Κατηγοριες μουσικης.

PanMan

Moderator
Staff member
19 June 2006
9,284
Νεο Ψυχικο
Music genres κοινως. Παλια τα πραγματα ηταν απλα. Καποια βινυλια και η αλφαβιτικη σειρα, αντε ενα ποπ - ροκ - τζαζ εφτανε. Σημερα με την προσβαση σε δεκαδες ειδη, καλλιτεχνες αλλα και εκδοσεις και format εσεις πως κατηγοριοποιειτε την μουσικη σας;
Εγω ξεκινησα με διαφορες κατηγοριες χωρις καποια οριζοντια λογικη π.χ "Japan mini lp" , "DCC", Discographies", "Rock", "Jazz" αλλα δεν δουλευει πια... Καμμια καλη ιδεα κανεις;

Άστα Παναγιώτη, μεγάλο θέμα ... ειδικά τώρα που αγοράζουμε και χαι-ρες άυλα έχω πήξει ... φαντάσου ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιήσω ούτε την κλασσική από μόνη της, επειδή θέλω να τα έχω κατά αναλύσεις και συνθέτη, αλλά υπάρχουν τεράστια πακέτα πάμφθηνα για κατέβασμα πχ. original masters, συλλογές εταιρειών, άπαντα μαέστρων, κλπ. κλπ. Άντε να βγει άκρη ποια έργα τελικά έχω ....
Για τα υλικά δισκάκια μας δεν έχω πρόβλημα ... διαχωρισμός σε 5 βασικά είδη και έπειτα αλφαβητικά... από κει και πέρα η εμπειρία, μου επιτρέπει να θυμάμαι πχ. που έχω βάλει διάφορα cross-overs...

Πίκρα...
ξεκίνησα χοντρικά από 2 κατηγορίες EAC/FLAC - 320: ονομα γκρούπ-τίτλος άλμπουμ-χρονολογία κυκλοφορίας (αν έχει και ρημάστερ χρονολογία και του ρημάστερ) και, τέλος EAC/FLAC ή 320 μέσα σε αγκύλες []. μετά, μέσα στους 2 φακέλους, έκανα υποκατηγορίες: Αγγλία - Αμερική - Ευρώπη στην αρχή, 'παλαιό' - 'καινούργιο' λίγο αργότερα (εννοώντας 'παλαιό' το πριν το 1976 και 'καινούργιο' ότι βγήκε μετά το 1976).
να μη τα πολυλογώ έχει γίνει ένα μπάχαλο στο οποίο μόνο εγώ μπορώ και βρίσκω άκρη και το οποίο θέλει συνεχή ...φροντίδα και ξεσκαρτάρισμα.
επειδή, προϊούσης και της ηλικίας, το ακουόγραμμά μου ...φθίνει και αρχίζω σιγά σιγά να ξεχνάω, προβλέπω ότι σε λίγα χρονάκια θα έχουμε πλάκες τρελλές.

με παρηγορεί η ιδέα πως κανένας άνθρωπος στην ουσία δεν χρειάζεται πραγματικά πάνω από 500-600 δίσκους.
το στοίχημα είναι να βρώ Ποιοί είναι αυτοί οι 600.

Last edited:
Eγώ έχω χάσει τη μπάλα από παλιά. Ακόμη και με τα cd. Το χειρότερο βέβαια το έχει πάθει το μυαλό μου. Άπειρες φορές ακούω αλλού ,κάτι που μου αρέσει , ρωτάω τι είναι και βέβαια μόλις μου απαντούν καταλαβαίνω ότι το έχω.
Με τα άυλα ήρθε το τέλος.

Μία πρόχειρη ιδέα είναι να φτιάχνω λίστες, να τις ονομάζω και να τις ακούω ολόκληρες. Είτε στο ipod ,είτε στο σύστημα.
Γεράματα.

Δυστυχώς έπρεπε να ξεκινήσω από πολύ νωρίτερα τις ταξινομήσεις. Τώρα είναι αργά.

Πίκρα...
ξεκίνησα χοντρικά από 2 κατηγορίες EAC/FLAC - 320: ονομα γκρούπ-τίτλος άλμπουμ-χρονολογία κυκλοφορίας (αν έχει και ρημάστερ χρονολογία και του ρημάστερ) και, τέλος EAC/FLAC ή 320 μέσα σε αγκύλες []. μετά, μέσα στους 2 φακέλους, έκανα υποκατηγορίες: Αγγλία - Αμερική - Ευρώπη στην αρχή, 'παλαιό' - 'καινούργιο' λίγο αργότερα (εννοώντας 'παλαιό' το πριν το 1976 και 'καινούργιο' ότι βγήκε μετά το 1976).
να μη τα πολυλογώ έχει γίνει ένα μπάχαλο στο οποίο μόνο εγώ μπορώ και βρίσκω άκρη και το οποίο θέλει συνεχή ...φροντίδα και ξεσκαρτάρισμα.
επειδή, προϊούσης και της ηλικίας, το ακουόγραμμά μου ...φθίνει και αρχίζω σιγά σιγά να ξεχνάω, προβλέπω ότι σε λίγα χρονάκια θα έχουμε πλάκες τρελλές.

με παρηγορεί η ιδέα πως κανένας άνθρωπος στην ουσία δεν χρειάζεται πραγματικά πάνω από 500-600 δίσκους.
το στοίχημα είναι να βρώ Ποιοί είναι αυτοί οι 600.
Καπως ετσι την επαθα και εγω Κωστα. "SACD", "HD audio" "Japan mini lp" και μετα "Jazz", "progressive" μετα αρχισα τα "Latest", "Stuff i must hear" μετα "From Lymbe" (true story :p ) και τωρα γινεται χαμος. Σκεφτομαι να τα χωρισω σε 4- 5 κατηγοριες και τιποτε αλλο παρα μονο αλφαβητικα. Και ολες οι εκδοσεις μεσα ας ειναι και γιαπωνεζικο και κινεζικο και audiophile και οτι θελει. Οταν οι κατηγοριες ειναι πολλες χανεσαι. Ποιες λες για βασικες κατηγοριες;;; Εγω σκεφτομαι "Rock","Hard Rock", "Pop", "Jazz" και "Black". Το black δεν ειναι ρατσιστικο, εχω τον Eminem στα black :p

Re: Απάντηση: Κατηγοριες μουσικης.

Eγώ έχω χάσει τη μπάλα από παλιά. Ακόμη και με τα cd. Το χειρότερο βέβαια το έχει πάθει το μυαλό μου. Άπειρες φορές ακούω αλλού ,κάτι που μου αρέσει , ρωτάω τι είναι και βέβαια μόλις μου απαντούν καταλαβαίνω ότι το έχω.
Με τα άυλα ήρθε το τέλος.

Μία πρόχειρη ιδέα είναι να φτιάχνω λίστες, να τις ονομάζω και να τις ακούω ολόκληρες. Είτε στο ipod ,είτε στο σύστημα.
Γεράματα.

Δυστυχώς έπρεπε να ξεκινήσω από πολύ νωρίτερα τις ταξινομήσεις. Τώρα είναι αργά.
Ασε τα γεραματα, τα επομενα 23 χρονια πρεπει να ειμαστε περδικες :p

Σκεφτομαι να τα χωρισω σε 4- 5 κατηγοριες και τιποτε αλλο παρα μονο αλφαβητικα. Και ολες οι εκδοσεις μεσα ας ειναι και γιαπωνεζικο και κινεζικο και audiophile και οτι θελει.

μάλλον αυτό είναι το πλέον ενδεδειγμένο... από κλασσική δεν έχεις τίποτε ; μήπως πρέπει να τα πούμε ;

έχουν εγκαταληφθει εδώ και καιρό.
Δεν υπάρχουν κατηγορίες, μόνο ονόματα, και όσα κρατάει η μνήμη ακόμα.
Προσπαθώ να μην ξεπεράσω τους 15000 τίτλους σε κομμάτια και πλέον, για κάθε αξιόλογο νέο που υπάρχει πρέπει να φύγει κάτι που δεν χρειάζεται.
Ο στόχος είναι γιά την ώρα να πέσουμε κάτω από τις 10000

έχουν εγκαταληφθει εδώ και καιρό.
Δεν υπάρχουν κατηγορίες, μόνο ονόματα, και όσα κρατάει η μνήμη ακόμα.
Προσπαθώ να μην ξεπεράσω τους 15000 τίτλους σε κομμάτια και πλέον, για κάθε αξιόλογο νέο που υπάρχει πρέπει να φύγει κάτι που δεν χρειάζεται.
Ο στόχος είναι γιά την ώρα να πέσουμε κάτω από τις 10000
Ενας φακελος και ολα χυμα δηλαδη, ροκ, τζαζ, κλασικη, χαι ντεφ
και διπλα στον miles davis ο Santana με το ντεφ;;;

Κανω κουτακια κυριως με βαση το περιεχομενο ως εξης

Δυο αρχικους folders
NEW (οσα δεν εχω ακουσει ακομα, οτι μενει για πανω απο ενα μηνα --> trash)
2012 ( μαζευω χωριστα τις καινουργιες κυκλοφοριες για επανα-ξεσκαρταρισμα στο τελος της χρονιας)

Δεκα τελικους
Pop-Rock A-Z
Rock -Prog A-Z (european εκτος UK)
Folk - Rock (engl, european, world)
Jazz (A-Z, Jazz-Rock, World)
Electronic - Ambient
Ethnho (ανα ηπειρο)
OST (συνθετης-ταινια)
OLD A-Z ( οσοι σταματησαν μεχρι το 76, πχ Beatles ειναι εδω, αλλα οχι ο Dylan!)
MODERN CLASSICAL Α-Ζ (απο Cage και περα)
CLASSICAL Α-Ζ

Δέν μ'ενδιαφέρει η ταξινόμηση:
Έχω στο ντουλάπι έναν 2Terra με όσα βρήκα στο δρόμο μου πέντε χρόνια τώρα. Και έναν 1Terra συνδεμένο με όσα μου μιλάνε και που συνεχώς λιγοστεύουν.
Έρχονται και εποχές που ανατρέπονται τα μέσα μου και ανατρέχω τα "παροπλισμένα". Τί τάξη να βάλεις, άλλωςτε, αν δέν επαναλαμβάνεσαι?
Κάθε απόγευμα σκαλίζω δίσκους και σιντιά ή τρέχω τον φάκελο "Η Μουσική μου" αγωνιώντας γιά το ξέπλημα εμμονών ασχέτως φορμά και φόρμας (...που τελικά αποδεικνείονται ειδεχθείς και κατ'εξακολούθηση επαν-ενισχυμένες ...:flipout: ). Απεχθάνομαι την ύπαρξη λίστας όπως μισώ την ανάγκη μου γιά περισσή ιδιωτικότητα. Ή όπως τα σβαρόφσκι στα αυτιά.

A-Z και τελος, εκτος απο εναν φακελο new που εχει οτι δεν εχω προλαβει να ακουσω.

Αν δεν θυμαμαι τι ειναι τι, μαλλον δεν θα εχει και τοση σημασια να το βρω...

Τι ιδιο και στα υλικα μεσα.

Ενας φακελος και ολα χυμα δηλαδη, ροκ, τζαζ, κλασικη, χαι ντεφ
και διπλα στον miles davis ο Santana με το ντεφ;;;

ναι
κανένα πρόβλημα.
ό,τι φτιάχνει το squeezbox. Και τα φτιάχνει αρκετά καλά.

Κανω κουτακια κυριως με βαση το περιεχομενο ως εξης

Δυο αρχικους folders
NEW (οσα δεν εχω ακουσει ακομα, οτι μενει για πανω απο ενα μηνα --> trash)
2012 ( μαζευω χωριστα τις καινουργιες κυκλοφοριες για επανα-ξεσκαρταρισμα στο τελος της χρονιας)

Δεκα τελικους
Pop-Rock A-Z
Rock -Prog A-Z (european εκτος UK)
Folk - Rock (engl, european, world)
Jazz (A-Z, Jazz-Rock, World)
Electronic - Ambient
Ethnho (ανα ηπειρο)
OST (συνθετης-ταινια)
OLD A-Z ( οσοι σταματησαν μεχρι το 76, πχ Beatles ειναι εδω, αλλα οχι ο Dylan!)
MODERN CLASSICAL Α-Ζ (απο Cage και περα)
CLASSICAL Α-Ζ
Αυτο ειχα στο μυαλο μου να κανω. Νομιζω θα κλεψω αυτουσιες τις κατηγοριες σου ισως με ενα σπλιταρισμα στην pop - rock σε "Pop - Rock" και "Hard Rock" αλλα μετα μου χρειαζεται και ενα "punk rock" ... Βεβαια παιζει ρολο και προς τα που ειναι oriented η "δισκοθηκη" του καθενος... Παντως αυτη που αναφερεις ειναι η βασικη δομη που σκεφτομαι.

ισως με ενα σπλιταρισμα στην pop - rock σε "Pop - Rock" και "Hard Rock" αλλα μετα μου χρειαζεται και ενα "punk rock" ...

να παραλείψεις και το prog.
γιατί οι prog-άδες, τελευταίως, το παίζουν "όλοι δικοί μας είμαστε'.
και Δεν είναι όλοι δικοί τους.
που θα μου πούνε prog και τους Can.
το ΓάλλοΑυστραλό -των Gong ντε...- Δεν...: a mixed bag...Δεν καταλαβαίνω...

τους Soft Machine, θα τους βάλεις στο Canterburry.
Rock εννοείται.
και μολις μέχρι το 4ο άλμπουμ-επίσης εννοείται.
άντε και το SIX...
και ο γ.μημένος ο Jenkins, έχει κάνει κάτι ωραία πράγματα και στο SEVEN.
όχι ότι έχω κάτι με του γ.μημένους: τουναντίον μάλιστα: I m one of them, myself.
Πολλαπλώς.
και απο κάθε τρύπα.τέλος πάντων...
τι λέγαμε;
Α...στην Κόλαση το prog.
οι λάϊκες έχουν τη δική τους γοητεία.
δε χρειάζεται να ντυθούν με φρου φρού και μεταξωτά.

και όποιος κατάλαβε.

Re: Απάντηση: Κατηγοριες μουσικης.

Δέν μ'ενδιαφέρει η ταξινόμηση:
Έχω στο ντουλάπι έναν 2Terra με όσα βρήκα στο δρόμο μου πέντε χρόνια τώρα. Και έναν 1Terra συνδεμένο με όσα μου μιλάνε και που συνεχώς λιγοστεύουν.
Έρχονται και εποχές που ανατρέπονται τα μέσα μου και ανατρέχω τα "παροπλισμένα". Τί τάξη να βάλεις, άλλωςτε, αν δέν επαναλαμβάνεσαι?
Κάθε απόγευμα σκαλίζω δίσκους και σιντιά ή τρέχω τον φάκελο "Η Μουσική μου" αγωνιώντας γιά το ξέπλημα εμμονών ασχέτως φορμά και φόρμας (...που τελικά αποδεικνείονται ειδεχθείς και κατ'εξακολούθηση επαν-ενισχυμένες ...:flipout: ). Απεχθάνομαι την ύπαρξη λίστας όπως μισώ την ανάγκη μου γιά περισσή ιδιωτικότητα. Ή όπως τα σβαρόφσκι στα αυτιά.

Σωστός ο Βασίλης, κάπως έτσι λειτουργώ κι εγώ.

Οι ταμπελιτσες δεν ειναι δοκιμοι οροι. Ειναι κατι σαν κωδικας διαφορετικος για τον καθενα. Το θεμα ειναι να βρισκουμε κατι που ψαχνουμε με σχετικη ευκολια.
Εγω πχ δεν μπορω να βρω τιποτα σε ενα φακελλο που τα εχει ολα χυμα και ας ειναι αυτο που ψαχνω μπροστα στα ματια μου, τετοια στραβομαρα:flipout:
Γιαυτο τα βαζω σε μια σειρα που με βοηθα.

Τωρα για το prog, ειναι γεγονος οτι τον ορο τον εχουν οικοιοποιηθει και ξεφτυλισει διαφοροι Yes, ELP κλπ (μουσικα, αλλα κυριως σαν σταση) , αλλα και τιμησει (Genesis, VDGG).
Όπως υπαρχουν ευρωπαιοι (πχ Univers Zero)
ή διαφοροι αλλοι κυριως γαλλοι και ιταλοι (και σκανδιναυοι). Τι τους κανουμε αυτους?
Στα δικα μου μετρα αυτοι ειναι progressive, οι αλλοι ειναι imposters...

Οι γερμανοι παραδοξως, δεδομενης της παραδοσης που εχουν στην κλασικη μουσικη, δεν ακολουθησαν την εξευγενισμενη φορμα του prog,
Όσοι απο αυτους εχουν αξια "δαγκωνουν" στα ισια με δηλητηριο και φυσικα οι Can δεν εχoyn καμμια σχεση.