτάται ΚΑΙ από αυτό η θερμική αντοχή..

Επειδή οι ελληνικής κατασκευής μετ/τές είναι συνήθως άχρηστοι, προτείνω πριν κάνεις οτιδήποτε να μετρήσεις όπως πρότεινα παραπάνω.

Μαντεψιά: Κλασσική περίπτωση Έλληνα κατ/τή: Οι τάσεις είναι πολύ ψηλές για 6L6, τα ρεύματα πολύ λίγα για Kt88.

Συγγνώμη και πάλι αν το ύφος μου δεν ήταν το κατάλληλο, είμαι και γω άνθρωπος και ως εκ τούτου ατελής...Δεν έχω καμμία πρόθεση να σε θίξω. Είναι προς το συμφέρον όλων μας όμως να κάνουμε σωστές δουλειές..

Last edited:
Re: Απάντηση: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B / 2A3

Κώστα ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια που κάνεις να βοηθήσεις, επίσης καταλαβαίνω την "αγανάκτησή" σου, κι εγώ για θέμα που θα αφορούσε την δουλειά μου κα θα ρωτούσε κάποιος άσχετος δίνοντάς μου ελλειπή στοιχεία μάλλον το ίδιο θα αντιδρούσα. Πάμε τώρα στο θέμα μας οι μετρήσεις έγιναν με αντιστάσεις ισχύος ταυτόχρονα σε όλα τα δευτερεύοντα. Η πτώση τάσης από τις μετρήσεις σε ηρεμία ήταν περίπου 10%, το μονωτικό μάλλον είναι χαρτί (τουλάχιστον αυτό φαίνεται εξωτερικά τώρα αν από κάτω του υπάρχει και στρώμα με κάποιο άλλο υλικό δεν το ξέρω) Η θερμοκρασία του μετασχηματιστή (μετά από 45 λεπτά λειτουργίας οπότε έγιναν και οι μετρήσεις) εξωτερικά πρέπει περίπου να ήταν 60-63 (με θερμόμετρο) celsius και θερμοκρασία περιβάλλοντος στούς 15-17 celsius. Τέλος κι εγώ ψάχνω τα datasheets από διάφορες λυχνίες και έχω αντιληφθεί αυτό που αναφέρεις με τις υψηλές τάσεις και τα ανεπαρκή ρεύματα, βλέπω ότι το πρόβλημα είανι μεγάλο με τα 100mA στο δευτερεύον των 70V και να φανταστείς ότι είχε παραγγελθεί για να μπορεί να οδηγήσει 4 EL34 σε κάθε κανάλι. Επίσης δεν έχω κολλήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής απλά το επέλεξα για την απλότητά του κι επειδή το στάδιο οδήγησης ανόρθωσηςείναι σε τυπωμένο, είμαι ανοικτός και σε άλλες προτάσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνει αποκλειστικά η κατασκευή αυτού του κυκλώματος. Ευχαριστώ πολύ για την καταννόηση που δείχνεις κι εσύ και τα παιδιά του forum και για την προσπάθεια να βοηθήσετε. Άσχετη ερώτηση, τα εργοστασιακά specs των μετασχηματιστών τροφοδοσίας αναφέρονται σε τιμές εν ηρεμία ή με φορτίο;
Δεν είναι ακριβώς έτσι.. Συγχώρεσέ με που θα το πω ωμά, αλλά με απλή αντιγραφή κάποιου κυκλώματος, ιδίως αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις υπάρχοντα υλικά, δεν θα πας μακριά. Πρέπει να "βάλεις το κεφάλι κάτω" και να εξοικειωθείς με τα βασικά. Είμαστε όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αλλά το " μου είπε ο φίλος που τον μέτρησε" είναι αδιέξοδο.

Τι μέτρησε? Πώς φόρτωσε το μετ/τή? Όλα τα τυλίγματα με φορτία ανάλογα με αυτά του προτζεκτ ταυτόχρονα, ή τα τυλίγματα ένα ένα ξεχωριστά? (πράγμα που είναι λάθος).
Τι διαφορά είχε η τάση εν κενω με αυτή με πλήρες φορτίο ΣΕ ΟΛΑ τα τυλίγματα? - για να ξέρουμε περίπου τι να περιμένεις στην άνοδο των λυχνιών.

Πόσο ανέβηκε η εξωτερική θερμοκρασία των τυλιγμάτων σε πλήρες φορτίο και πόσο ήταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος? (για να ξέρουμε πότε και αν θα καεί).
Τι θερμικής κλάσης είναι τα μονωτικά? ή έστω είναι χαρτί, mylar, κάτι άλλο? (για να ξέρουμε πότε και αν θα αρχίσει να καπνίζει). Τι μέγεθος έχει ο πυρήνας? εξαρτάται ΚΑΙ από αυτό η θερμική αντοχή..

Επειδή οι ελληνικής κατασκευής μετ/τές είναι συνήθως άχρηστοι, προτείνω πριν κάνεις οτιδήποτε να μετρήσεις όπως πρότεινα παραπάνω.

Μαντεψιά: Κλασσική περίπτωση Έλληνα κατ/τή: Οι τάσεις είναι πολύ ψηλές για 6L6, τα ρεύματα πολύ λίγα για Kt88.

Συγγνώμη και πάλι αν το ύφος μου δεν ήταν το κατάλληλο, είμαι και γω άνθρωπος και ως εκ τούτου ατελής...Δεν έχω καμμία πρόθεση να σε θίξω. Είναι προς το συμφέρον όλων μας όμως να κάνουμε σωστές δουλειές..

Re: Απάντηση: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B / 2A3

Μια καλή περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ, αν κάνεις choke input το τροφοδοτικό και έχεις τελικά λίγο παραπάνω απο 300Β στην άνοδο είναι η 6B4 ( russian equivalent της 6A3 - είναι η 2A3 με 6,3 βολτ νήματα και με octal βάση - πού είναι καλή και φτηνή) με αυτοπόλωση.

Δες και εδώ:
http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/201402-12w-push-pull-w-6c4c.html

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B / 2A3

Προς θεού καμμία αγανάκτηση με ή χωρίς εισαγωγικά, γι αυτό και ζήτησα προκαταβολικά συγγνώμη στο προηγούμενο μήνυμα, βλέπεις το πληκτρολόγιο δεν μπορεί να μεταδώσει το ύφος του λόγου, εκτός κι αν είσαι "μάστορας" στο είδος, δηλ. λογοτέχνης.
Δεν υπάρχει σύγκριση με τις δουλειές μας, δεν πρόκεται για επιβίωση, χόμπυ είναι, το κέφι μας κάνουμε.
Απλά το θέμα είναι να γίνει σωστή δουλειά, γιατί αλλιώς και εμείς απογοητευόμαστε και τα όποια έξοδα πάνε στράφι - και δεν είναι καιροί για έξοδα και δη χωρίς αποτέλεσμα :-)

Κανονικά οι μετασχηματιστές αναφέρουν την τάση που μπορούν να δώσουν υπό κάποιο συγκεκριμένο φορτίο: Π.χ η ένδειξη 300βολτ/200 μιλιαμπέρ σημαίνει ότι τραβάω 200 mA ΑC και η τάση είναι 300 βολτ. Ο μετ/τής εν κενώ δίνει παραπάνω. Πόσο παρπάνω εξαρτάται από το μέγεθος. Οι μεγάλοι - ΕΙ120/4 π.χ., δηλ. πλάτος πυρήνα 12 εκατοστά, πάχος 4 - έχουν πτώση κάτω από 10% με πλήρες φορτίο αν είναι φτιαγμένοι σωστά. Δηλαδή ο παραπάνω 300 βολτ, πρέπει να έχει εν κενώ 320 περίπου, αν έχει το μέγεθος που ανέφερα.

Οι 60 βαθμοί είναι εντάξει, υποθέτοντας ότι έχει και κάποιο ικανό μέγεθος - ΕΙ 108 τουλάχιστον - μέσα θα φτάνει κοντά στους 100, δεν υπάρχει σίγουρα πρόβλημα τουλάχιστον για περιστασιακή χρήση - να μην έιναι δηλαδή μόνιμα on. Εμπειρικά δεδομένα αυτά που σου λέω, δεν διεκδικώ επιστημονική εγκυρότητα.

Αν βλέπεις χαρτί, τότε είναι έτσι, απίθανο να έχει παρεμβάλλει διαφορετικό υλικό - ιδίως αν είναι παλιός.

Πριν διακινδυνεύσω συγκεκριμένη πρόταση, οι εξόδου σου έχουν λήψεις για ultra - linear? Αν είναι τυπικοί ελληνικοί, είναι δυστυχώς μάλλον για τα πανηγύρια, ΑΛΛΑ εμείς θα τους χρησιμοποιήσουμε χωρίς ανάδραση και θα δούμε τι κάνουν. Μπορεί γυρίζοντας τις λυχνίες εξόδου σε τριοδική λειτουργία να το "σώσουμε" εν μέρει.

Μπορείς να μετρήσεις το λόγο μετασχηματισμού τους? Βάλε απλά το πρωτεύον - ολόκληρο - στην πρίζα και μέτρα τις τάσεις πρωτεύοντος και δευτερεύοντος (δηλ στα 8 ωμ) χωρίς οποιοδήποτε φορτίο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B /

Ο πυρήνας του μετασχηματιστή έχει διαστάσεις 8cm x 5,7cm . Οι εξόδου δεν είναι ultra-linear έχουν έξοδο μόνο για 8Ω και οι διαστάσεις του πυρήνα τους είναι 8cm x 5,6cm. Ο ενισχυτής για τον οποίο προορίζονταν θα απέδιδε περίπου 130W. Θα κάνω τις μετρήσεις μάλλον αύριο και θα τις δώσω. Εντωμεταξύ είμαι σίγουρος κάπου έχω τα original specs του τροφοδοσίας γραμμένα από τότε όπως μου τα είχε στείλει ο κατασκευαστής και θα τα ψάξω, απλά θα πρέπει να "κατεβάσω" όλη την αποθήκη κι αυτό θα γίνει το Σαββατοκύριακο.
Προς θεού καμμία αγανάκτηση με ή χωρίς εισαγωγικά, γι αυτό και ζήτησα προκαταβολικά συγγνώμη στο προηγούμενο μήνυμα, βλέπεις το πληκτρολόγιο δεν μπορεί να μεταδώσει το ύφος του λόγου, εκτός κι αν είσαι "μάστορας" στο είδος, δηλ. λογοτέχνης.
Δεν υπάρχει σύγκριση με τις δουλειές μας, δεν πρόκεται για επιβίωση, χόμπυ είναι, το κέφι μας κάνουμε.
Απλά το θέμα είναι να γίνει σωστή δουλειά, γιατί αλλιώς και εμείς απογοητευόμαστε και τα όποια έξοδα πάνε στράφι - και δεν είναι καιροί για έξοδα και δη χωρίς αποτέλεσμα :-)

Κανονικά οι μετασχηματιστές αναφέρουν την τάση που μπορούν να δώσουν υπό κάποιο συγκεκριμένο φορτίο: Π.χ η ένδειξη 300βολτ/200 μιλιαμπέρ σημαίνει ότι τραβάω 200 mA ΑC και η τάση είναι 300 βολτ. Ο μετ/τής εν κενώ δίνει παραπάνω. Πόσο παρπάνω εξαρτάται από το μέγεθος. Οι μεγάλοι - ΕΙ120/4 π.χ., δηλ. πλάτος πυρήνα 12 εκατοστά, πάχος 4 - έχουν πτώση κάτω από 10% με πλήρες φορτίο αν είναι φτιαγμένοι σωστά. Δηλαδή ο παραπάνω 300 βολτ, πρέπει να έχει εν κενώ 320 περίπου, αν έχει το μέγεθος που ανέφερα.

Οι 60 βαθμοί είναι εντάξει, υποθέτοντας ότι έχει και κάποιο ικανό μέγεθος - ΕΙ 108 τουλάχιστον - μέσα θα φτάνει κοντά στους 100, δεν υπάρχει σίγουρα πρόβλημα τουλάχιστον για περιστασιακή χρήση - να μην έιναι δηλαδή μόνιμα on. Εμπειρικά δεδομένα αυτά που σου λέω, δεν διεκδικώ επιστημονική εγκυρότητα.

Αν βλέπεις χαρτί, τότε είναι έτσι, απίθανο να έχει παρεμβάλλει διαφορετικό υλικό - ιδίως αν είναι παλιός.

Πριν διακινδυνεύσω συγκεκριμένη πρόταση, οι εξόδου σου έχουν λήψεις για ultra - linear? Αν είναι τυπικοί ελληνικοί, είναι δυστυχώς μάλλον για τα πανηγύρια, ΑΛΛΑ εμείς θα τους χρησιμοποιήσουμε χωρίς ανάδραση και θα δούμε τι κάνουν. Μπορεί γυρίζοντας τις λυχνίες εξόδου σε τριοδική λειτουργία να το "σώσουμε" εν μέρει.

Μπορείς να μετρήσεις το λόγο μετασχηματισμού τους? Βάλε απλά το πρωτεύον - ολόκληρο - στην πρίζα και μέτρα τις τάσεις πρωτεύοντος και δευτερεύοντος (δηλ στα 8 ωμ) χωρίς οποιοδήποτε φορτίο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κατασκευή τελικού push-pull KT88 / 6L6GC / EL34 / 300B /

Ο πυρήνας του μετασχηματιστή έχει διαστάσεις 8cm x 5,7cm . Οι εξόδου δεν είναι ultra-linear έχουν έξοδο μόνο για 8Ω και οι διαστάσεις του πυρήνα τους είναι 8cm x 5,6cm. Ο ενισχυτής για τον οποίο προορίζονταν θα απέδιδε περίπου 130W. Θα κάνω τις μετρήσεις μάλλον αύριο και θα τις δώσω. Εντωμεταξύ είμαι σίγουρος κάπου έχω τα original specs του τροφοδοσίας γραμμένα από τότε όπως μου τα είχε στείλει ο κατασκευαστής και θα τα ψάξω, απλά θα πρέπει να "κατεβάσω" όλη την αποθήκη κι αυτό θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Σε ένα τελικό PP δεν θα έβαζα τίποτα λιγότερο απο 500VA, μετασχηματιστή.
Ένας τέτοιος χρειάζεται διατομή γύρω στα 27cm^2 δηλαδή λαμαρίνα 120άρα (120*100 χιλιοστά το φύλλο, γλώσσα 40 χιλιοστά), 7 πόντους καρκάσα.
Θα σε βοηθήσει η εικόνα να καταλάβεις καλύτερα, και το λινκ για να κάνεις υπολογισμούς πόσα VA έιναι μάξ, κάθε μέγεθος λαμαρίνας. Μετράς τη μεγάλη διάσταση( to A), βρίσκεις τη "γλωσσα" (το C) η γλώσσα επι το πάχος της λαμαρίνας θα σου δώσει τη διατομή του πυρήνα.
Ισχύει, Διατομή=1,2*sqrt(VA) σε τετρ. εκατοστά.

Καλή συνέχεια ...

monofase.gif

http://www.kalivis.com/lamiergr.htm

Θα συμβούλευα σαν προτεραιότητα να "αποκωδικοποιήσεις" τον εξόδου και να δεις αν αξίζει.

Νέος τροφοδοσίας που θα δίνει ακριβώς αυτά που θες, τυλίγεται με πολύ λιγότερα χρήματα.

Λοιπόν Δημήτρη έχω Α=12cm B=10cm F=6cm G=8cm H=10cm και πάχος λαμαρίνας=7,2cm άρα υποθέτω C=4cm έτσι μου βγαίνει διατομή πυρήνα αν δεν έχω κάνει λάθος 28,8cm δεν έχω καταλάβει λόγω αστερίσκου (αν είναι επί ή αν εννοείς 1,2 τετραγωνικά εκατοστά) την εξίσωση οπότε δε μπορώ να σου πώ πόσα VA
Σε ένα τελικό PP δεν θα έβαζα τίποτα λιγότερο απο 500VA, μετασχηματιστή.
Ένας τέτοιος χρειάζεται διατομή γύρω στα 27cm^2 δηλαδή λαμαρίνα 120άρα (120*100 χιλιοστά το φύλλο, γλώσσα 40 χιλιοστά), 7 πόντους καρκάσα.
Θα σε βοηθήσει η εικόνα να καταλάβεις καλύτερα, και το λινκ για να κάνεις υπολογισμούς πόσα VA έιναι μάξ, κάθε μέγεθος λαμαρίνας. Μετράς τη μεγάλη διάσταση( to A), βρίσκεις τη "γλωσσα" (το C) η γλώσσα επι το πάχος της λαμαρίνας θα σου δώσει τη διατομή του πυρήνα.
Ισχύει, Διατομή=1,2*sqrt(VA) σε τετρ. εκατοστά.

Καλή συνέχεια ...

monofase.gif

http://www.kalivis.com/lamiergr.htm

Last edited:

Κώστα στο πρωτεύον έχω τρείς απολήξεις η μεσαία φαίνεται κοινή όταν λές να το βάλω ολόκληρο στη πρίζα εννοείς να συνδέσω στις ακριανές απολήξεις τάση και το μεσαίο που είναι κοινό το ουδέτερο;;; τώρα ποιό ουδέτερο αφού είναι AC??? ρωτάω για να μην τον στείλω στα θυμαράκια

Ακόμα κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι τροφοδοσίας κι εξόδου έχουν όλοι ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις!!!