Κάτοπτρο για ταυτόχρονη λήψη 13°E, 9°E και 19.2°E

alexpol7

Senior Member
10 July 2012
309
ελλαδα
γινεται σε 60νταρι πιατο με καλες καιρικες συνθηκες να παιξει eurobird με hotbird η astra!εχω το πιατο στον eurobird αλλα δεν θελω να κουνισω το πιατο !μπορω με δυο lnb να συνδεθω σε δυο διαφορετικους δορυφορους στο ιδιο πιατο '60νταρι'καλες καιρ συνθ.αν ναι πως γινεται στην πραξη?ευχαριστώ!

Last edited by a moderator:
Φιλε δεν γίνετε αυτό που λες,ίσως κάποιες συχνότητες του Hotbird να κατεβαίνουν με παράπλευρη λήψη,αλλα με το πρώτο συννεφόκαμα και με της πρώτες σταγόνες της Βροχής όλα χάνονται!Πάρε καλύτερα ένα Μεγάλο Πιάτο αν θες Astra,Hotbird και Eurobird μαζί σε ένα πιάτο.1,20 το λιγότερο θα έλεγα.

εχω οτε τβ και θελω να αλλαξω το πιατο μου[ειναι 60cm]και να βαλω ενα πιατο 1,2m για να πιανω hotbird, astra, eurobird!θελω να ρωτησω το εξης!οταν θα τοποθετησω το πιατο χρειαζομαι ενα lnb για να πιανω και τους τρεις δορυφορους η θελω τρια lnb???????????ευχαριστω

Απάντηση: Κάτοπτρο για ταυτόχρονη λήψη hotbird 13, astra 1, eutelsat 9A

Χρειάζεσαι τρία lnb. Μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με κάτοπτρο του 1 μέτρου κεντραρισμένο στις 13°E.

Είμαι σίγουρος πως το ερώτημα θα έχει απαντηθεί ουκ ολίγες φορές:
α. μπορώ να έχω λήψη OTE, NOVA και Astra 19,2 με ένα 80άρι κάτοπτρο;
b. αυτή την στιγμή έχω ένα LNB για Astra και LNB για Hotbird, αν το α. γίνεται τότε τι χρειάζομαι για να βάλλω τον δορυφόρο; Αρκεί να αγοράσω π.χ τρίτο LNB και να το τοποθετήσω δίπλα από τον Hotbird? Ως αρχάριος θα τα καταφέρω άραγε;

Επεξεργασία:
Ευχαριστώ κύριε Καρακώστα!! :) Δεν είχα δει το συγκεκριμένο Thread!!!

Συστήνεται κάτοπτρο ενός μέτρου για τη λήψη των τριών αυτών τροχιακών θέσεων. Μπορείς να δοκιμάσεις και στο 80άρι αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσεις slim lnb για 9 και 13°E.

Σε 80άρι δηλαδή δεν μπαίνουν δύο κανονικά (μη slim) lnb; Γιατί πρόκειται να αλλάξω το 60άρι σε 80άρι στην εγκατάσταση του πατέρα μου ώστε να έχει και τους 2 δορυφόρους (Hotbird και Eurobird) και δεν το είχα σκεφτεί αυτό.

ΕDIT : Τώρα είδα πως το θέμα αφορά και λήψη του Astra.

Last edited:
Δύο κανονικά όχι. Μπορείς να δοκιμάσεις με ένα κανονικό και ένα slim αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα έχεις με δύο slim lnb.

Κέντρο οι 13 μοίρες, κανονικά lnb στις 13 και 19,2 slim για τις 9, ή κανονικά lnb στις 9 και 19,2 και slim στις 13. Αν είσαι αρχάριος θα παιδευτείς, αν είσαι έμπειρος θα βγει (τουλάχιστο στην Αθήνα), είναι δοκιμασμένο...

H παρακάτω βάση που έχω μπορεί να πάρει slim lnb ή χρειάζεται άλλη? Βασικά σκέφτομαι να δοκιμάσω ένα κανονικό και ένα slim (για 13 και 9) αλλά τα slim δεν έχουν πιο λεπτό λαιμό;
dualfeed-M.png

Δεν το ήξερα αυτό για το κολάρο. Αλλά αν βάλεις το κολάρο δεν είναι σαν να έχεις κανονικό σε διάμετρο lnb; Πως θα φέρω πιο κοντά τις 9 στις 13?

Last edited:
Καλησπέρα!

Μετά απο πολύ καιρό αδράνειας αποφάσισα να επανασυνδέσω το δορυφορικό πιάτο που το είχα να κάθεται στην αποθήκη..
Το είχα από το 2006 να βλέπει Hotbird και Astra και θυμάμαι ότι γενικά στον δευτερο ζοριζόταν να κατεβάσει πολλά κανάλια.. Το πιάτο έχει πλάτος 96 εκ. περίπου και 106 εκ. περίπου μήκος. 'Εχει πάνω του επίσης 2 LNB, που γράφουν για 0,2 db.

Η περιοχή μου είναι Κάτω Χαλάνδρι και παρά την πλήρη ασχετοσύνη μου με το θέμα, ψάχνοντας στο internet βρήκα τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνω στην εγκατάσταση του πιάτου (μοίρες, γωνία κλίσης, και κλίση lnb) από εδώ http://www.satlex.net

Αυτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν μπορώ να προσθέσω ακόμα ένα lnb (ή να αντικασταστήσω και τα δύο που έχω γιατί έχουν φθαρεί) ώστε να πιάσω και τον eurobird στο 9Ε από όπου εκπέμπει και ο ΟΤΕ TV ή θα πρέπει να αποχωριστώ έναν από τους δύο (Hotbird , Astra).

Επίσης, σύμφωνα με το σαιτ αυτό και την περιοχή μου, για τους 3 αυτους δορυφόρους απαιτείται διαφορετική γωνία κλισης και προσανατολισμός,δηλαδή για 19,2Ε Astra δίνει αζιμουθ. 187.46, για 13Ε Hotbird 197.23 και για 9Ε Eurobird 203.23. Οι γωνίες κλίσεις αντίστοιχα είναι 45.72, 44,55 και 43,33 και υπάρχουν και διαφορετικές κλίσεις LNB (Αυτο φαντάζομαι ρυθμίζεται πιο εύκολα). Η ερώτηση είναι..Αν το στρεψω το πιάτο περίπου στη μέση (μέσο όρο αυτών) θα είμαι οκ?

Συγγνώμη για το χαμηλό επίπεδο των ερωτήσεων και ίσως έλλειψης κατάλληλης ορολογίας αλλά η οικονομική κατάσταση αναγκάζει λίγο πολύ όλους μας να στρεφόμαστε όλο και πιο πολύ στο do it yourself. :BDBDG54:

Θεσσαλονίκη μπορώ και τους τρεις με 1 πιάτο; Τι διάμετρο χρειάζομαι;
Ευχαριστώ!

Στο Βύρωνα με ένα μέτρο Gibertini κέντρο 19,2 (twin inverto) παράκεντρα 13, 9 (από ένα alps) κατεβαίνουν όλες οι συχνότητες και με βροχή. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση βγαίνουν και οι περισσότερες συχνότητες στις 26 με inverto black ultra (σε κακοκαιρία βγαίνει η δέσμη του mbc)

Eπειδή έχω και εγώ τους δορυφόρους που λες(καθώς και τον Astra στις 23 και τον Eutelsat στις 16) στο πιάτο 1χ1,10 Edision(αν δεν κάνω λάθος), μπορείς να μου πεις τι ποιότητα σήματος πιάνεις στις 9 μοίρες?
Εμένα παίζει γύρω στο 30 με 50, ανάλογα την συχνότητα, αλλά πρόβλημα θέασης δεν υπάρχει.