κεκλιμενα ηχεια

Dr Pan K

Supreme Member
18 December 2010
9,067
DESC_ELE-DB7.jpg

ολο και περισοτεροι κατασκευαστες υλοποιουν ηχεια με κλιση, οι μεμβρανες των οποιων δεν ειναι ευθηγραμισμενες και κατακορυφες στο δαπεδο. χαρακτηριστικα παραδειγματα της audio physic, kharma, marten κτλ

περαν του αισθητικου μερους, πιστευετε πως εχει καλυτερα ακουστικα αποτελεσματα απο την παραδοσιακη λυση?

υποτιθετε οτι ο κατασκευαστης υπολογιζει την ταχυτητα του καθε μεγαφωνου ετσι ωστε στην ιδανικη τοποθετιση το κυμα απο τα μπασα και τα πριμα να συναντιονται στο αυτι σε πληρη συνχρονισμο. πιστευετε πως σε αποστασεις τον 3 μ υπαρχει καποια διαφορα ?

ακομα και αν υπηρχε δεν θα εκανε το ηχειο πιο δυσχρηστο ?

παναγιωτης

Ο λόγος είναι η ταύτιση των ακουστικών κέντρων των μεγαφώνων. Αν παίζει ουσιαστικό ρόλο εξαρτάται από το κροσόβερ. Όσο πιο χαμηλής τάξης, τόσο περισσότερο συλλειτουργούν οι μονάδες και τόσο σημαντικότερη γίνεται η ταύτιση αυτή.

Έχω την εντύπωση ότι η Pioneer ήταν απ' τις πρώτες εταιρείες που υιοθέτησαν τον κεκλιμένο σχεδιασμό των ηχείων
(παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος).

pioneer_s-1ex_dimension.jpg

Ήχεία με κλίση?????
Μα και εγώ μπορώ να γίνω κατασκευαστής ηχείων έτσι.
Τώρα αν μιλήσω γιά τον ηχο των ηχείων που αναφέρει ο φίλος μάλλον θα σφαχθούμαι ξανά

Με την χρονική καθυστέρηση εχουν ασχοληθεί πριν πολλά χρόνια οι Εγγλέζοι
και ασχολούνται ακόμα ΠΧ B&W και KEFF με καμπίνες ξεχωριστές -
με διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους στον ακουστικό άξονα κλπ....κάτι ξέρουν
και πολλοι σοβαροί σημερινοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτή την αρχή

Αλλη λύση το να ξέρεις να φτιάχνεις cross - over με τα μεγάφωνα στο ιδιο επίπεδο και αυτό χρειάζεται κότσια

Γιατί μέχρι σήμερα δεν είδα την B&W και KEFF να χρησιμοποιούν κεκλιμένες καμπίνες ...καλά τόσο πίσω είναι?????μην πω γιά την ΗΑΡΒΕΤΗ
που ακόμα έχει τα παλιοπούτια

Το να βάζεις μεγάφωνα στην σειρά να θεωρείς τον ευατό σου κατασκευστή
και να μου λές οτι τα μεγάφωνά*ηχεία σου θέλου κλίση γιά να τα ακούσω
Μπά δεν με πείθης και τόσο σαν κατασκευαστής......

Last edited by a moderator:
προσωπικα δεν ειμαι τοσο κατατοπισμενος με τα θετικα και τα αρνητικα αυτου του ειδους υλοποιησης, εξου και ο λογος που αρχισα το νημα.

θα ημουν υποχρεος σε οποιο αντιπροσωπο εχει καποια απο τις προαναφερθεισες εταιρειες και γνωριζει να μας πει δυο λογια παραπανο.

Ήχεία με κλίση?????
Μα και εγώ μπορώ να γίνω κατασκευαστής ηχείων έτσι.
Τώρα αν μιλήσω γιά τον ηχο των ηχείων που αναφέρει ο φίλος μάλλον θα σφαχθούμαι ξανά

Με την χρονική καθυστέρηση εχουν ασχοληθεί πριν πολλά χρόνια οι Εγγλέζοι
και ασχολούνται ακόμα ΠΧ B&W και KEFF με καμπίνες ξεχωριστές -
με διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους στον ακουστικό άξονα κλπ....κάτι ξέρουν
και πολλοι σοβαροί σημερινοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτή την αρχή

Αλλη λύση το να ξέρεις να φτιάχνεις cross - over με τα μεγάφωνα στο ιδιο επίπεδο και αυτό χρειάζεται κότσια

Γιατί μέχρι σήμερα δεν είδα την B&W και KEFF να χρησιμοποιούν κεκλιμένες καμπίνες ...καλά τόσο πίσω είναι?????μην πω γιά την ΗΑΡΒΕΤΗ
που ακόμα έχει τα παλιοπούτια

Το να βάζεις μεγάφωνα στην σειρά να θεωρείς τον ευατό σου κατασκευστή
και να μου λές οτι τα μεγάφωνά*ηχεία σου θέλου κλίση γιά να τα ακούσω
Μπά δεν με πείθης και τόσο σαν κατασκευαστής......

Δεν κατάλαβαίνω Σταύρο προς τι το τόσο μένος για τα ηχεία
με κεκλιμένη καμπίνα...Ποιός είπε ότι φτάνει μόνο να έχει η καμπίνα κλίση
για να βγείς να πουλήσεις ένα ηχείο?
Υπάρχουν τόσες άλλες παράμετροι που προσπερνάς που νομίζω
δεν έχεις δίκιο να σκίζεις τα ιματιά σου.Αλλωστε, θεώρησε πως πρόκειται
για μια ακόμη κατασκευαστική σχεδίαση -προσέγγυση στον τελικό κρίκο
-και πιό σημαντικό-ενός συστήματος.. ..

Για να μην πω ότι το το ηχείο που με έχει στοιχειώσει,( άτιμη κρίση!)
έχει και αυτό κεκλιμένη καμπίνα...

attachment.php

To να σχεδιασεις με κεκλιμένη μπαφλα το κάνεις για αλλους λόγους, οχι για την ταύτιση των ακουστικών κέντρων.
Από τη στιγμή που οι μονάδες είναι σε ενα επίπεδο, έστω και κεκλιμένο, δεν ταυτίζονται!!!
Είναι παράλληλα.

Ενας λόγος είναι να εχεις τουίτερ με έξαρση πάνω από 8-10κ και αντι να την αντιμετωπίσεις ηλεκτρικά την αντιμετωπίζεις χαρις την πτωση του μεγαφώνου εκτός του άξονα του. Το ιδιο βεβαια κάνεις αν ενα ηχείο καθετης μπαφλας το τοποθετήσεις υπό γωνία προς τη θέση ακρόασης.

Δευτερος λόγος είναι οταν εχεις μιντ με μικρή διασπορά πάνω από 1κ, που συμβαίνει συχνά. Ένα τουίτερ έχει κατα βάση καλύτερη διασπορά σε αυτό το φάσμα οπότε προτιμάς να βλέπει την θέση ακρόασης το μιντ και το τουίτερ να το ρυθμίσεις και ηλεκτρικά και γεωμμετρικά. Μου εχει τύχει σε ηχείο που εφτιαξα και πραγματικά η σκηνή ήταν πολύ καλύτερη με το να σε κοιτάει το μιντ.

Ενας τρίτος λόγος είναι οτι σε βοηθάει στη τοποθετηση των μονάδων πιο κοντά στο κέντρο του κουτιού όταν πρόκειτε για BR ή ακουστικής αναρτησης σχεδίαση. Εστω λίγοι πόντοι μπορούν να βοηθήσουν αφάνταστα το χαμηλό.
Ετσι εχω κάνει το ηχείο που ακουω στο βασικό μου συστημα μια που εχει ομόκεντρες μονάδες.

Ένας τέταρτος είναι η εμφάνιση

Ταυτιση των ακουστικών κέντρων από τον σχεδιασμό της μπάφλας μπορείς να πάρεις αν κάθε μονάδα εχει την μπαφλα της με κλίση ώστε να ακτινοβολεί στη θέση ακρόασης.
π.χ. focal, pioneer

Last edited:
Ταυτιση των ακουστικών κέντρων από τον σχεδιασμό της μπάφλας μπορείς να πάρεις αν κάθε μονάδα εχει την μπαφλα της με κλίση ώστε να ακτινοβολεί στη θέση ακρόασης.
Κι όμως στη σχεδίαση της Focal το τουίτερ είναι πιο κοντά στον ακροατή από το γούφερ. Για σωστή ταύτιση στο ένα επίπεδο δες αυτό:
3ahrb.jpg

Αν πάρεις ένα νήμα της στάθμης, περνάει από το ακουστικό κέντρο και των τεσσάρων των μεγαφώνων. Οι κεκλιμένες μπάφλες ξεκίνησαν από την Spica πίσω στην δεκαετία του 70 ακριβώς γι' αυτό τον λόγο.
Δες επίσης ότι μόνο το μιντ έχει κλίση ώστε έχει off-axis απόκριση στον ακροατή. Στο εγχειρίδιο του Vendersteen έχει 3 σελίδες οδηγίες για την τοποθέτηση στον χώρο και μία σελίδα για τη σωστή κλίση του ηχείου ανάλογα με την θέση ακρόασης.
Όλα αυτά έχουν αξία με μικρής τάξης κροσόβερ. Γιατί σε ένα τέταρτης τάξης, με τις διαφορές φάσεις που εισάγει, μερικά εκατοστά διαφορά στα ακουστικά κέντρα δεν μετράνε και πολύ διαφορετικά. Τότε οι κλίσεις, οι καμπύλες ακμές κλπ δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο. Και αυτό αποδεικνύεται από το πόσα καλά ηχεία είναι απλά παραλληλόγραμμα κουτιά.

Last edited:
Οι υψηλές συχνότητες κινούνται πιο γρήγορα από τις πιο χαμηλές. Μερικοί σχεδιαστές προτιμούν κατ αυτό τον τρόπο την τοποθέτησή τους ώστε στο σημείο ακρόασης να φτάνουν ταυτόχρονα οι συχνότητες και πάντα με βάσει της απόστασης.
Βλέπε κεραυνός, πρώτα ακούγονται οι υψηλότερες συχνότητες και μετά έρχεται το χαμηλό. Όμως η απόσταση της αναπαραγωγής στη δεύτερη περίπτωση είναι μερικών χιλιομέτρων, ενώ στο σπίτι λίγα μόλις μέτρα.

Απάντηση: Re: κεκλιμενα ηχεια

Οι υψηλές συχνότητες κινούνται πιο γρήγορα από τις πιο χαμηλές...
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όταν το μέσο μετάδοσης του ήχου είναι ο αέρας.

Ταχύτητα του ήχου

Στον αέρα, και υπό κανονικές συνθήκες, η ταχύτητα του ήχου υπολογίζεται στα 331.5 μέτρα το δευτερόλεπτο (1087 πόδια το δευτερόλεπτο) (Bachus, 1977, σ.43). Η ταχύτητα επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πίεση, είναι ανεξάρτητη της συχνότητας ταλάντωσης και, εντός πλαισίων, ανεξάρτητη της έντασης.

απο βικιπαιδεια

Η ταχύτητα του ήχου είναι ανεξάρτητη της συχνότητας.
Εξαρτάται μόνο από την κατάσταση του μέσου δηλαδή του αέρα οπως λέει και ο Dr Pan.

Αυτό που συμβαίνει και ίσως να μπερδεύτηκε ο caraudiotest ή να μην το εχει διευκρινίσει, είναι οτι σε ενα ηχείο ανάλογα με την τάξη του κρος υπάρχει μια προπορεία ελάχιστων msec των υψηλών.
Οχι μεγαλύτερη ταχύτητα, απλά ''ερχονται'' πιο γρήγορα οι συχνότητες πάνω από το σημείο κρος σε σχέση με τις συχνότητες κάτω από το σημείο κρος.
Ή πιο σωστά αργούν οι δευτερες.
Η πρωτη τάξη εχει το μικρότερο delay περίπου 2ms και κάθε τάξη δίνει αντίστοιχο χρόνο παραπάνω.
Είναι και ο λόγος που τα ενεργά φιλτρα εχουν ρύθμιση delay γιατί η τάξη τους μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Προφανώς είναι διαφορετικό delay από αυτό των πολύ χαμηλών λόγω κουτιού.

Last edited:
Πάντως σε όσα ηχεία έχουν περάσει απο τα χέρια μου είχα θεαματικά καλλίτερο χαμηλό δίνοντας μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω.

Και καλός φίλος μετά το σεισμό του 2008 που του έπεσαν μπροστά τα b & w 804 και έγιναν κομμάτια ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία.

Κώστα αν μπορείς σε παρακαλώ δώσε λίγες μοίρες κλίση ακόμα και ξαναπες μας.
Ίσως η πτώση των υψηλών να σου δίνει αυτή την εντύπωση.
Το ''καλύτερο χαμηλό'' είναι λίγο αόριστο σαν εννοια
αλλά το χρησιμοποιούμε συχνά σαν όρο.

Ίσως να το έθεσα λαθεμένα,

SPEAKER.jpg

Σχεδόν όλα τα ηχεία τοποθετούνται όπως στο σκίτσο 2.
Όταν τα δυο μεγάφωνα βρίσκονται στη θέση 1 η μετάδοση είναι ταυτόχρονη γιατί τα πηνία φωνής εκπέμπουν από τον ίδιο άξονα.
Όταν βρίσκονται στη θέση 2, με το πηνίο φωνής των υψηλών συχνοτήτων να εδράζεται πιο μπροστά, είναι λογικό να φτάσει ο ήχος πιο γρήγορα.
Υπάρχει και το παράδειγμα του κεραυνού που ακούμε πρώτα τις υψηλότερες συχνότητες και όσο περνούν τα δευτερόλεπτα ( millisecond) ακολουθεί μετά και το χαμηλό του.
Ναι μεν η ταχύτητα του ήχου είναι ανεξάρτητη της συχνότητας ταλάντωσης αλλά νομίζω ότι η ταχύτητα δεν επιτυγχάνεται άμεσα στα 331,5 m/sec.

Ίσως να το έθεσα λαθεμένα,

SPEAKER.jpg

Σχεδόν όλα τα ηχεία τοποθετούνται όπως στο σκίτσο 2.
Όταν τα δυο μεγάφωνα βρίσκονται στη θέση 1 η μετάδοση είναι ταυτόχρονη γιατί τα πηνία φωνής εκπέμπουν από τον ίδιο άξονα.
Όταν βρίσκονται στη θέση 2, με το πηνίο φωνής των υψηλών συχνοτήτων να εδράζεται πιο μπροστά, είναι λογικό να φτάσει ο ήχος πιο γρήγορα.
Υπάρχει και το παράδειγμα του κεραυνού που ακούμε πρώτα τις υψηλότερες συχνότητες και όσο περνούν τα δευτερόλεπτα ( millisecond) ακολουθεί μετά και το χαμηλό του.
Ναι μεν η ταχύτητα του ήχου είναι ανεξάρτητη της συχνότητας ταλάντωσης αλλά νομίζω ότι η ταχύτητα δεν επιτυγχάνεται άμεσα στα 331,5 m/sec.

Μήπως εννοείς οτι η λάμψη απο την εκκένωση προηγήται απο τον ήχο που φτάνει αργότερα. Αυτό ισχύει. Οι ψηλές και οι χαμηλές πάντως ταξιδεύουν με την ίδια ακριβώς ταχύτητα .