Κεφαλή για Rega Planar + απορίες.

gas gas

Senior Member
23 March 2008
443
Νέα Σμύρνη
Καλοί μου άνθρωποι, θέλω τις συμβουλές σας.

Κληρονόμησα πρόσφατα από φίλο το εγκαταλειμμένο (και ελάχιστα παιγμένο) πικάπ του. Είναι το γνωστό Rega Planar 3 της πρώτης περιόδου με τον RB-300.
Ο βραχίονας έχει ανακαλωδιωθεί με Monster cable, interlink 500. Στις άκρες των βυσμάτων όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, υπάρχουν κάποιοι μικροί «transformers» προφανώς για ενίσχυση του σήματος σε MC κεφαλές.
Αρχίζω τις ερωτήσεις:

• Είναι αξιόπιστα αυτά τα μηχανάκια; Συμφέρει κανείς να τα κρατήσει και να πάρει μια MC κεφαλή ή καλύτερα να μην τα χρησιμοποιήσει; (υποθέτουμε ότι έχουμε μόνο mm phono.) [Σε δοκιμή μού ακούστηκαν καλά αλλά η κεφαλή που έβαλα ήταν φθαρμένη.]
  • Κάποιος μου είπε ότι δεν είναι και φτηνoπράγματα. Για τι κόστος μιλάμε;
  • Με δεδομένο αυτό το πικάπ, αυτόν τον βραχίονα, αυτή την καλωδίωση σε ποια κατηγορία κεφαλής να κινηθώ; Ποιες συγκεκριμένες κεφαλές θα είχατε να προτείνετε;
(να πω ότι έχω κάποια δισκοθήκη 1500 δίσκων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος δύσκολα ακούγεται σήμερα. Ειδικά 80's, πολύ δύσκολα...)

Θενκς εκ των προτέρων.

Attachments

• emp2.jpg
    emp2.jpg
    14.7 KB · Views: 55
  • emp3.jpg
    emp3.jpg
    16 KB · Views: 58
To planar είναι all time classic. O δε RB ακόμα περισσότερο.

Για την δισκοθήκη σου έτσι όπως την περιγράφεις το σετακι αυτό είναι μια χαρά και μάλιστα μπορεί με μια ωραία κεφαλή, σωστή ρύθμιση (αυτό θέλει να ασχοληθείς και λίγο) και ένα καλουτσικό phono stage να σε πάει και παραπέρα.

Αφού σου ήρθε στα χέρια το κρατάς χωρίς δευτερη κουβέντα.

Σίγουρα θα θέλει λίγο λαδάκι στο πηγάδι, (υπάρχει κατάλληλο για αυτή τη δουλεία, μη βάλεις ότι βρείς)

Πιθανά και ο ιμάντας να είναι παλιός και να έχει ένα θέμα (μου έχει ξεμείνει άθικτιος ένας από παλιό planar, σου τον χαρίζω, στείλε pm)

Θα έλεγα να μην πας για mc, το θέμα αυτό για να αξίζει το κόπο θέλει κάποιες σοβαρότερες προυποθέσεις. Μια κεφαλή που θα είχα να προτείνω είναι μία απο τις Grado.

Τα τρανσφορμερακια κράτησε τα, δεν βρίσκεις κάτι τόσο ευχρηστο πια.
Κάποτε είχαν περάσει από τα χέρια μου από ένα φίλο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο στο οποίο μπορείς να βασιστείς για σοβαρή αναβάθμιση (μπορεί όμως να κάνω και λάθος, αφού όλο το συστημα μου τότε δεν ήταν σε θέση να δείξει και σοβαρά πράγματα) αλλά θα κάνεις τις δοκιμές σου, εγώ θα ήθελα να τα είχα στο συρταρι να υπάρχουν.

Βασίλη σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Για το λάδι, που λες, υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβουμε αν χρειάζεται ή όχι; Έβγαλα το πλατώ και αφαίρεσα το "πώς το λένε άραγε" το οποίο βυθίζεται υπό πίεση στο πηγάδι [μήπως αυτό είνα το υποπλατώ;]...δεν διέκρινα κάποια στεγνότητα εκεί...θυμίζει λιγάκι τρόμπα η διαδικασία του βάλε-βγάλε (πρέπει να πιέσεις μια-δυο φορές για να κατέβει) και όλα μοιάζουν αρκετά στη θέση τους... Σόρυ αν λέω κάτι άσχετο.

Το λαστιχάκι του ιμάντα μου φάνηκε σχετικά καλό. Ίσως τεντώνοντάς το μαλακά να υπάρχει κάποια υποψία σκλήρυνσης σε κάποια σημεία αλλά όχι αμέσως αισθητή. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την προσφορά και με χαρά να περάσω να το πάρω... ίσως να ρίξεις και μια ματιά γενικότερη.

Με το πλατώ στη θέση του, είναι απολύτως αθόρυβο.
Όταν βγάλω το πλατώ, σε απόλυτη ησυχία, με το αυτί πάνω στον μηχανισμό ακούω ένα περιοδικό μηχανικό ψίθυρο (δεν μπορώ καν να τον πω θόρυβο).

Πάμε τώρα στις κεφαλές.
Ο φίλος μου, στον ένα και μόνο χρόνο που το έπαιξε, είχε τοποθετήσει μια πανάκριβη Όρτοφον- γιατί σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο και την ανακαλωδίωση που είχε γίνει, ο βραχίονας σήκωνε πολύ ακριβές κεφαλές.
Τώρα με προβλημάτισες.
Θεωρείς ότι μια mc κεφαλή στα 150-250 ευρ. του πέφτει πολύ;

Grado ποια συγκεκριμένα μοντέλα προτείνεις;

Βασίλη σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Για το λάδι, που λες, υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβουμε αν χρειάζεται ή όχι; δια της αφής . Έβγαλα το πλατώ και αφαίρεσα το "πώς το λένε άραγε" το οποίο βυθίζεται υπό πίεση στο πηγάδι [μήπως αυτό είνα το υποπλατώ; ναι αυτό είναι ]...δεν διέκρινα κάποια στεγνότητα εκεί... είχε λαδάκι ο άξονας ; θυμίζει λιγάκι τρόμπα η διαδικασία του βάλε-βγάλε (πρέπει να πιέσεις μια-δυο φορές για να κατέβει) και όλα μοιάζουν αρκετά στη θέση τους... Σόρυ αν λέω κάτι άσχετο.

Αυτό που λες δεν έχει να κάνει με το λάδι, είναι θέμα της συναρμογής, αυτό πρέπει να το κάνει και χωρίς το λάδι. Οφείλεται στην ελάχιστη ''χάρη'' της συναρμογής (που λίγο απέχει από το να είναι σφικτή οπότε θα ήθελε σφυρί) και στην λείανση των επιφανειών των μετάλλων που δεν αφήνει τον αέρα από το πηγάδι να φύγει έξω αμέσως.

Τό ότι αυτό το φαινόμενο υπάρχει στο δικό σου είναι καλό και δείχνει ότι δεν έχει φθαρεί η συναρμογή)

Όταν έχει λαδάκι, τόσο όσο είναι αναγκαίο, τότε θα πρέπει και λίγο λαδάκι να ξεχειλίζει ελάχιστα και να παραμένει ένα ελάχιστο φιλμ στο χείλος του πηγαδιού λόγω της (επιφανιακής τάσης του λαδιού) που μπορείς και να το δείς . Το λάδι θα προστατευσει από την φθορά της τριβής και θα κάνει το πλατώ να γλυστρά και να γυρνά με ένα φύσημα.

Το λαστιχάκι του ιμάντα μου φάνηκε σχετικά καλό. Ίσως τεντώνοντάς το μαλακά να υπάρχει κάποια υποψία σκλήρυνσης σε κάποια σημεία αλλά όχι αμέσως αισθητή. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την προσφορά και με χαρά να περάσω να το πάρω... ίσως να ρίξεις και μια ματιά γενικότερη. OK

Όταν βγάλω το πλατώ, σε απόλυτη ησυχία, με το αυτί πάνω στον μηχανισμό ακούω ένα περιοδικό μηχανικό ψίθυρο (δεν μπορώ καν να τον πω θόρυβο).

Πάμε τώρα στις κεφαλές.
Ο φίλος μου, στον ένα και μόνο χρόνο που το έπαιξε, είχε τοποθετήσει μια πανάκριβη Όρτοφον- γιατί σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο και την ανακαλωδίωση που είχε γίνει, ο βραχίονας σήκωνε πολύ ακριβές κεφαλές.
Τώρα με προβλημάτισες.

Grado ποια συγκεκριμένα μοντέλα προτείνεις;

Για τα υπόλοιπα πιο μετά γιατί κάτι έσκασε.

Όταν βγάλω το πλατώ, σε απόλυτη ησυχία, με το αυτί πάνω στον μηχανισμό ακούω ένα περιοδικό μηχανικό ψίθυρο (δεν μπορώ καν να τον πω θόρυβο). Μπορεί να σημαίνει κάτι μπορεί και όχι, αλλάζεις ιμάντα, βάζεις λάδακι και βλέπεις. Μπορεί και να είναι από το μοτεράκι.

Πάμε τώρα στις κεφαλές.
Τώρα με προβλημάτισες.

Οι οικονομικές mc είναι συνήθως μεσοβέζικα πράγματα και δεν δίνουν πάντα αυτό το για το οποίο φήμιζεται μια mc. Για να το πάρεις αυτό και να αξίζει το κόπο θα πρέπει να ανέβεις στα περ. 600 + μέχρι και 1000 ευρώ.

Εκεί πλέον, η απαίτηση για ένα phono stage αξίας είναι επιτακτική, υπολογιζε από 500 και πάνω μέχρι και 1500 ευρώ. (φυσικά παίζει και το μεταχειρισμένο που μπορεί να σου γλιτώσει χρήματα)

Αυτά είναι καλά αν και εφόσον και το υπόλοιπο σύστημα είναι σε θέση να δέιξει και αυτές τις λεπτομέριες που πας να κερδίσεις (δώσε μια εικόνα για αυτό)

Αν υποθετικά όλα αυτά θα ήταν ικανά τότε αξιολόγησε, το αν θα άξιζε αυτό το κόπο και τα χρήματα η δισκοθήκη σου και το υλικό της, (πλήθος, σπανιότητα, ποιότητα ηχογραφήσεων και εκτυπώσεων, αξία του μουσικού υλικού, η προοπτική εξέλιξης της κλπ) και επίσης το πόσο πολύ και το πόσο προσεκτικά ακούς εσύ μουσική και... έτσι αποφασίζεις εσύ για το τι θα κάνεις.

Grado ποια συγκεκριμένα μοντέλα προτείνεις; Τη gold περ. 180 ευρο ή κάπου εκεί

τα ξαναλέμε :a0210:

Last edited:
Μπορεί να σημαίνει κάτι μπορεί και όχι, αλλάζεις ιμάντα, βάζεις λάδακι και
βλέπεις. Μπορεί και να είναι από το μοτεράκι.

Ok.

Οι οικονομικές mc είναι συνήθως μεσοβέζικα πράγματα και δεν δίνουν πάντα αυτό το για το οποίο φήμιζεται μια mc.

Σ' αυτό συμφωνώ μόνο εν μέρει...Μπορεί να ισχύει σαν γενικός κανόνας αλλά μου φαίνεται κάπως υπερβολικό. Αυτός εδώ ο reviewer σκίζει τα ρούχα του για τη denon. Της δίνει το άριστα 10. Τη συγκρίνει με grado κι όλας...

"I used to think that with the Grado and my Benz Glider I preferred the CD on some cuts and the vinyl on others. Not with the Denon. It just wasn't close in my opinion. The sheer continuousness and unforced detail of the 103R ran circles around the little silver discs. In its unassuming way this cartridge just makes beautiful music. Playing it, you keep turning your head from whatever else you're doing at the time, and look up and smile. (This is the essence of the Zen Test. - Ed.) Here comes that word again: refinement. No grain; no peakiness; just golden music."

(εννοείται ότι για όλα τα τεστ κρατάμε μικρό καλάθι)

Εκεί πλέον, η απαίτηση για ένα phono stage αξίας είναι επιτακτική, υπολογιζε από 500 και πάνω μέχρι και 1500 ευρώ. (φυσικά παίζει και το μεταχειρισμένο που μπορεί να σου γλιτώσει χρήματα)

Αν υποθετικά όλα αυτά θα ήταν ικανά τότε αξιολόγησε, το αν θα άξιζε αυτό το κόπο και τα χρήματα η δισκοθήκη σου και το υλικό της, (πλήθος, σπανιότητα, ποιότητα ηχογραφήσεων και εκτυπώσεων, αξία του μουσικού υλικού, η προοπτική εξέλιξης της κλπ) και επίσης το πόσο πολύ και το πόσο προσεκτικά ακούς εσύ μουσική και... έτσι αποφασίζεις εσύ για το τι θα κάνεις.

Υπάρχουν 200 κομμάτια που αξίζουν. Αλλά όποιος ακούει μουσική, βρίσκεται συνεχώς στην αναζήτηση καινούριου- κακά τα ψέματα. Ξέρω ότι υπάρχει εκεί το Atom Heart Mother να επιστρέψω, αλλά θα το κάνω μια φορά κάθε δυο χρόνια...Την προσοχή μας τραβάνε διαρκώς νέες παραγωγές, σημεία στα οποία έχουμε ελλείψεις κλπ. Άλλωστε εγώ θέλω να πάω κόντρα σε ό,τι άκουγα μέχρι τώρα (με την έννοια της διεύρυνσης του πεδίου).
Απλώς σκέφτεται κανείς αντί να δώσει 150 για κεφαλή, εύκολα δίνει 250 αν πρόκειται να κερδίσει ουσιαστικά πράγματα. Αλλά να μπω σε τεράστια περιπέτεια γύρω από το πικαπ / βραχίονες / phono κλπ, νομίζω πως δεν θα το κάνω. Δεν μπορώ να τα χώνω για σούπερ βινύλια κάθε τόσο... Δεν με παίρνει.

Τη gold περ. 180 ευρο ή κάπου εκεί

Τη βάζω αμέσως στα υπόψη.

Και πάλι thanks. Θα τα πούμε.

Γνώμη μου είναι εφόσον δεν σκοπεύεις να δώσεις πολλά χρήματα, να ψάξεις value for money λύσεις τόσο στην κεφαλή όσο και στο phono. Αν μας περιγράψεις λιγο το σύστημά σου θα μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε με πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Στο χαμηλό budget, το phono stage της Cambridge Audio, το 640P, φαίνεται να κερδίζει τόσο τα reviews οσο και αρκετούς χρήστες. Σχετικά με τις κεφαλές, πρέπει να υπάρχει θέμα βομβου των Grado στα πλατώ της Rega.

Σ' αυτό συμφωνώ μόνο εν μέρει...Μπορεί να ισχύει σαν γενικός κανόνας αλλά μου φαίνεται κάπως υπερβολικό. Αυτός εδώ ο reviewer σκίζει τα ρούχα του για τη denon. Της δίνει το άριστα 10. Τη συγκρίνει με grado κι όλας...

(εννοείται ότι για όλα τα τεστ κρατάμε μικρό καλάθι)

Οι Denon θεωρούνται μοναδικές και έχουν φανατικούς φίλους, βάλε την στα υπόψη. Όμως στα 0,25 mV είναι χαμηλής εξόδου ακόμα και για mc (το 0,4 είναι πιο σύνηθισμένο και πάλι χαμηλής θεωρειται) και θα θέλεις ένα ικανότατο phono. Αν τελικά πας εκεί ή σε άλλη mc δοκίμασε πρώτα τα empire. Μετά πάρε για δοκιμή κάποια καλά phono και διάλέγεις, δεν νομίζω ότι θα το αποφύγεις ειδικά με μια χαμηλοέξοδη.

Άλλωστε εγώ θέλω να πάω κόντρα σε ό,τι άκουγα μέχρι τώρα (με την έννοια της διεύρυνσης του πεδίου). Ωραίος.

Απλώς σκέφτεται κανείς αντί να δώσει 150 για κεφαλή, εύκολα δίνει 250 αν πρόκειται να κερδίσει ουσιαστικά πράγματα. OK αλλά είναι και το phono που είπαμε. Αλλά να μπω σε τεράστια περιπέτεια γύρω από το πικαπ / βραχίονες / phono κλπ, νομίζω πως δεν θα το κάνω. Εμμ εδώ είναι που πρέπει να το ταλανίσεις το θέμα.
..........

Σχετικά με τις κεφαλές, πρέπει να υπάρχει θέμα βομβου των Grado στα πλατώ της Rega.

Αυτό έχει ακουστεί αλλά εγώ δεν έχω κάποιο τέτοιο πρόβλημα, αλλά δεν την έχω πια σε Rega ούτε σε RB.

Υπάρχει περίπτωση να προκύπτει από κάποιο loop στη γείωση ή από το ότι ο RB στην καλώδίωση της μάνας του ρίχνει τη γη του βραχίωνα στην επιστροφή του ενός από τα δύο κανάλια; (δε θυμάμαι ποιο)

Πριν αρκετά χρόνια που την είχα για λίγο καιρό πάνω σε Rega με ανακαλωδιωμενο RB, που είχε και αυτόνομη γείωση στο βραχίωνα, νόμιζω αν θυμάμαι καλά ότι κάτι υπήρχε. Τότε το απέδωσα σε κάποιο loop γείωσης αλλά το σετ άλλαξε γρήγορα και δεν θυμάμαι καλά.

Η Grado γενικά δεν είναι mm, είναι κινητού σιδήρου (αυτό είναι κάπως διαφορετικό και θεωρείται ότι έχει πλεονεκτήματα ) υπάρχει περίπτωση να αρπάει κάποιο ΕΜΙ πχ από το μοτερ ή κάτι τέτοιο λόγω της χωροταξίας του Rega;

Φίλε gas gas αυτό κοίταξε το και διασταύρωσε το, γιατί αν όντως ισχύει τότε είναι ένα θέμα.

Οι Grado ειναι αθωράκιστες και ισως αρπάζουν EMI είτε απο μοτέρ είτε απο τροφοδοτικό. Ο Guybrush θυμαμαι οτι ειχε τετοιο πρόβλημα με Grado και το P5. Σε ξένα φορουμς εχω διαβασει και για προβλήματα σε Thorens, αν κι οχι συχνά.

Αυτό που λες για την μανίσια γείωση του RB βραχίονα ειναι πρακτική και στους Thorens μονο που εκεί αποτελεί λύση. Αντίθετα, με χωριστή γείωση βραχίονα στο phono οι Thorens εχουν βομβο.

Πολύ σημαντική πληροφορία αυτή για τις Grado...ευχαριστώ πολύ!

Ως προς το υπόλοιπο σύστημα και τις διαθέσεις μου.
Βρίσκομαι προ αμέσου αναβάθμισης. Μόλις χτες ολοκλήρωσα την πώληση των ενισχυτικών μου και σκοπεύω εντός εβδομάδας να προχωρήσω στον Primaluna dialogue one ή two. Ηχεία έχω τα spendor s5e και καλώδια τα Harmonic Technology pro9plus. [player έχω το 203 της advance με αλλαγμένες λάμπες].
Ως προς το phono προβληματίζομαι.
Σίγουρα υπάρχει η φτηνή λύση της Caimbridge. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να μπει στον ενισχυτή το phono της primaluna (180 ευρώ, mm) το οποίο σύμφωνα με τα τεστ είναι, και καλά, ανταγωνιστικό στην κατηγορία μέχρι 500 ευρώ.
Γι' αυτό ξεκινάω κάπως από την κεφαλή, ώστε να δω πώς θα κινηθώ σε σχέση με το phono. Προσπαθώ να καταλάβω και μέσα από τις αντιδράσεις και τις γνώμες σας ποια είναι μια ορθολογική στάση απέναντι στο ζήτημα.

Καλημέρα.Εάν πρόκειται να κινηθείς σε ΜΜ ή σε υψηλοέξοδες MC το phono της primaluna ίσως είναι μια καλή περίπτωση αφού γλυτώνεις και το κόστος του εξτρα ιντερκονέκτ.Φτάνει βέβαια,η ευαισθησία του να είναι κάτι καλύτερο από τα 5mv γιατί οι υψηλοέξοδες mc παίζουν στα 2mv.Aν πάλι αποφασίσεις εξωτερικό phono,προσωπικά προτείνω μόνο μεταχειρισμένο.Θα γλυτώσεις παραπάνω από τα μισά λεφτά του καινούργιου και δεν έχεις ναφοβηθείς και κακή χρήση και τα συναφή.Ενδεικτικά,το CREEK OBH-15,το αγόρασα 120e με χρήση από τον προηγούμενο ούτε ένα χρόνο

Καλημέρα.Εάν πρόκειται να κινηθείς σε ΜΜ ή σε υψηλοέξοδες MC το phono της primaluna ίσως είναι μια καλή περίπτωση αφού γλυτώνεις και το κόστος του εξτρα ιντερκονέκτ.Φτάνει βέβαια,η ευαισθησία του να είναι κάτι καλύτερο από τα 5mv γιατί οι υψηλοέξοδες mc παίζουν στα 2mv.Aν πάλι αποφασίσεις εξωτερικό phono,προσωπικά προτείνω μόνο μεταχειρισμένο.Θα γλυτώσεις παραπάνω από τα μισά λεφτά του καινούργιου και δεν έχεις ναφοβηθείς και κακή χρήση και τα συναφή.Ενδεικτικά,το CREEK OBH-15,το αγόρασα 120e με χρήση από τον προηγούμενο ούτε ένα χρόνο

Καλημέρα. Για το μεταχειρισμένο phono είμαι πολύ υπέρ. Γενικά είμαι υπέρ του μεταχειρισμένου hi-fi, αρκεί να βρει κανείς αυτό που ψάχνει. Κοιτάζω για παράδειγμα στους ενισχυτές πάνω από 1,5 χρόνο και είναι αδύνατο να βρω primaluna. Για μηχανάκια που δεν έχουν και τόσο ρίσκο μάλιστα, είμαι 100% υπέρ του μεταχειρισμένου.
Όμως αυτό με το ιντερκονέκτ είναι κάτι που με προβλημάτιζε πάντα. Έχεις δώσει λεφτά για ανακαλωδίωση βραχίονα...δεν πρέπει κανονικά να δώσεις τα ίδια για το ιντερκονέκτ του Phono; (Τι περιπέτεια ρε παιδιά...)
Είδα φίλε laokoon ότι προτείνεις στο άλλο thread την Rega exact για τις ΜΜ κάτω από 300 ευρώ...
Μήπως;
Το σκέφτομαι.

Τα χαρακτηριστικά του phono της Primaluna:

(εδώ.)

Freq. Response: 10Hz-50kHz
Distortion & Noise: -83dB
Input Impedance: 50k Ohms
Gain: 42dB
Suggested Min. Cartridge Output: 2.0 mV
RIAA Accuracy: <0.5dB @ 20Hz-20kHz
Dimensions: 1.26" x 1.5"

Η rega exact με έξοδο κοντά στα 7mv παίζει άνετα με όλα τα mm phono.Πάντως σε καμμιά περίπτωση δεν έχει τον ήχο των mc.Βέβαια, γιά την περίπτωση σου είναι μιά λύση plug and play.Οσο γιά το ιντερκονέκτ μιά δοκιμή που εύκολα μπορείς να κάνεις είναι η παρακάτω.Συγκρίνεις ένα από τα φτηνά που έχεις βρεί μέσα στις διάφορες συσκευές ,με τα δικά σου.Αν οι διαφορές αξίζουν την εκταμίευση,προχωράς......σε μεταχειρισμένα.:flipout:

Προσωπικά, ζώντας πολλά χρόνια με αυτό το πικάπ έχω να προτείνω τα εξής:

1) Στήριξη. Σκληρό υλικό (γρανίτης, μάρμαρο κλπ)...
2) Η ανακαλωδίωση είναι κάτι που έπρεπε να γίνει ούτως η άλλος...
3) Σαν κόστος θα κοιτάξεις κεφαλή + phono... Ορίζεις το ποσό σου και μετά κινείσαι. Μην μπεις στο τρυπάκι να αγοράσεις π.χ. την Denon 304 αν δεν υπολογίσεις ότι θέλεις και ένα καλό χρηματικό ποσό για ένα καλό Phono stage...
Το Cambridge Audio π.χ. είναι ένα phono stage στα 130 ευρώ το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις τις περισσότερες κεφαλές του εμπορίου πάνω του (0,4mv ευαισθησία).

Κατά τα άλλα... welcome to the world of tweaking... -bye-

'Οπως έχω ξαναπεί, Grado σε Planar πλατώ, ούτε με σφαίρες!

Καλή, χρυσή, αλλά:
α) αθωράκιστες οι Grado
+
β) αθωράκιστο και το μοτέρ του Planar και μάλιστα κάτω από το πλατώ
=
καταστροφή!

Όσον αφορά τις Denon, φοβερό value for money, αλλά είναι σχετικά "μεσάτες". Αν είσαι ροκάς, μάλλον θα σε ξενίσουν.
Και μιλάω ως κάτοχος μιας 304...

Ok! Μήνυμα για grado, ελήφθη!

Ως προς τις μουσικές, θέλω να κινηθώ προς κλασική + τζαζ του 60, μεριά. Αλλά ακούω και σόουλ-φανκ, κυρίως νέο φανκ, ελέκτρο κλπ. Με το ροκ πήραμε διαζύγιο, πλην εξαιρέσεων...
Με δεδομένο, ας πούμε, το mm phono της πριμαλούνα (που συνιστά κεφαλές όχι κάτω από 0,2 mv) ποιο θα ήταν ένα top-3 για την περίπτωσή μου;

Ok! Μήνυμα για grado, ελήφθη!

Ως προς τις μουσικές, θέλω να κινηθώ προς κλασική + τζαζ του 60, μεριά. Αλλά ακούω και σόουλ-φανκ, κυρίως νέο φανκ, ελέκτρο κλπ. Με το ροκ πήραμε διαζύγιο, πλην εξαιρέσεων...
Με δεδομένο, ας πούμε, το mm phono της πριμαλούνα (που συνιστά κεφαλές όχι κάτω από 0,2 mv) ποιο θα ήταν ένα top-3 για την περίπτωσή μου;
OK.ας πούμε ότι κινούμαστε στό όριο των 300e,και κάτω.Denon dl160.Benz mc20 ή καποια Ortofon.Η πρώτη είναι πρός την ευφωνική μεριά,οι ortofon πρός την ουδέτερη και οι benz κάπου στην μέση.Συνυπολόγισε πάντως,την ύπαρξη λαμπάτου ενισχυτή(καλορίζικος)και spendor.Ενδεχόμενα η ευφωνική κεφαλή να μελώσει πολύ το τελικό άκουσμα και μιά ουδέτερη να σού καθήσει καλύτερα.Your choice,anyway.Ετσι γιά να σε μπερδέψω λίγο ακόμα, η Rega με την υπερυψηλή της έξοδο μάλλον θα δώσει τρελλά δυναμικά,ενώ αν ρωτάς την προσωπική μου επιλογή......denon.:SFGSFGS5: