Κάτοχος Epson EH-TW6600 και απορίες

dalas

Senior Member
31 May 2008
495
Γεια σας, είναι η πρώτη φορά που παίρνω προτζέκτορα και αποφάσισα να πάρω τον EPSON EH-TW6600.
Τον έβαλα στο δωμάτιό μου με απόσταση περίπου 2-3 μέτρα αλλά οι ίντσες που βγάζει ειναι 30-50 και αναγκάζομαι
Και γυρνάω το φακό μπροστά που έχει για να κάνει μέγεθυνση, με συνέπεια χανει στην ποιότητα εικόνας και να κανει ριζακια στην οθονη.
Και προερχόμενος από μία Samsung 55D8000 τηλεόραση 55 ιντσων με δυσανασχετησε λίγο. Ή συγκεκριμένη τηλεόραση στα δυόμιση χρόνια
έβγαλε γραμμές στο πάνελ.
Οι ιντσες που πιάνω τώρα είναι μεταξύ 70-75 ιντσων.
Υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιωθεί η ευκρίνεια?
Αν το τοποθετούσα μερικά μέτρα πιο πίσω θα είχα καλύτερη ευκρίνεια και πιο μεγάλες ίντσες?
Θα με ενδιέφερε μια ποιότητα εικόνας ανάλογη με μία πολύ καλής τηλεόρασης (Samsung 55D8000).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

καλημέρα και χρόνια πολλά.
Ποια είναι η απόσταση θέασης σου από τις 70-75 ιντσες?? . Όταν αυξάνεις το zoom γυρνάς μετά και το focus για να φτιάξεις την εικόνα???

Αν τον πάς πιο πίσω θα αυξήσεις το μέγιστο κάδρο που μπορεί να ανοίξει ο προβολέας η να πιάσεις το ίδιο με μικρότερο zoom. Το βασικότερο όμως είναι ότι έτσι θα ρίξεις το φώς που κατά τη γνώμη μου απαιτείται στους σύγχρονους 3d προβολείς που είναι φάροι.

Σε τι mode βλέπεις??? καλό είναι να τον βάλεις σε κάποιο cinema mode. Οι διαστάσεις του δωματίου ποιές είναι?? Ποιά είναι η απόσταση των πλαινών τοίχων από την οθόνη??? Αν είναι πολύ κοντά και είναι ανοιχτόχρωμοι τότε θα έχεις πολλές ανακλάσεις και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο.

Γενικά δεν είναι εύκολο να φτάσεις την ποιότητα εικόνας μιας τηλεόρασης με προβολείς αυτής της κατηγορίας. Από την άλλη μεριά δεν υπάρχουν τηλεοράσεις 100-120 ιντσών.

Χρόνια πολλά κι από μένα πες ευχαριστώ πολύ για την πληρέστατη απάντηση.
Η απόσταση θέασης μου για τις 70 ίντσες είναι δυόμισι μέτρα, όταν αυξάνω το ζουμ φυσικά γυρνάω και το focus ώστε να πιάσει την καλύτερη ευκρίνεια που μπορεί.

Οι ταινίες που βλέπω είναι σε σινεμά mode. Στο ποδόσφαιρο σε φυσικό mode. Οι διαστάσεις στο δωμάτιό είναι περίπου 3Χ3.5. Και η απόσταση των πλαϊνών τοίχων από την οθόνη είναι πέριπού ενάμιση μέτρο από την κάθε μεριά.

Σκέφτηκα να δώσω τον υπάρχον προτζέκτορα όσο τον πήρα και να προβώ στην αγορά του Sony VPL-HW40ES μπας και δώ καλύτερη εικόνα αρχικά από απόσταση δυόμιση μέτρων στις 70 ίντσες.
Και αργότερα σε ένα πιο μεγάλο χώρο.

Εγω δεν καταλαβα τι εννοεις με τη λεξη "ρυζακια" στην οθονη, αλλα μιας και αναφερεσαι οτι κατι σε χαλαει στην ευκρινεια, θα ελεγα να κοιταξεις μηπως μπορεις να διορθωσεις καπως τα πραγματα μεσα απο τα ρυθμιστικα ευκρινειας/οξυτητας, καθως και με το Pixel alignment μηπως εχεις πεσει και σε κομματι με κακη συγκλιση.!

Είναι σαν να πιξελιάζει και να χάνει η ποιότητα της εικόνας και να δημιουργεί άσπρες κουκκίδες στην εικονα μεσα.
Πχ οταν το μεγενθύνω μου τραβάει την εικόνα και ακόμα και τα γράμματα δεν μου τα βγάζει ακέραια αλλά έχουν ενα μικρό τραβηγματάκι.
Αυτό με τις ρυθμίσεις δεν τα ξέρω και θα το ψάξω αν έχει αν και δεν πιστευω επειδή το είχα ψάξει.
Αν παρω τον Sony VPL-HW40ES θα μπορέσω να δώ στα 2,5 μέτρα 70 ιντσες καλης ποιότητας εικόνα?

Εμένα πάλι με προβληματίζει στο ότι δεν σου ανοίγει ο αυτός ο προβολέας αξιοπρεπέστατα μια κατοστάρα να το ευχαριστηθείς. Aπ ότι βλέπω στα χαρακτηριστικά του το κάνει και μάλιστα εύκολα. Σε 70'' δεν έχει και νόημα η κίνηση αγοράς βιντεοπροβολέα.
Και σαφώς και δεν θα έπρεπε να παραμορφώνεται η εικόνα όσο μεγαλώνει το ζουμ.

στον χωρο που ειμαι με παει 70-75 ιντσες.αλλα οταν μεγαλωνω την εικονα με ξενερωνει λιγο.αφου εχω ταινια 40 γιγα και νομιζω οτι παει προς DVD RIP μορφη η εικονα.

Εμένα πάντως τα ρυζακια μου θυμίζουν καμένα λευκά . Με τι πηγή παίζεις ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δοκίμασε και ένα αλλο hdmi καλώδιο απο περιέργεια ...

κάτι δεν μου πάει καλά με το setup. Βλέπω σε 92 ίντσες από τα 2.7 μέτρα σε epson 3200 που η ευκρίνεια δεν είναι το φόρτε του (σύγκλιση panels) αν και έχω πέσει σε σχετικά καλό κομμάτι αλλά πιξελιάσματα και τέτοια πράγματα δεν έχω δεί. Δές μήπως κάτι δεν πάει καλά στην αλυσίδα αναπαραγωγής.

Αν είναι να μείνεις σε 70 ίντσες καλό θα είναι να κοιτάξεις για κάποια 60άρα τηλεόραση τώρα που έχουν πέσει οι τιμές.

Είναι περίπου στα 2.2 μ απόσταση από προτζεκτορα μέχρι το πανί. Η πηγή μου είναι Mac mini που πηγαίνει στον ραδιοενισχυτη Denon 4000 και δεν έχει πρόβλημα με τίποτα. Θα βγάλω φωτογραφία να δείτε τι εννοώ ρυζάκια στην εικόνα. Παραπάνω ίντσες δεν ανεβαίνει με ζουμ.

Αν τα " ρυζακια" ειναι κατι σαν λευκα πιξελς/μυγακια που μοιαζουν σαν λευκες πυγολαμπιδες να αναβοσβηνουν, τοτε ισως εχεις προβλημα στο καλωδιο hdmi, γιατι μοιαζει με spikes.

Δεν ξερω αν αυτο που αναφερεις και σαν πιξελιασματα ειναι και αυτο θεμα καλωδιου ή θεμα υλικου που παιζεις.

Τελος οσον αφορα την αποσταση και τις επιθυμητες ιντσες, αυτο λεμε συνεχως οταν καποιος θελει να αγορασει νεο προβολεα και δεν ειναι ιδιαιτερα σχετικος.
Να υπολογιζει συμφωνα με τον φακο και zoom του προβολεα, ποσες ιντσες και απο ποση αποσταση τις δινει.
Αυτες ειναι πληροφοριες οπου δινονται απο τον κατασκευαστη καθε προβολεα.
Σε περιπτωση οπου χρειαζεσαι μεγαλυτερες ιντσες, αναγκαστικα θα πρεπει να μετακινησεις τον προβολεα πιο μακρια. Προβολεις οπου δινουν ιντσες πο μικρη αποσταση ειναι αυτοι οποι φορουν short throw φακο.

Και ενα σχολιο περι σχεσης εικονας tv/ προβολεα.
Δεν υπαρχει περιπτωση με οποιονδηποτε προβολεα να παρεις εικονα μιας tv, ειδικα αν τον ανοιξεις 100+ ιντσες.
Μην ξεχνας οτι εχεις τις οποιες αλλοιωσεις φακου καθως και τις δευτερογενεις αντανακλασεις των τοιχων οπου καταστρεφουν το κοντραστ της εικονας.
Τον προβολεα τον επιλεγουμε πρωτιστως για μεγαλες ιντσες. Οποτε μην τον συγκρινεις με ενα μοντελο ναυαρχιδα tv οπως και εκανες.

Κοιταξε προς ωρας να δοκιμασεις ενα αλλο καλωδιο αν εχεις spikes, καθως και να σεταρεις τον προβολεα ως προν την φωτεινοτητα τουλαχιστον και παιξε λιγο και με τα ρυθμιστικα sharpness και συγκλισης του panel.
Μην ξεχνας οτι ενα σχετικο setup το θελει ο καθε προβολεας για να αποδωσει καλα σε ενα χωρο. (ιδανικα και φροντιδα του χωρου με σκοτεινους τοιχους κλπ)

Μια φωτογραφια με τα πξελιασματα και τα "ρυζακια" θα βοηθουσε να καταλαβουμε καλυτερα σε τι οφειλεται το προβλημα.

d1a895be55e9054486a96aaf874cba16.jpg
8dc6637ca61d3058be510a33acede00e.jpg
cfb92438b1f6409497ce4ebb612ad58c.jpg
eed4ef0be8e679dfce287ff6b64b4d98.jpg

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για όλους και ορίστε οι φωτογραφίες.
Οι φωτογραφίες είναι από 1080p ταινία ip man 2.
Δείτε τις φωτογραφίες και πείτε την γνώμη σας.
Γιατί βρήκα άτομο να δώσω τον Epson σε έναν φίλο μου όσο το πήρα και να πάρω τον Panasonic PT-AT6000 μπας και δώ καλύτερη ευκρίνεια γιατί όταν δίνω από Mac mini στο safari ειδικά δεν έχει καλή ευκρίνεια.
Και επειδή είμαι σε μικρό χώρο θα παίζει καλύτερα επειδή βλέπω έχει 2 οπτικό ζουμ.

Το ρυζάκι είναι μπασμ.... θέλω να πω αυτό τα άσπρα είναι σταθερά ή τρεμοπαίζουν στην τελευταία φωτο; Για θόρυβος μου κάνει. Κάτι έχεις τσιτώσει στις ρυθμίσεις.

Το ρυζάκι είναι μπασμ.... θέλω να πω αυτό τα άσπρα είναι σταθερά ή τρεμοπαίζουν στην τελευταία φωτο; Για θόρυβος μου κάνει. Κάτι έχεις τσιτώσει στις ρυθμίσεις.

Εμένα για μακρύκοκο μου κάνει, και είναι σταθερό. Τις ρυθμίσεις δεν τις πείραξα καθόλου. Όπως είναι στο κινηματογράφος mode έτσι τις άφησα.

Δοκιμασε να.μειωσεις λιγο την οξυτητα (sharpness) στον προβολεα.
Δοκιμασε καποιον αλλο player μηπως φταιει αυτος.
Δοκιμασε να διορθωσεις με το pixel algnment την εικονα του προβολεα.

Επισης θεωρω οτι ηδη θα εχεις δοκιμασει καποια ταινια με μεγαλουτσικο bitrate, καθως επισης και μια υποτυπωδη ρυθμιση ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στην ρυθμιση φωτεινοτητας του προβολεα. Βαλε ενα πατερν ρυθμισης του black level.
Συνηθως η φωτεινοτητα στο μενου αν ειναι π.χ. εργοστασιακα στο 50 θελει κατεβασμα.

Πιστευω οπως ειπε και ο pleo οτι ειναι θεμα καποιας ρυθμισης. Τωρα λογω της φωυογραφικης μηχανης δεν ξερω αν ειναι θορυβος απο την φωτ. Μηχανη, αν θελει ρυθμιση ο προβολεας απο τα μενου του, ή κατι φταιει στον player του mac mini μιας και αναφερεις οτι εκει τα πραγματα ειναι χειροτερα.

Ισως φταινε λιγο ολα και θα πρεπει να ασχοληθεις λιγο με το setup του player/προβολεα.

Ξεκινα να μειωσεις λιγο την οξυτητα εικονας στον προβολεα και οπωσδηποτε να ρυθμισεις την φωτεινοτητα και το pixel alignment.